Za područje

    Pariski šmek vračarskog potkrovlja | L’art Studio

    Članak je pregledalo čak 551+ korisnika
    Život u potkrovlju može se posmatrati kroz različite aspekte funkcionalnosti prostora pod krovnim kosinama. Ipak, ona često asociraju na umetničke oaze i inspirativne kutke koji nadgledaju krovova, poput čuvenih stanova u Parizu, a jedan sa takvim ambijentom projektovali su arhitekti L’art Studija.

    Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

    Specifičnosti stanova na poslednjim etažama ogledaju se u brojnim konstruktivnim elementima, kosinama i izraženoj geometriji koja utiče na karakter prostora. U ovom potkrovlju na Vračaru, geometrijski potezi pružanja greda, visinske razlike i kosine poslužile su da se kreira jedinstvena dinamika, i artikulišu pojedinačne mikroceline u stanu otvorenog plana.

    01-stan-u-potkrovlju.JPG

    Otvoren plan stana posebno je naglašen pružanjem istih podnih obloga u celokupnom prostoru dnevne zone, čime je u „ševron“ slogu akcentovano pružanje prostora iz kuhinje ka dnevnoj sobi, a pogled duž prostora otvoren po dijagonali koju karakteriše pozicija zidova u stanu.

    02-krovni-prozori-potkrovlje.jpg

    Centralni fokus dnevne zone čine krovni prozori u dva nivoa, koji prate lom krovne kosine, te koji kroz uglove pod kojima se nalaze istovremeno otvaraju pogled iz stana prema urbanoj panorami Vračara na donjem nivou, odnosno prema otvorenom nebu na gornjem nivou. U arhitektonskoj artikulaciji prostora u skladu sa prozorima i karakteristikama prostorije, dnevna zona je osmišljena sa centralnom osom simetrije, na kojoj se nalazi Dash furniture klub sto čiste geometrije i reflektivne površine, koja učestvuje u prodoru svetlosti u stan.

    Bočne strane dnevne sobe, koje usmeravaju prostiranje prostorije prema prozorima, određene su mekim nameštajem, među kojima je i Soba23 sofa tamne boje.

    03-trpezarija-potkrovlje.jpg

    Nežan ton ambijenta potkrovlja posebno je naglašen u teksturi i tonovima drveta, te segmentaciji staklenih površina fasadne stolarije. U zoni kuhinje i trpezarije, podužno se nadovezuju celine kuhinjskog ostrva sa Floem polubarskim stolicama i Floem trpezarijskog stola sa Eurokancom stolicama koje se naizmenično smenjuju u natur i crnim tonovima stvarajući spontanu igru boja, tekstura i materijala u prostoru.

    04-kuhinja-mermerna-ploca.JPG

    Kuhinja u potkrovlju osmišljena je iz dve celine, horizontalnog poteza donjih elemenata uz fasadni zid, čime je postignut efekat veće visine, koji je od izuzetnog značaja za potkrovlja, te visokog korpusa elemenata koji se nalaze iza zida i stvaraju neometan tok prostornih masiva. U kuhinji se posebno ističe primena bele boje kao osnove, te crne boje Pinoles ploča na elementima kao sekundarnog nosioca ambijentalnih vrednosti i natur tonova kao akcenata. Ova kombinacija tonova dizajnirana je tako da kulminira u šari Šumadija granit ploče koja se nalazi na kuhinjskim elementima i ostrvu.

    05-kuhinja-enterijer.jpg

    Pozicije prozora u horizontalnom potezu kuhinje dodatno naglašavaju romantični ambijent moderne kuhinje, te zajedno sa arhitektonskim sklopom potkrovlja stvaraju meku podelu radne površine na prostor za pripremu hrane i prostor za kuvanje. Dok su sa spoljašnje strane ostrva za okupljanje i obedovanje polubarske Floem stolice sa naslonom, sa unutrašnje strane kuhinje pojavljuju se GIR drvene stolice.

    06-radni-sto-ispred-prozora.JPG

    U utilizaciji prozorskih otvora kao nosilaca segmentacije prostora, ispred jednog od njih kreirana je i mikrocelina radnog stola, koja u crnim tonovima vizuelno produžava potez prozora i preko stola i Eurokancom stolice ga prevodi u dubinu stana.

    Ukupni ambijent ovog potkrovlja pariskog šmeka na Vračaru prožet je izuzetnom pažnjom prema detaljima i veštom arhitektonskom artikulacijom prostora. Kroz suptilnu igru svetlosti, tekstura i boja, L’art Studio je uspešno stvorio harmonično okruženje koje ne samo da pruža funkcionalnost, već i odiše umetničkim šarmom. Ovaj prostor postaje ne samo mesto stanovanja, već i inspiracija za kreativnost i uživanje u svakodnevnom životu.

    09-enterijer-potkrovlja.JPG

    25.4.2024.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Potkrovlje na Vračaru
    Tip investicije: opremanje enterijera
    Tip objekta: stambena jedinica
    Adresa: Miklošićeva, Beograd, Vračar
    Autor: L’ART D.O.O
    Naručilac: fizičko lice
    Korisnik: petočlana porodica
    Period projektovanja: 2022-2023.
    Period izgradnje: 2023.
    Lokacija: Beograd, Vračar
    Površina objekta: 105m2
    Autor fotografija enterijera: L’ART D.O.O

     

    Galerija

    07-klub-sto.jpg

    08-trpezarijska-stolica.jpg

    10-granit-ploca.jpg

    11-metalna-polica.jpg

    551
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana