Za područje

    Industrijski kampus inspirisan susretom i pokretom savremenog poslovanja | Mapa Architects

    Članak je pregledalo čak 860+ korisnika
    Promene u savremenom poslovanju i fleksibilnost koje one donose utiču i na novo tumačenje arhitekture prostora u kojima se ono odvija. Objekat MIND Parka po projektu Mapa Architects karakterističan je po simboličkom prevođenju novih trendova u poslovanju – u arhitektonski izraz.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Kako navodi arhitekta Predrag Milutinović, objekat radnog naziva „Šumadija code“ daje novu dimenziju načinu života i poslovanja generacije „milenijalaca“ koje karakterišu novi načini susreta, umrežavanja i zajedničkog rada. Arhitektura MIND Parka upravo odgovara na ove fenomene nove generacije zaposlenih i stvara atraktivno mesto za rad.

    01-industrijski-park-eksterijer.JPG

    Kontekst šumadijskog pejzaža oko objekta uticao je na oblikovanje objekta kao strukture koja izranja iz zemlje, te koja svojom formom simbolički, izlazeći iz svog okruženja, postaje i svojevrsni „kamen temeljac“ savremenog pristupa poslovanju. Oslanjajući se na kontrast kamena, kao čvrste forme, te inovacija i transparentnosti kao vodećih fenomena u savremenom poslovanju, arhitekte Mapa Architects su njihovo značenje prevele u eksterijer objekta, koji se sastoji iz tamne staklene strukture objekta, i transparentne opne koja naglašava kontakt objekta sa tlom.

    02-industrijski-park-fasada.jpg

    Fasada objekta ima dvojaki karakter, kojim se stvaraju različiti ambijenti i nivoi privatnosti ostvareni su preklapanjem staklene fasade, punih površina u ravnim potezima sa Rofix fasadnom bojom, te transparentnom metalnom konstrukcijom – nosačem mrežaste parametarske fasade. Pored dinamičnosti u eksterijeru, ovi elementi imaju svoju ulogu i u definisanju ambijenata prostornih jedinica enterijera. Usled otežanih uslova gradnje tokom pandemije koronavirrusa, do sada je izveden samo jedan deo fasadnog omotača, a završetak radova na fasadi planiran je za predstojeći period.

    03-kancelarije-hodnik.jpg

    Komunikacije, susret i umrežavanje koji su prepoznati kao okosnice savremenog poslovanja i generacije „milenijalaca“, prevedene su u prostor kao glavni motiv unutrašnje arhitekture MIND Parka. Podelom funkcionalnih celina objekta na dva dela, kreiran je atrijum – mesto okupljanja i susreta, protkan potezima komunikacija u vidu stepenica i fluidno postavljenih pasarela koje podstiču interakciju između struktura i korisnika dva dela objekta. 

    04-hodnik-lanterna.jpg

    Pored komunikacija, igru svetlosti i senki u objektu stvara i lanterna iznad atrijuma, koja propušta svetlost u prostor, dok pasarele i nosači staklenih površina stvaraju upečatljive šare koje nastaju prilikom prelamanja svetlosti u enterijeru. Prirodnoj svetlosti koja je maksimalno propuštena u objekat dodati su i linijski potezi rasvete koji posebno naglašavaju pravce komunikacija.

    04-materijali-kancelarija.jpg

    Dinamiku enterijera poslovnog prostora kreira upotreba više materijala – drveta, stakla i čelika, te struktura poput industrijskih kontejnera koje naglašavaju pojedinačne celine. Atraktivnost plafonu daje specifična čelična konstrukcija rešetke u zlatnoj boji koja asocira na industrijske hale, te u prostor savremenog poslovanja zasnovanog na digitalnim industrijama – uvodi tradicionalan industrijski element.

    05-kancelarija-stakleni-zid.jpg

    Transparentnost poslovanja u objektu je interpretirana staklenim zidovima koji odvajaju pojedinačne kancelarije, čime se omogućava potpuno vizuelno prožimanje svih jedinica objekata i pružanje pogleda kroz čitav objekat. Stakleni zidovi, atrijum i transparentna fasada maksimizuju prirodno osvetljenje unutar objekta, čime se prevazilazi problem osvetljenja u objektima velike površine.

    05-parametarska-fasada.jpg

    Parametarski projektovani paneli transparentne opne objekta stvaraju neočekivane teksture unutar kancelarija, čime ostvaruju estetsku ulogu, dok različitim promerom otvora kontrolišu upad svetlosti i smanjuju zagrevanje objekta, čime boravak u zastakljenom objektu postaje prijatan. Transparentnost i veći promer otvora omogućava zadržavanje pogleda ka pejzažu iz svih delova objekta. 

    Korišćenjem simbola savremenog poslovanja kao inspiracije za stvaranje arhitektonskog koncepta poslovnog prostora, kreiran je objekat koji se ne doživljava kao masa, već kao niz isprepletanih struktura koje podstiču okupljanje, komunikaciju i susret. Lakim strukturama, prodorom prirodne svetlosti i upotrebom drveta u enterijeru, stvoren je prijatni ambijent koji u objekte poslovanja uvodi tople elemente, dok zadržavanjem čelične rešetke kao tradicionalnog detalja naglašava namenu objekta kao centra industrijskog parka.

    06-poslovni-prostor-enterijer.jpg

    31.8.2023.

    Projekat

    Pun naziv projekta: UPRAVNA ZGRADA ’’MIND PARK’’ G+P+M+4+Tehnicki etaž
    Tip investicije: Privatni
    Tip objekta: Komercijalno poslovni, Ofis
    Adresa: Kragujevac-Lužnice , ul. Aleja Milanovića bb
    Autor:  Predrag Milutinović.  Dipl.Ing.Arh.  „MAPA Architects’’, Beograd
    Projektant saradnik: Olivera Stanković, M.Arch, „MAPA Architects’’, Beograd
    Naručilac: ’’MIND REAL ESTATE’’ KRAGUJEVAC,Beogradska bb
    Korisnik: ’’MIND REAL ESTATE’’ https://mind.rs/ 
    Period projektovanja:  2018/2021
    Period izgradnje: od 11.09.2018 do 01.11.2021
    Lokacija: Kragujevac, Sobovica - KO Lužnice
    Površina objekta: 10 500 m²
    Autor fotografija enterijera:  Relja Ivanić

    Galerija

    g-pasarela.jpg

    g-stepenice-enterijer.jpg

    g-ulaz.jpg

    g-zidovi-enterijer.jpg

     

    860
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana