Za područje

  Četiri prostora u jednom | Arh. Miloš Milivojević

  Članak je pregledalo čak 3173+ korisnika
  Savremeno stanovanje najčešće se odvija u prostorima minimalne kvadrature te je neophodno da bude uređeno prema optimalnim parametrima komfornog življenja. U projektantskom smislu, treba naći rešenje koje će omogućiti sve funkcije, koje bi postojale i u velikim stanovima, veštim manevrisanjem i preklapanjem zona. Jedan od primera dobre prakse projektovanja višefunkcionalnog prostora manje kvadrature je stan 125/61 arhitekte Miloša Milivojevića.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Potrebe korisnika u stambenom prostoru, bez obzira na njegovu kvadraturu, uključuju zastupljenost prostora različitih funkcionalnih zona - dnevne, noćne i servisne. Naročito sa povećanim mogućnostima rada od kuće, u stambene prostore se vratio i radni sto kao neizostavni zahtev za organizaciju dnevne, odnosno radne zone.

  U prostorima manje kvadrature često se preklapaju dnevna i noćna zona. Bilo da su u pitanju paravani i pregrade kojima se odvajaju kreveti od ostatka prostora ili ležajevi na rasklapanje, kao jedan od neminovnih trendova savremenog stanovanja je pronalaženje novih mogućnosti preklapanja zona, na način kojim se ostvaruje maksimalna udobnost korišćenja svake od njih.

  1.jpg
  Drveni masiv koji vizuelno povezuje dnevnu sobu i kuhinju ostvaruje maksimalne kapacitete prostora za odlaganje i omogućava prožimanje različitih funkcija stana na jednom zidu; foto: Miloš Martinović

  U jednosobnim stanovima najčešće nema velikog broja korisnika, zbog čega se u projektantskom smislu može pretpostaviti da se više različitih zona neće koristiti istovremeno, naročito kada su u pitanju dnevna i noćna zona. Upravo je ovaj potencijal kao polazište za dizajn iskoristio i arhitekta stana 125/61, kako bi kreirao prostor koji korisniku omogućava komfor i luksuz proporcija prostora, kakav bi bio karakterističan za stanove dvostruko veće kvadrature.

  Centralni motiv ovog stana je središni blok pozicioniran između dnevne sobe i kuhinje. S aspekta zoniranja i šeme kretanja u stanu, ovaj blok razdvaja dnevnu i servisnu zonu, ali i omogućava kružno kretanje, koje predstavlja jedan od najvećih kvaliteta u stambenim prostorima, pošto se njime ukida „prazan hod”.

  2.jpg
  Krevet koji se spušta iz centralnog bloka u jednom potezu pretvara dnevnu zonu u noćnu, pri čemu se ostvaruje maksimalni komfor kako dnevne, tako i noćne zone, koje se koriste na smenu; foto: Miloš Martinović

  Sa funkcionalnog aspekta, centralni blok učestvuje u prožimanju dnevne i noćne zone. Gledano od bloka prema dnevnoj sobi, iz njega se spušta bračni krevet, pri čemu se dnevna zona pretvara u noćnu. Lakoća korišćenja i promene primarne funkcije prostora značajno podiže kvalitet življenja u stanovima slične strukture. Naročito kada je u pitanju stan za mlade ili za one kojima je neophodno više mesta za druženje, ovakva rešenja sa skrivenom noćnom zonom, omogućavaju maksimalne kapacitete svih funkcionalnih zona, kao i stvaranje iluzije znatno većeg prostora.

  3.jpg
  Kada „nestane” noćna zona, centralni blok ima ulogu akcentnog zida s umetničkim crtežom, čime dodatno naglašava ambijent dnevne sobe; foto: Miloš Martinović

  U sklopu dnevne sobe, kada se ne koristi, blok sa krevetom ima funkciju akcentnog zida s umetničkim crtežom, pri čemu postaje sastavni element prostora, a ne njegova granica. Granice zona i prostora dodatno su omekšane i masivom nameštaja za odlaganje koji je dizajniran kao jedan potez koji se razvija od dnevnog boravka prema kuhinji. Počevši od dnevne sobe i funkcije radnog stola, drveni masiv se pruža ka servisnoj zoni, kao TV komoda, zatim kao akcent na prostoru za odlaganje, da bi kroz strukturu ormara prešao u sklop kuhinjskih elemenata i servisne zone.

  4.jpg
  Smenjivanjem funkcija na drvenom masivu postepeno se usmerava pogled korisnika od najsvetlije radne, ka najtamnijoj kuhinjskoj zoni; foto: Miloš Martinović

  Dizajn prostora za odlaganje u ovom stanu omogućava vizuelnu povezanost kadrova i celina stana, na kome se smenjuju funkcije. Tretman poteza dominantno belom, a zatim dominantno crnom bojom, dodatno naglašava veličinu prostora i stvara utisak veće dubine stana. Crni kuhinjski elementi na kraju sklopa za odlaganje dodatno podižu elegantni ton stana i kreiraju dramatičan ambijent koji dodatno dolazi do izražaja u igri sa prirodnim osvetljenjem koje dopire iz dnevne zone. Vizuelno naglašavanje dubine stana ostvareno je i pravcem pružanja podnih obloga, koje usmeravaju pogled iz dnevne sobe ka kuhinji.

  5.jpg
  Igra svetlosti na teksturama i geometriji prostornih elemenata čini kadrove u stanu sceničnim, što pozitivno utiče na vizuelni komfor korisnika; foto: Miloš Martinović

  Kao kontrast monolitnom geometrizovanom izrazu sklopa za odlaganje, kuhinje i bloka sa krevetom, nameštaj i detalji u dnevnoj zoni u potpunosti „umekšavaju” ceo ambijent. Organska i kružna geometrija nameštaja u dnevnoj sobi kontrastiraju drvenom masivu, pri čemu stvaraju jasan vizuelno-funkcionalni punkt najjavnijeg prostora stana. Gradacija u tonovima i geometriji takođe je karakteristična za prostore veće kvadrature, zbog čega i s ovog aspekta stan izgleda veće.

  6.jpg
  Komadi nameštaja organske i kružne geometrije kontrastiraju drvenom masivu, čime naglašavaju promenu u nameni zone; foto: Miloš Martinović

  Višefunkcionalnost ovog stana, kao i mogućnost jednog prostora da se prilagodi potrebama korisnika kao dnevna, radna i spavaća soba ili prostor za okupljanje i druženje, predstavlja primer dobre prakse i pokazuje kako pažljivim prožimanjem i nadovezivanjem zona, jednosoban stan u sebi može sadržati sve funkcije potrebne za komfornu svakodnevicu.

  7.jpg
  Foto: Miloš Martinović

  Projekt

  Pun naziv projekta: PROJEKT ENTERIJERA APARTMANA 125/61

  Tip investicije: Enterijersko uređenje apartmana

  Tip objekta u kojem se apartman nalazi: Stambeno-poslovni objekat BLOK 32, Novi Beograd

  Adresa: Blok 32, Novi Beograd

  Autor projekta: Miloš Milivojević, mast. inž. arh.

  Naručilac: privatni

  Korisnik: privatni

  Period projektovanja: 2019. godina

  Period izgradnje: 2020. godina

  Lokacija: Blok 32, Novi Beograd

  Površina apartmana: 44 m²

  Autor fotografija enterijera: Miloš Martinović, mast. inž. arh.

  Nameštaj:

  Kompanija TEPART d.o.o. sa sedištem u Beogradu bavi se uvozom i prometom vrhunsko izrađenih tepiha od najkvalitetnijih materijala, najpoznatijih proizvođača. Na fotografijama se vidi tepih SITAP, Trendy Shiny Perla.

  MARA HOME nalazi se na dve lokacije u Beogradu, u Mileševskoj 44 i na Novom Beogradu - Airport City. Nudi širok asortiman zavesa, rolo sistema, rimskih zavesa, plise zavesa, tapeta, mebl štofova ali i garnišne i sve to po Vašoj meri. Na ovom projektu mogu se videti ZAVESE koje se nalaze u ponudi MARA HOME.

  17. januar 2022.

  3173
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana