Za područje

  Personalizovano osvetljenje kao lajtmotiv stana

  Članak je pregledalo čak 2128+ korisnika
  Stanovi, bilo da su u novogradnji ili u starim objektima, predstavljaju poligon koji donosi različite mogućnosti razigravanja prostora, na način koji istovremeno naglašava vrednosti samog objekta, ali i lične afinitete korisnika. U personalizaciji stanova važnu ulogu imaju zone korišćenja prostora koliko i osvetljenje koje samostalno može da kreira i razdvaja ambijente, odnosno, prostorne celine.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović 

  Upotreba osvetljenja za akcentovanje detalja u prostoru poznata je od najranijih početaka civilizacije. Projektovanje igre sunca i izgrađene forme bilo je specifično za izgradnju hramova i javnih objekata još tokom antike, kada su važni prostorni elementi (poput niša sa skulpturama u Panteonu) bili osvetljavani sunčevom svetlošću kroz lanterne, visoke prozore, portale ili rozete. Potreba za projektovanim osvetljenjem vremenom je iz primene na javnim objektima prešla i na stambene, pa različite stilove karakterišu razni tipovi fasadnih otvora, čije grupisanje utiče na raspored prostorija u enterijeru. Čak i s uvođenjem artificijelnog osvetljenja, potreba za što većim prirodnim osvetljajem nije umanjena te danas za projektovanje osvetljenja u stanovima najveći potencijal imaju oni sa visokim plafonima i velikim prozorima, kakvi su salonski stanovi u Beogradu.

  prilog 02.jpg
  Ambijent dnevne sobe, Foto: Relja Ivanić

  Pristup adaptaciji salonskih stanova iz međuratnog perioda može da bude raznovrstan, da se u potpunosti modernizuje ili u potpunosti očuva u duhu minulog vremena, međutim, upravo pažljivim dizajnerskim odabirom te dve krajnosti mogu da se spoje i da se stvori udoban stambeni prostor za savremeni način života. Takav primer je projekat TV8 u Beogradu po projektu Meteor studija.

  prilog 03.jpg
  Spoj nasleđenih elemenata salonskog stana i savremenog dizajna, Foto: Relja Ivanić

  Lokacija u samom centru Beograda i prostorni elementi zatečeni u stanu poslužili su kao okosnice u procesu donošenja projektantskih odluka. Tako su kaljeva peć, obloge poput cigle i drveta te lučni otvori u enterijeru, kao i ograde i rešetke, ostali ključni akcenti ambijenata enterijera, dok je ostatak prostora koncipiran u savremenom duhu, uvođenjem savremenih materijala poput čelika i vedrijih boja.

  prilog 10-novoprojektovano stanje.jpg
  Osnova stana, Izvor: Meteor Studio

  Specifična geometrija osnove, artikulisane između dva unutrašnja dvorišta omogućila je odstupanje od tipičnih podela zona (na dnevnu i noćnu), pa se duž stana neprekidno prepliću različite zone i funkcije, kroz ambijente različite intimnosti – od potpuno individualnih prostora – sanitarnih grupa i spavaćih soba, do dizajnerski akcentovanih prostora za socijalizaciju. Ovo poigravanje sa zonama i nivoima intimnosti, projektu daje specifičan identitet koji balansira između nasleđenih elemenata stana i savremenog života.

  prilog 08.jpg
  Dečija soba, Foto: Relja Ivanić

  Čuvanje ambijenata specifičnih za stare beogradske stanove u projektu TV8 ostvareno je i poigravanjem osvetljenjem. Otvorenost stana, kako ka ulici, tako i ka unutrašnjim dvorištima, omogućila je igru sa pozicijama prostorija u skladu s osvetljenišću, čime je postignuta dinamika zona. U podeli prostora usklađenoj s otvorima, može se uočiti da su oni ka jednom dvorištu iskorišćeni za formiranje servisnih i sanitarnih zona i prostorija, dok je otvorenost ka drugom, većem dvorištu omogućila artikulaciju dečijih soba i terasa, obezbedivši drugačiju dinamiku korišćenja prostora od one koja se s ulične fasade može anticipirati.

  prilog 11.jpg
  Aksonometrijski prikaz stana, Izvor: Meteor Studio

  U igri s osvetljenjem, ambijenti su postignuti smenjivanjem belih površina, zidova tamnoplave boje, ali i primenom tekstura u oblogama zidova i elemenata, pa se karakter različitih prostorija artikuliše i reflektovanjem, odnosno prelamanjem svetlosti preko personalizovanih komada nameštaja, poput bele police za knjige.

  prilog 04.jpg
  Teksture i elementi na zidovima različito prelamaju i reflektuju svetlo, čime se postiže zoniranje prostora, Foto: Relja Ivanić

  Prirodno osvetljenje se kroz čitav projekt planski usmerava i oblikuje, pa je tako ono suprotstavljeno tamnom zidu u dnevnoj sobi, zapravo, provučeno duž belog hodnika koji spaja dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom. Dinamika nivoa intimnosti prostora u objektu, može se pratiti i kroz artikulisanje rasvete, što je interesantan pristup koji se ne sreće često u arhitektonskoj praksi.

  prilog 06.jpg
  Hodnik koji povezuje dnevnu sobu i kuhinju, s ulazima u dečije sobe, Foto: Relja Ivanić

  Uz dinamiku stvorenu prirodnim osvetljenjem, projekt Meteor studija ispunjen je i personalizovanom rasvetom koja dopunjuje prostorne celine. Modularni elementi rasvete salona Meteor Lux, koji se u skladu sa afinitetima korisnika mogu uklapati na raznovrsne načine, iskorišćeni su u ovom slučaju tako da naglase, a istovremeno i kontrastiraju, zatečenim elementima salonskog stana, poput gipsanog elementa koji akcentuje poziciju centralnog lustera.

  prilog 05.jpg
  Ambijent kuhinje, Foto: Relja Ivanić

  Budući da su lusteri i viseća rasveta bili zastupljeni kao fokalne tačke u starim salonskim stanovima, u projektu stana TV8 su na akcentima gde bi u „saloncima“ bili lusteri, postavljene atraktivne visilice i plafonjere koje definišu centralne tačke prostorija, ali i pravce kretanja kroz stan, pri čemu, uz zadržane elemente iz dvadesetih godina prošlog veka, predstavljaju fokuse sagledavanja prostora.

  prilog 01.jpg
  Dnevna soba s akcentima u vidu rasvete i kaljeve peći, Foto: Relja Ivanić

  Iako je u stanu TV8 personalizovana rasveta deo celokupnog dizajnerskog rešenja, može se uočiti da i u stambenim prostorima različitih stilova i karaktera, uvođenjem specifične rasvete mogu da se kreiraju sasvim drugačiji ambijenti, odnosno, definišu prostorni akcenti koji daju jedinstven identitet. Mogućnost odabira pojedinačnih modularnih elemenata, kao forme, boje i materijala svetiljke, omogućava korisniku prostora da učestvuje u oblikovanju rasvete u skladu sa svojim potrebama. S tim u vezi, modularna rasveta predstavlja značajan iskorak u dizajnu enterijera, pri čemu je moguće zamenom samo elementa rasvete kreirati potpuno nov ambijent.

  Screenshot 2021-07-07 at 16.02.16.png
  Modularni elementi rasvete spremni za kombinovanje, Izvor: Meteor Lux

  Projekt:

  Pun naziv projekta: TV8 | enterijer stambenog prostora

  Tip investicije: adaptacija i rekonstrukcija

  Tip objekta: stambeni prostor

  Adresa: Stari grad, Beograd

  Autor: METEOR studio (Ivana Rakonjac, Borislava Ivanković)

  Naručilac: privatni

  Korisnik: privatni

  Period projektovanja: 2017-2018.

  Period izgradnje: 2018.

  Lokacija: Beograd

  Površina objekta: 130 m2

  Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

  Materijali:

  Osvetljenje:

  METEOR Lux / METEOR d.o.o. Beograd, RS

  2128
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana