Za područje

  Koliko traje izgradnja montažne kuće?

  Članak je pregledalo čak 8102+ korisnika
  Kada se govori o montažnim kućama većina ponuđača daje rok za izgradnju od 4 meseca, ali je to u praksi gotovo neizvodljivo. Zapravo, samo postavljanje i sastavljanje na licu mesta fabrički izrađenih i isporučenih elemenata i traje toliko, ali to ni približno nije pravi rok zbog toga što se pod „montažom kuće“ podrazumevaju i svi pripremni građevinski radovi, a ima ih još toliko nakon sklapanja konstrukcije, pa sve zajedno može da potraje i znatno duže.
  Stručni članak 8102
  montazna kuca
  Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  1. Koliko stvarno traje gradnja montažne kuće?

  Vreme završetka montažne kuće je, uopšteno govoreći, zavisno od brojnih faktora među koje spadaju vremenske prilike, oblik i veličina kuće, faze montaže kao i brzina izrade u fabrici.

  2. Iskop građevinske jame

  Organizacija gradilišta, iskop građevinske jame i izlivanje temelja osnovni su poslovi na početku izgradnje svakog objekta, pa i montažnog. U tu, tzv. prvu fazu, spadaju priprema terena i gradilišta, kolčenje objekta, iskop za temelj i podrum i njihova izgradnja.

  Savet stručnjaka iz firme LUKS M KUĆE D.O.O.

  1. Koje su prednosti montažne kuće u odnosu na klasičnu?

  - Kraće vreme gradnje koje omogućava brže useljenje.
  - Dobra termoizolacija omogućava uštedu do 40% energije.
  - Veća korisna površina objekta za 10% u poređenju s klasičnom gradnjom i istim spoljnim merama (razlika u debljini zidova).
  - Nije potrebno isušivanje zidova.
  - Poznata fiksna cena; nema dodatnih troškova.
  - Kuće su jeftinije od klasične gradnje za 30%-40%.
  - Veća otpornost na zemljotrese.
  - Kuće su ekološki zdrave.

  2. Koliko je vremena potrebno za izgradnju prosečne tipske montažne kuće?

  Vreme izgradnje kuća, od početka radova do završetka je 45 dana, ali za kompletno završen objekt sa svim zanatskim radovima. Sama motaža objekta tj.motaža konstrukcije, traje 7 dana.

  3. Šta savetujete klijentima koji se odluče za montažnu kući?

  Savetujemo da kupci koji se odluče za montažne kuće obavezno u kući urade podno grejanje, jer na taj način dodatno štede energiju za zagrevanje objekta. Takođe, ukoliko sami izvode zanatske radove bitno je da objekt u potpunosti urade po projektu o energetskoj efiksanosti (mi uradimo deblji zid, postavimo dobru termoizolaciju na plafonu, a kupac nakon toga na podu ne postavi nikakvu termoizolciju i samim tim taj objekt više nema projetovanu energetsku efikasnost).

  g. Milan Đoković, LUKS M KUĆE D.O.O.

  3. Temeljna ploča za montažnu kuću

  Temeljna ploča se uglavnom izliva u jednom danu, ali se obično zaboravlja na to da mora da se suši najmanje 28 dana kako bi dostigla potrebnu tvrdoću. U slučaju da se pravi i podrum, sušenje mora da se produži na najmanje mesec i po dana.

  4. Izrada elemenata u fabrici

  Ono što vam u preduzeću s kojim sklapate ugovor o izgradnji montažne kuće obično ne kažu pravovremeno jeste da ćete najverovatnije morati da čekate, odnosno, dok elementi za vašu kuću ne dođu na red u proizvodnim pogonima. Čekanje lako može da se oduži i do pola godine, jer se elementi ne rade unapred niti skladište, nego proizvodnja počinje tek po izvršenoj kupovini. Tako se samo podizanje kuće pomera za još neko vreme. Kada elementi uđu u proizvodnju, obično je potrebno oko nedelju dana da se završe, ukoliko nema izmena u odnosu na tipske kuće koje su u ponudi.

  Proizvodnja prefabrikovanih delova konstrukcije u proizvodnoj hali
  Proizvodnja prefabrikovanih delova konstrukcije u proizvodnoj hali

  5. Podizanje montažne kuće

  Transport prefabrikovanih građevinskih elemenata iz proizvodne hale na gradilište je pravi početak podizanja kuće. Vreme za koje može da se montira kuća u prvom redu zavisi od toga za koju se građevinsku fazu izgradnje odlučite. Ako se pogodite za kompletno završene spoljne radove do tzv. 4.faze, prosečan rok je 2,5 meseca.

  Ako se odlučite za izgradnju tipa „parcijalni ključ u ruke“, koja podrazumeva završetak svih instalacionih radova, odnosno, ugradnju vodovodnih, kanalizacionih, mašinskih i električnih vodova, zatvaranje zidova i plafona te izlivanje podova, rok je onda 4 meseca.

  Međutim, kada ugovorite kompletno podizanje montažne kuće koju preuzimate onda kada bude spremna za useljenje, odnosno, na „ključ u ruke“, tada je na izvođaču radova odgovornost da završi i sve unutrašnje radove – fine instalacione radove, malterisanje, krečenje, gipsarske poslove, nabavku i postavljanje grejanja (toplotna pumpa ili drugo zajedno s razvodom cevi i montažom grejnih tela), keramičarske i parketarske poslove, rasvetu, montažu sanitarija, unutrašnjih stepenica, kompletne stolarije – što može da potraje 5 do 6 meseci. Kada se sve kompletira na vama je samo da uselite u gotovu montažnu kuću. Uređenje okućnice može tada da počne ili da se već završi, opet u zavisnosti od pogodbe koju ste sklopili.

   

  Montiranje kuće
  Montiranje kuće

  6. Dakle, koliko zaista traje izgradnja montažne kuće?

  Rok za završetak spoljnih radova na montažnoj kući, po našoj računici iznosi 7 meseci, uzimajući u obzir to da smo uzeli da je prosečan rok čekanja na prefabrikovane građevinske elemente 3,5 meseca; tako bi rok za kuću „na delimičan ključ u ruke“ bio 9, a za kompletan završetak i useljenje – „ključ u ruke“ 11 meseci.

  Stručni članak 8102
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

  Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće
  10
  5

  Ćosić Gradnja D.O.O.


  10
  1

  MILORAD GAVRILOVIĆ PR PROIZVODNjA OSTALOG NAMEŠTAJA STOLARIJA GAVRILOVIĆ KALUĐERICA


  10
  14

  TRIVUN ŠKORIĆ PR HIDROIZOLACIJA ŠKORIĆ


  9.8
  0

  PRIVREDNO DRUŠTVO BOR-PROMET DOO IVANJICA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana