Za područje

  Renoviranje kupatila – cene, ideje i brzina rada

  Članak je pregledalo čak 13746+ korisnika
  Kupatilo je prostor koji pre svega mora imati upotrebnu vrednost, ali svakako treba i da dobro izgleda što se sve teže postiže budući da je broj sanitarnih elemenata i uređaja kao i instalacija sve veći. Pri tom, mora se imati na umu da nije u pitanju samo zamena vidljivih delova; mnogo je bitnija promena svih nevidljivih instalacija. Kompletno brzo renoviranje kupatila obuhvata poslove kao što su zamena sanitarija, podnih i zidnih obloga, elektroinstalacija i rasvete te vodovodnih i kanalizacionih dovoda i odvoda. Renoviranjem kupatila pobrinućete se koliko za dotrajale vodove toliko i za savremen izgled kupatila.
  Stručni članak 13746
  brzo renoviranje kupatila
  Imamo čak 2119 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

  1. Procena renoviranja kupatila

  Renoviranje kupatila je po pravilu zahtevan, kompleksan i nimalo jeftin poduhvat. Pre nego što radovi počnu, mora se utvrditi šta sve treba da se zameni. To praktično znači uvid u stanje svih vodova, cevi, priključaka kao i procenu mogućnosti ugradnje novih elemenata i sistema kakvo je, recimo, podno grejanje. Dobro i stručno isplanirana sanacija kupatila može vam uštedeti koliko novaca toliko i nerava.

  2. Koji su majstori potrebni za ovakve radove?

  Brza obnova kupatila zahteva usklađenost, kontinuitet i perfektnu organizaciju poslova a, samim tim i svih izvođača radova i zanatlija. Obično su to izvođači mašinskih, vodovodnih i električnih instalacija i keramičar. Radi bržeg rada i eventualnih ušteda, možda je jedno od najboljih rešenja izvođenje radova „na ključ“, budući da u tom slučaju svu odgovornost snosi jedan izvođač koji poslove obavlja s partnerima.

  Kada prikupite ponude majstora, obratite pažnju na to da li sadrže sve sledeće tačke: demontažu opreme i skidanje pločica, odvoz šuta, grube vodoinstalaterske radove, zidarske radove, pripremu podne i zidne podloge za pločice i njihovo postavljanje, fugovanje i poslove fine montaže. Ako odlučite da preko izvođača nabavite i materijal ispašće nešto jeftinije, jer oni uglavnom kupuju na veliko po nižoj ceni. Materijal u ovom slučaju obuhvata keramičke pločice, građevinski i vodoinstalacioni materijal (cevi, odvodi, kolena, priključci, lepak, pesak, beton, mase za fugovanje i slično), sanitarnu keramiku, tuš-kabinu i/ili kadu, umivaonik/e i ostalo kako se dogovorite.

  Da bi vam pod bosim stopalima bilo prijatno, možete ugraditi električno ili vodeno podno grejanje
  Da bi vam pod bosim stopalima bilo prijatno, možete ugraditi električno ili vodeno podno grejanje

  3. Moderna kupatila – ideje i oprema      

  Prvo treba odlučiti kako će kupatilo izgledati kao celina. Ne uspevate da sebi predstavite kako savremeno kupatilo izgleda? Arhitekta ili enterijerista, stručnjak za unutrašnje uređenje, bi mogao/la da vam pomogne oko ideja. Kupatilske elemente možete izabrati preko specijalizovanih portala, sajtova i kataloga, ali i obilaskom salona keramike kako biste se i lično uverili da je ono što ste videli zaista i ono što želite. Planiranje kupatila može da vam olakša i savetnik u salonu, pošto oni uglavnom imaju program za crtanje i izračunavanje tehničkih tlocrta u kome se tačno vidi kako će kompletno kupatilo izgledati kada se završi. Opremu i dimenzije keramičkih pločica trebalo bi da izaberete prema veličini prostorije. Veliki formati su za velika kupatila i obrnuto, jer ostavljaju sasvim drugačiji utisak.

  4. Zamena instalacija

  Položaj i pravac prostiranja instalacionih cevi umnogome određuje i pozicioniranje sanitarija. Uglavnom se pokaže da je najveća prepreka mesto prolaska vertikalnog kanalazionog voda u koji se sliva sav otpad. Wc-šolja mora biti što bliže tom otvoru da bi priključak bio što kraći te da bi šanse za zagušenja bile što manje. Dug priključak može da poremeti čvrstinu i statiku ploče u koju je ugrađen. Instalacije se često kriju i suvomontažnim zidovima koji se nazivaju instalacionim zidovima. U tom slučaju i intervencije i održavanje su mnogo lakši, jer ne zahtevaju posezanje u konstrukciju objekta. Kod instalacija su i inače najvažniji pravilno izvođenje pada i odvoda.

  Podno grejanje u kupatilu je danas domalo standard. Možete izabrati podno grejanje na struju ili vodu, s tim što se za renoviranja preporučuje ugradnja električnog podnog grejanja. U suprotnom, pri postavljanju toplovodnog podnog grejanja nivo poda mora da se podigne, a za to nema uvek uslova.

  5. Skidanje pločica

  Skidanje keramičkih pločica u kupatilu zapravo znači njihovo razbijanje i struganje ostataka sa zidova. Onda kada ima napola odlepljenih ili labavih pločica, njihovo odstranjivanje je najbolje rešenje. Kada se sve uklone, površina mora da se izravna ravnajućom masom kako bi se pripremila podloga za nove. Kada se uklanjaju podne pločice postavljene preko podnog grejanja to se mora raditi vrlo pažljivo da se ne bi oštetile cevi grejanja.

  Skidanje pločica i odvoz šuta je najbolje prepustiti profesionalcima, premda se u tim prvim fazama grubih radova i može uštedeti nešto novca ako to uradite sami.

  6. Pločice za kupatilo i mozaici

  Keramičke pločice se, može se reći, oduvek nekako najviše koriste za kupatila i stoga ih ima u brojnim formatima i dezenima. Po kvalitetu, površine s pločicama vrlo su slične mozaicima koji svojim sitnijim dezenima mogu učiniti kupatilo dinamičnijim i živopisnijim. Ipak, treba paziti na to da u velikim kupatilima mnogo mozaika može izazvati suprotan efekt i izgledati nametljivo i neusklađeno. Mozaik se radi u malim kupatilima ili u velikim, ali samo za akcentovanje klasičnih pločica.

  7. Kamen i drvo u kupatilu

  Osim pločica i mozaika koji se smatraju klasičnim, za kupatila se sve češće koriste i drugi materijali. Sve su popularnije pločice i ploče od kamena. Kamen u kupatilu deluje klasično i elegantno, mada pomalo hladno. Za kamen se odlučuju oni koji žele originalnost i klasiku. Ipak, kamene ploče nisu toliko izdržljive i otporne kao keramičke pločice, a održavanje im je zahtevnije.

  Moderna kupatila sa staromodnim kadama
  Moderna kupatila sa staromodnim kadama

  Unekoliko drugačije, ali svakako zanimljivije rešenje u kupatilu je drvo. Drvo u kupatilu više ne služi isključivo za komade pokućstva i razne dodatke već i za podne i zidne obloge. Drvene podne obloge deluju vrlo prijatno pod bosim stopalima. Svakako, mora se izabrati vrlo otporna vrsta drveta koja podnosi promene temperature, vodu i vlagu. Za to su najbolje neke vrste tropskog drveća kakva je tikovina koja se koristi i u brodogradnji, uz posebne vrste zaštitnih premaza. Uz to, drvetu je potrebna i posebna nega. Preporučuje se i to da drvene obloge budu postavljene tako da su odignute od poda i da spoljna strana ima ventilaciju.

  8. Kupatila bez pločica

  Nemate previše vremena za renoviranje kupatila? Pitate se kako bi trebalo da izgleda moderno kupatilo? Možemo vam reći da kupatilo bez pločica ima mnoge prednosti u odnosu na ono s njima. Osim što izgleda neobično i trendi, renoviranje kupatila se odvija mnogo brže, pošto se nakon odstranjivanja starih ne gubi vreme na pripremu podloge, lepljenje i sušenje novih pločica i obradu fugni. Ceo proces onda traje tek nekoliko dana. Stare pločice možete okrečiti glatkim premazom koji nema fugne te se nečistoće ne zadržavaju i celo kupatilo se mnogo lakše održava i čisti. Jednostavnije će biti i popravke u budućnosti, pošto neće morati da se lupaju i ponovo postavljaju pločice, a nećete morati ni da čuvate rezerve.

  Moderna kupatila imaju drveni pod
  Moderna kupatila imaju drveni pod

  9. Koliko košta renoviranje kupatila?

  Koliko bi koštalo kompletno renoviranje kupatila? Cena obnove kupatila zavisi od od obima radova, kvaliteta ugradnih materijala i njegove veličine. Cena može da bude od 2.000 EUR pa sve do 5.000 EUR. Pri tom, imajte na umu da troškovi ne rastu s kvadraturom, odnosno, da manje kupatilo može ispasti skuplje od velikog.

  Stručni članak 13746
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Renoviranje kupatila?

  Imamo čak 2119 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2119 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila
  10
  3

  VENETA COSTRUZIONI


  9.7
  0

  NAN AQUA CONSTRUCTION DOO


  10
  1

  GOOD MONT


  9.6
  0

  TODICOLOR


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana