Balkonska vrata – cena, vrste i dimenzije

Članak je koristilo čak 12838+ korisnika
Balkonska vrata istovremeno razdvajaju i povezuju spoljni i unutrašnji prostor. Ako je moguće, treba planirati da ona budu na sunčanoj strani dnevnog boravka kako biste na račun njihovih dimenzija dobili što više svetlosti i toplote. Osim energije, balkonska vrata donose širok vidik i vezu s neposrednom okolinom budući da su i direktan prolaz na balkon ili terasu. Svega ovog radi, kakva vrata izabrati? Jednokrilna, dvokrilna, višekrilna, PVC, drvena ili aluminijumska? Dimenzije vrata se određuju spram veličine prostorija – da što više dnevne svetlosti prodire u prostor, a da intima doma ipak ne bude narušena. Balkonska vrata se razlikuju prema načinu otvaranja, materijalu, ugradnji i nameni. U sledećem tekstu ćemo objasniti šta sve treba da znate u vezi s ovim vratima.
Stručni članak 12838
omiljen
1.jpg

1. Vrste balkonskih vrata

1.1. Fiksna balkonska vrata

Fiksna vrata su poseban tip koji spada u ovu grupu samo zbog svojih dimenzija, pošto inače nemaju krilo koje se otvara. Postavljaju se tamo gde nije potrebno provetravanje, ali prirodno osvetljenje jeste.

1.2. Jednokrilna balkonska vrata

Ovo je najčešći tip balkonskih vrata. Jednokrilna vrata imaju najmanji broj tačaka propuštanja vazduha te su s njima i energetski gubici, prilikom grejanja ili hlađenja, minimalni. Krilo balkonskih vrata može se otvarati dvojako: na kip/kant ili bočno, u punoj širini. Uz to, jednokrilna balkonska vrata mogu imati i svetlarnik iznad ili sa strane, a on takođe može da se otvara potpuno ili na kip/kant. Uobičajeno je da ova vrata budu 100x210 cm.

1.3. Dvokrilna balkonska vrata

Dvokrilna se balkonska vrata zbog svojih dimenzija postavljaju tamo gde je prostor unekoliko veći te je moguće potpuno otvaranje oba krila. U poređenju s jednokrilnim, dvokrilna vrata nisu sasvim nepropusna te su i gubici prilikom grejanja i hlađenja nešto veći. Njihove dimenzije su uglavnom 200x210 cm.

1.3.1. Dvokrilna balkonska vrata sa T-stubom

Dvokrilna balkonska vrata s ugrađenim T-stubom su takva da oba krila mogu da im se pojedinačno otvaraju i zatvaraju, na klasičan način ili na kant. Maksimalne dimenzije ovakvih vrata su 250x220 cm.

1.3.2. Dvokrilna balkonska vrata bez T-stuba

Dvokrilna balkonska vrata bez T-stuba su takva da oba krila mogu da se otvaraju i zatvaraju horizontalno, ali samo jedno od njih može i na kant. Maksimalne dimenzije ovakvih vrata su 200x220 cm.

Dvokrilna balkonska vrata bez T-stuba
Dvokrilna balkonska vrata bez T-stuba

1.4. Klizna balkonska vrata ili panoramski zid

Ova dva proizvoda su skoro identična. Uvek su veća od standardnih vrata i zato mogu biti zid.

1.4.1. Pokretno-klizni panoramski zid

Kada se panoramski zid ugrađuje kao klizna vrata to zapravo znači da se prvo krilo, pri otvaranju, podigne a onda gurne u stranu preko fiksnog dela. Krila nisu u istoj ravni, premda panoramski zid odlično prijanja i sasvim je nepropusan kad je zatvoren zbog odlične izolacije te obezbeđuje vrlo prijatnu klimu. Pokretno-klizni sistem panoramskog zida upotrebljava se tamo gde su potrebni veći rasponi zbog većih dimenzija. Preporučuje se da, u svakom slučaju, dimenzije ne prelaze raspon 400x240 cm.  

1.4.2. Nagibno-klizni panoramski zid

Za nagibno-klizni sistem karakteristično je da se panoramski zid otvara pomeranjem i to tako da se krilo prvo otvara samo kao za ventilaciju (na kip/kant), a zatim se povuče ispod. Dakle, krilo može kliziti pored fiksnog dela uprkos činjenici da su oba u istoj ravni. I u ovom slučaju se preporučuje da dimenzije ne prelaze raspon 320x220 cm.  

1.4.3. Složiva klizna balkonska vrata

Ova su vrata sastavljena od više segmenata, odnosno, panela, koji se pri otvaranju slažu kao harmonika jedan preko drugog. Pri tom, svi segmenti mogu da se sklapaju na istu stranu, ili tako da pola njih ide udesno, a pola ulevo. Za ovakva vrata preporučuje se da im dimenzije budu do 480x220 cm.

Složiva klizna balkonska vrata se sasvim lako otvaraju do kraja
Složiva klizna balkonska vrata se sasvim lako otvaraju do kraja

2. Materijali i zastakljivanje balkonskih vrata

Balkonska vrata se prave od PVC, drveta i aluminijuma ili od njihovih kombinacija. Za zastakljenje se koriste dvostruko ili trostruko izolaciono staklo. Okviri mogu biti različitih boja ili s raznim dekorativnim elementima koji će vaš dom učiniti još lepšim. Pošto balkonska vrata spadaju u grupu vanjskih vrata, njihov izgled treba uskladiti s s ostalim karakteristikama eksterijera. Izbor materijala takođe zavisi od celokupnog izgleda objekta, ideje i njegove namene, ali i od vaše kupovne moći.

2.1. PVC balkonska vrata

PVC balkonska vrata, kao i sva stolarija napravljena od PVC, važe za najjeftinija na tržištu. U poređenju s drvenim jeftinija su oko 40%; međutim, to nije njihova jedina prednost. Lako se održavaju i vrlo su otporna na spoljne uticaje.

2.2. Drvena balkonska vrata

Drvena  balkonska vrata perfektno se slažu s drvenom fasadom. Uz to, ako su vrata i fasada od različitih vrsta drveta, kontrast može biti vrlo zanimljiv. Svakako, drvo je skuplji materijal od PVC, ali je neotpornije i zahteva pažljivije održavanje.

2.3. Balkonska vrata od auminijuma i drvo-aluminijuma

Balkonska vrata od aluminijuma ili kombinacije drveta i aluminijuma važe za najskuplja – u poređenju s PVC i više od 100% - ali se svakako odlikuju i osobinama koje opravdavaju tu cenu. Što se mehaničkih karakteristika tiče, od njih nema boljeg materijala. Ipak, kupci se za njih zbog visoke cene ređe odlučuju.

Savet stručnjaka iz firme PROFI-ALUPLAST DOO

1. Kada je u pitanju izolacija PVC prozorskih profila kod balkonskih vrata, kakvo staklo obično postavljate?

Kada je u pitanju termo i zvučna izolacija najčešće predlažemo kupcima staklo paket flot4mm+16ar+4low-e (nisko emisiono staklo) ili clima guard solar kao spoljno staklo zato što ima dvostruku funkciju,a to je da u letnjem periodu smanjuje ulazak toplote u prostoriju,a zimi odlazak toplote iz prostorije.

2. Za koje kombinacije materijala se kupci često odlučuju kada su u pitanju balkonska vrata (PVC-aluminijum, PVC u specijalnim bojama i dezenima)?

Kupci se najčešće odlučuju kada su u pitanju balkonska vrata za PVC varijantu i to u beloj boji, a vrlo često se odlučuju i za boju dekora drveta (tamni hrast-nusbaum,svetli hrast), kao i sve popularniji dezen ral7016(antracit).

G-din Miloš Nikolić, PROFI-ALUPLAST DOO

3. Balkonska vrata - cena

Za kraj smo ostavili cene jednokrilnih i dvokrilnih balkonskih vrata zavisnih od materijala i vrste zastakljenja.

Napomena: Cene se mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača i od ponuđača do ponuđača. Imajte na umu da treba računati i na troškove prevoza i ugradnje ali i, s druge strane, moguće akcije i PDV.

3.1. Jednokrilna balkonska vrata 100x210 cm

Koliko koštaju jednokrilna balkonska vrata? Cena jednokrilnih balkonskih PVC vrata s dvostrukim staklom kreće se oko 170 EUR, a sa trostrukim oko 190 EUR. Za jednokrilna balkonska vrata od drveta s dvostrukim staklom treba izdvojiti oko 345 EUR, dok za ista takva s troslojnim staklom treba oko 360 EUR. Cena aluminijumsko-drvenih vrata s dvostrukim staklom je oko 375 EUR, a s trostrukim oko 400 EUR.

3.2. Dvokrilna balkonska vrata 180x210 cm

Koliko koštaju dvokrilna balkonska vrata? Cena jednokrilnih balkonskih vrata s dvostrukim staklom kreće se oko 395 EUR, a sa trostrukim oko 410 EUR. Za dvokrilna balkonska vrata od drveta s dvostrukim staklom treba izdvojiti oko 530 EUR, dok za ista takva s troslojnim staklom treba oko 570 EUR. Cena aluminijumsko-drvenih vrata s dvostrukim staklom je oko 695 EUR, a s trostrukim oko 720 EUR.

3.3. Klizna balkonska vrata - cena

Koliko koštaju klizna balkonska vrata? Cena ovakvih vrata najviše zavisi od kliznog mehanizma, odnosno, tipa vrata. Pokretno-klizna, nagibno-klizna i klizno-složiva balkonska vrata su tipovi među kojima možete birati, a mogu da koštaju između 550 i 1.300 EUR.

Klizna balkonska vrata prosto mame napolje
Klizna balkonska vrata prosto mame napolje

 

Ukoliko se odlučite za ugradnju balkonskih vrata, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

Vaš tim,

DaiBau.rs

Stručni članak 12838
Autor: DaiBau trendovi magazin
Imamo čak 1056 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

Da li Vam je članak bio koristan?


Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Imamo čak 1056 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

BESPLATNA PRETRAGA
TRAŽIMO LOKALNO
BEZ PROVIZIJE
TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE ZASTAKLJIVANJE TERASE?

potkonstrukcija zimskog vrta
ALU zimski vrt
zimski vrtovi ALU - drvo
prozračivanje zimskog vrta
unikatni zimski vrt
montaža zimskog vrta
 • Zastakljivanje terase Aleksinac
 • Zastakljivanje terase Apatin
 • Zastakljivanje terase Aranđelovac
 • Zastakljivanje terase Bačka Palanka
 • Zastakljivanje terase Bačka Topola
 • Zastakljivanje terase Bečej
 • Zastakljivanje terase Beograd
 • Zastakljivanje terase Bor
 • Zastakljivanje terase Bujanovac
 • Zastakljivanje terase Čačak
 • Zastakljivanje terase Ćuprija
 • Zastakljivanje terase Gornji Milanovac
 • Zastakljivanje terase Inđija
 • Zastakljivanje terase Ivanjica
 • Zastakljivanje terase Jagodina
 • Zastakljivanje terase Kikinda
 • Zastakljivanje terase Knjaževac
 • Zastakljivanje terase Kovin
 • Zastakljivanje terase Kragujevac
 • Zastakljivanje terase Kraljevo
 • Zastakljivanje terase Kruševac
 • Zastakljivanje terase Kula
 • Zastakljivanje terase Kuršumlija
 • Zastakljivanje terase Leskovac
 • Zastakljivanje terase Loznica
 • Zastakljivanje terase Negotin
 • Zastakljivanje terase Niš
 • Zastakljivanje terase Novi Pazar
 • Zastakljivanje terase Novi Sad
 • Zastakljivanje terase Pančevo
 • Zastakljivanje terase Paraćin
 • Zastakljivanje terase Pirot
 • Zastakljivanje terase Požarevac
 • Zastakljivanje terase Preševo
 • Zastakljivanje terase Prijepolje
 • Zastakljivanje terase Prokuplje
 • Zastakljivanje terase Ruma
 • Zastakljivanje terase Šabac
 • Zastakljivanje terase Senta
 • Zastakljivanje terase Šid
 • Zastakljivanje terase Sjenica
 • Zastakljivanje terase Smederevo
 • Zastakljivanje terase Smederevska Palanka
 • Zastakljivanje terase Sombor
 • Zastakljivanje terase Sremska Mitrovica
 • Zastakljivanje terase Stara Pazova
 • Zastakljivanje terase Subotica
 • Zastakljivanje terase Temerin
 • Zastakljivanje terase Trstenik
 • Zastakljivanje terase Užice
 • Zastakljivanje terase Valjevo
 • Zastakljivanje terase Velika Plana
 • Zastakljivanje terase Vranje
 • Zastakljivanje terase Vrbas
 • Zastakljivanje terase Vršac
 • Zastakljivanje terase Zaječar
 • Zastakljivanje terase Zrenjanin
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Železnička 9
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana