Za područje

  Afirmacija mladih arhitekata i dizajnera-izložba ''50 do 50''

  Članak je pregledalo čak 1894+ korisnika
  U utorak je u Beogradu, u galeriji LAG, otvorena izložba 50 do 50 koja afirmiše mlade autore u oblasti arhitekture i dizajna.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović

  Izložba u galeriji LAG jedan je u nizu događaja koji se održavaju u sklopu Balkanskog arhitektonskog bijenala 2021 (BAB 2021). U iščekivanju glavnog programa BAB-a, koji će se održati od 8. do 16. decembra, u bioskopu „Balkan“, izložba „50 do 50“ daje uvid u neke od savremenih tendencija arhitekture i gradnje u Srbiji i regionu.

  Izložba 50-50

  U afirmaciji domaćih autora mlađih od 50 godina, kroz odabrane projekte mogu se uočiti i neke ključne teme u oblikovanju prostora, naročito s aspekta istraživanja novih formi ili odnosa prema prostornim kontekstima. Tako se izdvajaju projekti objekata postavljenih kao nove prostorne dominante koje se ne oslanjaju na smernice iz konteksta, već su same sebi novi kontekst sa naglašenim formama koje „odskaču“ od okruženja, odnosno, projekti koji pristupaju prostoru iz sasvim suprotnog ugla – preuzimajući uticaje iz okruženja i kroz objekte i detalje ih prevodeći u savremeni arhitektonski jezik.

  50-50 posetioci

  Arhitektonski biroi i autori zastupljeni na izložbi, među kojima su i Meteor Studio , Modelart Arhitekti, MADA Studio, Studio OBE, Domus Arhitekti, AKVS, Craftka, Floem, URED Studio, Miloš Milivojević, i Ksenija Đorđević, izloženim projektima su pokazali kako tretiranje prostora novim materijalima i tehnologijama, i oblikovanjem u skladu sa različitim kontekstima, može da stvori nove ambijente, koji se podudaraju sa potrebama savremene svakodnevice, pri čemu se pravi iskorak u odnosu na dosadašnju arhitekturu, kako objekata različitih namena, tako i otvorenih javnih prostora. Komadi dizajnerskog nameštaja izloženog na „50 do 50“ upućuju na povratak trendova sličnih skandinavskom modernizmu, sa naglašenim mogućnostima personalizacije.

  50-do-50-detalj

  Među projektima na izložbi zastupljeni su oni različitih razmera – od čitavih kompleksa objekata, preko porodičnih kuća i vikendica, do dizajna enterijera, ali i dizajniranih komada nameštaja i urbanog mobilijara. Ovaj diverzitet upućuje na sagledavanje različitih pristupa projektovanju, dok istovremeno naglašava širinu delovanja arhitektonske struke.

  50-do-50-otvaranje

  Posetioci izložbe mogu u okviru postavke da vide projekte na izložbenim panoima, ali i da se o radu pojedinih projektantskih biroa informišu skeniranjem QR kodova u okviru prezentacije projekata. Pored panoa, posetioci mogu projektovane prostore doživeti i kroz interakciju sa maketama i prostornim modelima.

  50-do-50 Beograd

  Izložba će biti otvorena do 15. novembra

  1894
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana