Za područje

  Malteri, malterisanje – ručno ili mašinski?

  Članak je pregledalo čak 19130+ korisnika
  Malter je idealan završni sloj za vaš novoizgrađen ili renoviran dom. Na izvestan način, on je presudan za izgled doma i utisak koji ostavlja, budući da je najvidniji. Najveća prednost malterisanja jeste maskiranje svih instalacija i opreme – vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektrovodova, cevi grejanja, kablova i svega sličnog. S druge strane, malterisanjem se ispravljaju neravnine zidova i prikrivaju sitnije greške nastale tokom izgradnje. Ipak, nedoumicu uvek pokreće pitanje: da li su bolji ručno ili mašinski pravljeni malteri te ručno ili mašinsko malterisanje?
  Stručni članak 19130
  malterisanje enterijera
  Imamo čak 475 izvođača radova za područje Malterisanje:

  1. Unutrašnje malterisanje - ručno

  Ručno malterisanje je najstarija tehnika ravnanja zidova. Tradicionalni načini pravljenja krečnih maltera su danas donekle izmenjeni dodavanjem cementa. Smeša za ručno malterisanje pravi se u ručnoj mešalici. Međutim, ručno malterisanje je zahtevna tehnika kojom ne vlada svaki majstor. Prednost ručnog pravljenja maltera je mogućnost doziranja i variranja svake sledeće količine pa se time pri malterisanju može kontrolisati tekstura i struktura, grubost površine i rustičnost površina. Slabosti leže u drugom delu procesa. Malter se meša na licu mesta u ručnoj mešalici i zato sastav nije uvek isti, a ta razlika se najviše odražava na neujednačenoj tvrdoći.

  Ručno malterisanje iziskuje više vremena, znanja i veštine, pa je i skuplje
  Ručno malterisanje iziskuje više vremena, znanja i veštine, pa je i skuplje

  2. Mašinsko malterisanje

  Mašina za malterisanje ubrzava i pojeftinjuje proces rada. Tehniku ručnog malterisanja pojavom kompresionih pumpi zamenio je postupak mašinskog ubrizgavanja maltera. Prednost mašinski pravljenih maltera, odnosno, mašinskog malterisanja je brži rad. S druge strane i sam malter je kvalitetniji i homogeniji zbog konstantnog mešanja, a pri tom je uvek istog sastava i ujednačenije raspoređen. Druga velika prednost mašinskog malterisanja je površina „iz komada“, odnosno, bez fugni, koja se ne ljušti niti naknadno krpi. Postoji više vrsta mašinskih maltera koji se razlikuju po tvrdoći i izolacionim svojstvima.

  Malterisanje „pištoljem
  Malterisanje „pištoljem" omogućava brži i jednostavniji rad

  2.1. Krečno-cementni, mašinski malteri

  Ovo su tvrđi malteri, nalik ručno pravljenim. Zbog svog sastava deluju vrlo grubo kada se nanesu na zid. Prednost im je to što bolje podnose opterećenje i otporniji su na udarce, a s njima se vrlo brzo radi. Zbog tog grubog izgleda, uglavnom ih treba naknadno obraditi.

  2.2. Krečno-gipsani, mašinski malteri

  Ovi malteri su mekši i osetljiviji, ali glađi na prvi pogled. Nije im neophodna završna obrada, pa se i gletovanje može izostaviti. Primereni su za prostorije u kojima nema vode ni vlage – rečju, za sobe i dnevni boravak.

  2.3. Termoizolacioni mašinski malteri

  Ovo su malteri koje karakterišu termoizolaciona svojstva, pošto im se dodaje glinopor (ili keramzit, ekspandirana glina u granulama) ili neki drugi minerali i supstance sličnih svojstava.

  2.4. Glineni malteri

  Glinene maltere je moguće nanositi mašinski, pošto su mekši i manje otporni na udarce. Njihova najveća prednost je to što su sasvim prirodni materijali te odlično ujednačavaju klimu u prostoru.

  3. Ručno i mašinsko malterisanje - cena

  Da li su jeftiniji ručni ili mašinski malteri, odnosno, da li je skuplje ručno ili mašinsko malterisanje? Može se reći da su cene vrlo ujednačene i da se kreću između 8 i 12 EUR/m2. Manja odstupanja se tiču kvaliteta površine ili zahtevnosti ugradnje- 5-10% – takvi su, recimo, šipovi ili kosine. Ipak, ugrubo gledano, potkrovlje od 100 m2 ima oko 300-400 m2 za malterisanje te bi za mašinski rad trebalo da izdvojite oko 2.000 EUR.

  Stručni članak 19130
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Malterisanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 475 izvođača radova za područje Malterisanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana