Toplotne pumpe Cena

Koliko koštaju toplotne pumpe? Pre nego što se odlučite na kupovinu toplotne pumpe, dobro proverite sve karakteristike svoje kuće, ali i uređaja u ponudi. Neka vas ne prevari cena, jer bez dobrog planiranja i proračuna, može se desiti da sistem platite više ili kupite slabiji od potrebnog, odnosno, da uštede budu manje od planiranih. Rečju, cena ne sme biti jedino i glavno merilo, jer je to investicija za budućih najmanje 20 godina. Najvažnije su karakteristike toplotne pumpe, stručan savet pri izboru, način postavljanja i regulacije sistema te postavka instalacija. Toplotna pumpa je, sama po sebi, odličan uređaj, ali ako nije dobro integrisana sa sistemom neće raditi kako treba te će joj i energetska iskoristivost biti manja. Cena sistema sa toplotnom pumpom voda-voda ili zemlja-voda je najviša i kreće se između 5.000 i 10.000 EUR bez razvodnog sistema ili podnog, odnosno, radijatorskog grejanja. Cena toplotne pumpe vazduh-voda je mnogo niža, tako da nabavka i montaža pumpe snage 8 kW, koja je odgovarajuća dobro izolovanoj porodičnoj kući, može da košta od 2.500 EUR pa naviše. Kolike su onda uštede za grejanje? Trostruke!

Kome poveriti ugradnju i kasnije održavanje toplotne pumpe? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za toplotne pumpe u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
POŠALJI UPIT

CENA TOPLOTNE PUMPE VAZDUH-VODA


Cena toplotne pumpe. Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe vazduh-voda za porodičnu kuću, snage 12 kW.

2500.00 €/kom

VEOMA NISKA CENA
€/kom

SREDNJA CENA
4800.00 €/kom

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Toplotne pumpe Cena

DETALJNIJE CENE ZA TOPLOTNE PUMPE

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Toplotna pumpa za prosečnu kuću

Cena invertorske nisokotemperaturne toplotne pumpe snage 8-10 kW, kao što su Toshiba Estio ili Daikin Thermo, s rezervoarom; s priključivanjem na mrežu i testiranjem.€/kpl

kpl
potražnja>

Kompletan sistem grejanja toplotnom pumpom

Cena sistema grejanja toplotnom pumpom od 8 kW i rezervoarom od 300 lit. s postavljanjem i priključivanjem.€/kpl

kpl
potražnja>

Kompletan sistem grejanja i hlađenja toplim vazduhom i toplotnom pumpom

Cena toplovazdušnog grejanja, prozračivanja i hlađenja s centralnim razvodom, reguperatorom, grejnim uređajem, toplotnom pumpom vazduh-voda i rezervoarom od 200 lit.€/kpl

kpl
potražnja>

Cena toplotne pumpe zemlja-voda

Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe zemlja-voda za porodičnu kuću sa iskopom i postavljanjem.€/kom

kom
potražnja>

Cena toplotne pumpe voda-voda

Cena nabavke i ugradnje toplotne pumpe voda-voda za porodičnu kuću.€/kom

kom
potražnja>

Niskotemperaturna toplotna pumpa

Nabavka niskotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Visokotemperaturna toplotna pumpa

Nabavka visokotemperaturne toplotne pumpe vazduh-voda.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Toplotne pumpe za sanitarnu vodu

Nabavka toplotne pumpe za sanitarnu vodu.€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom€/kom

kom
potražnja>

Cena ugradnje toplotne pumpe za sanitarnu vodu

Postavljanje i priključivanje toplotne pumpe na željeno mesto, priključivanje hladne i tople sanitarne vode na postojeći sistem do 3 m, kompletno mašinsko povezivanje elemenata; sigurnosni i kuglični ventili, ekspanzijska posuda i nepovratni ventil. Podešavanje i pokretanje sistema.€/kom

kom
potražnja>
Ukupno:
POŠALJI POTRAŽNJU >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Toplotne pumpe - sve što treba da znate

1.    Šta treba da znate pre kupovine toplotne pumpe?

Toplotne pumpe
Toplotne pumpe - energetski efikasan način grejanja koji ne škodi prirodnoj sredini

1.1. Prednosti toplotnih pumpi

Manja potrošnja energije, manje ispuštanja štetnih materija i znatno manji troškovi grejanja

U dobro izolovanim, pasivnim objektima, troškovi grejanja, hlađenja i zagrevanja vode 10 puta su niži u poređenju s korišćenjem klasičnih ogreva kakvo je, recimo, grejanje na lož-ulje.

Kupovina toplotne pumpe je investicija koja se najbrže isplati

Ako se pravilno izaberu odgovarajuća pumpa i ponuđač, sredstva se povrate za 5 godina. Gotovo je sigurno da će se isplatiti brže od drugih alternativnih vidova grejanja (solarni sistemi, grejanje na pelet i slično).

Dug radni vek i praktično nulti troškovi održavanja

Predviđen radni vek toplotnih pumpi je do 25 godina, bez ikakvog održavanja i s vrlo niskim operativnim troškovima. Leti ona služi za hlađenje objekta, pa se tako snižavaju i troškovi vezani za klimatizaciju.

1.2. Slabosti toplotnih pumpi

Buka kompresora

Savremene toplotne pumpe su mnogo tiše (sada oko 52 db), ali se ipak preporučuje da se spoljne jedinice ne postavljaju, na primer, pored prozora spavaće sobe. Ako se spoljna jedinica postavi na 3 metra od otvorenog prozora, zvuk jedva da se čuje.

Ograničenja

Toplotna pumpa voda-voda mora da ima izvor vode čiji je protok dovoljne snage da joj omogući rad, dok je za pumpu zemlja-voda potrebna parcela određene veličine (mora biti najmanje 2 puta veća od površine objekta) da bi kolektori mogli da se postave. Obe ove pumpe su skuplje od iverterskog tipa vazduh-voda, ali za nju se pak moraju tražiti i određene dozvole. Toplotne pumpe tipa zemlja-voda i voda-voda imaju, s druge strane, bolju iskoristivost od tipa vazduh-voda. Zbog toga se, pre kupovine, treba konsultovati sa stručnjakom (projektantom) oko vrste pumpe koja bi mogla da ima najveću energetsku iskoristivost shodno vašim potrebama.

1.3. Subvencije fondova za eko-gradnju

Kranji proračun isplativosti investicije, odnosno, kupovine toplotne pumpe, može lakše da se vidi kada postoji mogućnost dobijanja nepovratnih sredstava iz državnih subvencija i eko-fondova. Kakve pogodnosti trenutno postoje u Evropskoj uniji možete videti na njihovim sajtovima.

U Srbiji, na žalost, još nema zvaničnih procedura dodele subvencija za ekološki efikasnu i prihvatljivu gradnju ili zaštitu životne sredine. Ima najava usvajanja zakona i propisa koji treba da se usaglase sa zakonodavstvom Evropske zajednice, ali još ništa nije ušlo u zvaničnu skupštinsku proceduru. Neke banke pod povoljnijim uslovima nude kredite pojedincima i kompanijama, ali se sve još svodi na ličnu inicijativu.

2. Toplotne pumpe - biranje ponuđača

Izbor kvalitetnog ponuđača osigurava neometano delovanje, veliku uštedu i dug radni vek toplotne pumpe.

2.1. Kvalitetna montaža

Kvalitetno urađena i odgovarajuća montaža pumpe je od ključnog značaja za njeno dobro funkcionisanje. Tržište je u poslednje vreme preplavljeno trgovcima koji nude toplotne pumpe i besplatnu montažu, a zapravo nemaju svoje majstore. Oni po potrebi angažuju podizvođače, spoljne saradnike. Rad u takvim uslovima uopšte nije siguran jer se tako širi krug ljudi odgovornih za kvalitet ugradnje, zapravo, onih koji nisu odgovorni. U praksi se često dešava da tako angažovani izvođači radova upotrebe nekvalitetan, a jeftiniji materijal za gradnju, da nekvalitetno, nestručno i estetski neprihvatljivo urade postavljanje i priključke, a posle se ne odazivaju na pozive za popravke eventualnih grešaka i štete. Toga radi je vrlo važno da izaberete ponuđača koji stvarno ima svoje majstore i servisere te nudi garanciju za sav materijal i ceo svoj rad.

2.2. Korisničko iskustvo

Proverite završene projekte ponuđača i dogovorite se sa njim o obilasku onih koji su onakvi kakav vaš projekat treba da bude. Tako ćete se lično uveriti u kvalitet radova, a moći ćete i da razgovarate s tim vlasnicima o njihovom iskustvu, realnim troškovima i o tome da li su i kada, recimo, serviseri došli na njihov poziv, kako je obećano. 

2.3. Servisiranje toplotnih pumpi

Vrlo je važno da ponuđač ima vlastitu servisnu službu i sve neophodne sertifikate za rezervne delove i alate, za prodaju i montažu toplotnih pumpi. Pitajte ih i za rokove u kojima se odzivaju na servisne pozive. Ne preporučujemo da sami tražite i kupite najjeftiniju toplotnu pumpu, a onda pozovete najjeftinijeg ponuđača da je montira i pokrene. Montažer koji je u isto vreme serviser uglavnom nije zainteresovan za besplatno servisiranje pa bi ste ga, najverovatnije, i dugo čekali, jer će uvek radije ići na plaćene poslove.

3. Različite vrste toplotnih pumpi

3.1. Razlike prema vrsti energije

Prema vrsti energije koja ih pokreće, toplotne pumpe se dele na već pominjane voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi.

Toplotna pumpa voda-voda

Među najefikasnije spada pumpa voda-voda. Osnovni uslov za postavljanje ove toplotne pumpe je, svakako, da se vaš objekat nalazi na terenu bogatom podzemnim vodama. Za ovakvu pumpu mora da se napravi bušotina, a za nju su potrebne određene dozvole. Najviši koeficijent učinka toplotne pumpe (COP) od svih vrsta - 4,5 - ima pumpa voda-voda, a to zapravo znači da je odnos uložene pogonske energije i dobijene toplote najbolji (recimo, COP 4,5, znači da se za 4,5 kWh dobijene toplotne energije upotrebi 1 kWh električne energije).

Toplotna pumpa zemlja-voda

Druga po efikasnosti je pumpa zemlja-voda. Njen koeficijent učinka je 4,0. Osnovni uslov za postavljanje ovakve pumpe je veća površina slobodnog zemljišta oko objekta na kome mogu da se postave kolektori. Slabost ove vrste toplotne pumpe je u tome da, ako kolektori nisu postavljeni dovoljno duboko, voda u njima može da zamrzne. Ako se, recimo, kolektori postavljaju vertikalno, zbog čega treba tražiti dozvolu za bušenje, onda se oni ukopavaju na dubini između 30 i 200 cm.

Toplotna pumpa vazduh-voda

Po statistikama 90% toplotnih pumpi prodatih na slovenačkom tržištu jesu tip vazduh-voda. To je zbog toga što se najjednostavnije postavljaju, a cena im je sasvim pristupačna. Mada im je koeficijent učinka 3,5 one su kao investicija vrlo isplative zato što su po efikasnosti zagrevanja i dalje mnogo bolje od svih klasičnih načina grejanja. Rok povrata investicije je od svih vrsta toplotnih pumpi najkraći, a vek trajanja joj je skoro isti.

3.2. Razlike prema vrsti grejanja

Toplotne pumpe delimo prema potrebnoj temperaturi izlazne vode.

Visokotemperaturne toplotne pumpe

Stariji objekti koji imaju lošiju izolaciju i klasičan sistem grejanja putem radijatora (temperatura dolazne vode je 55-60°C) zahtevaju visokotemperaturnu pumpu koja vodu zagreva do 80°C. Na taj način se obezbeđuje vruća voda za radijatorsko grejanje, a da se u samom objektu ne menjaju unutrašnje komponente.

Niskotemperaturne toplotne pumpe

U novijim, dobro ili odlično izolovanim objektima koji imaju odgovarajuće grejne sisteme kao što su podno grejanje, konvektori i niskotemperaturni radijatori, može da se ugradi niskotemperaturna toplotna pumpa. Ona greje vodu samo do 55°C. Niskotemperaturna pumpa može da se upotrebi i u starijim objektima ako se potpuno renoviraju u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti, jer im se tada ugrađuje deblja izolacija i bolji sistem grejanja.

3.3. Razlike prema režimu rada sistema

Monovalentni režim rada

Toplotna pumpa koja ima monovalentni režim rada, zapravo, sve potrebe za toplotnom energijom jednog objekta tokom cele grejne sezone obezbeđuje sama, bez potrebe da se povezuje/dopunjuje nekim drugim sistemom. Temperatura u monovalentnom režimu rada odgovara niskotemperaturnom sistemu grejanja i obično je 45/40°C.

Bivalentni alternativni režim rada

U ovom slučaju, toplotna pumpa radi kao primarni izvor energije sve dok je spoljna temperatura viša od 0-5°C. Kada spoljna temperatura padne ispod ove granice, toplotna pumpa se isključuje i uključuje se drugi sistem grejanja - najčešće toplovodni kotao. Sistem ima dva međusobno nezavisna generatora koji se naizmenično uključuju i isključuju, shodno uslovima spoljne sredine. Temperatura u bivalentnom režimu rada odgovara visokotemperaturnom sistemu grejanja i obično se kreće od 60/50°C do 80/60°C.

 Bivalentni uporedni režim rada

Toplotna pumpa u ovom režimu rada radi, takođe, samostalno i nema potrebe za drugim izvorom toplote. Kada spoljna temperatura padne ispod 0°C, uključuje se i toplovodni kotao kao dodatni izvor te oba generatora rade istovremeno.

Bivalentni uporedni režim rada - po izboru

Toplotna pumpa u ovom slučaju radi kao bivalentna, s tim da promenu režima sistem ne uključuje sam, automatski, čim spoljna temperatura padne, već ga pomoću regulatora vi birate sami po sopstvenom nahođenju.

4. Postupak montaže toplotnih pumpi

Pored pravilnog izbora toplotne pumpe, vrlo je važno i to kako se i gde ona postavlja. Na ova pitanja će najbolje umeti da vam odgovori stručnjak za alternativne vrste grejanja kao i poznati proizvođači i dobavljači pumpi koji imaju svoje majstore za montažu i servis.

4.1. Ugradnja toplotne pumpe

Sistem toplotne pumpe čine spoljna i unutrašnja jedinica. Izbor mesta za postavljanje unutrašnje jedinice je jednostavan, jer nema posebnih uslova kao što je recimo taj da mora stajati pored dimnjaka ili rezervoara. U novogradnji, unutrašnja jedinica se uglavnom postavlja u podrum. Međutim, najnoviji modeli pumpi su i estetski vrlo dobro osmišljeni tako da ih možete bukvalno postaviti bilo gde u kući i svuda će delovati lepo. Unutrašnja jedinica se prvo priključuje na već postavljen sistem vodovodnih cevi ili cevi podnog ili radijatorskog grejanja. Onda se postavlja spoljna jedinica, koja uglavnom treba da stoji na betonu, blizu kuće. Na kraju se obe jedinice povezuju električnim cevima. Sledi ozračivanje i povezivanje obe jedinice na dovod gasa (freon).

4.2. Upravljanje toplotnom pumpom

Kada se postave, montiraju i povežu obe jedinice tako da čine zatvoren sistem, priključuju se dovod vode i struje. Ako je na struju priključena cirkulaciona pumpa, ventil za mešanje i merač temperature, prvo se iz spoljne jedinice pusti gas, a onda se sistem za grejanje napuni vodom i ozrači. Tako je pokretanje novog sistema završeno i on je spreman za korišćenje. Vrlo je važno da monteri buduće korisnike poduče načinu rada sistema i ključnim funkcijama. Upravljanje samim sistemom je jednostavno iako postoje mnoge opcije podešavanja, ali treba znati osnovne karakteristike procesa. Demonstracija načina upravljanja toplotnom pumpom je vrlo važna, jer je pravilna kontrola najvažnija za pravilan rad i optimalno funkcionisanje.   

DAIBAU.RS, POMAŽEMO PRI OCENI INVESTICIJE I IZBORU IZVOĐAČA ZA VAŠ DOMMONTAŽA TOPLOTNE PUMPE SA OPREMOM

Poštovani,

potrebna toplotna pumpa vazduh voda ili voda voda matrijal i montaža priključenje na postojeću grejnu mrežu gde je sihronizovano kotao na pelet bergrn 44 kw i kotao na čvrsto gorivo viadrus u22 9 rebra 45vkw.

Hvala 423360 1 do 705600 €


........

TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA

Poštovani,

Kuća u sivoj fazi. Potreban celokupan sistem podno grejanje sa 6 fan coilera. Toplotna pumpa vazduh voda. Površina 140m2.

Hvala 423360 1 do 705600 €


........

TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA

Poštovani,

u porodičnoj kući imam centralno grejanje uz kotao na drva i radijatore.
Sem radijatora sve što treba za grejanje pomoću grejne pumpe vazduh voda.

Hvala 423360 1 do 705600 €


........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE , CCA 140M2
Toplotne pumpe, Kruševac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA I RADIJATORI, CCA 90M2
Toplotne pumpe, Subotica

3600 € do 6000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA NABAVKA I MONTAŽA, 150M2
Toplotne pumpe, Temerin

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽE TOPLOTNE PUMPE, 100 M2
Toplotne pumpe, Velika Plana (Prokuplje)

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE NA CENTRALNO GREJANJE, 186M2
Toplotne pumpe, Novi Sad

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA NA RADIJATORSKO GREJANJE UMESTO ELEKTRIČNOG KOTLA, 90M2
Toplotne pumpe, Beograd

7650 € do 12750 €

CENA, SERVIS TOPLOTNE PUMPE, 100 M2
Toplotne pumpe, Novi Sad

405 € do 675 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA,SPLIT SISTEM, 110M2
Toplotne pumpe, Šabac

7650 € do 12750 €

CENA, UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE PODNO GREJANJE , 115M2
Toplotne pumpe, Rakovac

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA, 200M2 PODNO GREJANJE SAMO
Toplotne pumpe, Negotin

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE, 180M2
Toplotne pumpe, Čačak

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA 8 DO 9 KW I PODNO GREJANJE , OKO 110M2
Toplotne pumpe, Beograd

13500 € do 22500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 140M2
Toplotne pumpe, Lajkovac

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VODA VODA, 170 M2
Toplotne pumpe, Šabac

7650 € do 12750 €

CENA, INSTALACIJE GREJANJE, VAZDUŠNA PUMPA, 250M2
Toplotne pumpe, Novi Sad

18000 € do 30000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZA PODNO GREJANJE, 120 M2
Toplotne pumpe, Kragujevac

13500 € do 22500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, CCA 200
Toplotne pumpe, Aleksinac

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VAZDUH, CCA 86M2
Toplotne pumpe, Čačak

5400 € do 9000 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VODA -ZEMLJA, VODA -VODA, CCA 150 M2
Toplotne pumpe, Paraćin

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, IZOLOVANO,VAZDUH VODA, MICUBIŠI, SA UGRADNJOM, CCA 108M2
Toplotne pumpe, Valjevo

4050 € do 6750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VAZDUH VODA, 100 M2
Toplotne pumpe, Niš

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA VODA VAZDUH, 120M2
Toplotne pumpe, Vranje

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZA GREJANJE STANA , 65M2
Toplotne pumpe, Požega

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA 12 KW, 130M2
Toplotne pumpe, Kraljevo

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE, 57 M2
Toplotne pumpe, Beograd

13500 € do 22500 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNA, 1KOM, 100M2
Toplotne pumpe, Niš

7650 € do 12750 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZA PODNO GREJANJE, 60M2
Toplotne pumpe, Vrdnik

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE , 160 M2
Toplotne pumpe, Beograd

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE VODA-VODA, DVE KUĆE 500 M2
Toplotne pumpe, Ovča

13500 € do 22500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA VODA, 180 M2
Toplotne pumpe, Beograd

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE , 5X100M2 УКУПНО 500M2 NA PET ETAŽA
Toplotne pumpe, Beograd

9000 € do 15000 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE KLJUČ U RUKE, 100M2
Toplotne pumpe, Požarevac

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I MONTAŽA TOPLOTNE PUMPE NA POSTOJEĆI RADIJATORSKI SISTEM , 140M2
Toplotne pumpe, Kragujevac

7650 € do 12750 €

CENA, NABAVKA I UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE VAZDUH-VODA, 240 M2
Toplotne pumpe, Pirot

13500 € do 22500 €

CENA, TOPLOTNA PUMPA, 600 M2
Toplotne pumpe, Sremska Mitrovica

13500 € do 22500 €

CENA, POPRAVKA PUMPE ZA GREJANJE, 1 KOM
Toplotne pumpe, Bor

270 € do 450 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Toplotne pumpe CENOVNIK

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

1669+ PREDUZEĆA ZA TOPLOTNE PUMPE
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE TOPLOTNE PUMPE?

Serbia
DAIBAU.RS

Petra Drapšina 27
21000 Novi Sad

+381 11 430 0 340

© 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana