x

  Fasade Cena

  Koliko košta fasada? Cena fasade prvenstveno zavisi od debljine izolacije. Da bi toplotna izolacija bila dobra, ne sme da bude tanja od 12 cm. Ako obnavljate fasadu starijeg objekta, raspitajte se o popustima koje možda možete da dobijete u smislu poboljšanja energetske efikasnosti ili ekološke gradnje, kojima biste umanjili troškove. Za fasadu koja se oblaže stiroporom debljine 12 cm može se uštedeti oko 33 EUR/m2, dok se sa stiroporom debljine 15 cm može uštedeti oko 36 EUR/m2. Ako se koristi još deblji, od 20 cm, cena bi bila oko 40 EUR/m2. Da biste dobili tačnu cenu, pošaljite upit našim najiskusnijim fasaderima, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savete o fasadama.

  CENA FASADE PO METRU KVADRATNOM


  Cena fasade za kuću. Cena fasaderskih radova, izrada izolacije fasade sa 16 cm stiropora.

  3600 RSD/m2

  VEOMA NISKA CENA
  RSD/m2

  SREDNJA CENA
  4500 RSD/m2

  NAJVIŠA CENA
  ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
  Fasade Cena

  DRUGE CENE ZA FASADE

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  POŠALJI POTRAŽNJU >
  ZAJEDNO:

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?  Fasade – sve što treba da znate

  1. Šta sve treba da znate pre nego što se odlučite za fasadu?

  fasade.jpg
  Fasada štiti objekt od uticaja okoline, a istovremeno joj daje lep izgled

   

  1.1. Najvažnije informacije koje morate imati pre nego što počnete radove na gradnji ili obnovi fasade:

  -       Tražite stručne informacije o najboljoj vrsti izolacije za vaš objekt.

  -       Raspitajte se o cenama različitih vrsta fasada po kvadratnom metru.

  -       Odlučite se za završni sloj vaše fasade. Posavetujte se s arhitektom ili stručnjakom za boje.

  -       Raspitajte se mogu li se dobiti subvencije za fasade shodno novim propisima o eko-gradnji ili energetskoj efikasnosti.

  -       Planirajte radove na fasadi u mesecima kada su vremenske prilike za to najpogodnije (temperatura vazduha, padavine, sunčeva svetlost i toplota).

  1.2. Subvencije eko-fondova za fasadu

  U Srbiji, na žalost, ne postoje eko-fondovi i još nema zvaničnih procedura dodele subvencija za ekološki efikasnu i prihvatljivu gradnju ili zaštitu životne sredine. Ima najava usvajanja zakona i propisa koji treba da se usaglase sa zakonodavstvom Evropske zajednice, ali još ništa nije ušlo u zvaničnu skupštinsku proceduru. Neke banke pod povoljnijim uslovima nude kredite pojedincima i kompanijama, ali se sve još svodi na ličnu inicijativu.

  Samo za grad Beograd od 1.1.2020. postoji javni poziv skupštinama stanara višespratnih zgrada (ne važi za privatne kuće) da se jave svojim opštinskim upravama za izgradnju i traže određene prijavne listove po kojima treba da skupe potrebnu dokumentaciju i konkurišu do 1.6.2020. za subvencioniranu obnovu fasada i krovova koja može biti do 90%.

  2. Izvođači radova

  Izrade fasade čovek može da se lati jednom ili dva puta u životu. Mnogi izvođači radova zloupotrebljavaju tu činjenicu koliko i neiskustvo klijenata, obmanjujući ih po pitanju samog izvođenja radova (što nije kvalitet) koliko i u odnosu prema klijentu (ne drže se rokova, loše komuniciraju s klijentom itd.). Po završetku posla i plaćanju, vrlo često prekinu svaki kontakt da se ne bi suočili s reklamacijama zbog naknadno utvrđenih grešaka. Izbor izvođača radova je zato vrlo važan. Najbolje je da popis željenih radova pošaljete na adrese više građevinskih preduzeća. Nakon što dobijete njihove ponude, napravite uži izbor i od odabranih zatražite reference i kontakte njihovih prethodnih klijenata. Izaberite izvođača radova isključivo na osnovu referenci. Izvođači radova koje možete naći na našem portalu mojMojster su provereni i testirani. O njima svedoče ocene i mišljenja klijenata dostupni na njihovim profilima. Kada, naposletku, izaberete izvođača, obavezno potpišite i ugovor.

  3. Vrste fasada

  3.1. Najčešće vrste fasadnih sistema

  3.1.1. Kontaktne fasade

  Privatni klijenti se najčešće odlučuju za tkz. kontaktne fasade. One mogu biti tankoslojne ili debeloslojne. Kontaktna fasada je zapravo fasadni sistem koji se nanosi direktno na noseće zidove u više slojeva. Završni sloj kontaktne fasade je malter koji se nanosi na zid ili preko termoizolacije (malterisane neizolovane ili maltelisane izolovane fasade).

  3.1.2. Obložene fasade

  Kada noseći zid i završni sloj deluju kao zasebni sistemi (između njih postoji potkonstrukcija), govorimo o obloženoj fasadi. Ako postoji sloj vazduha između nosivog zida i završne obloge to je onda ventilisana fasada, a ako vazdušnog sloja nema, to je neventilisana fasada.

  Ventilisana fasada

  Slojevi koji čine ventilisanu fasadu su: noseći zid, samostojeće izolacione ploče (vodootporne, toplotne i zvučne), sloj vazduha minimalne širine 4 cm te spoljna obloga. Sloj vazduha među slojevima materijala služi isušivanju vlage koja nastaje kondenzacijom vodene pare dok prodire kroz konstrukciju. U letnjim mesecima ovaj kanal za prozračivanje sprečava pregrevanje prostorija.

  Neventilisana fasada

  Slojevi koji čine neventilisanu fasadu su: noseći zid, izolacija i spoljna obloga. Budući da je spoljna obloga (fasadna opeka, drvena ili aluminijumska obloga i drugo) tik uz izolaciju, važno je da se izabere obloga koja je vodootporna i paropropusna tako da se vlaga koja se kondenzuje ne zadržava u izolaciji.

  3.2. Najčešće vrste fasadnih obloga

  3.2.1. Malterisana fasada

  Malterisane fasade delimo na neizolovane (tkz. klasična fasada) i izolovane.

  Klasičnu fasadu najčešće srećemo na starim zgradama, odnosno, onima koje su spomenici kulture. Takvim je zgradama potrebna mehanički otporna fasada, bez termoizolacije. Spoljni zidovi takvih objekata nemaju ni hidroizolaciju. Postavljanje toplotne izolacije bi zatvorilo otvore za prozračivanje čime bi bilo sprečeno i odvođenje kapilarne vlage. Klasični malter čine tri sloja: cementno mleko (špric), grubi malter (grunt) i fini malter (perdaš) koji se beli vapnenim ili silikonskim bojama (važno je da je boja koja diše!). Vezivno sredstvo za malter obavezno mora biti vapneno, jer ono omogućava da se spoljni zidovi suše sa spoljne strane.

  Malterisana izolovana fasada je višeslojni fasadni sistem u kome termoizolacija nema samo ulogu toplotne zaštite već i da nosi završni sloj (lepak i završni malter). Obično se za to koriste ploče od ekspandiranog polistirena – stiropora ili kamene mineralne vune. Fasadni sistemi mogu biti tankoslojni i debeloslojni.

  Ploče za izolaciju tankoslojne fasade se lepe na noseći zid i preko njih se nanosi tanak sloj maltera (3-6 mm) u koji se potom utiskuje armaturna mrežica od staklenih vlakana. Sledi tankoslojni dekorativni malter debljine do 2  mm. Tankoslojna kontaktna fasada se koristi i u novogradnji i pri sanacijama objekata građenih od različitih materijala.

  Kontaktna debeloslojna fasada je, prvenstveno, primenjiva u novogradnji. Ploče za izolaciju debeloslojne fasade se lepe na noseći zid s dodatnim ankerima koji drže čeličnu pocinkovanu mrežicu, a koja se razapinje između njih. Preko mrežice se tada nanosi osnovni, cementni malter. Kada se taj sloj sasvim osuši, nanosi se završni malter.

  3.2.2. Drvena fasada

  Drvo je ekološki građevinski materijal i kao takav se oduvek koristio u našim krajevima. Kao fasadni materijal ima brojne prednosti: toplotni je izolator, izdržljiv, plemenit je i ekološki. Vrste drveta odgovarajućeg za oblaganje fasada ima više. Najčešće se koriste smreka, bor, ariš i hrast. Fasada od drveta omogućava unikatna rešenja prema izboru vrste obloge (puno drvo, ploče od otpadnog ili obrađenog drveta), profila, načina fiksiranja (prekrivanje, slaganje, preklapanje, s fugnama ili bez njih itd.) te različitim obradama površine. Drvo se odlično kombinuje i s drugim materijalima (kamen, staklo, malter itd.). Da bi se sprečio razvoj gljivica i plesni, sve drvene fasade moraju biti ventilisane.

  3.2.3. Staklena fasada

  Staklene fasade su značajne, pre svega za poslovne objekte, ali se sve češće koriste i za stambene zgrade. Preko velikih staklenih površina prostorije se zimi prirodno zagrevaju, ali se zato leti lakše i pregrevaju. Preko stakla, takođe, prostorije su ispunjene prirodnom svetlošću te je potreba za veštačkim osvetljenjem znatno manja. Kvalitetna staklena fasada se dinamično menja prema vremenskim prilikama i količini svetlosti, uravnotežava gubitke toplote, omogućava prozračivanje i tako dalje. Vrlo je važno i to da fasada omogućava kontrolu osunčanosti i štiti od pregrevanja. Optimalne karakteristike i funkcionalnost postižu se pravim izborom kvalitetnog stakla, senila i linija prozračivanja. Staklena fasada može da bude jednoslojna ili dvoslojna, pri čemu između stakala postoji sloj vazduha.

  3.2.4. Kamena fasada 

  Masivni kamen kao građevinski materijal u našim se krajevima koristi od davnina, ali se tek s početka XX veka pojavljuje ku obliku tankih ploča na spoljnoj strani fasade. Ugradnja tankih kamenih ploča na fasadu može se uraditi na dva načina; prvi je, sada već zastareo, lepljenje kamena cementnim vezivom na noseći zid. Drugi je da se kamen postavlja kao ventilisana fasada, i taj se danas uglavnom i koristi. Između kamena i noseće konstrukcije nalaze se potkonstrukcija i vazdušni sloj koji omogućavaju zidu „da diše“, a deformacije noseće konstrukcije se ne prenose na fasadu. Među kamenim fasadnim pločama (obično su debljine 3 cm) su diletacione fugne koje pločama omogućavaju da se šire i skupljaju shodno temperaturnim oscilacijama te tako i noseća potkonstrukcija „diše“.

  3.2.5. Ploče od cementnih vlakana

  Ove su ploče, zapravo, sastavljene od sintetičkih vlakana i cementnog veziva, pa ofarbane različitim tonovima. Ove presovane table mogu biti različitih dimenzija, a uglavnom su ravne ili talasaste. Takođe, struktura površine može da se vidi ili ne. Table se na metalnu ili drvenu potkonstrukciju učvršćuju ili letvicama ili vidljivim fugnama. Ove ploče karakterišu brojne prednosti: nezapaljive su, dugotrajne i lako se održavaju.

  3.2.6. Ploče od veštačkih masa

  Ove su ploče najčešće od akrilnog stakla, polikarbonata, polivinilhlorida, polistirena i nezasićene poliesterske smole. Ovo su providne mase i mogu da se farbaju u bezbroj varijanti. Same ploče su lakše, a samim tim olakšavaju i potkonstrukciju na koju se jednostavno ugrađuju te daju i brojne mogućnosti za oblikovanje jer mogu da se seku na manje ploče, trake i lajsne.

  3.2.7. ALU fasada

  ALU fasada se pravi od aluminijumskih fasadnih sendvič-ploča, koje su sastavljene od više slojeva veštačkih masa i aluminijuma. Presvučene su višeslojnim zaštitnim filmovima koji fasadu štite od spoljnih uticaja kao što su UV zračenje, kisele kiše, industrijsko zagađenje i raznih čestica u vazduhu. Prednosti ALU fasade su brojne: odlična čvrstina u odnosu na težinu ploča, velika tvrdoća i jednostavna obrada, otpornost na spoljne uticaje, jednostavno održavanje i svestranost. Ploče se učvršćuju na metalnu potkonstrukciju, pa se mogu kombinovati i s drugim tipovima fasadnih oblika, a mogu biti i različitih boja.

  3.2.8. Fasada od opeke i keramike

  Fasade od keramičke opeke su zaista vrlo otporne na spoljne uticaje, a jednostavne za održavanje. Na fasadu se postavljaju tako da se spojevi vide ili su nevidljivi. Ipak, za naše podneblje nisu naročito pogodne jer ne podnose dobro hladnu klimu; najčešće se koriste u krajevima s dosta kiša i blažim zimama, kao u Velikoj Britaniji ili Japanu.

  4. Postupak izrade kontaktne fasade

  Za kvalitetan i lep rezultat rada, najvažnije je da fasada bude stručno urađena. Za to je potrebno poštovati sledeće:

  4.1. Vremenski uslovi

  Jedan od vrlo bitnih uslova za izradu kvalitetne fasade jeste da se ona ne pravi u vreme kada su temperature ni danju ni noću ispod 5°C. Takođe nije dobro ni kada se radi u vreme najvećih vrućina, padavina ili po jakom vetru.

  4.2. Odgovarajuća podloga

  Podloga koja se sprema za lepljenje fasadnog sistema mora biti glatka. Na 4 dužna metra dozvoljeno je najviše 1 centimetar odstupanja (neravnine). Podloga zbog nanošenja lepka ne sme biti ni vlažna. Za novogradnje se preporučuje da se betonska podloga suši bar 1 mesec pre početka rada na fasadi. U suprotnom, lako se mogu pojaviti naprsline i neujednačena boja.

  4.3. Nanošenje lepka

  Da bi se sprečile manjkavosti izolacije i nastanak tkz. toplotnih mostova, pri oblaganju betonskih ili zidova od opeke, lepak se nanosi na same ivice ploča i treba da je širine 5 cm a debljine manje od 2 cm. Kada se izolacija lepi na glatku podlogu, lepak se razmazuje po celoj površini table u debljini do 1 cm. Čim se lepak namaže, table odmah moraju i da se zalepe da se lepak ne bi osušio i slabo uhvatio.

  4.4. Postavljanje ploča za izolaciju

  Vrlo je važno da su razmaci među postavljenim pločama za izolaciju što manji. Ako nastanu fugne između ploča, one se moraju popuniti ekspandiranim polistirenom.

  4.5. Ugradnja prozora, prozorskih dasaka i drugih dodataka

  Stolarija i s njom povezani elementi moraju biti ugrađeni stručno i po svim propisima kako se ne bi stvarali tkz. toplotni mostovi.

  4.6. Balkoni

  Najčešće se toplotni mostovi (sitniji ili krupniji otvori između ivica zida i okvira prozora ili vrata kroz koje vazduh struji) pojavljuju tokom pravljenja fasade, odnosno, oko balkona koji nisu dobro ili uopšte izolovani. Tamo gde topao i hladan vazduh dolaze u kontakt, stvaraju se uslovi za nastanak kondenzacije, vlage i buđi.

  DAIBAU.RS, POMAŽEMO PRI OCENI INVESTICIJE I IZBORU IZVOĐAČA ZA VAŠ DOM  FASADA

  Poštovani,


  Spoljna izolacija, visoko prizemlje je u pitanju, tako da verovatno ne može bez skele da se radi. Hteli bismo kamenu vunu debljine npr. 8 cm. Fasada je beli akril, obična.  Hvala
  495 RSD do 825 RSD


  ........

  FASADA

  Poštovani,


  potrebna obnova fasade, 110 m2 sa temeljom. U toj kvadraturi je i zid sa leve i desne strane od kapije.


  Hvala 675 RSD do 1125 RSD


  ........

  FASADA

  Poštovani,


  Kuća je stara sa starim već poprilično okrnjenim malterom. Želim novu fasadu sa stiropornom izolacijom.  Hvala 765 RSD do 1275 RSD


  ........

  ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

  CENA, TERMOIZOLACIJA SUPERMALOM I TERMIKA ŠPRICOM,
  Fasade, Ostružnica

  1800 RSD do 3000 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Bela Palanka

  2700 RSD do 4500 RSD

  CENA, FASADA ,
  Fasade, Lajkovac

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, POPRAVKA FASADE, KREŠENJE I UKRASNI STIROPOR,
  Fasade, Pančevo

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, FASADA KUĆE,
  Fasade, Blace

  855 RSD do 1425 RSD

  CENA, IZOLACIJA KUĆE SPOLJA,
  Fasade, Paraćin

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Borča

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, SANACIJA PUKOTINE U FASADI NA TERASI,
  Fasade, Novi Sad

  135 RSD do 225 RSD

  CENA, IZOLACIJA FASADE,
  Fasade, Beograd

  225 RSD do 375 RSD

  CENA, ZAVRŠNA FASADA ,
  Fasade, Barajevo

  2250 RSD do 3750 RSD

  CENA, FASADA SA STIROPOROM ,
  Fasade, Beograd

  1350 RSD do 2250 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Zrenjanin

  2250 RSD do 3750 RSD

  CENA, BAVALIT FASADA,
  Fasade, Bečej

  1350 RSD do 2250 RSD

  CENA, SPOLJNA IZOLACIJA KUĆE,
  Fasade, Smederevska Palanka

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Rogača

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, FASADE,
  Fasade, Kuršumlija

  990 RSD do 1650 RSD

  CENA, FASADE,
  Fasade, Kula

  900 RSD do 1500 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Beograd

  900 RSD do 1500 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Niš

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, IZRADA FASADE OD KAMENE VUNE,
  Fasade, Kraljevo

  765 RSD do 1275 RSD

  CENA, IZRADA FASADE SA IZOLACIJOM,
  Fasade, Beograd

  2250 RSD do 3750 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Niška Banja

  2250 RSD do 3750 RSD

  CENA, TERMOIZOLACIONA FASADA KUĆI,
  Fasade, Gornji Milanovac

  765 RSD do 1275 RSD

  CENA, IZRADA FASADE OD STITOPORA ,
  Fasade, Sevojno

  2250 RSD do 3750 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Beograd

  4050 RSD do 6750 RSD

  CENA, SPOLJNA FASADA KUĆE,
  Fasade, Beli Potok (Beograd)

  3600 RSD do 6000 RSD

  CENA, FASADA ZA OBJEKAT ,
  Fasade, Banjani

  1080 RSD do 1800 RSD

  CENA, IZOLACIJA I FASADA,
  Fasade, Stenjevac

  10800 RSD do 18000 RSD

  CENA, ZAVRŠNI SLOJ DEMITA,
  Fasade, Zrenjanin

  1800 RSD do 3000 RSD

  CENA, IZOLACIJA STIROPOROM,
  Fasade, Sremska Mitrovica

  900 RSD do 1500 RSD

  CENA, FASADNA PODLOGA I BOJA,
  Fasade, Beograd

  630 RSD do 1050 RSD

  CENA, KONTAKT FASADA ,
  Fasade, Kruševac

  2700 RSD do 4500 RSD

  CENA, FASADERSKI RADOVI,
  Fasade, Beograd

  31500 RSD do 52500 RSD

  CENA, FASADA,
  Fasade, Barajevo

  1350 RSD do 2250 RSD

  CENA, FASADA NA NOVOGRADNJI,
  Fasade, Užice

  1350 RSD do 2250 RSD

  CENA, FASADA I IZNAJMLJIVANJE SKELE,
  Fasade, Paraćin

  18000 RSD do 30000 RSD  Pogledaj druge završene projekte i cene

  FASADE CENOVNIK

  SARAĐUJEMO SA VIŠE OD 843 PREDUZEĆA ZA FASADE


  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  PRIDOBIJ PONUDU

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE FASADE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Slovačka 20
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  © 2020 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana