U nastavku:
- 1. Vrste kuhinja
- 2. Kuhinje po meri
- 3. Saloni kuhinja
- 4. Cene materijala za kuhinje
- 5. Ideje za kuhinju: arhitekte, enterijeristi i stručnjaci iz salona
- 6. Planiranje kuhinje, korak po korak
- 7. Postavka kuhinje
- 8. Oblikovanje kuhinje – uklapanje u prostor
- 9. Montiranje – cena radova
- 10. Moderne kuhinje – trendovi
1. Vrste kuhinja
Kuhinje se prema načinu upotrebe dele na klasične, u unutrašnjosti doma i spoljne, odnosno, tzv. letnje kuhinje. Po izgledu ili stilu, postoje klasične i moderne – svaka sa više podgrupa.
1.1. Kuhinje u domu
Kuhinja je prostor ili deo prostora koji se upotrebljava za pripremanje i kuvanje obroka u domaćinstvu. Moderne kuhinje obično su opremljene grejnom pločom, sudoperom s toplom i hladnom vodom, frižiderom (zamrzivačem), radnim površinama na kojima su manji kuhinjski aparati te elementima raspoređenim po principu modula. U brojnim domaćinstvima sreće se i druga vrsta opreme kao što su mikrotalasne i obične pećnice, sudo-mašine, mini-pekare i drugi električni uređaji. Glavna funkcija kuhinje je čuvanje namirnica, priprema i kuvanje jela, ali uz nju neizostavno idu i svi prateći poslovi od sortiranja proizvoda do pranja posuđa. U kuhinji se ponekad nalazi i mašina za pranje i/ili sušenje veša (kod nas prilično retko). Danas, baš kao i pre više decenija, kuhinja sve češće predstavlja središte doma koliko za ukućane toliko i za goste. Vrlo često je to otvoren prostor, deo proširenog boravka u kome su i dnevna soba i trpezarija, pa raspored, oprema i pokućstvo treba da su stilski usklađeni koliko i udobni.
Cena kuhinje po meri kreće se između 150 i 400 EUR/m2 bez uređaja. Tipska je nešto jeftinija: 100-300 EUR/m2.
1.2. Letnje kuhinje
Letnje kuhinje su mesta izvan kuće ili stana (na balkonu, terasi, u bašti) odvojena za kuvanje, obedovanje, gošćenje i uživanje u krugu porodice ili s prijateljima. Tu se može smestiti, prema raspoloživom prostoru i mogućnostima, jedna ili više plotni, gorionika, ložišta ili roštilja i peći. Najveće prednosti ovakve kuhinje, osim uživanja na otvorenom, jesu i to što mirisi ostaju izvan stambenog prostora, a i čišćenje je znatno lakše.
Cena letnje kuhinje po narudžbini kreće se oko 250 EUR po dužnom metru, dok za tipsku treba odvojiti oko 100 EUR/m.
1.3. Klasične kuhinje
Uobičajeno je da se kuhinje stilski dele na klasične i savremene. Klasične nikada ne izlaze iz mode. One izgledaju domaće, toplo i gostoljubivo i u njima se akcentuje udobnost; u svakom domu stvaraju poželjan i primamljiv ambijent. Veliki deo klasičnih kuhinja čini masivno, puno drvo, obično svetlih boja koje se javlja na svim elementima. Bež, sive ili pastelne nijanse su omiljene uz kamene zidne obloge i klasične dezene. Grejna ploča ili šporet je centralni element pored koga se ređaju donji ili viseći elementi, odnosno, ormarići za čuvanje i odlaganje svog pribora. Kuhinjski aparati su uglavnom samostojeći i na vidnim mestima. Tradicionalna kuhinja je svakako omiljen i vrlo čest izbor.
1.4. Moderne kuhinje
Današnje su kuhinje elegantne i trendi, kao stvorene za one koji žele da im ceo dom bude otvoren i jedinstven životni prostor. Funkcionalno i moderno je sinonim za oštre, ravne, svedene linije i četvrtaste oblike za razliku od krivulja i organskih oblika tradicionalne kuhinje. Moderne kuhinje karakterišu minimalistički, čisti oblici i najsavremeniji aparati, uređaji i oprema kojima se akcentuje praktičnost. Frontovi elemenata su najčešće bez ručica da bi bili elegantni i delovali uredno. Površine su, za razliku od klasičnih, uglačane i visokog sjaja, bez dezena, intarzija ili reljefa. Skoro svi elementi su zatvoreni i tek po izuzetku se javljaju vitrine ili otvorene spojene police. Pokućstvo današnjih modernih kuhinja više nalikuje nameštaju za dnevni boravak i zato ostavlja toliko upečatljiv utisak u domovima otvorenog tipa.
Savet stručnjaka iz firme STOLARIJA GAVRILOVIĆ 1.Da li se Vaši klijenti pre odlučuju za tradicionalne ili moderne kuhinje? Ono što karakteriše tradicionalni tip kuhinje jeste okretanje starim i proverenim obrascima, stvarima koje karakterišu određenu zemlju, kulturu i sl. Tradicionalnu kuhinju karakteriše briga za sigurnost i praktičnost korisnika, pa tako ovde imamo više zavesa i fioka. S druge strane, modernu kuhinju karakteriše jednostavnost, upotreba jedne boje u različitim nijansama koje se kombinuju prema želji i zamisli kupca. Kupci danas ipak više traže moderan dizajn kuhinje. 2. Kada je u pitanju kuhinjski nameštaj, koje materijale najčešće preporučujete i zašto? Moja preporuka materijala je univer, zatim medijapan. Kupci se u današnje vreme vrlo često odlučuju za promenu dezena posle samo par godina korišćenja nečega što je urađeno, a cene punog drveta ne dozvoljavaju da se to radi tako često. 3. Koje su najčešće nedoumice Vaših klijenata kada je u pitanju izrada kuhinje? Najveća nedoumica kupaca je koju boju dezena odabrati za izradu kuhinje. Ono što svakako svakom kupcu treba da bude na umu jeste da uređuje prostor u kom će dugi niz godina spremati jelo, jesti - rečju, provoditi kvalitetno vreme s porodicom i prijateljima. Shodno tome, treba da bira dezen prema svom temperamentu i ličnosti. g Milorad Gavrilović, STOLARIJA GAVRILOVIĆ |
2. Kuhinje po meri
Biranje između fabrički rađene kuhinje ili one po narudžbini iz stolarske radionice nije nimalo lako, a ni nevažno, pošto to uopšte nije mala investicija niti mali projekt koji biste za koju godinu lako ponovili. Ni to što postoji bezbroj salona ni mogućnosti kupovine nimalo ne olakšava posao. Ne bi smo li vam bar malo pomogli, navešćemo prednosti i slabosti i jednih i drugih.
Kuhinja po meri je vrlo širok pojam. Čak i serijske kuhinje proizvođači do izvesne mere mogu da personalizuju, premda unutar svojih modela i linija. Kuhinja po narudžbini koju pravi stolar bukvalno nema nikakvih ograničenja osim dimenzija i vaših finansija.
Prilagođeno pokućstvo
Kuhinja po narudžbini koju pravi stolar u svakom pogledu može biti napravljena prema vašim željama i potrebama bez ikakvih ograničenja. Ako hoćete neke posebne elemente kakvih u kuhinji obično nema, kao što je recimo kamin, zanatska izrada je jedina mogućnost. Isto tako, uređenje stana na mansardi ili u potkrovlju koji ima iskošene zidove ili neke druge specifičnosti, moguće je, uglavnom, nameštajem rađenim prema datim merama, pa i kuhinjom.
Stilska usklađenost
Opredeljenje za kuhinju po meri je pravi izbor i za one koji žele da se kuhinja po vrsti materijala, oblicima i bojama slaže s ostatkom pokućstva, naročito ako s trpezarijom i dnevnom sobom čini jedinstvenu celinu. Arhitekta ili enterijerista mogu napraviti skice i planove prema kojima će stolar napraviti željene komade.
Jedinstvenost
Kuhinja koja se ručno napravi po nacrtu arhitekte ili vašoj želji, unikatan je proizvod i kao takav ne samo zanatski jedinstven već i ogledalo vašeg stila i shvatanja života. Nigde na svetu niko neće imati takvu kuhinju sem vas.
Kvalitet
Ako izradu kuhinje poručite u priznatoj i poznatoj radionici, osim vrhunske usluge dobićete i najkvalitetnije materijale i okove. Dođe li do kakvog kvara ili greške, majstor će se brzo i efikasno za to postarati za razliku od dobavljača ili proizvođača.
2.1. Cena kuhinje po meri
Koliko košta takva kuhinja? Novac koji date za ručno rađenu kuhinju ide stolaru i dobavljaču materijala, dok u salonima plaćate i trgovačku maržu, distribuciju, prevoz i kapitalnu dobit. Cena kuhinje po meri standardnih dimenzija i broja elemenata, bez uređaja, po našoj računici, kreće se između 300 i 700 EUR/m2. Ručno rađene kuhinje su oko 30% skuplje od onih iz salona.
3. Saloni kuhinja
Kuhinju ćete najlakše izabrati obilazeći salone. Serijske kuhinje poznatih marki su kvalitetne, praktične, dopadljive i, svakako, cenovno daleko pristupačnije. Na tržištu danas postoji bezbroj proizvođača kuhinja svih cenovnih razreda i stilova.
Prilagodljivost
Kuhinje poznatih proizvođača danas dozvoljavaju veću prilagodljivost pojedinačnim potrebama, odnosno, personalizaciju. Osim što se elementi rade po meri, nude se i mogućnosti izbora pojedinih komponenti kakve su ručke, klizači, razni dodaci, rasveta i slično.
Jednostavnost
Biranje serijske kuhinje znači i znatnu uštedu vremena, energije i nešto novca, budući da nema potrebe za angažovanjem arhitekte, odnosno, izradom planova niti traganja za dobrim majstorom te čekanja na isporuku rukotvorina. U specijalizovanim salonima možete dobiti stručnu pomoć i 3D skice kuhinje. Osim toga, oni bi vas i proveli kroz ceo proces naručivanja, kupovine, isporuke i montaže.
Rokovi isporuke
Pravih majstora svog zanata je sve manje te su liste čekanja sve duže. Stolarske radionice su kod nas uglavnom male i rade više poslova istovremeno. Zato je i veća verovatnoća da će doći do odlaganja. Serijsku kuhinju iz fabrike uglavnom dobijate za oko dva meseca.
Prilagođenost pokućstva
Kuhinje čuvenih proizvođača sada se mogu naći u neverovatnom broju varijanti – stilova, boja, dimenzija, materijala – zbog čega se mogu bez mnogo muke i prilagoditi baš svim zahtevima i htenjima ma kakvi oni bili. Izuzetak su prostorije nepravilnih oblika kakve su najčešće potkrovlja. Osim toga, fabričke kuhinje nisu najbolje rešenje ni za nekoga ko želi da materijal i završna obrada svih komada nameštaja i pokućstva budu sasvim jednaki.
Kvalitet
U suprotnosti s uvreženim ubeđenjima da su fabrički proizvodi mnogo lošiji od ručno rađenih, serijski izrađene kuhinje su mnogo kvalitetnije u svakom pogledu. Svakako da kvalitet zavisi od cenovnog razreda, premda to isto važi i za zanatsku izradu prema izboru materijala i kompleksnosti rada. Ipak, fabričke kuhinje se uvek proizvode od najboljih sirovina. Fabrička proizvodnja počinje od ideje za koju su zaduženi vrhunski stručnjaci iz umetničkih i tehničkih oblasti, i oni svaki detalj promišljaju sa svih strana. Ti detalji i njihova izrada su uglavnom mnogo kompleksniji i kvalitetniji od onih koje stvori stolar. To se dešava zbog toga što u pogonima postoje najsavremenije mašine koje majstori sebi ne mogu da priušte. Naposletku, kvalitet i izdržljivost fabričkih elemenata se obavezno testiraju radi davanja garancija.
3.1. Cena kuhinje u salonima
Ovakve kuhinje su jeftinije od onih po narudžbini. Stolar komade nameštaja pravi po vašoj želji, svaki posebno i zato mu je potrebno mnogo vremena i rada. U proizvodnom procesu izrada teče mnogo brže jer se odvija lančano, na traci proizvodne linije. Materijali koje stolar nabavlja su skuplji jer su u manjim količinama, dok ih proizvođači kupuju na veliko. Razume se, u salonu plaćate i maržu, prevoz, dostavu i dobit. Ugrubo gledano, fabričke kuhinje su za 30% jeftinije. Tako kuhinje u salonima, standardnog broja elemenata bez aparata, idu između 200 i 500 EUR/m2.
3.2. Čuveni proizvođači
Poznati brendovi kuhinje dele prema ceni na jeftine, srednje, skupe i luksuzne.
U kuhinje nižeg cenovnog ranga ubrajaju se: Dipo, IKEA, Momax, Maros, Yes...
U kuhinje srednjeg cenovnog ranga ubrajaju se Miton, Ewe, Dankuchen, Svea, Nolte, Alples, Alno, Intuo, Bauformat, Maros...
U skupe i luksuzne kuhinje ubrajaju se Arclinea, Arrital, Binova, Boffi, Bulthaup, Copenhagen joinery, Dada, Lago, Poggenpohl, Scavolini, Schiffini, Siematic, Snaidero, Strato, Riva 1920, Valcucine, Varenna, Vipp...
4. Cene materijala za kuhinje
4.1. Kuhinjski elementi
4.1.1. Medijapan
Kuhinjski elementi se prave od različitih materijala. Vidne površine vrata i stranica obično su od medijapanskih ploča (MDF) lakiranih mat, sjajnim ili lakom visokog sjaja. Ove ploče u procesu proizvodnje obrađuju se i premazuju tako da im spojevi ivica postanu skoro nevidljivi. Ove se ploče smatraju boljim od iverice, a najviše se koriste za stranice koje neće biti izložene habanju, pošto bi se intezivnom upotrebom vrlo brzo oštetile. Prednost medijapana je u tome što se lako lakira i postaje ujednačena glatka površina bez ivica i spojeva što kuhinji daje eleganciju i prefinjenost.
Koliko medijapan košta? Cena medijapana od 19 mm je oko 18 EUR/m2 pa naviše, bez lakiranja.
4.1.2. Iverica
U materijale srednjeg i nižeg cenovnog razreda ubraja se i iverica obložena melaminskom folijom (oplemenjena iverica). Ove ploče mogu biti u raznim bojama ili tonovima drveta. Uglavnom se koriste za vidljive stranice i frontove, premda zbog niske cene i ostali delovi kuhinjskih elemenata mogu biti od njih. Prednost iverice je veliki izbor dezena, boja, nijansi i tonova, a može da se pravi i tako da liči na ultrapast ili neki drugi materijal od koga se uglavnom prave pultovi i trpezarijski stolovi. Ivice ploča od iverice se oblepljuju ABS trakom iste boje kao i površine, pa sve izgleda stopljeno i jednoobrazno.
Koliko košta iverica? Cena iverice i melaminske folije boljeg kvaliteta od 19 mm počinje od 24 EUR/m2.
4.1.3. Furnir
Furnirane ploče od iverice su, zapravo, ploče na koje je pod pritiskom utisnut drveni list te tako one izgledaju kao da su od pravog drveta. Taj utisak se može pojačati mat lakiranjem. Furnirane kuhinje su potpuno jedinstvene, budući da u prirodi ne postoje dve iste strukture drveta. Prednost furnira je u tome što kuhinji daje unikatan i topao, prirodan izgled.
4.1.4. Staklo
Kuhinje sa staklenim frontovima nisu među najtraženijima zbog svoje visoke cene. Prednost stakla je to što se lako čisti i održava, a odaje utisak prozračnosti, čistoće i elegancije. Stakleni frontovi su teži od onih napravljenih od iverice i medijapana, premda u kombinaciji s kvalitetnim okovima to ne predstavlja problem.
4.1.5. Drvo
Drvo, odnosno troslojne stolarske daske su materijal koji se koristi za pravljenje pokućstva i klasičnih ili rustičnih kuhinja višeg cenovnog razreda. Ove ploče poznatije su kao masivno ili puno drvo i od njega se izrađuju okviri frontova, a ponekad i ispune. Puno drvo „diše“ i zbog toga nije najprimerenije za kuhinje u kojima se puno kuva (zbog pare i isparenja). Da bi moglo da se dobro čisti i održava, površina treba da mu je što glađa. Prednost frontova od punog drveta je da se jednostavno obnavljaju povremenim brušenjem/šmirglanjem i uljenjem.
4.1.6. Visoki sjaj
Visoki sjaj je sve popularniji završni, površinski sloj za kuhinjski nameštaj. Najtraženija je bela boja, ali svakako ima i drugih. Mišljenja o ovom završnom sloju su vrlo različita; neki ga smatraju pomodnim detaljem a neki pravim, čistim minimalističkim izrazom. Izbor materijala koji može imati ovakvu završnu obradu je veliki. Najskuplji i najkvalitetniji je medijapan koji se lakira više puta dok se ne izvuče željeni visoki sjaj. Ovakvi frontovi se lako i čiste tako da se otisci prstiju na njima i ne vide, a cena im je vrlo pristupačna. Alternativa visokom sjaju su akrilne ploče koje se seku na potrebne dimenzije pa se preko njih lepe tako da se ivice skoro i ne vide. I njihova cena je sasvim povoljna. Treći su tip folije visokog sjaja kojima se ploče oblepljuju. I tu se spojevi jedva vide, a prednost im je sasvim lako čišćenje mokrom krpom.
U višim i najvišim cenovnim razredima su kuhinje od drugih, posebnih materijala poput kamena i najrazličitijih kompozita najnovije generacije.
4.1.7. Unutrašnjost kuhinjskih elemenata
Za korpuse kuhinjskih elemenata najčešće se koristi iverica; za skuplje kuhinje tu su furnirana iverica ili puno drvo.
4.2. Kuhinjski pult
Materijali za pultove, odnosno, kuhinjske radne ploče koje se smatraju najizoloženijim i najopterećenijim površinama u kuhinji takođe mogu biti sasvim različiti – ima ih jačih i slabijih, jeftinijih i skupljih.
4.2.1. Pultovi od laminata
Laminat je najjeftiniji materijal koji se koristi za pultove; zapravo, ploče od iverice se prelepe laminatnim listom debljine 6 mm. Premda je ovo vrlo osetljiv materijal na toplotu i oštećenja, poprilično je tražen.
Koliko košta laminatna radna ploča? Njena cena se kreće između 20 i 40 EUR/m2.
4.2.2. Pultovi od kamena
Radne površine od prirodnog ili veštačkog kamena su vrlo otporne na visoke temperature, udarce i druga oštećenja i ne upijaju tečnosti. Za pultove od prirodnog kamena najčešće se koristi granit zbog njegove čvrstine i dugotrajnosti, i on se ne boji. Veštački kamen je zapravo kompozitni materijal sastavljen od kamenog praha i veštačkih smola. Prirodni kamen se raspoznaje po zrnastoj teksturi, dok je veštački ujednačene boje i strukture, mada ima i onih kod kojih je postignut skoro prirodan izgled (žilice, hrapavost itd.).
Koliko koštaju kameni pultovi? Cena radne ploče od veštačkog kamena kreće se između 100 i 140 EUR/m2, a ploče od granita počinje od 200 EUR/m2, bez montaže.
4.2.3. Pultovi od keroka
Veštački kompozitni materijali su antibakterijski i neporozni, vrlo otporni i izdržljivi. Kerok je jedan od njih; vrlo lako se oblikuje i obrađuje čak i na mašinama koje koriste stolari. Može se obraditi i postaviti tako da se spojevi i ivice uopšte ne vide te deluju monolitno; recimo, sudopera i zid mogu izgledati sliveni, kao iz jednog komada. Kerok je takav da se od njega mogu praviti i organski oblici i trodimenzionalni elementi. Ipak, jedina slabost mu je i najveća – ne trpi toplotu i na njega se ne sme stavljati vruće posuđe.
Koliko košta pult od keroka? Njegova cena zavisi od debljine, pa tako prosečnih 12 mm košta oko 100 EUR/m2.
4.2.4. Pultovi od drveta
Radne ploče od drveta daju prostoru toplinu, umekšavaju ga i stvaraju ambijent domaćeg, domaćinskog i prisnog; svako prvo pomisli na detinjstvo i kuhinje kod bake i deke. Međutim, drvo je porozno, puca, isparenja i vlaga ga deformišu, a mrlje od hrane ostaju. One zahtevaju redovno čišćenje, održavanje i puno pažnje. Sve što se prolije mora se odmah obrisati. Često su neophodni šmirglanje i uljenje. Za kuhinjski pult su najbolje lepljene bukove ili brezove ploče, hrast i akacija. Ima vrsta drveta, kao što je zimzeleno, koje uopšte ne treba uzeti za pult pošto u dodiru s uljem, vlagom i određenim namirnicama puštaju smole ili su jednostavno, previše mekane.
4.2.5. Pultovi od stakla
Staklo lepo izgleda i higijensko je, ali vrlo krhko i lako puca te se uglavnom ne preporučuje za prave kuhinje.
4.2.6. Pultovi od prohroma
Prohrom se mahom upotrebljava za profesionalne kuhinje u javnim objektima i restoranima, budući da je otporan na skoro sve hemikalije i temperature, raznovrsna oštećenja i opterećenja, a higijenski je i lako se održava. Ipak, na njemu se zadržavaju tragovi kamenca i otisci prstiju.
4.3. Ručke i klizači fioka
Kada se govori o kvalitetu kuhinja, ručke i klizači se ne mogu zaobići jer itekako utiču na korisničko iskustvo. Ručke su važne koliko na prvi pogled toliko i na dodir. U savremenim kuhinjama radi minimalističkog stila vrlo često ručki i nema, odnosno, ugrađene su u frontove i ne vide se. Sve omiljenije je i vrlo praktično otvaranje frontova i fioka na dodir. Kod ove vrste otvaranja vrlo su bitni klizači i vođice, pošto lagano i bešumno otvaranje i zatvaranje vrata i fioka direktno od njih zavisi. Klizači imaju i graničnike koji omogućavaju da se cela unutrašnjost vidi, a da fioka ne ispadne iz ležišta. Za vrata visećih elemenata postoje razni mehanizmi za kretanje i zatvaranje.
Koliko koštaju klizači i ručke? Cena kvalitetnih Blum klizača za kuhinju prosečne veličine bi izašla između 100 i 200 EUR, a ručke staju 2-10 EUR/kom.
4.4. Zidne obloge
Godinama su skoro jedine zidne obloge za kuhinje bile keramičke pločice. Naoko vrlo praktične, ali nimalo jednostavne za čišćenje. Ako se ipak za njih ponovo odlučite, preporučujemo da uzmete one većeg formata. Danas ih ima i u veličinama XXL te se neki delovi zidova mogu pokriti „u komadu“. Ovaj format savetujemo zbog toga da bi bilo što manje fugni u kojima se nečistoće najlakše skupljaju i zadržavaju, a najteže čiste. Međutim, ostanete li na standardnim veličinama, gledajte da fugne budu ispunjene epoksidnim fugomatom jer je najotporniji.
Što se dizajnerskih rešenja tiče, sve su traženije zidne obloge od materijala od koga je napravljen i kuhinjski pult. Ako je radna ploča ultrapast ista treba da je i zidna obloga, pošto se tako dobija sliven i ujednačen izgled. Sve popularnije je i kuhinjsko staklo koje se lako čisti i održava, a ima ga u različitim bojama.
5. Ideje za kuhinju: arhitekte, enterijeristi i stručnjaci iz salona
Želite li da dobijete više, odnosno da kuhinjski prostor kojim raspolažete iskoristite najviše što se može, pomoć arhitekte ili stručnjaka za unutrašnje uređenje biće nezamenljiva te preporučujemo da se obratite nekome od njih ili bar stručnjaku u specijalizovanom salonu kuhinja. Stručnim znanjem i iskustvom omogućiće da umešnim i inovativnim idejama dođete do rešenja na koja sami nikada ne biste ni pomislili. Arhitekte i enterijeristi su uvek u toku s najnovijim materijalima i proizvodima koji su možda kao stvoreni za vas. Kako god da ispadne, kuhinja će sigurno na kraju ispasti praktična i lepa.
Arhitekta će, pre nego što sastavi ponudu, doći da pogleda stan ili kuću i porazgovara s vama. Potom će skicirati prostorije i napraviti tehnički crtež sa svim merama, da bi imao osnovu od koje može da počne. Potom će, prema onome što ste rekli da želite, napraviti idejni nacrt. Kada se usaglasite oko svih detalja na red dolazi i projekt, odnosno, konačni plan za salon ili stolara. U zavisnosti od toga kako se dogovorite, arhitekta ili enterijerista mogu ceo proces voditi od početka do kraja. U slučaju da ste se odlučili za nameštaj po narudžbini, on/ona će napraviti skice i naručiti sve što treba, a na kraju nadgledati montažu i sastavljanje. Što se novca tiče, već na početku budite iskreni i kažite kolikim budžetom arhitekta ili stručnjak za unutrašnje uređenje može da raspolaže. Ovo je naročito važno kada su u pitanju manja sredstva jer će vas on/ona posavetovati na čemu možete, a na čemu nikako ne treba da štedite. Recimo, police su jeftinije od zatvorenih elemenata; izbor većih donjih elemenata može da nadomesti viseće; kuhinjski pult je najizloženiji i najopterećenijiu deo kuhinje i ne bi valjalo da je od najjeftinijeg materijala; radije uzmite frontove od laminata umesto onih lakiranih, jer su jeftiniji a izdržljiviji. Neće biti na odmet da imate na umu da bar 10% budžeta mora biti odvojeno za nepredviđene troškove koji se nekako uvek pojave.
6. Planiranje kuhinje, korak po korak
6.1. Kontrolni spisak
Napravite kontrolni spisak, zapravo listu svih potrebnih elemenata u kuhinji koje želite ili su neophodni, tako da tokom procesa ništa ne zaboravite.
DOMAĆINSTVO | Koliko osoba živi u domaćinstvu? | |
Koliko je dece u domaćinstvu? | ||
Koliko osoba radi u kuhinji? | ||
CENOVNI RAZRED | Koliko ste spremni da platite novu kuhinju? | |
Da li ostavljate postojeće kuhinjske aparate i uređaje? | ||
SUSEDNE PROSTORIJE | Da li je ostava uključena u prostor? | |
Da li ćete se u kuhinji baviti i drugim poslovima? | ||
STIL | Kakav stil kuhinje želite? | Moderna kuhinja |
Klasična kuhinja | ||
Da li je kuhinja povezana s dnevnom sobom? | ||
Želite li da postavite visoke ormariće? | ||
Želite li vitrine? |
PRIKLJUČCI I PRIPREMA PROSTORA | Koji ćete vid energije koristiti? | Plin |
Struja | ||
Kombinovano | ||
Planirate renoviranje prostora? | Nove instalacije | |
Nov pod | ||
Nove zidne obloge | ||
Kompletno | ||
FRIŽIDER/ZAMRZIVAČ | Ugradnja frižidera? | U visokom ormanu |
Ispod pulta | ||
Odignut od poda | ||
Samostojeći | ||
Ugradnja zamrzivača? | U sklopu frižidera | |
Ispod pulta | ||
Odignut od poda | ||
Samostojeći | ||
U visokom ormanu | ||
Bez zamrzivača | ||
ELEMENTI POSEBNE NAMENE | Niski, ugaoni podni element s pokretnim policama – izvlače se do kraja | |
Niski, ugaoni podni element s pokretnim policama. | ||
Element s pokretnim mrežastim fiokama/korpama. | ||
Visok element s unutrašnjim pregradama – ostava. | ||
Dodatni element s rolo pokretnim frontom. | ||
Završni element s iskošenim frontom. | ||
Niski, ugaoni podni element s roto-policama. | ||
Niski, ugaoni podni element s policama. | ||
Uložak za escajg. | ||
Pregrađen element za escajg. | ||
Korpa za otpatke u donjem elementu. | ||
Sto. |
PRIPREMA HRANE | Za pripremu bi se koristili: | Radna ploča |
Daska za sečenje | ||
Držač noževa u fioci | ||
Sto | ||
UREĐAJI, APARATI | U kuhinji će se koristiti sledeći mali aparati: | Grejač vode |
Cediljka za limun | ||
Aparat za kafu | ||
Kuvalo za jaja | ||
Mikser | ||
Pekač | ||
Sat | ||
Otvarač konzervi | ||
Radio | ||
Štapni mikser | ||
Sokovnik |
KUVANJE I PEČENJE | Pećnica (klasična, parna, s pirolizom, kombinovana, mikrotalasna): | Zajedno s grejnom pločom |
Odvojeno od grejne ploče | ||
Ugradnja na visini | ||
Grejna ploča (indukciona, staklo-keramička, plinska, električna, kombinovana): | Niže postavljena | |
Dublje postavljena | ||
U ćošku | ||
Na ostrvu | ||
Aspirator (kaminski, dekorativni, zidni, plafonski, samostojeći, ugradni/integrisani, ugaoni, izvlačni): | Dekorativan | |
Ugradni | ||
S odvodom vazduha | ||
Bez odvoda vazduha |
PRANJE | Sudopera: | Dvostruka s površinom za ceđenje |
Jednostruka s oceđivačem i površinom za ceđenje | ||
S otvorom za kantu za otpatke | ||
S dodacima (daska za sečenje, oceđivač) | ||
Česma: | Jednoručna | |
Dvoručna | ||
Na dodir | ||
Sa crevom na izvlačenje | ||
Bez creva na izvlačenje | ||
Sa filterom za vodu | ||
TOPLA VODA | Rezervoar sanitarne vode. | |
Bojler. | ||
OTPAD | Da li sortirate otpad? | |
Šta je ispod sudopere? | Kanta za otpad | |
Sredstva za čišćenje |
OBEDOVANJE | Za koliko je osoba sto? | |
Sto je namenjen: | Obedovanju na brzinu | |
Barski sto za doručak | ||
Sto na razvlačenje | ||
Za sve oibroke, goste | ||
Klasičan sto | ||
S ugaonom klupom | ||
Normalne visine | ||
Produžena radna ploča |
RASVETA | Osvetljenje će biti: | Integrisano sa staklenim dnom visećeg elementa |
Kompletna LED rasveta | ||
Reflektori | ||
Integrisano u zidne police |
6.2. Pravilno merenje
Detaljno, precizno i tačno merenje je od velikog značaja za pravljenje planova i nacrta, jer može da doprinese izbegavanju mnogih teškoća, koje se najčešće pokažu tek u trenutku montaže kuhinje.
Neophodne su skice svih zidova sa svim fiksnim delovima kao što su vrata, prozori, grejna tela, udubljenja/ispupčenja i slično. Moraju se uneti svi električni, vodovodni i kanalizacioni vodovi (utičnice, prekidači, cevi). Osim širina, potrebna je i visina. Sve mere se uzimaju u tri tačke po visini, između poda i plafona. Ta mera uzima se direktno na zidu, ali je poželjno i na 60 cm od zida. Time se pronalaze eventualna odstupanja od pravih uglova. Na kraju se mere sve udaljenosti od prozora, vrata i drugih arhitektonskih elemenata do instalacionih priključaka. Ako se radi otvorena kuhinja, dobro je da se docrtaju i ostali delovi prostora koji zajedno čine celinu (trpezarija i dnevni boravak).
6.3. Plan kuhinje
Kada crtate kuhinju, kao i neku drugu prostoriju, vrlo je važno da razumete i orjentišete se u prostoru. Crtanja se možete prihvatiti i sami, ali ako baš i niste sigurni u to šta sve i kako treba, svakako je bolje da angažujte arhitektu, enterijeristu ili stručnjaka iz salona da nacrta precizan tlocrt kuhinje.
7. Postavka kuhinje
7.1. Neophodne kuhinjske površine
Dvočlanom je domaćinstvu neophodna kuhinja ukupne dužine 3 m (minimalno), a za svakog dodatnog člana potrebno je još 40 cm. U toj ukupnoj dužini kuhinje, po 60 cm otpada na frižider i grejnu ploču. Sudopera i grejna ploča treba da su na najmanje 30 cm od zida ili visokog elementa. Osrednja radna površina je 80 cm.
Pri postavci kuhinje treba imati u vidu i sva eventualna građevinska ili kakva druga ograničenja; recimo, pravac otvaranja vrata, mesto radijatora i tako dalje.
7.2. Radni trougao
Kuhinja ima pet osnovnih funkcija: čuvanje i priprema namirnica, kuvanje i pečenje, držanje posuđa i pomoćnog pribora te pranje. Funkcije treba da budu poređane u logičnom sledu pripreme hrane, odnosno, onako kako poslujemo po kuhinji. Polazna tačka, stoga, uvek treba da je radni trougao koji čine udaljenosti tri glavne tačke – frižider, grejna ploča i sudopera. Ukupna udaljenost između njih ne treba da je veća od 6,6 m.
7.3. Elementi – dimenzije
Za nesmetano poslovanje po kuhinji preporučuje se da najmanji razmak između podnih i visećih ormarića bude 50 cm. Aspirator mora biti na većoj visini – na najmanje 60 cm od radne ploče, a ako se kuva na plin onda i celih 75 cm. Razmak između dva niza podnih elemenata ili jedne linije i zida treba da je 90-120 cm. Razdaljinu od 135 cm treba planirati onda kada je u kuhinji i sto za obedovanje. Ako je sudopera ispod prozora, treba videti da česma ne blokira otvaranje prozora.
Visina aspiratora – indukciona ploča Visina aspiratora – plinska ploča Razmak između kuhinje i ostrva Razmak između kuhinje i stola |
60 cm iznad ploče 75 cm iznad ploče 90-120 cm 135 cm |
Standardna visina kuhinjskog pulta je 86-100 cm. Visina treba da je prilagođena korisnicima. Najčešće je to oko 92 cm. Za osobe koje koriste invalidska kolica potrebno je spustiti pult na 70-85 cm.
7.5. Udobna kuhinja, ergonomija
Ergonomične kuhinje su one u kojima su aparati i oprema za domaćinstvo sigurna, udobna, prijatna i nenaporna. Recimo:
- fioke umesto polica u podnim elementima omogućavaju bolju preglednost i lakše baratanje,
- fioke koje se izvlače do kraja omogućavaju bolju preglednost i lakšu dostupnost,
- frontovi i fioke s usporivačima olakšavaju korišćenje pribora, tihi su i ne izazivaju potrese...
7.6. Rasveta
Za veću sigurnost i lakši rad u kuhinji, pravilno raspoređena rasveta odgovarajuće jačine takođe je vrlo važna. Da bi radna ploča bila ujednačeno i dobro osvetljena možete izabrati rasvetu integrisanu u dnu visećih elemenata ili sve popularnije ugradne spot-reflektore ili LED trake koje idu celom dužinom. Druga mogućnost su fiksirane i vidljive zglobne svetiljke koje mogu da se pomeraju po potrebi i osvetljavaju određene tačke. Kada ima visećih ormarića ili polica, zgodni su i zidni reflektori ili visilice.
7.7. Kuhinjski uređaji
Za efikasno i dugotrajno funkcionisanje kuhinjskih uređaja pored prostora za ugradnju treba predvideti i dovoljno mesta za ventilaciju ili ventilacione otvore.
8. Oblikovanje kuhinje – uklapanje u prostor
Pri planiranju kuhinje prva stvar na koju se mora obratiti pažnja jesu karakteristike prostora u kome će biti. Razmotrićemo neke od osnovnih principa i njihovih varijanti.
8.1. Ravna kuhinja
Ukoliko je prostorija predviđena za kuhinju manji i uzan prostor, i pri tom je na raspolaganju samo jedan zid, linijska kuhinja, odnosno kuhinja u nizu je jedino rešenje. Njena prednost je efikasno iskorišten prostor od poda do plafona, a slabost joj je skučenost mesta za rad. Kuhinjski elementi se obično stavljaju odmah do frižidera, pa slede visoki element i površina za odlaganje, sudopera, osrednja radna ploča, grejna ploča i još jedna površina za odlaganje. Linijska kuhinja se može rasporediti i u dva paralelna niza ako je cela širina 210 cm. Tada se samo mora paziti na tačke radnog trougla – grejna ploča ide na jednu stranu, a frižider i sudopera na drugu.
8.2. Ugaone kuhinje
Kada na raspolaganju imate dva susedna zida može se postaviti kuhinja u obliku slova L. Ugaona kuhinja se lako spaja, zapravo neosetno prelazi u trpezariju ili boravak. Visoki elementi (frižider, pećnica na visini i visok ormarić za odlaganje) idu na početak ili kraj jednog ili drugog kraka. Između se ređaju komponente po sledećem redosledu: površina za odlaganje, sudopera, osrednja radna ploča, grejna ploča i još jedna površina za odlaganje. Sudopera i grejna ploča treba da su na naspramnim mestima, i nikako u ćoškovima. Ćošak je najslabija tačka ugaone kuhinje. Tu dolazi podni ugaoni element obično s roto-policama.
8.3. „U“ kuhinja
Ova je kuhinja samo nadgradnja ugaone. Ona se lako uklapa u prostor i prelazi u trpezariju. U ovom slučaju, niz se počinje visokim elementima (frižider, pećnica na visini i visok ormarić za odlaganje) s tim da površina za odlaganje treba da je odmah do frižidera i blizu pećnice kako biste na nju mogli da stavite ono što izvadite iz jednog ili drugog uređaja. Na susedni zid ide grejna ploča pored osrednje radne površine i završava se sudoperom i još jednom površinom za odlaganje na trećem zidu. Takav raspored komponenti prati prirodan sled pripreme hrane. Slabost ove forme su dva ćoška u koja se mogu smestiti samo ugaoni elementi. Za ovakav razmeštaj se nemojte odlučiti ukoliko između nizova nema bar 1,2 m razmaka.
8.4. Kuhinja sa šankom
Kuhinja s poluostrvom ili šankom je u osnovi isto što i „U“ kuhinja, samo što je ovde jedan krak slobodan, odnosno, ne oslanja se na zid. Taj krak je zapravo, mesto okrenuto otvorenom prostoru i može da služi kao dodatna površina za pripremu hrane, ali i kao mesto gde će ukućani moći da jedu na brzinu. I ovoj formi su slabost dva ćoška u koja mogu da se postave samo određeni elementi.
8.5. Kuhinjsko ostrvo
Ukoliko je vaša kuhinja deo prostranog, otvorenog plana koji čini celinu s trpezarijom i dnevnim boravkom, onda je kuhinjsko ostrvo optimalno rešenje. U ovakvoj formi, visoki elementi su najčešće postavljeni uza zid, a svi ostali idu u ostrvo te je ovo sasvim funkcionalna postavka – koliko za kuvanje toliko i za druženje. Ipak, ako nemate ovakvu prostoriju, gledajte da se odlučite za neku drugu šemu kuhinje, pošto ostrvo treba da je najmanje na 90 cm od ostalih elemenata. Premda kuhinjsko ostrvo može biti bilo kojih dimenzija, nekako stoji nepisano pravilo da nije dobro ni ako je kraće od 90 cm. Prosto, gubi formu jer u njemu su obično sudopera i grejna ploča pored kojih treba da je bar jedna radna ploča, a frižider i visoki elementi stoje na suprotnoj strani.
Širina kuhinjskog ostrva Visina kuhinjskog ostrva Minimalna dužina kuhinjskog ostrva |
90 cm 85-95 cm 100 cm |
8.6. Kuhinja po meri
Kada tačno znate šta želite i imate gotov plan s nacrtima, pravi je trenutak da pozovete majstore!
9. Montiranje – cena radova
Ukoliko naručite serijski pravljenu kuhinju u salonu, isporuka i montaža skoro uvek idu kao dodatne usluge. Ako to nije deo dogovora (ili ste možda kuhinju kupili na drugi način) biće vam potreban vešt majstor. Pravilno sklapanje i montiranje su važni isto koliko i kvalitetni materijali i izrada. Nevešt i neiskusan monter može upropastiti i najskuplju kuhinju, dok sposoban zanatlija ume da i od prosečnog proizvoda izvuče maksimum. Pre same montaže, trebalo bi da se postarate za sve instalacione priključke, pa će i za to biti potrebni profesionalci.
U slučaju da ste se odlučili za kuhinju po narudžbini, odnosno, po projektu arhitekte, pored odličnih instalatera trebaće vam i isti takav stolar. Zvuči nestvarno, ali i danas ima arhitekata koji su i zanatlije i bave se izradom pokućstva. Ako pronađete takvog, samo se prepustite njegovim spretnim rukama i čekajte iznenađenje!
Priključenje ugradne pećnice Priključenje aspiratora Priključenje ugradne mašine za sudove Montaža česme Ugradnja česme s štemovanjem i gipsanjem do 2 m Postavljanje utičnice, 2 m |
20 EUR 20 EUR 20 EUR 15 EUR 50 EUR 10 EUR |
9.1. Izrada kuhinje po meri
Pre nego što se odlučite za jednog, bilo bi dobro da prikupite ponude više stolara. Tako ćete, na prvom mestu, znati da li je cena koju traže realna i konkurentna. Od stolara obavezno tražite reference i možda da pogledate ranije projekte. Kada se odlučite za majstora, valjalo bi da s njim sklopite i ugovor sa svim detaljima - materijalima, količinama, ceni rada, načinu i roku isporuke kao i o uslovima isplate.
9.2. Majstori
Želite li kompletnu prepravku kuhinje ili je radite prvi put? | |||
Prepravljate li deo ili celu kuhinju, ali ne menjate postavku elemenata? | Želite li kompletnu promenu postavke kuhinje? | Želite li manje promene rasporeda kuhinjskih elemenata? | Da li je kuhinja u otvorenom prostoru zajedno s trpezarijom i dnevnom sobom? |
Da li ćete sami izabrati svu potrebnu opremu? | Da li se radi o renoviranju objekta pod zaštitom spomenika kulture? | Treba vam najviše pomoći pri izboru završnih materijala i opreme, usklađavinje boja i dezena? | Želite li stručnu pomoć za funkcionalan raspored samo kuhinje ili celog prostora? |
Da li vam se žuri? | Da li je potrban zahvat na nosećoj konstrukciji? | Želite li pomoć pri naručivanju pokućstva u salonima, na internetu ili kod stolara? | Želite li da neko vodi projekt, koordinira i nadzire radnike? |
Hoćete li izmeštati vodovodne i električne instalacije? | Želite li pomoć pri naručivanju pokućstva u salonima, na internetu ili kod stolara? |
PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: | PREPORUČUJEMO: | |
STRUČNOG SAVETNIKA IZ SALONA | ARHITEKTU | ENTERIJERISTU | ARHITEKTU ili ENTERIJERISTU | |
ili | + | + | + | |
STOLARA ako želite elemente po meri | STOLARA ako želite elemente po meri | STOLARA ako želite elemente po meri | STOLARA ako želite elemente po meri | |
+ | + | + | ||
(u zavisnosti od projekta)
Majstore za vodovodne / kanalizacione / električne instalacije, molera, majstora za suvu gradnju, keramičara, parketara... |
(u zavisnosti od projekta) + Majstore za vodovodne / kanalizacione / električne instalacije, molera, majstora za suvu gradnju, keramičara, parketara... |
(u zavisnosti od projekta) + Majstore za vodovodne / kanalizacione / električne instalacije, molera, majstora za suvu gradnju, keramičara, parketara... |
(u zavisnosti od projekta) + Majstore za vodovodne / kanalizacione / električne instalacije, molera, majstora za suvu gradnju, keramičara, parketara... |
9.3. Drveni, kameni, prohromski i drugi pultovi
<
LAMINAT | KAMEN (npr. granit) | VEŠTAČKI KAMEN, PORCELAN | KEROK, CORIAN | DRVO | |
POSTOJANOST | slabo | slabo | odlično | slabo, može se obnavljati brušenjem | slabo, može se obnavljati brušenjem |
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE | relativno zahtevno | jednostavno | jednostavno | relativno zahtevno | zahtevno |
SASTAV | Melamin zalepljen na ivericu ili medijapan | granit | kompozit od praha pravog kamena i veštačkih smola | kompozit od metakrilata i aluminijum-hidroksida | višeslojno puno drvo ili drveni furnir nalepljen na ivericu ili medijapan |
OTPORNOST NA °C | ne | da | da | ne | ne |
OTPORNOST NA LOM | ne | da | relativno | ne | ne |
OTPORNOST NA HEMIKALIJE, OBOJENE TEČNOSTI | relativno | da | da | ne | ne |
10. Moderne kuhinje – trendovi
Trendovi uređenja kuhinja se brzo menjaju, premda ih kupujemo na desetak i kusur godina. Klasične bele kuhinje s hromiranom armaturom i aparatima od nerđajućeg čelika vraćaju se u modu s vremena na vreme. Novi trendovi su obično smeliji, drskiji, estetski i funkcionalno i zato glasajte za moderno!
10.1. Boje kuhinja i zidova
Narednih sezona preovlađivaće prirodne nijanse neutralnih boja poput boje žalfije, ali i jačih kao što su plava dubokih voda, benzin zelena ili ugalj crna. Na vidiku su i egzotičnije kombinacije s naglaskom na narandžastoj, koja se meša s drugim intenzivnim i smelim, ali tamnim tonovima. Treću godinu zaredom tamni tonaliteti igraju važnu ulogu u modnoj paleti boja. Kuhinje u dva tona su naredni trend. Jarke boje poput šafran žute usklađene s toplim prirodnim materijalima i nijansama poput terakote, bakra, zlata, kane ili đumbira deluju skoro neodoljivo.
10.2. Eklektičnost
Trend koji postaje sve popularniji su eklektične kuhinje. One su, zapravo, neodređena mešavina starinskih, klasičnih i savremenih komponenti koja nudi čitav niz varijacija struktura i tekstura. Eklektična kuhinja se može uklopiti u starinski buržoaski stil, savremen urban stan ili primorski ambijent.
10.3. Kuhinjski elementi – skrivena mesta za odlaganje
Ekspanziju trenda otvorenih dnevnih prostora prati i želja da se u kuhinji sakriju skladišni prostori i elementi. Zgodne ostave kao poseban prostor pored kuhinje su idealno rešenje, kao i veliki ugradni ili samostojeći ormani u kojima se krije odlično sređen i uređen prostor za odlaganje kuhinjskog pribora, hrane i kućnih aparata.
Budući da je ideja otvaranja i spajanja prostorija postala toliko prihvaćena, pojavila su se i neka praktična pitanja, poput onog gde držati stvari koje ne želite da drugi vide. Isto je i s otvorenom kuhinjom. Priručne ostave u vidu pojedinih kuhinjskih elemenata mogu biti rešenje koje ste tražili, kao i veliki ugradni plakari ili samostojeći ormani koji se izvlače i uvlače kao moduli. To su idealna mesta za držanje suvih namirnica, kuhinjskog pribora, alatki, aparata te stvari koje ređe koristite.
10.4. Integrisana grejna ploča
Staklo-keramičke ploče ili metalne ringle su, po svoj prilici, već stvar prošlosti. Indukcione ploče ili plinski gorionici ugrađeni u kameni ili keramički pult su apsolutni hit. Ove ringle su zaista potpuno integrisane, toliko da se, kada se na njima ne kuva i ne vide ako se dobro ne zagledate. Ceo pult stoga deluje ujednačen, pravolinijski i sasvim sveden. A ako kuvate, onda praktično na istom mestu pripremate i termički obrađujete namirnice.
10.5. Kuhinjske česme
Danas uz hrom i nerđajući čelik, možete birati i česme od najrazličitijih materijala, u neverovatnim bojama – od baršunaste mat crne, preko bakarne do zlatne i jarkozlatne. Možete se opredeliti i za više vrsta metala pa ih po elementima rasporediti tako da čine protivtežu metalnim policama. Topli sjaj metala itekako dopunjuje drske dezene površina u najmodernijim kuhinjama.
10.6. Pametna kuhinja
Razvoj pametnih naprava, aplikacija i pomoćnih sredstava je u punom zamahu. Kuhinje, kao i svi delovi našeg okruženja, postaju sve pametnije i samostalnije. Računa se da će tako savremen čovek u sve ubrzanijem tempu života dobiti sve više vremena za sebe, da će mu tehnika i tehnologija pomagati pri svakodnevnim obavezama te da će mu i sve drugo, uopšteno govoreći, biti dostupnije, jednostavnije i lakše.
10.7. Inspiracija za kuhinje
To, kako će naposletku zaista izgledati vaša kuhinja, apsolutno je stvar ličnog izbora. U nalaženju ideja mogu pomoći listanje specijalizovanih časopisa, kataloga, traženje po internetu te pravljenje sopstvenih kolaža od raznoraznih uzoraka koji vam se dopadaju. Kada uopšte počnete da se bavite mišlju o renoviranju ili sasvim novoj kuhinji, razgledajte, zapisujte, slikajte ili skicirajte sve što nađete dok ne sklopite mozaik koji će vam se dopasti i na prvi i na drugi pogled. Onda pređite na praktični deo posla.