Renoviranje kupatila – cene, ideje i brzina rada

Članak je koristilo čak 1798+ korisnika
Kupatilo je prostor koji pre svega mora imati upotrebnu vrednost, ali svakako treba i da dobro izgleda što se sve teže postiže budući da je broj sanitarnih elemenata i uređaja kao i instalacija sve veći. Pri tom, mora se imati na umu da nije u pitanju samo zamena vidljivih delova; mnogo je bitnija promena svih nevidljivih instalacija. Kompletno brzo renoviranje kupatila obuhvata poslove kao što su zamena sanitarija, podnih i zidnih obloga, elektroinstalacija i rasvete te vodovodnih i kanalizacionih dovoda i odvoda. Renoviranjem kupatila pobrinućete se koliko za dotrajale vodove toliko i za savremen izgled kupatila.
Stručni članak 1798
kupatilo-s-kadom.jpg
Imamo čak 1731 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

1. Procena renoviranja kupatila

Renoviranje kupatila je po pravilu zahtevan, kompleksan i nimalo jeftin poduhvat. Pre nego što radovi počnu, mora se utvrditi šta sve treba da se zameni. To praktično znači uvid u stanje svih vodova, cevi, priključaka kao i procenu mogućnosti ugradnje novih elemenata i sistema kakvo je, recimo, podno grejanje. Dobro i stručno isplanirana sanacija kupatila može vam uštedeti koliko novaca toliko i nerava.

2. Koji su majstori potrebni za ovakve radove?

Brza obnova kupatila zahteva usklađenost, kontinuitet i perfektnu organizaciju poslova a, samim tim i svih izvođača radova i zanatlija. Obično su to izvođači mašinskih, vodovodnih i električnih instalacija i keramičar. Radi bržeg rada i eventualnih ušteda, možda je jedno od najboljih rešenja izvođenje radova „na ključ“, budući da u tom slučaju svu odgovornost snosi jedan izvođač koji poslove obavlja s partnerima.

Kada prikupite ponude majstora, obratite pažnju na to da li sadrže sve sledeće tačke: demontažu opreme i skidanje pločica, odvoz šuta, grube vodoinstalaterske radove, zidarske radove, pripremu podne i zidne podloge za pločice i njihovo postavljanje, fugovanje i poslove fine montaže. Ako odlučite da preko izvođača nabavite i materijal ispašće nešto jeftinije, jer oni uglavnom kupuju na veliko po nižoj ceni. Materijal u ovom slučaju obuhvata keramičke pločice, građevinski i vodoinstalacioni materijal (cevi, odvodi, kolena, priključci, lepak, pesak, beton, mase za fugovanje i slično), sanitarnu keramiku, tuš-kabinu i/ili kadu, umivaonik/e i ostalo kako se dogovorite.

Da bi vam pod bosim stopalima bilo prijatno, možete ugraditi električno ili vodeno podno grejanje
Da bi vam pod bosim stopalima bilo prijatno, možete ugraditi električno ili vodeno podno grejanje

3. Moderna kupatila – ideje i oprema      

Prvo treba odlučiti kako će kupatilo izgledati kao celina. Ne uspevate da sebi predstavite kako savremeno kupatilo izgleda? Arhitekta ili enterijerista, stručnjak za unutrašnje uređenje, bi mogao/la da vam pomogne oko ideja. Kupatilske elemente možete izabrati preko specijalizovanih portala, sajtova i kataloga, ali i obilaskom salona keramike kako biste se i lično uverili da je ono što ste videli zaista i ono što želite. Planiranje kupatila može da vam olakša i savetnik u salonu, pošto oni uglavnom imaju program za crtanje i izračunavanje tehničkih tlocrta u kome se tačno vidi kako će kompletno kupatilo izgledati kada se završi. Opremu i dimenzije keramičkih pločica trebalo bi da izaberete prema veličini prostorije. Veliki formati su za velika kupatila i obrnuto, jer ostavljaju sasvim drugačiji utisak.

4. Zamena instalacija

Položaj i pravac prostiranja instalacionih cevi umnogome određuje i pozicioniranje sanitarija. Uglavnom se pokaže da je najveća prepreka mesto prolaska vertikalnog kanalazionog voda u koji se sliva sav otpad. Wc-šolja mora biti što bliže tom otvoru da bi priključak bio što kraći te da bi šanse za zagušenja bile što manje. Dug priključak može da poremeti čvrstinu i statiku ploče u koju je ugrađen. Instalacije se često kriju i suvomontažnim zidovima koji se nazivaju instalacionim zidovima. U tom slučaju i intervencije i održavanje su mnogo lakši, jer ne zahtevaju posezanje u konstrukciju objekta. Kod instalacija su i inače najvažniji pravilno izvođenje pada i odvoda.

Podno grejanje u kupatilu je danas domalo standard. Možete izabrati podno grejanje na struju ili vodu, s tim što se za renoviranja preporučuje ugradnja električnog podnog grejanja. U suprotnom, pri postavljanju toplovodnog podnog grejanja nivo poda mora da se podigne, a za to nema uvek uslova.

5. Skidanje pločica

Skidanje keramičkih pločica u kupatilu zapravo znači njihovo razbijanje i struganje ostataka sa zidova. Onda kada ima napola odlepljenih ili labavih pločica, njihovo odstranjivanje je najbolje rešenje. Kada se sve uklone, površina mora da se izravna ravnajućom masom kako bi se pripremila podloga za nove. Kada se uklanjaju podne pločice postavljene preko podnog grejanja to se mora raditi vrlo pažljivo da se ne bi oštetile cevi grejanja.

Skidanje pločica i odvoz šuta je najbolje prepustiti profesionalcima, premda se u tim prvim fazama grubih radova i može uštedeti nešto novca ako to uradite sami.

6. Pločice za kupatilo i mozaici

Keramičke pločice se, može se reći, oduvek nekako najviše koriste za kupatila i stoga ih ima u brojnim formatima i dezenima. Po kvalitetu, površine s pločicama vrlo su slične mozaicima koji svojim sitnijim dezenima mogu učiniti kupatilo dinamičnijim i živopisnijim. Ipak, treba paziti na to da u velikim kupatilima mnogo mozaika može izazvati suprotan efekt i izgledati nametljivo i neusklađeno. Mozaik se radi u malim kupatilima ili u velikim, ali samo za akcentovanje klasičnih pločica.

7. Kamen i drvo u kupatilu

Osim pločica i mozaika koji se smatraju klasičnim, za kupatila se sve češće koriste i drugi materijali. Sve su popularnije pločice i ploče od kamena. Kamen u kupatilu deluje klasično i elegantno, mada pomalo hladno. Za kamen se odlučuju oni koji žele originalnost i klasiku. Ipak, kamene ploče nisu toliko izdržljive i otporne kao keramičke pločice, a održavanje im je zahtevnije.

Unekoliko drugačije, ali svakako zanimljivije rešenje u kupatilu je drvo. Drvo u kupatilu više ne služi isključivo za komade pokućstva i razne dodatke već i za podne i zidne obloge. Drvene podne obloge deluju vrlo prijatno pod bosim stopalima. Svakako, mora se izabrati vrlo otporna vrsta drveta koja podnosi promene temperature, vodu i vlagu. Za to su najbolje neke vrste tropskog drveća kakva je tikovina koja se koristi i u brodogradnji, uz posebne vrste zaštitnih premaza. Uz to, drvetu je potrebna i posebna nega. Preporučuje se i to da drvene obloge budu postavljene tako da su odignute od poda i da spoljna strana ima ventilaciju.

8. Kupatila bez pločica

Nemate previše vremena za renoviranje kupatila? Pitate se kako bi trebalo da izgleda moderno kupatilo? Možemo vam reći da kupatilo bez pločica ima mnoge prednosti u odnosu na ono s njima. Osim što izgleda neobično i trendi, renoviranje kupatila se odvija mnogo brže, pošto se nakon odstranjivanja starih ne gubi vreme na pripremu podloge, lepljenje i sušenje novih pločica i obradu fugni. Ceo proces onda traje tek nekoliko dana. Stare pločice možete okrečiti glatkim premazom koji nema fugne te se nečistoće ne zadržavaju i celo kupatilo se mnogo lakše održava i čisti. Jednostavnije će biti i popravke u budućnosti, pošto neće morati da se lupaju i ponovo postavljaju pločice, a nećete morati ni da čuvate rezerve.

Moderna kupatila imaju drveni pod
Moderna kupatila imaju drveni pod

9. Koliko košta renoviranje kupatila?

Koliko bi koštalo kompletno renoviranje kupatila? Cena kupatila zavisi od od obima radova, kvaliteta ugradnih materijala i njegove veličine. Cena može da bude od 2.000 EUR pa sve do 5.000 EUR. Pri tom, imajte na umu da troškovi ne rastu s kvadraturom, odnosno, da manje kupatilo može ispasti skuplje od velikog.

Ukoliko se odlučite za renoviranje kupatila, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

Vaš tim,

DaiBau.rs

Stručni članak 1798
Autor: DaiBau trendovi magazin
Imamo čak 1731 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

Da li Vam je članak bio koristan?


Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE RENOVIRANJE KUPATILA
9.7
0

SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA ZA POSTAVLJANJE CEVNIH INSTALACIJA SLOGA STOŠIĆ GORAN PREDUZETNIK BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)

Antifašističke borbe 47/5, 11070 Beograd
10
0

IRENA PJEVOVIĆ PR ARHIDEKO

Obilićev venac 108, 18000 Niš
9.7
0

SAŠA PLAVŠIN PR GRAĐEVINSKI RADOVI BEST PLASTER N&S NOVI SAD

Partizanska 54, 21000 Novi Sad
9.7
0

CAKUM PAKUM SISTEM DOO

Bulevar cara lazara 83, 21000
10
5

TRIVUN ŠKORIĆ PR HIDROIZOLACIJA ŠKORIĆ

Begecka 6, 11277 Ugrinovci (Zemun)
10
1

DUŠAN DEVIĆ PR SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA DNG GRADNJA NOVI SAD

Petefi šandora 149a, 21000
Imamo čak 1731 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

BESPLATNA PRETRAGA
TRAŽIMO LOKALNO
BEZ PROVIZIJE
TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE RENOVIRANJE KUPATILA?

 • Renoviranje kupatila Aleksinac
 • Renoviranje kupatila Apatin
 • Renoviranje kupatila Aranđelovac
 • Renoviranje kupatila Bačka Palanka
 • Renoviranje kupatila Bačka Topola
 • Renoviranje kupatila Bečej
 • Renoviranje kupatila Beograd
 • Renoviranje kupatila Bor
 • Renoviranje kupatila Bujanovac
 • Renoviranje kupatila Čačak
 • Renoviranje kupatila Ćuprija
 • Renoviranje kupatila Gornji Milanovac
 • Renoviranje kupatila Inđija
 • Renoviranje kupatila Ivanjica
 • Renoviranje kupatila Jagodina
 • Renoviranje kupatila Kikinda
 • Renoviranje kupatila Knjaževac
 • Renoviranje kupatila Kovin
 • Renoviranje kupatila Kragujevac
 • Renoviranje kupatila Kraljevo
 • Renoviranje kupatila Kruševac
 • Renoviranje kupatila Kula
 • Renoviranje kupatila Kuršumlija
 • Renoviranje kupatila Leskovac
 • Renoviranje kupatila Loznica
 • Renoviranje kupatila Negotin
 • Renoviranje kupatila Niš
 • Renoviranje kupatila Novi Pazar
 • Renoviranje kupatila Novi Sad
 • Renoviranje kupatila Pančevo
 • Renoviranje kupatila Paraćin
 • Renoviranje kupatila Pirot
 • Renoviranje kupatila Požarevac
 • Renoviranje kupatila Preševo
 • Renoviranje kupatila Prijepolje
 • Renoviranje kupatila Prokuplje
 • Renoviranje kupatila Ruma
 • Renoviranje kupatila Šabac
 • Renoviranje kupatila Senta
 • Renoviranje kupatila Šid
 • Renoviranje kupatila Sjenica
 • Renoviranje kupatila Smederevo
 • Renoviranje kupatila Smederevska Palanka
 • Renoviranje kupatila Sombor
 • Renoviranje kupatila Sremska Mitrovica
 • Renoviranje kupatila Stara Pazova
 • Renoviranje kupatila Subotica
 • Renoviranje kupatila Temerin
 • Renoviranje kupatila Trstenik
 • Renoviranje kupatila Užice
 • Renoviranje kupatila Valjevo
 • Renoviranje kupatila Velika Plana
 • Renoviranje kupatila Vranje
 • Renoviranje kupatila Vrbas
 • Renoviranje kupatila Vršac
 • Renoviranje kupatila Zaječar
 • Renoviranje kupatila Zrenjanin
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Železnička 9
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana