Za područje

  Hidroizolacija balkona

  Članak je pregledalo čak 7911+ korisnika
  Balkon je važan deo doma, ne samo kao produžetak unutrašnjeg prostora već, između ostalog, i zato što je jedno od omiljenih mesta za druženje i uživanje u slobodnom vremenu. Da bi balkon kao takav, služio u poboljšanju kvaliteta života u jednoj stambenoj jedinici, prvi uslov je sama dobra i pravilna izrada, budući da je jedan od najizloženijih delova svakog objekta. Nepravilna tj. nekvalitetna gradnja, na kraju može uticati na čitavu konstrukciju i prouzrokovati koliko njena oštećenja toliko i oštećenja ostalih elemenata, najviše zbog prodora vlage.
  Stručni članak 7911
  hidroizolacija terase
  Imamo čak 3835 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  Hidroizolacija balkona je vrlo važna
  Hidroizolacija balkona je vrlo važna

  1. HIDROIZOLACIJA JE JAKO VAŽNA!

  Problemi u vezi s hidroizolacijom na balkonima i terasama se uglavnom pojavljuju na starijim objektima, gde je izolacija loše postavljena ili je uopšte nema. Oštećenja i propadanje terasa i fasada objekata počinju upravo zbog prodora vlage u betonsku košuljicu/estrih, koji služi kao podloga za polaganje keramičkih pločica, kamena ili drugih podnih obloga. Posledice nekvalitetno izvedene hidroizolacije se prepoznaju po fasadi koja se raslojava i ljušti ili malteru koji se kruni i otpada te podizanju podnih obloga.

  Savet stručnjaka iz firme IVAN MITROVIĆ PR HIDROIZOLACIJA-MITROVIĆ ROGOJEVAC BB

  1. Jedna od brojnih usluga koje Vaša firma HIDROIZOLACIJA-MITROVIĆ pruža je hidroizolacija terase, zašto je bitna hidroizolacija terase i koji problemi se mogu pojaviti ukoliko se ovaj deo posla ne uradi kako treba?

  Terase su deo zgrade koji je stalno izložen atmosferskim uticajima. Ispod njih se obično nalazi stambeni prostor, garaža ili neka druga prostorija koja se koristi. Kako bi sprečili da dođe do oštećenja konstrukcije zgrade uticajem vode, a da bi se obezbedilo i nesmetano korišćenje prostorije koja se nalazi ispod terase neophodno je uraditi kvalitetnu hidroizolaciju. Vrlo često se postavlja pitanje da li je neophodno raditi hidroizolaciju na terasama. Odgovor je više nego jasan – DA! Ukoliko se na terasi ne uradi hidroizolacija, ili se hidroizolacija uradi neadekvatnim materijalima ili nestručno, negativni efekti mogu da budu višestruki: kao što smo naveli na početku voda može da izazove oštećenja na betonskoj konstrukciji zgrade, oštećenja na unutrašnjim zidovima prostorije koja se nalazi ispod, može da prodre do električne instalacije što može da prouzrokuje štete nesagledivih razmera. Sve ovo što smo naveli dovodi do velikih materijalnih troškova, a nažalost može da dovede i do ljudskih žrtava. Kako bi sprečili da do toga dođe neophodno je uraditi kvalitetnu hidroizolaciju.

  Mi se možemo pohvaliti dugogodišnjim iskustvom iz oblasti hidroizolacije, sa velikim brojem uspešno urađenih poslova. Za potrebe hidroizolacije koristimo savremene bitumenske trake proizvedene najsavremenijom tehnologijom. Bitumenske trake koje mi koristimo odlikuje fisoka fleksibilnost (40-50%), visoka otpornost na niske i visoke temperature (od -25 oC do +100 oC), usporeno starenje materijala (material zadržava svoja svojstva i preko 30 godina).

  Često se srećemo sa pitanjem zašto koristimo bitumenske trake za hidroizolaciju ako se na tržištu mogu naći i drugi materijali koji su jednostavniji za upotrebu. Razloga je mnogo, navešću vam samo nekoliko: pouzdane su, svojim karakteristikama sa lakoćom podnose različito ponašanje konstrukcije zgrade izazvano temperaturnim promenama, ne zavise od postojanosti podloge, napravljene su od prirodnih i ekoloških proizvoda i još mnogi drugi.

  G-din Ivan Mitrović, IVAN MITROVIĆ PR HIDROIZOLACIJA-MITROVIĆ ROGOJEVAC BB

  2. Koje su najčešće greške?

  Uglavnom se ispostavi da je ključna greška pri postavljanju hidroizolacije nebrižljiva izrada detalja (spojeva, zglobova, proboja) između istih ili različitih materijala. Upravo zbog nekvalitetnih materijala i loše obrade detalja, dolazi do brzog propadanja najizloženijih delova konstrukcije, koji se veoma brzo pojave kao oštećenja čeonog dela balkona ili podizanje podnih obloga.

  Ako je hidroizolacija kvalitetno izvedena, ona će u svakom slučaju štititi balkon od padavina i vlage. Hidroizolacija balkona mora biti kvalitetna i mora ogovarati postupku i načinu gradnje tj. konstrukcije. Pri pravilnom izvođenju balkona vodi se računa i o tome da njegova površina bude ravna te da pad prema spoljnoj ivici obavezno bude 2% kako se voda ne bi zadržavala na podu. Na pripremljenu podlogu se postavlja hidroizolacija koja sprečava prodiranje vode u unutrašnje slojeve.

  3. Vrste hidroizolacije

  Za zaštitu terase od spoljnih, atmosferskih uticaja, koriste se različiti hidroizolacioni materijali koje delimo na kompozitne trake i premaze. Kompozitne trake mogu biti bitumenske, PVC ili EPDM. Trake i bitumenska osnova se mogu postaviti preko termoizolacije u dva sloja ili u jednom, ispod nje, naravno, na pripremljenu podlogu.

  4. Postupak sanacije balkona

  U toku gradnje ili sanacije balkona vrlo je važno da se nađu odgovarajuća rešenja u vezi s hidro i termo izolacijom, primerenim nagibom za oticanje vode i odgovarajuće zaštite od ostalih mehaničkih uticaja.

  Balkoni u novogradnji se uglavnom rade konzolno, izvan spoljne toplotne obloge ili kao produžeci međuetažnih ploča, što važi i za starije objekte. U tim slučajevima balkoni su uvek tačke gubljenja toplote, odnosno, tzv. toplotni mostovi. Upravo je zato toliko važno da se prilikom gradnje i sanacije vodi računa i o ugradnji termoizolacije. Balkonska ploča mora biti izolovana sa svih strana. Pri postavljanju termoizolacije na balkonu, uvek se kao najveći izazov javlja nedovoljna visina gornje strane balkona koja je ograničena konačnom visinom poda unutrašnjih prostorija; to često onemogućava izvođenje svih slojeva - finalne podne obloge, cementne košuljice/estriha, hidroizolacije i završne toplotne izolacije.

  Nevezano za to da li je balkon pod nekim zaklonom ili ne, uvek je sasvim izložen uticaju spoljnih faktora te je hidroizolacija u svakom slučaju vrlo bitna. Hidroizolacija se postavlja preko termoizolacije EPS, i to pod određenim uglom. Time se stvaraju uslovi za oticanje vode s površine balkona. Hidroizolacija se izvodi u dva sloja uz pomoć bitumenskih traka, koje su veoma postojane i fleksibilne. Prvi sloj hidroizolacije se polaže preko samolepljivog EPS-a, dakle, bez topljenja brenerom. Drugi sloj se izvodi pomoću traka za zavarivanje. Bitno je da hidroizolacija u dodiru s objektom (zid, prag balkonskih vrata i slično) prelazi iz horizontale u vertikalu. Gornja ivica hidroizolacije mora biti mehanički pričvršćena i mora biti bar 15 cm iznad konačne visine poda.

  Postavljanje podne obloge na balkonu
  Postavljanje podne obloge na balkonu

  hidroizolacija-balkona-plocice.jpg

  1. Keramičke pločice lepljene na mikroarmirani cementni estrih
  2. PE folija
  3. Bitumenske trake, zavarene
  4. Samolepljive bitumenske trake
  5. AB ploča pod nagibom 2%

  hidroizolacija-balkona-beton.jpg

  1. Prane betonske ploče postavljene na ispran šljunak granulacije 4/8, duž spoljne ivice perforiran profil za drenažu
  2. Filc
  3. Bitumenske trake, zavarene
  4. Termoizolacija
  5. AB ploča pod nagibom 2%

  hidroizolacija-balkona-drvo.jpg

  1. Drvena pohodna obloga, prosto postavljena na podlogu
  2. Filc
  3. Bitumenske trake, zavarene
  4. Termoizolacija; opcija je postavljanje pod nagibom umesto AB ploče
  5. AB ploča pod nagibom 2%
  Stručni članak 7911
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma?

  Imamo čak 3835 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 3835 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma
  10
  1

  IVAN MITROVIĆ PR HIDROIZOLACIJA-MITROVIĆ ROGOJEVAC BB


  9.2
  0

  STOJAN BOROCKI PREDUZETNIK IZGRADNJA STAMBENIH I NESTAMBENIH ZGRADA BOROCKI BAČKA PALANKA


  10
  2

  Jugovic Gradnja d.o.o


  9.3
  0

  ROOFTOP TEAM DOO


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana