Kalkulator > Instalacije > Grejanje, cena > Toplotne pumpe, cena

Toplotne pumpe Cena

Koliko košta toplotna pumpa? Pre nego što se odlučite na kupovinu toplotne pumpe, dobro proverite karakteristike svoje kuće kao i karakteristike uređaja. Neka vas ne prevari cena pumpe, jer bez dobrog planiranja i proračuna, može se desiti da sistem platite više ili kupite slabiji od onog koji vam treba, odnosno, da uštede budu manje od planiranih. Rečju, cena vam ne sme biti glavno merilo, jer je to investicija za budućih najmanje 20 godina. Najvažnije su karakteristike toplotne pumpe, stručan savet pri izboru, način postavljanja i regulacije sistema te postavka instalacija. Toplotna pumpa je, sama po sebi, odličan uređaj ali ako nije dobro integrisana sa sistemom neće raditi kako treba te će joj i energetska iskoristivost biti manja. Cena sistema s toplotnom pumpom voda-voda ili zemlja-voda je najviša i kreće se između 5.000 i 10.000 EUR bez razvodnog sistema ili podnog ili radijatorskog grejanja. Cena toplotne pumpe vazduh-voda je mnogo niža, tako da nabavka i montaža pumpe snage 8kW, koja je odgovarajuća dobro izolovanoj porodičnoj kući, može da košta od 2.500 EUR pa naviše. Kolike su onda uštede za grejanje? Trostruke! Da biste dobili tačnu cenu, pošaljite upit našim najiskusnijim ponuđačima toplotnih pumpi, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savete o toplotnim pumpama.

Zatražite ponudu:

CENA TOPLOTNE PUMPE VAZDUH-VODA


Cena toplotne pumpe. Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe vazduh-voda za porodičnu kuću, snage 12 kW.

2500.00 €/kom

VEOMA NISKA CENA
€/kom

SREDNJA CENA
4800.00 €/kom

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Toplotne pumpe Cena

DETALJNIJE CENE ZA TOPLOTNE PUMPE

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Toplotna pumpa za prosečnu kuću

Cena invertorske nisokotemperaturne toplotne pumpe snage 8-10 kW, kao što su Toshiba Estio ili Daikin Thermo, s rezervoarom; s priključivanjem na mrežu i testiranjem.€/kpl

kpl
potražnja>

Kompletan sistem grejanja toplotnom pumpom

Cena sistema grejanja toplotnom pumpom od 8 kW i rezervoarom od 300 lit. s postavljanjem i priključivanjem.€/kpl

kpl
potražnja>

Kompletan sistem grejanja i hlađenja toplim vazduhom i toplotnom pumpom

Cena toplovazdušnog grejanja, prozračivanja i hlađenja s centralnim razvodom, reguperatorom, grejnim uređajem, toplotnom pumpom vazduh-voda i rezervoarom od 200 lit.€/kpl

kpl
potražnja>

Cena toplotne pumpe zemlja-voda

Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe zemlja-voda za porodičnu kuću sa iskopom i postavljanjem.€/kom

kom
potražnja>

Cena toplotne pumpe voda-voda

Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe voda-voda za porodičnu kuću.€/kom

kom
potražnja>

Niskotemperaturna toplotna pumpa

Nabavka niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Visokotemperaturna toplotna pumpa

Nabavka visokotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Toplotne pumpe za sanitarnu vodu

Nabavka toplotne pumpe za sanitarnu vodu.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Cena ugradnje toplotne pumpe za sanitarnu vodu

Postavljanje i priključivanje toplotne pumpe na željeno mesto, priključivanje hladne i tople sanitarne vode na postojeći sistem do 3 m, kompletno mašinsko povezivanje elemenata; sigurnosni i kuglični ventili, ekspanzijska posuda i nepovratni ventil. Podešavanje i pokretanje sistema.€/kom

kom
potražnja>
ZAJEDNO:
POŠALJI POTRAŽNJU >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Toplotne pumpe - sve što treba da znate

1.    Šta treba da znate pre kupovine toplotne pumpe?

toplotne-crpalke.jpg
Toplotne pumpe – energetski efikasan način grejanja koji ne škodi prirodnoj sredini

1.1. Prednosti toplotnih pumpi

Manja potrošnja energije, manje ispuštanja štetnih materija i znatno manji troškovi grejanja

U dobro izolovanim, pasivnim objektima, troškovi grejanja, hlađenja i zagrevanja vode 10 puta su niži u poređenju s korišćenjem klasičnih ogreva kakvo je, recimo, grejanje na lož-ulje.

Kupovina toplotne pumpe je investicija koja se najbrže isplati

Ako se pravilno izaberu odgovarajuća pumpa i ponuđač, sredstva se povrate za 5 godina. Gotovo je sigurno da će se isplatiti brže od drugih alternativnih vidova grejanja (solarni sistemi, grejanje na pelet i slično).

Dug radni vek i praktično nulti troškovi održavanja

Predviđen radni vek toplotnih pumpi je do 25 godina, bez ikakvog održavanja i s vrlo niskim operativnim troškovima. Leti ona služi za hlađenje objekta, pa se tako snižavaju i troškovi vezani za klimatizaciju.

1.2. Slabosti toplotnih pumpi

Buka kompresora

Savremene toplotne pumpe su mnogo tiše (sada oko 52 db), ali se ipak preporučuje da se spoljne jedinice ne postavljaju, na primer, pored prozora spavaće sobe. Ako se spoljna jedinica postavi na 3 metra od otvorenog prozora, zvuk jedva da se čuje.

Ograničenja

Toplotna pumpa voda-voda mora da ima izvor vode čiji je protok dovoljne snage da joj omogući rad, dok je za pumpu zemlja-voda potrebna parcela određene veličine (mora biti najmanje 2 puta veća od površine objekta) da bi kolektori mogli da se postave. Obe ove pumpe su skuplje od iverterskog tipa vazduh-voda, ali za nju se pak moraju tražiti i određene dozvole. Toplotne pumpe tipa zemlja-voda i voda-voda imaju, s druge strane, bolju iskoristivost od tipa vazduh-voda. Zbog toga se, pre kupovine, treba konsultovati sa stručnjakom (projektantom) oko vrste pumpe koja bi mogla da ima najveću energetsku iskoristivost shodno vašim potrebama.

1.3. Subvencije fondova za eko-gradnju

Kranji proračun isplativosti investicije, odnosno, kupovine toplotne pumpe, može lakše da se vidi kada postoji mogućnost dobijanja nepovratnih sredstava iz državnih subvencija i eko-fondova. Kakve pogodnosti trenutno postoje u Evropskoj uniji možete videti na njihovim sajtovima.

U Srbiji, na žalost, još nema zvaničnih procedura dodele subvencija za ekološki efikasnu i prihvatljivu gradnju ili zaštitu životne sredine. Ima najava usvajanja zakona i propisa koji treba da se usaglase sa zakonodavstvom Evropske zajednice, ali još ništa nije ušlo u zvaničnu skupštinsku proceduru. Neke banke pod povoljnijim uslovima nude kredite pojedincima i kompanijama, ali se sve još svodi na ličnu inicijativu.

2. Biranje ponuđača i izvođača radova

Izbor kvalitetnog ponuđača osigurava neometano delovanje, veliku uštedu i dug radni vek toplotne pumpe.

2.1. Kvalitetna montaža

Kvalitetno urađena odgovarajuća montaža pumpe je od ključnog značaja za njeno dobro funkcionisanje. Tržište je u poslednje vreme preplavljeno trgovcima koji nude toplotne pumpe i besplatnu montažu, a zapravo nemaju svoje majstore. Oni po potrebi angažuju podizvođače, spoljne saradnike. Rad u takvim uslovima uopšte nije siguran jer se tako širi krug ljudi odgovornih za kvalitet ugradnje, zapravo, onih koji nisu odgovorni. U praksi se često dešava da tako angažovani izvođači radova upotrebe nekvalitetan, a jeftiniji, materijal za gradnju, da nekvalitetno, nestručno i estetski neprihvatljivo urade postavljanje i priključke, a posle se ne odazivaju na pozive za popravke, eventualnih, grešaka i štete. Toga radi je vrlo važno da izaberete ponuđača koji stvarno ima svoje majstore i servisere te nudi garanciju za sav materijal i ceo svoj rad.

2.2. Korisničko iskustvo

Proverite završene projekte ponuđača i dogovorite se sa njim o obilasku onih koji su onakvi kakav vaš projekt treba da bude. Tako ćete se lično uveriti u kvalitet radova, a moći ćete i da razgovarate s tim vlasnicima o njihovom iskustvu, realnim troškovima i o tome da li su i kada, recimo, serviseri došli na njihov poziv, kako je obećano. 

2.3. Servisiranje toplotnih pumpi

Vrlo je važno da ponuđač ima vlastitu servisnu službu i sve neophodne sertifikate za rezervne delove i alate, za prodaju i montažu toplotnih pumpi. Pitajte ih i za rokove u kojima se odzivaju na servisne pozive. Ne preporučujemo da sami tražite i kupite najjeftiniju toplotnu pumpu, a onda pozovete najjeftinijeg ponuđača da je montira i pokrene. Montažer koji je u isto vreme serviser uglavnom nije zainteresovan za besplatno servisiranje pa bi ste ga, najverovatnije, i dugo čekali, jer će uvek radije ići na plaćene poslove.

3. Različite vrste toplotnih pumpi

3.1. Razlike prema vrsti energije

Prema vrsti energije koja ih pokreće, toplotne pumpe se dele na već pominjane voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi.

Toplotna pumpa voda-voda

Među najefikasnije spada pumpa voda-voda. Osnovni uslov za postavljanje ove toplotne pumpe je, svakako, da se vaš objekt nalazi na terenu bogatom podzemnim vodama. Za ovakvu pumpu mora da se napravi bušotina, a za nju su potrebne određene dozvole. Najviši koeficijent učinka toplotne pumpe (COP) od svih vrsta - 4,5 - ima pumpa voda-voda, a to zapravo znači da je odnos uložene pogonske energije i dobijene toplote, najbolji (recimo, COP 4,5, znači da se za 4,5 kWh dobijene toplotne energije upotrebi 1 kWh električne energije).

Toplotna pumpa zemlja-voda

Druga po efikasnosti je pumpa zemlja-voda. Njen koeficijent učinka je 4,0. Osnovni uslov za postavljanje ovakve pumpe je veća površina slobodnog zemljišta oko objekta na kome mogu da se postave kolektori. Slabost ove vrste toplotne pumpe je u tome da, ako kolektori nisu postavljeni dovoljno duboko, voda u njima može da zamrzne. Ako se, recimo, kolektori postavljaju vertikalno, zbog čega treba tražiti dozvolu za bušenje, onda se oni ukopavaju na dubini između 30 i 200 cm.

Toplotna pumpa vazuh-voda

Po statistikama 90% toplotnih pumpi prodatih na slovenačkom tržištu jesu tip vazduh-voda. To je zbog toga što se najjednostavnije postavljaju, a cena im je sasvim pristupačna. Mada im je koeficijent učinka 3,5 one su kao investicija, vrlo isplative zato što su po efikasnosti zagrevanja i dalje mnogo bolje od svih klasičnih načina grejanja. Rok povrata investicije je od svih vrsta toplotnih pumpi najkraći, a vek trajanja joj je skoro isti.

3.2. Razlike prema vrsti grejanja

Toplotne pumpe delimo prema potrebnoj temperaturi izlazne vode.

Visokotemperaturne toplotne pumpe

Stariji objekti koji imaju lošiju izolaciju i klasičan sistem grejanja putem radijatora (temperatura dolazne vode je 55-60°C) zahtevaju visokotemperaturnu pumpu koja vodu zagreva do 80°C. Na taj način se obezbeđuje vruća voda za radijatorsko grejanje, a da se u samom objektu ne menjaju unutrašnje komponente.

Niskotemperaturne toplotne pumpe

U novijim, dobro ili odlično izolovanim objektima koji imaju i odgovarajuće grejne sisteme kao što su podno grejanje, konvektori i niskotemperaturni radijatori, može da se ugradi niskotemperaturna toplotna pumpa. Ona greje vodu samo do 55°C. Niskotemperaturna pumpa može da se upotrebi i u starijim objektima ako se potpuno renoviraju u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti, jer im se tada ugrađuje deblja izolacija i bolji sistem grejanja.

3.3. Razlike prema režimu rada sistema

Monovalentni režim rada

Toplotna pumpa koja ima monovalentni režim rada, zapravo, sve potrebe za toplotnom energijom jednog objekta tokom cele grejne sezone obezbeđuje sama, bez potrebe da se povezuje/dopunjuje nekim drugim sistemom. Temperatura u monovalentnom režimu rada odgovara niskotemperaturnom sistemu grejanja i obično je 45/40°C.

Bivalentni alternativni režim rada

U ovom slučaju, toplotna pumpa radi kao primarni izvor energije sve dok je spoljna temperatura viša od 0-5°C. Kada spoljna temperatura padne ispod ove granice, toplotna pumpa se isključuje i uključuje se drugi sistem grejanja – najčešće toplovodni kotao. Sistem ima dva međusobno nezavisna generatora koji se naizmenično uključuju i isključuju, shodno uslovima spoljne sredine. Temperatura u bivalentnom režimu rada odgovara viskotemperaturnom sistemu grejanja i obično se kreće od 60/50°C do 80/60°C.

 Bivalentni uporedni režim rada

Toplotna pumpa u ovom režimu rada radi, takođe, samostalno i nema potrebe za drugim izvorom toplote. Kada spoljna temperatura padne ispod 0°C, uključuje se i toplovodni kotao kao dodatni izvor te oba generatora rade istovremeno.

Bivalentni uporedni režim rada – po izboru

Toplotna pumpa u ovom slučaju radi kao bivalentna, s tim da promenu režima sistem ne uključuje sam, automatski, čim spoljna temperatura padne, već ga pomoću regulatora vi birate sami po sopstvenom nahođenju.

4. Postupak

Pored pravilnog izbora toplotne pumpe, vrlo je važno i to kako se i gde ona postavlja. Na ova pitanja će najbolje umeti da vam odgovori stručnjak za alternativne vrste grejanja kao i poznati proizvođači i dobavljači pumpi koji imaju svoje majstore za montažu i servis.

4.1. Ugradnja toplotne pumpe

Sistem toplotne pumpe čine spoljna i unutrašnja jedinica. Izbor mesta za postavljanje unutrašnje jedinice je jednostavan, jer nema posebnih uslova kao što su, recimo, da mora stajati pored dimnjaka ili rezervoara. U novogradnji, unutrašnja jedinica se uglavnom postavlja u podrum. Međutim, najnoviji modeli pumpi su i estetski vrlo dobro osmišljeni tako da ih možete bukvalno postaviti bilo gde u kući i svuda će delovati lepo. Unutrašnja jedinica se prvo priključuje na već postavljen sistem vodovodnih cevi ili cevi podnog ili radijatorskog grejanja. Onda se postavlja spoljna jedinica, koja uglavnom treba da stoji na betonu, blizu kuće. Na kraju se obe jedinice povezuju električnim cevima. Sledi ozračivanje i povezivanje obe jedinice na dovod gasa (freon).

4.2. Upravljanje toplotnom pumpom

Kada se postave, montiraju i povežu obe jedinice tako da čine zatvoren sistem, priključuju se dovod vode i struje. Ako je na struju priključena cirkulaciona pumpa, ventil za mešanje i merač temperature, prvo se iz spoljne jedinice pusti gas, a onda se sistem za grejanje napuni vodom i ozrači. Tako je pokretanje novog sistema završeno i on je spreman za korišćenje. Vrlo je važno da monteri buduće korisnike poduče načinu rada sistema i ključnim funkcijama. Upravljanje samim sistemom je jednostavno iako postoje mnoge opcije podešavanja, ali treba znati osnovne karakteristike procesa. Demonstracija načina upravljanja toplotnom pumpom je vrlo važna, jer je pravilna kontrola najvažnija za pravilan rad i optimalno funkcionisanje.   

DAIBAU.RS, POMAŽEMO PRI OCENI INVESTICIJE I IZBORU IZVOĐAČA ZA VAŠ DOMTOPLOTNA PUMPA

Poštovani,

Potrebna nam je toplotna pumpa, voda voda. Imam kotao na drva i ugalj hocu voda voda sistem na moje radijatore, dva bunara da se izbuse majstor da sve to spoji...

Hvala 5850 € do 9750 €


........

TOPLOTNA PUMPA

Poštovani,

potrebna mi je toplotna pumpa voda-voda za grejanje kuće.


Hvala 4050 € do 6750 €


........

TOPLOTNA PUMPA

Poštovani,

potrebna mi je toplotna pumpa vazduh-voda za podno grejanje, grejanje i sanitarne vode, оpciono hlađenje ukoliko ne probijem budžet.


Hvala 3600 € do 6000 €


........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

CENA, VISOKOTEMPERATURNA TOPLOTNA PUMPA ZA KUĆU, 110M2
Toplotne pumpe, Surčin

3600 € do 6000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 54M2
Toplotne pumpe, Paraćin

4050 € do 6750 €

CENA, SANACIJA INSTALACIJE ZA TOPLOTNU PUMPU, 120M2
Toplotne pumpe, Zaječar

1350 € do 2250 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA, CCA 44M2
Toplotne pumpe, Bečmen

4320 € do 7200 €

CENA, INSTALACIJA TOPLOTNA PUMPA - RADIJATORI, 200M2
Toplotne pumpe, Novi Sad

5400 € do 9000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 70M2
Toplotne pumpe, Zaječar

3600 € do 6000 €

CENA, VISOKOTEMPERATURNA TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA, 200M2
Toplotne pumpe, Smederevska Palanka

3600 € do 6000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA,BUŠENJE BUNARA, 150M2
Toplotne pumpe, Zrenjanin

4050 € do 6750 €

CENA, SERVIS TOPLOTNE PUMPE, 160M2
Toplotne pumpe, Pirot

180 € do 300 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA SA RADIJATORIMA, 150M2
Toplotne pumpe, Blace

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZA STAN, 40M2
Toplotne pumpe, Beograd

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 150M2
Toplotne pumpe, Kula

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 200M2
Toplotne pumpe, Sombor

3600 € do 6000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 63M2
Toplotne pumpe, Prijepolje

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200M2
Toplotne pumpe, Zlatibor

5850 € do 9750 €

CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE, 127M2
Toplotne pumpe, Ovča

4050 € do 6750 €

CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE U CRKVU, CCA 70M2
Toplotne pumpe, Prijepolje

3600 € do 6000 €

CENA, SERVIS TOPLOTNE PUMPE, 1KOM
Toplotne pumpe, Novi Sad

180 € do 300 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 150 M2
Toplotne pumpe, Jagodina

4500 € do 7500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 80M2
Toplotne pumpe, Kraljevo

4050 € do 6750 €

CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE,
Toplotne pumpe, Sokobanja

450 € do 750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200M2
Toplotne pumpe, Kragujevac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA , CCA 130M2
Toplotne pumpe, Leskovac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 160M2
Toplotne pumpe, Aleksandrovac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 185M2
Toplotne pumpe, Sjenica

5400 € do 9000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA , 126M2 BRUTO ILI 144 M2 NETTO
Toplotne pumpe, Ivanjica

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 120M2
Toplotne pumpe, Obrenovac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200M2
Toplotne pumpe, Zaječar

3600 € do 6000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 250M2
Toplotne pumpe, Negotin

4500 € do 7500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 250M2
Toplotne pumpe, Beograd

5850 € do 9750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200 M2
Toplotne pumpe, Surdulica

4950 € do 8250 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 150M2
Toplotne pumpe, Beograd

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA , 160 M2
Toplotne pumpe, Jabukovac

1710 € do 2850 €

CENA, TIPLOTNA PUMPA VAZDUH-VAZDUH, 180M2
Toplotne pumpe, Beograd

1710 € do 2850 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA PODNIM SISTEMOM, 200M2
Toplotne pumpe, Trešnjevica

1800 € do 3000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA-VODA, 225M2
Toplotne pumpe, Crepaja

1800 € do 3000 €Pogledajte druge završene projekte i cene

TOPLOTNE PUMPE CENOVNIK

SARAĐUJEMO SA VIŠE OD 1634 PREDUZEĆA ZA TOPLOTNE PUMPE


BESPLATNA PRETRAGA
TRAŽIMO LOKALNO
BEZ PROVIZIJE
PRIDOBIJ PONUDU

TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE TOPLOTNE PUMPE?

Serbia
DAIBAU.RS

Železnička 9
21000 Novi Sad

00381 114 300 340

KONTAKTI

Potražnje: 00381 114 300 340
Preduzeća: 00381 114 300 340

GLOBALNE STRANICE

www.daibau.com
www.daibau.at
www.mojmojster.net
www.emajstor.hr
www.daibau.rs
www.daibau.sk
www.daibau.ro
© 2021 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana