Za područje

  Toplotne pumpe, cena 2024 - za grejanje i sanitarnu vodu

  Koliko koštaju toplotne pumpe? Cena toplotne pumpe vazduh-voda, odnosno za nabavku i ugradnju toplotne pumpe prosečne snage 8 kW , koja je dovoljna za dobro izolovanu stambenu zgradu, kreće se od 2.500 EUR pa na više . Cena sistema toplotne pumpe voda-voda ili zemlja-voda kreće se između 5.000 do 10.000 EUR (bez ulaganja u razvodni sistem, podno ili radijatorsko grejanje). Kolika je ušteda u grejanju? Trostruka!

  Pre instaliranja toplotne pumpe, pažljivo uporedite karakteristike vaše kuće i karakteristike uređaja. Nemojte da vas zavara visoka cena toplotne pumpe, jer bez dobre procene možete preplatiti toplotnu pumpu, a što je još gore, kupite suviše jeftinu toplotnu pumpu i uštedite mnogo manje. Cena ne bi trebalo da bude glavni kriterijum, jer toplotna pumpa može biti investicija za 20 i više godina. Glavni kriterijumi treba da budu kvalitet toplotne pumpe i stručni saveti u vezi sa njenim izborom, načinom ugradnje i regulacije sistema. Toplotna pumpa sama po sebi može biti veoma dobar uređaj, ali ako nije pravilno integrisana u sistem, neće raditi kako treba i energetska efikasnost će biti manja.

  Kome možete poveriti ugradnju toplotne pumpe? Lako i brzo pronađite iskusnog majstora za ugradnju toplotne pumpe u vašem području. Kako? Pomoću donjeg obrasca možete potpuno besplatno i bez obaveza poslati upit, a zatim izabrati među zainteresovanim i dobro ocenjenim majstorima za ugradnju toplotne pumpe!

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cena toplotne pumpe vazduh-voda


  Cena toplotne pumpe. Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe vazduh-voda za porodičnu kuću, snage 12 kW.

  2500.00 €/kom

  VEOMA NISKA CENA
  4000.00 €/kom

  SREDNJA CENA
  4800.00 €/kom

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Toplotne pumpe (2024)

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  Toplotna pumpa za prosečnu kuću

  Cena invertorske nisokotemperaturne toplotne pumpe snage 8-10 kW, kao što su Toshiba Estio ili Daikin Thermo, s rezervoarom; s priključivanjem na mrežu i testiranjem.


  kpl

  €/kpl

  Kompletan sistem grejanja toplotnom pumpom

  Cena sistema grejanja toplotnom pumpom od 8 kW i rezervoarom od 300 lit. s postavljanjem i priključivanjem.


  kpl

  €/kpl

  Kompletan sistem grejanja i hlađenja toplim vazduhom i toplotnom pumpom

  Cena toplovazdušnog grejanja, prozračivanja i hlađenja s centralnim razvodom, reguperatorom, grejnim uređajem, toplotnom pumpom vazduh-voda i rezervoarom od 200 lit.


  kpl

  €/kpl

  Cena toplotne pumpe voda-voda

  Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe voda-voda za porodičnu kuću.


  kom

  €/kom

  Cena toplotne pumpe zemlja-voda

  Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe zemlja-voda za porodičnu kuću sa iskopom i postavljanjem.


  kom

  €/kom

  Cena ugradnje toplotne pumpe za sanitarnu vodu

  Postavljanje i priključivanje toplotne pumpe na željeno mesto, priključivanje hladne i tople sanitarne vode na postojeći sistem do 3 m, kompletno mašinsko povezivanje elemenata; sigurnosni i kuglični ventili, ekspanzijska posuda i nepovratni ventil. Podešavanje i pokretanje sistema.


  kom

  €/kom

  Niskotemperaturna toplotna pumpa

  Nabavka niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom

  Toplotne pumpe za sanitarnu vodu

  Nabavka toplotne pumpe za sanitarnu vodu.


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom

  Visokotemperaturna toplotna pumpa

  Nabavka visokotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom


  kom

  €/kom

  okvirna cena
  Pošalji potražnju >

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Toplotne pumpe - sve što treba da znate

  1.    Šta treba da znate pre kupovine toplotne pumpe?

  Toplotne pumpe
  Toplotne pumpe - energetski efikasan način grejanja koji ne škodi prirodnoj sredini

  1.1. Prednosti toplotnih pumpi

  Manja potrošnja energije, manje ispuštanja štetnih materija i znatno manji troškovi grejanja

  U dobro izolovanim, pasivnim objektima, troškovi grejanja, hlađenja i zagrevanja vode 10 puta su niži u poređenju s korišćenjem klasičnih ogreva kakvo je, recimo, grejanje na lož-ulje.

  Kupovina toplotne pumpe je investicija koja se najbrže isplati

  Ako se pravilno izaberu odgovarajuća pumpa i ponuđač, sredstva se povrate za 5 godina. Gotovo je sigurno da će se isplatiti brže od drugih alternativnih vidova grejanja (solarni sistemi, grejanje na pelet i slično).

  Dug radni vek i praktično nulti troškovi održavanja

  Predviđen radni vek toplotnih pumpi je do 25 godina, bez ikakvog održavanja i s vrlo niskim operativnim troškovima. Leti ona služi za hlađenje objekta, pa se tako snižavaju i troškovi vezani za klimatizaciju.

  1.2. Slabosti toplotnih pumpi

  Buka kompresora

  Savremene toplotne pumpe su mnogo tiše (sada oko 52 db), ali se ipak preporučuje da se spoljne jedinice ne postavljaju, na primer, pored prozora spavaće sobe. Ako se spoljna jedinica postavi na 3 metra od otvorenog prozora, zvuk jedva da se čuje.

  Ograničenja

  Toplotna pumpa voda-voda mora da ima izvor vode čiji je protok dovoljne snage da joj omogući rad, dok je za pumpu zemlja-voda potrebna parcela određene veličine (mora biti najmanje 2 puta veća od površine objekta) da bi kolektori mogli da se postave. Obe ove pumpe su skuplje od iverterskog tipa vazduh-voda, ali za nju se pak moraju tražiti i određene dozvole. Toplotne pumpe tipa zemlja-voda i voda-voda imaju, s druge strane, bolju iskoristivost od tipa vazduh-voda. Zbog toga se, pre kupovine, treba konsultovati sa stručnjakom (projektantom) oko vrste pumpe koja bi mogla da ima najveću energetsku iskoristivost shodno vašim potrebama.

  1.3. Subvencije fondova za eko-gradnju

  Kranji proračun isplativosti investicije, odnosno, kupovine toplotne pumpe, može lakše da se vidi kada postoji mogućnost dobijanja nepovratnih sredstava iz državnih subvencija i eko-fondova. Kakve pogodnosti trenutno postoje u Evropskoj uniji možete videti na njihovim sajtovima.

  U Srbiji, na žalost, još nema zvaničnih procedura dodele subvencija za ekološki efikasnu i prihvatljivu gradnju ili zaštitu životne sredine. Ima najava usvajanja zakona i propisa koji treba da se usaglase sa zakonodavstvom Evropske zajednice, ali još ništa nije ušlo u zvaničnu skupštinsku proceduru. Neke banke pod povoljnijim uslovima nude kredite pojedincima i kompanijama, ali se sve još svodi na ličnu inicijativu.

  2. Toplotne pumpe - biranje ponuđača

  Izbor kvalitetnog ponuđača osigurava neometano delovanje, veliku uštedu i dug radni vek toplotne pumpe.

  2.1. Kvalitetna montaža

  Kvalitetno urađena i odgovarajuća montaža pumpe je od ključnog značaja za njeno dobro funkcionisanje. Tržište je u poslednje vreme preplavljeno trgovcima koji nude toplotne pumpe i besplatnu montažu, a zapravo nemaju svoje majstore. Oni po potrebi angažuju podizvođače, spoljne saradnike. Rad u takvim uslovima uopšte nije siguran jer se tako širi krug ljudi odgovornih za kvalitet ugradnje, zapravo, onih koji nisu odgovorni. U praksi se često dešava da tako angažovani izvođači radova upotrebe nekvalitetan, a jeftiniji materijal za gradnju, da nekvalitetno, nestručno i estetski neprihvatljivo urade postavljanje i priključke, a posle se ne odazivaju na pozive za popravke eventualnih grešaka i štete. Toga radi je vrlo važno da izaberete ponuđača koji stvarno ima svoje majstore i servisere te nudi garanciju za sav materijal i ceo svoj rad.

  2.2. Korisničko iskustvo

  Proverite završene projekte ponuđača i dogovorite se sa njim o obilasku onih koji su onakvi kakav vaš projekat treba da bude. Tako ćete se lično uveriti u kvalitet radova, a moći ćete i da razgovarate s tim vlasnicima o njihovom iskustvu, realnim troškovima i o tome da li su i kada, recimo, serviseri došli na njihov poziv, kako je obećano. 

  2.3. Servisiranje toplotnih pumpi

  Vrlo je važno da ponuđač ima vlastitu servisnu službu i sve neophodne sertifikate za rezervne delove i alate, za prodaju i montažu toplotnih pumpi. Pitajte ih i za rokove u kojima se odzivaju na servisne pozive. Ne preporučujemo da sami tražite i kupite najjeftiniju toplotnu pumpu, a onda pozovete najjeftinijeg ponuđača da je montira i pokrene. Montažer koji je u isto vreme serviser uglavnom nije zainteresovan za besplatno servisiranje pa bi ste ga, najverovatnije, i dugo čekali, jer će uvek radije ići na plaćene poslove.

  3. Različite vrste toplotnih pumpi

  3.1. Razlike prema vrsti energije

  Prema vrsti energije koja ih pokreće, toplotne pumpe se dele na već pominjane voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi.

  Toplotna pumpa voda-voda

  Među najefikasnije spada pumpa voda-voda. Osnovni uslov za postavljanje ove toplotne pumpe je, svakako, da se vaš objekt nalazi na terenu bogatom podzemnim vodama. Za ovakvu pumpu mora da se napravi bušotina, a za nju su potrebne određene dozvole. Najviši koeficijent učinka toplotne pumpe (COP) od svih vrsta - 4,5 - ima pumpa voda-voda, a to zapravo znači da je odnos uložene pogonske energije i dobijene toplote najbolji (recimo, COP 4,5, znači da se za 4,5 kWh dobijene toplotne energije upotrebi 1 kWh električne energije).

  Toplotna pumpa zemlja-voda

  Druga po efikasnosti je pumpa zemlja-voda. Njen koeficijent učinka je 4,0. Osnovni uslov za postavljanje ovakve pumpe je veća površina slobodnog zemljišta oko objekta na kome mogu da se postave kolektori. Slabost ove vrste toplotne pumpe je u tome da, ako kolektori nisu postavljeni dovoljno duboko, voda u njima može da zamrzne. Ako se, recimo, kolektori postavljaju vertikalno, zbog čega treba tražiti dozvolu za bušenje, onda se oni ukopavaju na dubini između 30 i 200 cm.

  Toplotna pumpa vazduh-voda

  Po statistikama 90% toplotnih pumpi prodatih na slovenačkom tržištu jesu tip vazduh-voda. To je zbog toga što se najjednostavnije postavljaju, a cena im je sasvim pristupačna. Mada im je koeficijent učinka 3,5 one su kao investicija vrlo isplative zato što su po efikasnosti zagrevanja i dalje mnogo bolje od svih klasičnih načina grejanja. Rok povrata investicije je od svih vrsta toplotnih pumpi najkraći, a vek trajanja joj je skoro isti.

  3.2. Razlike prema vrsti grejanja

  Toplotne pumpe delimo prema potrebnoj temperaturi izlazne vode.

  Visokotemperaturne toplotne pumpe

  Stariji objekti koji imaju lošiju izolaciju i klasičan sistem grejanja putem radijatora (temperatura dolazne vode je 55-60°C) zahtevaju visokotemperaturnu pumpu koja vodu zagreva do 80°C. Na taj način se obezbeđuje vruća voda za radijatorsko grejanje, a da se u samom objektu ne menjaju unutrašnje komponente.

  Niskotemperaturne toplotne pumpe

  U novijim, dobro ili odlično izolovanim objektima koji imaju odgovarajuće grejne sisteme kao što su podno grejanje, konvektori i niskotemperaturni radijatori, može da se ugradi niskotemperaturna toplotna pumpa. Ona greje vodu samo do 55°C. Niskotemperaturna pumpa može da se upotrebi i u starijim objektima ako se potpuno renoviraju u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti, jer im se tada ugrađuje deblja izolacija i bolji sistem grejanja.

  3.3. Razlike prema režimu rada sistema

  Monovalentni režim rada

  Toplotna pumpa koja ima monovalentni režim rada, zapravo, sve potrebe za toplotnom energijom jednog objekta tokom cele grejne sezone obezbeđuje sama, bez potrebe da se povezuje/dopunjuje nekim drugim sistemom. Temperatura u monovalentnom režimu rada odgovara niskotemperaturnom sistemu grejanja i obično je 45/40°C.

  Bivalentni alternativni režim rada

  U ovom slučaju, toplotna pumpa radi kao primarni izvor energije sve dok je spoljna temperatura viša od 0-5°C. Kada spoljna temperatura padne ispod ove granice, toplotna pumpa se isključuje i uključuje se drugi sistem grejanja - najčešće toplovodni kotao. Sistem ima dva međusobno nezavisna generatora koji se naizmenično uključuju i isključuju, shodno uslovima spoljne sredine. Temperatura u bivalentnom režimu rada odgovara visokotemperaturnom sistemu grejanja i obično se kreće od 60/50°C do 80/60°C.

   Bivalentni uporedni režim rada

  Toplotna pumpa u ovom režimu rada radi, takođe, samostalno i nema potrebe za drugim izvorom toplote. Kada spoljna temperatura padne ispod 0°C, uključuje se i toplovodni kotao kao dodatni izvor te oba generatora rade istovremeno.

  Bivalentni uporedni režim rada - po izboru

  Toplotna pumpa u ovom slučaju radi kao bivalentna, s tim da promenu režima sistem ne uključuje sam, automatski, čim spoljna temperatura padne, već ga pomoću regulatora vi birate sami po sopstvenom nahođenju.

  4. Postupak montaže toplotnih pumpi

  Pored pravilnog izbora toplotne pumpe, vrlo je važno i to kako se i gde ona postavlja. Na ova pitanja će najbolje umeti da vam odgovori stručnjak za alternativne vrste grejanja kao i poznati proizvođači i dobavljači pumpi koji imaju svoje majstore za montažu i servis.

  4.1. Ugradnja toplotne pumpe

  Sistem toplotne pumpe čine spoljna i unutrašnja jedinica. Izbor mesta za postavljanje unutrašnje jedinice je jednostavan, jer nema posebnih uslova kao što je recimo taj da mora stajati pored dimnjaka ili rezervoara. U novogradnji, unutrašnja jedinica se uglavnom postavlja u podrum. Međutim, najnoviji modeli pumpi su i estetski vrlo dobro osmišljeni tako da ih možete bukvalno postaviti bilo gde u kući i svuda će delovati lepo. Unutrašnja jedinica se prvo priključuje na već postavljen sistem vodovodnih cevi ili cevi podnog ili radijatorskog grejanja. Onda se postavlja spoljna jedinica, koja uglavnom treba da stoji na betonu, blizu kuće. Na kraju se obe jedinice povezuju električnim cevima. Sledi ozračivanje i povezivanje obe jedinice na dovod gasa (freon).

  4.2. Upravljanje toplotnom pumpom

  Kada se postave, montiraju i povežu obe jedinice tako da čine zatvoren sistem, priključuju se dovod vode i struje. Ako je na struju priključena cirkulaciona pumpa, ventil za mešanje i merač temperature, prvo se iz spoljne jedinice pusti gas, a onda se sistem za grejanje napuni vodom i ozrači. Tako je pokretanje novog sistema završeno i on je spreman za korišćenje. Vrlo je važno da monteri buduće korisnike poduče načinu rada sistema i ključnim funkcijama. Upravljanje samim sistemom je jednostavno iako postoje mnoge opcije podešavanja, ali treba znati osnovne karakteristike procesa. Demonstracija načina upravljanja toplotnom pumpom je vrlo važna, jer je pravilna kontrola najvažnija za pravilan rad i optimalno funkcionisanje.   

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Puštanje u rad Viessmann-ove tomplotne pumpe

  Trazim firmu koja zna da poveze i da pusti u rad sledece Viessmann-ove proizvode: Vitocal 100S B08 (toplotna pumpa) i Energycall Slim HW 800 (fan-coil). Sve je montirano, ostalo je samo da se odradi spajanje spoljasnje i unutrasnje jedinice, i da se pusti u rad. Detaljna lista komponenti se nalazi medju slikama. 31752 € do 52920 €

  ........

  Toplotna pumpa - vazduh voda

  Potrebna toplotna pumpa vazduh-voda sa ugradnjom u kuću od 90m3 sa već postojećom instalacijom za grejanje. 476280 € do 793800 €

  ........

  Nabavka i montaža pumpe i cevi za grejanje

  Potrebna nabavka i montaža toplotne pumpe Vazduh-voda, i cevi za grejanje.

  Molim kontakt putem vibera. 529200 € do 882000 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Toplotna pumpa grejanje hladjenje, cca 112m2
  Toplotne pumpe, Subotica

  4050 € do 6750 €

  Cena, Kupovina i ugradnja toplotne pumpe, 200 m2
  Toplotne pumpe, Kruševac

  4500 € do 7500 €

  Cena, Postavljanje instalacija podnog grejanja, vodeno ili na toplotnu pumpu, 110 m2
  Toplotne pumpe, Borča

  3150 € do 5250 €

  Cena, Ugradnja toplotne pumpe, cca 200m2
  Toplotne pumpe, Markovac

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa, cca 220m2
  Toplotne pumpe, Ljig

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplna pumpa sistem voda - voda, cca 200m2
  Toplotne pumpe, Mataruška Banja

  4050 € do 6750 €

  Cena, Ugradnja podnog grejanja sa toplotnom pumpom i centralnim bojlerom., cca 110m2
  Toplotne pumpe, Kupinovo

  5850 € do 9750 €

  Cena, Toplotna pumpa i kotao, cca 220 m2
  Toplotne pumpe, Ratkovo

  4500 € do 7500 €

  Cena, Toplotna pumpa voda voda nova ili servis postojeće, 140 m2
  Toplotne pumpe, Beograd

  3600 € do 6000 €

  Cena, Toplotna pompa, cca 70m2
  Toplotne pumpe, Beograd

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa, cca 80m2
  Toplotne pumpe, Dimitrovgrad

  4050 € do 6750 €

  Cena, Ugradnja toplotnih pumpi i prateći radovi, Oko 120 m2
  Toplotne pumpe, Rušanj

  4500 € do 7500 €

  Cena, Toplotne pumpe vazduh-voda, cca 520m2
  Toplotne pumpe, Doljevac

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa voda-voda, 520 m2
  Toplotne pumpe, Doljevac

  4500 € do 7500 €

  Cena, Grejanje i hladjenje pomoću toplotnih pumpi, cca 150 m2
  Toplotne pumpe, Glogonj

  4500 € do 7500 €

  Cena, Toplotna pompa vazduh-voda, cca 90m2
  Toplotne pumpe, Ralja

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa, 2 sprata po 90m2 ukupno 180m2
  Toplotne pumpe, Mladenovo

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh-voda - subvencije, cca 90m2
  Toplotne pumpe, Vranje

  4050 € do 6750 €

  Cena, Nabavka i ugradnja toplotne pumpe vazduh - vazduh, cca 76 m2
  Toplotne pumpe, Beograd

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh - voda, cca 200m2
  Toplotne pumpe, Smederevo

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh-voda, 191m2 bruto, 164m2 netto.
  Toplotne pumpe, Beograd

  4050 € do 6750 €

  Cena, Nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, 250 m2
  Toplotne pumpe, Smoljinac

  6300 € do 10500 €

  Cena, Toplotna pumpa grejanje i hladjenje, cca 200m2
  Toplotne pumpe, Beograd

  5400 € do 9000 €

  Cena, Instalacija podnog grejanja, kotlarnica i toplotna pumpa, 160 m2
  Toplotne pumpe, Smederevo

  4500 € do 7500 €

  Cena, Nabavka i ugradnja toplotne pumpe, cca 150 m2
  Toplotne pumpe, Surčin

  4500 € do 7500 €

  Cena, Nabavka i ugradnja toplotne pume, 100 m2
  Toplotne pumpe, Surdulica

  4500 € do 7500 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh -voda, cca 90m2
  Toplotne pumpe, Sombor

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa voda voda, 22kw
  Toplotne pumpe, Banovo Polje

  4050 € do 6750 €

  Cena, Nabavka i ugradnja toplotne pumpe i podnog grejanja, cca 150 m2
  Toplotne pumpe, Velika Drenova

  8550 € do 14250 €

  Cena, Toplotna pumpa voda - voda i podno grejanje, cca 120m2
  Toplotne pumpe, Šimanovci

  5400 € do 9000 €

  Cena, Podno grejanje, toplotna pumpa vazduh - vazduh, cca 130m2
  Toplotne pumpe, Vrnjačka Banja

  5400 € do 9000 €

  Cena, Ugradnja toplotne pumpe, Oko 200m2
  Toplotne pumpe, Požarevac

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh voda, kuća: cca 100 m2
  Toplotne pumpe, VelikaPlana

  3600 € do 6000 €

  Cena, Ugradnja toplotne pumpe za kuću vazduh voda, 180 m2
  Toplotne pumpe, Leskovac

  3600 € do 6000 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh - vodi, cca 160m2
  Toplotne pumpe, Žagubica

  4050 € do 6750 €

  Cena, Toplotna pumpa vazduh voda, cca 200 m2
  Toplotne pumpe, Gornja Toplica

  4500 € do 7500 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Toplotne pumpe cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  1768+ Preduzeća za Toplotne pumpe
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana