Za područje

  Kad biomimikrija omogući (naučno)fantastičnu arhitekturu | Evozome

  Članak je pregledalo čak 6005+ korisnika
  Objekti predviđeni za boravak u prirodi predstavljaju odličan poligon za ispitivanje novih tipova arhitektonskih objekata, geometrije i kombinovanja ambijenata. Primer objekta koji u potpunosti povezuje prirodu i potrebe korisnika, uvodeći najsavremenije arhitektonske trendove u domaću arhitektonsku praksu je „Armadillo“ kuća na Kopaoniku po projektu studija Evozome.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Potreba za „begom iz grada“ dovela je do ubrzanog razvoja objekata za privremeni boravak u prirodi - u različitim kontekstima i uslovima. Neretko zamišljajući prostor za boravak u snežnoj idili pred očima imamo skandinavske staklene igloe, prilagođene promatranju polarnog svetla ili slične strukture manje kvadrature, koje omogućavaju posmatranje prirode i prirodnih fenomena iz perspektive udobnog toplog smeštaja.

  Biomimikrija, odnosno, oponašanje sistema samoodbrane biljaka i životinja, u fragmentima postoji koliko i sama arhitektura, međutim, savremene forme i geometrija inspirisane prirodnim pojavama vezuju se tek za drugu polovinu 20. veka i Bakminstera Fulera, čiji su projekti geodezijskih kupola postavili temelj savremenom razvoju konstruktivnih sistema i futurističkih objekata poput kuće „Armadillo“.

  1.jpeg
  Bakminster Fuler, geodezijska kupola američkog paviljona na Expou u Montrealu 1967. godine; izvor: Flickr

  Dok su Fulerove kupole zasnovane na trijangulaciji, kupola Evozome-a sastoji se iz potpuno simetričnih zonohedrona koji rotacijom formiraju kupolu, odnosno trodimenzionalnu strukturu koja se naziva „zome“ (zonohedron+dome). Ova struktura omogućava kreiranje potpuno funkcionalnog prostora lake konstrukcije, koji ne samo da omogućava poglede ka prirodi i funkcionalnu strukturu za boravak, već u planinskim kontekstima omogućava bolje održavanje toplote i lakše zagrevanje prostora, nego što je slučaj sa pravougaonim objektima.

  2.jpg
  Presek kroz model „Armadillo“ kuće: geometrija objekta i centralno pozicioniranje bloka s instalacijama omogućili su vidljivost od 360°

  Funkcionalna struktura kuće od 33 kvadrata nalikuje savremenoj organizaciji stanova manje kvadrature, uz to da kružna osnova objekta upućuje na organizaciju centralnog jezgra, odnosno bloka sa svim funkcijama stanovanja, kako bi iz kuće bile ostvarena vizura od 360°. Potpuno futuristički ambijent iz eksterijera, u enterijeru se ogleda kroz ogoljenu konstrukciju „zome“-a i prozore, dok ostatak unutrašnjosti funkcioniše kao jednosoban stan sa galerijom i mikroambijentima koji se vezuju za tradicionalne planinske objekte.

  3.jpg
  Centralno jezgro sa blokom za instalacije i komunikacijama sa galerijom, omogućava kružno ređanje funkcionalnih zona

  Ambijenti enterijera kombinuju stilove industrijskog dizajna, koji se ogleda u crnim metalnim detaljima na jezgru i nameštaju, dok se preko konstrukcije kupole prevodi u drvenu materijalizaciju, što čini elemente karakteristične za drvene planinske kuće i brvnare. Takvim je spojem u potpunosti realizovan savremen prostor koji komunicira sa detaljima vernakularne arhitekture planinskih predela, a drvenom konstrukcijom prevodi celinu u savremeni trenutak.

  4.jpg
  Funkcionalne celine orijentisane su prema prirodi, tako da su iz objekta omogućene vizure od 360°

  Dnevnu zonu kupole čine celine dnevne sobe, kuhinje, trpezarije i kupatila, pri čemu su arhitekte studija Evozome posebnu pažnju posvetile otvaranju vizura iz svih segmenata, kao i omogućavanju kružnog zoniranja funkcija unutar kuće, pri čemu je kvadratura u potpunosti optimizovana. Za razliku od pravougaonih objekata slične kvadrature, u „Armadillo“ kućama ostvareni su kapaciteti za linearnu kuhinju sa svim elementima neophodnim za kraći boravak, kao i trpezarija za četiri osobe.

  5.jpg
  U prostoru od svega 33 kvadrata, artikulacijom centralnog jezgra omogućeno je projektovanje linearne kuhinje sa svim elementima potrebnim za kraći boravak

  Dok su celine dnevne zone kružno raspoređene na donjem nivou objekta, na galeriji je organizovan prostor noćne zone, koja se prostire iznad instalacionog jezgra. Na ovaj način, omogućeno je optimalno cirkulisanje i kretanje kroz prostor kuće, kao i potpuno razdvajanje dnevne i noćne zone, koje se retko viđa u prostorima manje kvadrature. Kao poseban akcent u noćnoj zoni izdvaja se lanterna na vrhu kupole, koja omogućava pogled iz kreveta ka nebu, što doprinosi ambijentalnom povezivanju sa prirodom, odnosno konceptu „spavanja pod vedrim nebom“.

  6.jpg
  Pozicioniranjem noćne zone i zastakljivanjem vrha kupole, ostvaruje se ambijent „spavanja pod vedrim nebom“, pri čemu se osim vizure od 360° otvara i pogled ka nebu, koji ujedno omogućava i maksimalni prodor svetlosti u objekt

  U zoniranju objekta, upečatljive su celine noćne zone, dnevne sobe, trpezarije, kuhinje i kupatila, u proporcijama i dimenzijama karakterističnim za stambene prostore, zbog čega namena ovih objekata ne mora biti vezana samo za privremeni boravak, već se može smeštati i u drugačije prostorne kontekste. Zastupljenost svih funkcija neophodnih za svakodnevni život, testirana kroz namenu privremenog boravka, upravo artikuliše „zome“ kao geometriju koja može da podrži i duže zadržavanje, ili čak postane objekt za dugoročno stanovanje, dok se grupisanjem „Armadillo“ kuća mogu artikulisati i manja održiva naselja.

  7.jpg
  Arhitektura i prostorna organizacija „Armadillo“ kuća čini ih pogodnim, kako za privremeni boravak, tako i za stanovanje, odnosno grupisanje u održiva naselja u različitim prostornim kontekstima

  Praćenje savremenih trendova u arhitekturi i urbanizmu često upućuje na strukture koje omogućavaju prožimanje čoveka i prirode, ne samo u ruralnim i planinskim predelima, već i kroz segmente urbanih celina, zbog čega se može očekivati će objekti poput „Armadillo“ kuća postati deo urbane svakodnevice.

  8.jpg

   

  Projekt

  Pun naziv projekta:  Armadillo houses

  Tip investicije: Izgradnja vikendice

  Tip objekta: slobodnostojeći objekt za povremni boravak

  Autor: Evozome Design doo

  Naručilac: Privatni

  Period projektovanja: 2021

  Period izgradnje: 2021

  Lokacija: Kopaonik

  Površina objekta: 33m2

  Autor fotografija: Mihailo Milovanovic, Nikola Radojicic

  Proizvođači/Izvođači:

  Lider u segmentu aluminijumskih i staklenih ograda, aluminijumskih okapnica i PVC podrozorskih dasaka, firma Lyctum nalazi se u Beogradu. Na fotografijama se vidi unutrašnja ograda koja je njihov proizvod.

  Kompanija PDS Trade d.o.o. nalazi se u Beogradu. U okviru ovog projekta radila je plastifikaciju metalnih elemenata.

  Unutrašnje stepenice i metalne konektore na ovom projektu radila je firma Cut Steel DOO. Sedište kompanije je u Beogradu. Tim licenciranih zavarivača posvećen je obezbeđivanju najvišeg kvaliteta.

  23. februar 2022.

  6005
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana