Toplotne pumpe Cena

  Koliko košta toplotna pumpa? Pre nego što se odlučite na kupovinu toplotne pumpe, dobro proverite karakteristike svoje kuće kao i karakteristike uređaja. Neka vas ne prevari cena pumpe, jer bez dobrog planiranja i proračuna, može se desiti da sistem platite više ili kupite slabiji od onog koji vam treba, odnosno, da uštede budu manje od planiranih. Rečju, cena vam ne sme biti glavno merilo, jer je to investicija za budućih najmanje 20 godina. Najvažnije su karakteristike toplotne pumpe, stručan savet pri izboru, način postavljanja i regulacije sistema te postavka instalacija. Toplotna pumpa je, sama po sebi, odličan uređaj ali ako nije dobro integrisana sa sistemom neće raditi kako treba te će joj i energetska iskoristivost biti manja. Cena sistema s toplotnom pumpom voda-voda ili zemlja-voda je najviša i kreće se između 5.000 i 10.000 EUR bez razvodnog sistema ili podnog ili radijatorskog grejanja. Cena toplotne pumpe vazduh-voda je mnogo niža, tako da nabavka i montaža pumpe snage 8kW, koja je odgovarajuća dobro izolovanoj porodičnoj kući, može da košta od 2.500 EUR pa naviše. Kolike su onda uštede za grejanje? Trostruke! Da biste dobili tačnu cenu, pošaljite upit našim najiskusnijim ponuđačima toplotnih pumpi, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savete o toplotnim pumpama.

  Proverite i:
  Grejanje, cena
  POŠALJI POTRAŽNJU IZVOĐAČIMA RADOVA >

  CENA TOPLOTNE PUMPE VAZDUH-VODA


  Cena toplotne pumpe. Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe vazduh-voda za porodičnu kuću, snage 12 kW.

  2500.00 €/kom

  VEOMA NISKA CENA
  €/kom

  SREDNJA CENA
  4800.00 €/kom

  NAJVIŠA CENA
  ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
  Toplotne pumpe Cena

  DETALJNIJE CENE ZA TOPLOTNE PUMPE

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  Toplotna pumpa za prosečnu kuću

  Cena invertorske nisokotemperaturne toplotne pumpe snage 8-10 kW, kao što su Toshiba Estio ili Daikin Thermo, s rezervoarom; s priključivanjem na mrežu i testiranjem.  €/kpl

  kpl
  potražnja>

  Kompletan sistem grejanja toplotnom pumpom

  Cena sistema grejanja toplotnom pumpom od 8 kW i rezervoarom od 300 lit. s postavljanjem i priključivanjem.  €/kpl

  kpl
  potražnja>

  Kompletan sistem grejanja i hlađenja toplim vazduhom i toplotnom pumpom

  Cena toplovazdušnog grejanja, prozračivanja i hlađenja s centralnim razvodom, reguperatorom, grejnim uređajem, toplotnom pumpom vazduh-voda i rezervoarom od 200 lit.  €/kpl

  kpl
  potražnja>

  Cena toplotne pumpe zemlja-voda

  Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe zemlja-voda za porodičnu kuću sa iskopom i postavljanjem.  €/kom

  kom
  potražnja>

  Cena toplotne pumpe voda-voda

  Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe voda-voda za porodičnu kuću.  €/kom

  kom
  potražnja>

  Niskotemperaturna toplotna pumpa

  Nabavka niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom
  potražnja>

  Visokotemperaturna toplotna pumpa

  Nabavka visokotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom
  potražnja>

  Toplotne pumpe za sanitarnu vodu

  Nabavka toplotne pumpe za sanitarnu vodu.  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom  €/kom

  kom
  potražnja>

  Cena ugradnje toplotne pumpe za sanitarnu vodu

  Postavljanje i priključivanje toplotne pumpe na željeno mesto, priključivanje hladne i tople sanitarne vode na postojeći sistem do 3 m, kompletno mašinsko povezivanje elemenata; sigurnosni i kuglični ventili, ekspanzijska posuda i nepovratni ventil. Podešavanje i pokretanje sistema.  €/kom

  kom
  potražnja>
  ZAJEDNO:
  POŠALJI POTRAŽNJU >

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin sa svežim idejama i savetima naših autora za uređenje Vašeg stambenog prostora.

  Toplotne pumpe - sve što treba da znate

  1.    Šta treba da znate pre kupovine toplotne pumpe?

  toplotne-crpalke.jpg
  Toplotne pumpe – energetski efikasan način grejanja koji ne škodi prirodnoj sredini

  1.1. Prednosti toplotnih pumpi

  Manja potrošnja energije, manje ispuštanja štetnih materija i znatno manji troškovi grejanja

  U dobro izolovanim, pasivnim objektima, troškovi grejanja, hlađenja i zagrevanja vode 10 puta su niži u poređenju s korišćenjem klasičnih ogreva kakvo je, recimo, grejanje na lož-ulje.

  Kupovina toplotne pumpe je investicija koja se najbrže isplati

  Ako se pravilno izaberu odgovarajuća pumpa i ponuđač, sredstva se povrate za 5 godina. Gotovo je sigurno da će se isplatiti brže od drugih alternativnih vidova grejanja (solarni sistemi, grejanje na pelet i slično).

  Dug radni vek i praktično nulti troškovi održavanja

  Predviđen radni vek toplotnih pumpi je do 25 godina, bez ikakvog održavanja i s vrlo niskim operativnim troškovima. Leti ona služi za hlađenje objekta, pa se tako snižavaju i troškovi vezani za klimatizaciju.

  1.2. Slabosti toplotnih pumpi

  Buka kompresora

  Savremene toplotne pumpe su mnogo tiše (sada oko 52 db), ali se ipak preporučuje da se spoljne jedinice ne postavljaju, na primer, pored prozora spavaće sobe. Ako se spoljna jedinica postavi na 3 metra od otvorenog prozora, zvuk jedva da se čuje.

  Ograničenja

  Toplotna pumpa voda-voda mora da ima izvor vode čiji je protok dovoljne snage da joj omogući rad, dok je za pumpu zemlja-voda potrebna parcela određene veličine (mora biti najmanje 2 puta veća od površine objekta) da bi kolektori mogli da se postave. Obe ove pumpe su skuplje od iverterskog tipa vazduh-voda, ali za nju se pak moraju tražiti i određene dozvole. Toplotne pumpe tipa zemlja-voda i voda-voda imaju, s druge strane, bolju iskoristivost od tipa vazduh-voda. Zbog toga se, pre kupovine, treba konsultovati sa stručnjakom (projektantom) oko vrste pumpe koja bi mogla da ima najveću energetsku iskoristivost shodno vašim potrebama.

  1.3. Subvencije fondova za eko-gradnju

  Kranji proračun isplativosti investicije, odnosno, kupovine toplotne pumpe, može lakše da se vidi kada postoji mogućnost dobijanja nepovratnih sredstava iz državnih subvencija i eko-fondova. Kakve pogodnosti trenutno postoje u Evropskoj uniji možete videti na njihovim sajtovima.

  U Srbiji, na žalost, još nema zvaničnih procedura dodele subvencija za ekološki efikasnu i prihvatljivu gradnju ili zaštitu životne sredine. Ima najava usvajanja zakona i propisa koji treba da se usaglase sa zakonodavstvom Evropske zajednice, ali još ništa nije ušlo u zvaničnu skupštinsku proceduru. Neke banke pod povoljnijim uslovima nude kredite pojedincima i kompanijama, ali se sve još svodi na ličnu inicijativu.

  2. Biranje ponuđača i izvođača radova

  Izbor kvalitetnog ponuđača osigurava neometano delovanje, veliku uštedu i dug radni vek toplotne pumpe.

  2.1. Kvalitetna montaža

  Kvalitetno urađena odgovarajuća montaža pumpe je od ključnog značaja za njeno dobro funkcionisanje. Tržište je u poslednje vreme preplavljeno trgovcima koji nude toplotne pumpe i besplatnu montažu, a zapravo nemaju svoje majstore. Oni po potrebi angažuju podizvođače, spoljne saradnike. Rad u takvim uslovima uopšte nije siguran jer se tako širi krug ljudi odgovornih za kvalitet ugradnje, zapravo, onih koji nisu odgovorni. U praksi se često dešava da tako angažovani izvođači radova upotrebe nekvalitetan, a jeftiniji, materijal za gradnju, da nekvalitetno, nestručno i estetski neprihvatljivo urade postavljanje i priključke, a posle se ne odazivaju na pozive za popravke, eventualnih, grešaka i štete. Toga radi je vrlo važno da izaberete ponuđača koji stvarno ima svoje majstore i servisere te nudi garanciju za sav materijal i ceo svoj rad.

  2.2. Korisničko iskustvo

  Proverite završene projekte ponuđača i dogovorite se sa njim o obilasku onih koji su onakvi kakav vaš projekt treba da bude. Tako ćete se lično uveriti u kvalitet radova, a moći ćete i da razgovarate s tim vlasnicima o njihovom iskustvu, realnim troškovima i o tome da li su i kada, recimo, serviseri došli na njihov poziv, kako je obećano. 

  2.3. Servisiranje toplotnih pumpi

  Vrlo je važno da ponuđač ima vlastitu servisnu službu i sve neophodne sertifikate za rezervne delove i alate, za prodaju i montažu toplotnih pumpi. Pitajte ih i za rokove u kojima se odzivaju na servisne pozive. Ne preporučujemo da sami tražite i kupite najjeftiniju toplotnu pumpu, a onda pozovete najjeftinijeg ponuđača da je montira i pokrene. Montažer koji je u isto vreme serviser uglavnom nije zainteresovan za besplatno servisiranje pa bi ste ga, najverovatnije, i dugo čekali, jer će uvek radije ići na plaćene poslove.

  3. Različite vrste toplotnih pumpi

  3.1. Razlike prema vrsti energije

  Prema vrsti energije koja ih pokreće, toplotne pumpe se dele na već pominjane voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi.

  Toplotna pumpa voda-voda

  Među najefikasnije spada pumpa voda-voda. Osnovni uslov za postavljanje ove toplotne pumpe je, svakako, da se vaš objekt nalazi na terenu bogatom podzemnim vodama. Za ovakvu pumpu mora da se napravi bušotina, a za nju su potrebne određene dozvole. Najviši koeficijent učinka toplotne pumpe (COP) od svih vrsta - 4,5 - ima pumpa voda-voda, a to zapravo znači da je odnos uložene pogonske energije i dobijene toplote, najbolji (recimo, COP 4,5, znači da se za 4,5 kWh dobijene toplotne energije upotrebi 1 kWh električne energije).

  Toplotna pumpa zemlja-voda

  Druga po efikasnosti je pumpa zemlja-voda. Njen koeficijent učinka je 4,0. Osnovni uslov za postavljanje ovakve pumpe je veća površina slobodnog zemljišta oko objekta na kome mogu da se postave kolektori. Slabost ove vrste toplotne pumpe je u tome da, ako kolektori nisu postavljeni dovoljno duboko, voda u njima može da zamrzne. Ako se, recimo, kolektori postavljaju vertikalno, zbog čega treba tražiti dozvolu za bušenje, onda se oni ukopavaju na dubini između 30 i 200 cm.

  Toplotna pumpa vazuh-voda

  Po statistikama 90% toplotnih pumpi prodatih na slovenačkom tržištu jesu tip vazduh-voda. To je zbog toga što se najjednostavnije postavljaju, a cena im je sasvim pristupačna. Mada im je koeficijent učinka 3,5 one su kao investicija, vrlo isplative zato što su po efikasnosti zagrevanja i dalje mnogo bolje od svih klasičnih načina grejanja. Rok povrata investicije je od svih vrsta toplotnih pumpi najkraći, a vek trajanja joj je skoro isti.

  3.2. Razlike prema vrsti grejanja

  Toplotne pumpe delimo prema potrebnoj temperaturi izlazne vode.

  Visokotemperaturne toplotne pumpe

  Stariji objekti koji imaju lošiju izolaciju i klasičan sistem grejanja putem radijatora (temperatura dolazne vode je 55-60°C) zahtevaju visokotemperaturnu pumpu koja vodu zagreva do 80°C. Na taj način se obezbeđuje vruća voda za radijatorsko grejanje, a da se u samom objektu ne menjaju unutrašnje komponente.

  Niskotemperaturne toplotne pumpe

  U novijim, dobro ili odlično izolovanim objektima koji imaju i odgovarajuće grejne sisteme kao što su podno grejanje, konvektori i niskotemperaturni radijatori, može da se ugradi niskotemperaturna toplotna pumpa. Ona greje vodu samo do 55°C. Niskotemperaturna pumpa može da se upotrebi i u starijim objektima ako se potpuno renoviraju u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti, jer im se tada ugrađuje deblja izolacija i bolji sistem grejanja.

  3.3. Razlike prema režimu rada sistema

  Monovalentni režim rada

  Toplotna pumpa koja ima monovalentni režim rada, zapravo, sve potrebe za toplotnom energijom jednog objekta tokom cele grejne sezone obezbeđuje sama, bez potrebe da se povezuje/dopunjuje nekim drugim sistemom. Temperatura u monovalentnom režimu rada odgovara niskotemperaturnom sistemu grejanja i obično je 45/40°C.

  Bivalentni alternativni režim rada

  U ovom slučaju, toplotna pumpa radi kao primarni izvor energije sve dok je spoljna temperatura viša od 0-5°C. Kada spoljna temperatura padne ispod ove granice, toplotna pumpa se isključuje i uključuje se drugi sistem grejanja – najčešće toplovodni kotao. Sistem ima dva međusobno nezavisna generatora koji se naizmenično uključuju i isključuju, shodno uslovima spoljne sredine. Temperatura u bivalentnom režimu rada odgovara viskotemperaturnom sistemu grejanja i obično se kreće od 60/50°C do 80/60°C.

   Bivalentni uporedni režim rada

  Toplotna pumpa u ovom režimu rada radi, takođe, samostalno i nema potrebe za drugim izvorom toplote. Kada spoljna temperatura padne ispod 0°C, uključuje se i toplovodni kotao kao dodatni izvor te oba generatora rade istovremeno.

  Bivalentni uporedni režim rada – po izboru

  Toplotna pumpa u ovom slučaju radi kao bivalentna, s tim da promenu režima sistem ne uključuje sam, automatski, čim spoljna temperatura padne, već ga pomoću regulatora vi birate sami po sopstvenom nahođenju.

  4. Postupak

  Pored pravilnog izbora toplotne pumpe, vrlo je važno i to kako se i gde ona postavlja. Na ova pitanja će najbolje umeti da vam odgovori stručnjak za alternativne vrste grejanja kao i poznati proizvođači i dobavljači pumpi koji imaju svoje majstore za montažu i servis.

  4.1. Ugradnja toplotne pumpe

  Sistem toplotne pumpe čine spoljna i unutrašnja jedinica. Izbor mesta za postavljanje unutrašnje jedinice je jednostavan, jer nema posebnih uslova kao što su, recimo, da mora stajati pored dimnjaka ili rezervoara. U novogradnji, unutrašnja jedinica se uglavnom postavlja u podrum. Međutim, najnoviji modeli pumpi su i estetski vrlo dobro osmišljeni tako da ih možete bukvalno postaviti bilo gde u kući i svuda će delovati lepo. Unutrašnja jedinica se prvo priključuje na već postavljen sistem vodovodnih cevi ili cevi podnog ili radijatorskog grejanja. Onda se postavlja spoljna jedinica, koja uglavnom treba da stoji na betonu, blizu kuće. Na kraju se obe jedinice povezuju električnim cevima. Sledi ozračivanje i povezivanje obe jedinice na dovod gasa (freon).

  4.2. Upravljanje toplotnom pumpom

  Kada se postave, montiraju i povežu obe jedinice tako da čine zatvoren sistem, priključuju se dovod vode i struje. Ako je na struju priključena cirkulaciona pumpa, ventil za mešanje i merač temperature, prvo se iz spoljne jedinice pusti gas, a onda se sistem za grejanje napuni vodom i ozrači. Tako je pokretanje novog sistema završeno i on je spreman za korišćenje. Vrlo je važno da monteri buduće korisnike poduče načinu rada sistema i ključnim funkcijama. Upravljanje samim sistemom je jednostavno iako postoje mnoge opcije podešavanja, ali treba znati osnovne karakteristike procesa. Demonstracija načina upravljanja toplotnom pumpom je vrlo važna, jer je pravilna kontrola najvažnija za pravilan rad i optimalno funkcionisanje.   

  DAIBAU.RS, POMAŽEMO PRI OCENI INVESTICIJE I IZBORU IZVOĐAČA ZA VAŠ DOM  SERVIS TOPLOTNE PUMPE

  Poštovani,


  potreban mi je serviser toplotne pumpe.


  Hvala 180 € do 300 €


  ........

  TOPLOTNA PUMPA

  Poštovani,


  potrebna toplotna pumpa, reč je o novoj gradnji kuće, treba nam bojler 200l, radijatori treba da se ugrade , ako je moguće da pumpa bude po principu voda-voda.Molim Vas kontaktirajte me putem Vibera.  Hvala 5400 € do 9000 €


  ........

  TOPLOTNA PUMPA

  Poštovani,


  potrebna mi je toplotna pumpa za grejanje kuće.Podno grejanje ugradjene cevi ø20mm pex. 5 mreza.
  Podovi :
  10cm stiropor izolacija
  Zidovi spolja: Cigla+5cm vuna+blok 19cm ciglani
  Tavan: Ispune 14cm+5cm beton+alu.folija+ 250mm kamena vuna
  Mesto postavljanja: Podrumski prostor ispod kuce
  Posedujem razdelnik vode sa grundfos pumpom.
  Cevi se trebaju prikaciti na razdelnik i ostatak sistema.
  Molim Vas kontakt putem Viber aplikacije.  Hvala 4050 € do 6750 €


  ........

  ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200M2
  Toplotne pumpe, Zaječar

  3600 € do 6000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 250M2
  Toplotne pumpe, Negotin

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 250M2
  Toplotne pumpe, Beograd

  5850 € do 9750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200 M2
  Toplotne pumpe, Surdulica

  4950 € do 8250 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 150M2
  Toplotne pumpe, Beograd

  4050 € do 6750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA , 160 M2
  Toplotne pumpe, Jabukovac

  1710 € do 2850 €

  CENA, TIPLOTNA PUMPA VAZDUH-VAZDUH, 180M2
  Toplotne pumpe, Beograd

  1710 € do 2850 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA PODNIM SISTEMOM, 200M2
  Toplotne pumpe, Trešnjevica

  1800 € do 3000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA-VODA, 225M2
  Toplotne pumpe, Crepaja

  1800 € do 3000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA , 260M2
  Toplotne pumpe, Beograd

  1620 € do 2700 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA SA PODNIM GREJANJEM, CCA 212 M2
  Toplotne pumpe, Čortanovci

  5850 € do 9750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 2850M2
  Toplotne pumpe, Zlatibor

  7200 € do 12000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 135 M2
  Toplotne pumpe, Subotica

  3600 € do 6000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA, 100M2
  Toplotne pumpe, Vranjska Banja

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VODA- VODA, CCA 100M2
  Toplotne pumpe, Aleksinac

  3600 € do 6000 €

  CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE , 120M2
  Toplotne pumpe, Oparić

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA , CCA 105M2
  Toplotne pumpe, Ruma

  5400 € do 9000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 170 M2
  Toplotne pumpe, Kikinda

  4950 € do 8250 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VODA-VODA, 100M2
  Toplotne pumpe, Pančevo

  4050 € do 6750 €

  CENA, UGRADNJA MONOBLOK TOPLOTNE PUMPE ZA GREJANJE, 65M2
  Toplotne pumpe, Požega

  1080 € do 1800 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA , CCA 100M2
  Toplotne pumpe, Grocka

  4050 € do 6750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 200M2
  Toplotne pumpe, Novi Sad

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 150M2
  Toplotne pumpe, Lukićevo

  4050 € do 6750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 100M2
  Toplotne pumpe, Lazarevac

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200M2
  Toplotne pumpe, Kladovo

  4320 € do 7200 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200-250 M2
  Toplotne pumpe, Šabac

  3600 € do 6000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA, CCA 180M2
  Toplotne pumpe, Kragujevac

  4500 € do 7500 €

  CENA, HIBRID - TOPLOTNA PUMPA / SOLAR, 250M2
  Toplotne pumpe, Jakovo

  4500 € do 7500 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 186M2
  Toplotne pumpe, Kruševac

  3600 € do 6000 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 170M2
  Toplotne pumpe, Barajevo

  5040 € do 8400 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 180M2
  Toplotne pumpe, Petrovac

  4050 € do 6750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 90M2
  Toplotne pumpe, Beograd

  4050 € do 6750 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA, 200M2
  Toplotne pumpe, Velika Plana

  3150 € do 5250 €

  CENA, GREJANJE ZA KUĆU, 180M2
  Toplotne pumpe, Loznica

  1350 € do 2250 €

  CENA, KOTAO NA PELET, 120 M2
  Toplotne pumpe, Kraljevo

  1530 € do 2550 €

  CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA, 120 M2
  Toplotne pumpe, Grocka

  4050 € do 6750 €  Pogledaj druge završene projekte i cene

  TOPLOTNE PUMPE CENOVNIK

  SARAĐUJEMO SA VIŠE OD 1623 PREDUZEĆA ZA TOPLOTNE PUMPE


  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  PRIDOBIJ PONUDU

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE TOPLOTNE PUMPE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Železnička 9
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana