Za područje

  Kuhinjske radne ploče: cena i izbor

  Članak je pregledalo čak 37427+ korisnika
  Biranje kuhinjske radne ploče, odnosno, pulta ponekad bude vrlo teško pošto je izbor u svakom pogledu pozamašan. Materijala za kuhinjske ploče ima svih vrsta: kamen, drvo, granit, beton, mermer, prohrom, kerok, metal, laminat, iverica, itd. Moderan pult mora biti izdržljiv i jednostavan za čišćenje, pa ni odluka nije ni malo laka. Izabrali smo za vas neke informacije o najčešće korišćenim materijalima.
  Stručni članak 37427
  omiljen
  kuhinjske radne ploce
  Imamo čak 1044 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

  1. Granitni pult

  Granit je najbolji kamen za kuhinjsku radnu ploču i ima ga u više boja i još više nijansi. Granit je otporan na toplotu, vlagu i udarce, a sasvim lako se i čisti. Pult od granita može biti debljine 2-3 cm i trajaće mnogo duže od drvenog. Kamen na prvi pogled i pod prstima deluje hladno i spojevi ploča su sasvim vidni, pa deluje prestižno i elegantno u svakoj modernoj kuhinji.

  Kolika mu može biti cena? Cena dužnog metra granitne ploče za kuhinju se kreće, u zavisnosti od vrste kamena i rada, između 80 EUR za sive i 160 EUR za zelene i plave nijanse.

  Granitni pult

  2. Veštački kamen – pult za modernu kuhinju

  Veštačkog kamena takođe ima u najrazličitijim bojama i nijansama. Pult za rad u kuhinji od veštačkog kamena, zapravo i nije sasvim veštački – taj kamen se pravi od drobljenih mermernih krhotina i prašine kojima se dodaju smole, određena boja i, ponekad, staklo. Može se reći da je cena ovakvog pulta sasvim niska u odnosu na kvalitet. Jeftiniji veštački kamen je porozniji i poprima miris hrane koja se na njiemu priprema. Veštački kamen može biti i štampan, a debljina mu je uglavnom oko 1,5 cm.

  Savet stručnjaka iz firme ŠTULIĆ ENTERIJERI

  1. Kada govorimo o odluci angažovanja stručnjaka za izradu nameštaja po meri, o kojim stvarima klijenti u startu treba da razmišljaju kako bi ceo proces dogovora i izrade olakšali prvo Vama a kasnije i sebi?

  Prva i osnovna stvar koja meni i mom timu mnogo olakšava posao je kada klijent zna koji mu je budžet i približno šta želi. Kada imamo ove dve informacije, lakše nam je da damo svoje predloge i savete. Naša firma nudi usluge 3D projektovanja, tako da ukoliko klijenti ima primer onoga što želi, kako želi i slično, tu smo da na licu mesta njihovo želje realizuje i damo kvalutetne savete. 

  2. Šta je trenutno najpopularnije kada govorimo o izradi nameštaja po meri? (boje, materijali, stilovi)

  Još uvek su najpopularnije neutralne boje i minimalizam. Što se materijala tiče, drvo je vanvremenski materijal čija popularnost nikad ne jenjava, mada tu su i medijapan u kombinaciji sa drugim materijalima. 

  3. Kakva je trenutna situacija na tržištu što se tiče cena materijala? Koja vrsta materijala opravdava cenu i kvalitet?

  Cene materijala su definitivno otišle gore, što se tiče finalnog proizvoda, cena zavisi od dosta faktora. Svaki  materijal ima svoje prednosti i mane, sve zavisi od toga šta vi kao klijent želite. Sa pravim majstorima, svaki materijal će opravdati svoju cenu i kvalitet. 

  Mladen Štulić, ŠTULIĆ ENTERIJERI

  Koliko košta? Cena veštačkog kamena se računa po kvadratnom metru i ona je, prema boji, kvalitetu i radu, između 40 i 250 EUR.

  pult-vestacki-kamen.jpg

  3. Kerok pult

  Jedan od materijala koje možete izabrati za kuhinjski pult je kerok (kerrock). Kerok je kompozitni materijal novijeg datuma i pravi se od akrilnih polimernih veziva i aluminijum-hidroksida. Njegova najveća prednost je to što se lako i jednostavno oblikuje, lepi, brusi ili krivi. Kerok pult je vrlo tvrd i otporan, a pri tom se bez problema čisti i održava. Otporan je na mehanička oštećenja, ali i termička. Ipak, ne preporučuje se da se direktno na njega stavljaju vrele šerpe niti da se seče na njemu. Materijal nije porozan te nečistoće ni mrlje ne mogu u njega prodreti.

  Koliko kerok košta? Cena se takođe računa po kvadratnom metru i ona je, prema boji, kvalitetu i radu, između 250 i 350 EUR.

  kerok-kuhinjski-pult.jpg

  4. Prohromski pult

  Prohrom je neverovatno izdržljiv materijal zato što je to, u stvari, nerđajući čelik (inoks). Prohromski pult je otporan i jak, i ne smetaju mu ni visoke temperature ni mehanička oštećenja. Na njemu se ipak ne sme direktno rezati niti ga udarati oštrim predmetima, pošto se tako nastala oštećenja mogu popraviti isključivo poliranjem. Istina je i da se čelični pult lako čisti i održava pošto mrlje ne mogu da prodru ispod površine. Međutim, ovaj prohromski pult mora da montira isključivo majstor, jer to nije prost zadatak kako može da izgleda. 

  Kolika mu je cena? Cena dužnog metra ploče od prohroma, širine 60 cm, kreće se oko 50 EUR, u zavisnosti od načina izrade i postavljanja.

  inoks-kuhinjski-pult.jpg

  5. Ultrapast – kuhinjski pultovi od laminata

  Kuhinjski pultovi od laminata su dosta traženi, prvenstveno zato što im je cena sasvim pristupačna. Ti pultovi su zapravo od plastike i imaju posebno obrađen površinski sloj, da bi bili tvrdi i postojani. Ultrapast pult od laminata je vrlo otporan i trajan, a lako se čisti i održava. Postavljanje ili zamena su takođe sasvim jednostavni. Laminatne ploče su otporne na visoke temperature, različite hemikalije, udarce i ogrebotine.

  Koliko košta ultrapast pult? Cena dužnog metra pulta od laminata, širine 60 cm, kreće se između 50 i 100 EUR, u zavisnosti od boje i načina izrade.

  laminat-kuhinj-pult.jpg

  6. Pult od iverice presvučene laminatom

  Vrlo često se traže i kuhinjski pultovi od iverice presvučene laminatom. Osnovni deo pulta je ploča od iverice preko koje je prilepljen laminat ili ultrapast. Ivce su najčešće zaštićene ABS trakama, koje nakon višegodišnje upotrebe mogu da popuste. Površina laminata ili ultrapasta može biti dezenirana tako da izgleda kao drvo, granit ili mermer. Materijal je vrlo kvalitetan i izdržljiv, a moći ćete da ga čistite i održavate bez problema. Ipak, na pult od iverice s laminatom ne smeju se bez podmetača stavljati vrele posude niti je preporučljivo rezati ili seckati namirnice bez kuhinjske daske.

  Koliko bi mogao da košta ovakav pult? Cena dužnog metra pulta od iverice i laminata, širine 60 cm, kreće se između 20 i 100 EUR, zavisnosti od načina izrade.

  7. Drveni kuhinjski pultovi

  Naposletku, postoje i kuhinjski pultovi od drveta. Drvena radna ploča za kuhinju je, rekli bismo, vrlo omiljena, jer drvo deluje vrlo prijatno i toplo, a kuhinja domaćinski i pomalo starinski. Svakako da drvo treba da bude tvrdo, kao što su hrastovo ili javorovo, a treba i da se obradi i zaštiti posebnim premazima. Drveni kuhinjski pult zahteva i pažljivo rukovanje jer je sasvim osetljiv na mehanička oštećenja, a mogu da ga oštete i razne vrste tečnosti. On se ne sme ni preterano kvasiti, pošto na njemu, kao prirodnom materijalu, mogu da se pojave i plesni i buđ. Ali je drvo zato otporno na visoke temperature.

  Koliko košta pult od drveta? Cena drveta se računa po kvadratnom metru i ona se, prema vrsti, kvalitetu i radu, kreće oko 200 EUR.

  drvo-kuhinj-pult.jpg

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 37427
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kuhinje po meri?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1044 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana