Za područje

  Sobna klizna vrata, načini ugradnje i cena

  Članak je pregledalo čak 133134+ korisnika
  Pokretna sobna vrata u savremenim, najmodernijim domovima su elegantna i funkcionalna zamena za klasična krilna vrata. Naporedo sa sve bržim napredovanjem najrazličitijih tehnologija i materijala, menjaju se i standardi u uređenju prostora kao i načini proizvodnje; tako se došlo i do novih sobnih vrata. Zašto su klizna sobna vrata pravo rešenje? Koje su njihove prednosti, a koje slabosti? Gde mogu da se postave? Cena kliznih vrata je u poređenju sa klasičnim, sasvim primerena. Odgovore na ova pitanja naći ćete u tekstu koji sledi.
  Stručni članak 133134
  omiljen
  sobna klizna vrata
  Imamo čak 1123 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  1. Klizna vrata – prednosti i slabosti

  Primarna funkcijakliznih sobnih vrata je, kao i klasičnih, da odele prostore. Koliko i svaki element pokućstva, tako i ova vrata imaju svojih prednosti i mana.

  1.1. Prednosti kliznih vrata

  Među prvim prednostima kliznih vrata svakako je ušteda prostora. Klizna sobna vrata su vrlo praktično rešenje za mesta gde je nužna što veća iskoristivost prostora, a naročito u manjim stanovima. Shodno tome, ne mora se ostavljati mesta kao za otvaranje klasičnih krilnih vrata te se nameštaj može rasporediti na način koji nije jedini moguć. Korisnost i efikasnost kliznih vrata dolaze do izražaja i u slučajevima kada u stanu žive teže pokretne osobe. Povrh toga, klizna vrata se lako i skoro nečujno otvaraju i zatvaraju. Kombinacijom različitih materijala mogu se dobiti vrata koja će biti i stilski elegantno rešenje, sasvim slivena s enterijerom.

  1.2. Slabosti kliznih vrata

  Istinu govoreći, ova vrata slabosti kao da nemaju. Možda je jedino to što slabije zučno i toplotno izoluju prostoriju, u poređenju s krilnim. Stoga se i preporučuje da se postavljaju tamo gde ni zvučna ni toplotna izolacija nisu neophodne. Za prostorije koje ubrajamo u najintimnije, kao što su spavaća soba, kupatilo i toalet  krilna su vrata ipak primerenija ili za dečje sobe, koje po logici stvari treba da su ukutkanije. Naravno, lični izbor može biti i sasvim drugačiji.

  1.3. Jednokrilna klizna vrata

  Jednokrilna klizna vrata, kako im sam naziv kaže, imaju jedno krilo i služe za obične prolaze širine 70-120 cm. Mogu biti ugradna ili fiksirana za zid.

  1.4. Dvokrilna klizna vrata

  Ova se vrata koriste za šire prolaze ili služe kao pregradni zid. Krila se pomeraju u istom ili različitim smerovima.

  2. Postavljanje kliznih vrata

  Prema načinu otvaranja, pokretna vrata se dele u dve grupe: viseća klizna vrata i vrata koja ulaze u zid.

  2.1. Viseća klizna vrata

  Ova klizna vrata se još nazivaju i zidnim, jer se postavljaju tako da su praktično obešena ispod plafona i vise na zidu. Međutim, taj gornji deo zida na kome će biti nosači, mora biti prazan, a između zida i vrata će biti izvesnog razmaka. Viseća vrata se lako postavljaju, održavaju i eventualno, popravljaju. Slabost im je, ako se to može nazvati slabošću, to što se klizni mehanizam vidi; zapravo on je vrlo uočljiv i dvaput je širi od samih vrata, što po nekim mišljenjima narušava celu estetiku. Dakako, iako nije neophodno, nosači i mehanizam se mogu sakriti nekakvom ukrasnom lajsnom ili maskom.

  Viseća klizna vrata
  Viseća klizna vrata

   

  2.2. Klizna vrata koja ulaze u zid

  Ovo su tzv. ugradna klizna vrata i ona su naročito praktična. Kada pri otvaranju krilo kliznih vrata ulazi u zid, tu mora postojati posebno napravljeno ležište u koje krilo ulazi ili se sama vrata jednostavno oblože gipsanim kartonskim pločama da izgledaju kao pravi zid. Ležište u tom slučaju mora posebno biti predviđeno ili prilikom projektovanja ili prilikom renoviranja.

  Klizna vrata koja ulaze u zid
  Klizna vrata koja ulaze u zid

   

  3. Fiksiranje kliznih vrata

  3.1. Viseća klizna vrata

  Sistem fiksiranja kliznih vrata razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Reklo bi se da je sistem isti, a da samo ima puno varijacija. Vrata se okače o nosače na šini, a ona je fiksirana pri vrhu zida, ispod samog plafona, dok su s donje strane točkići koji klize po podu i ne dozvoljavaju vratima da se klate.

  3.2. Točkići

  Za drugu varijantu kliznih vrata točkići su najbitniji element. Dakle, vrata nisu okačena već se kreću na točkićima po šini postavljenoj u podu ili na njemu. Ova klizna vrata zahtevaju postavljanje gornjih vođica koje su obično na plafonu, dok su donje vođice postavljene na pod, na odgovarajuću podnu oblogu.

  3.3. Vođice

  Da li je moguće postaviti donje vođice u pod? Odgovor je, da. U tom se slučaju, po želji naručioca, u podnoj oblozi proseče kanal i postave vođice. To je najlakše izvodivo u parketu i laminatu. Ako su u pitanju keramičke pločice, pre njihovog lepljenja može da se postavi profil u koji će kasnije doći vođice. Kada su u pitanju meke podne obloge kao tepison ili etison, i tu se proseče kanal pa bi vođice išle između poda i tekstilne obloge. Za svaki od ovih načina postavljanja podnih vođica podrazumeva se da će sve biti poravnano i u istoj ravni tako da sve deluje uglađeno i pravolinijski.

  4. Materijali za klizna vrata

  Što se materijala tiče, izbor je domalo neograničen. Klizna vrata mogu biti od drveta, stakla, iverice, plastičnih masa, aluminjuma. Boje, dezeni, teksture, linije i stilovi su takođe brojni. Najčešće se uzimaju klizna sobna vrata kombinacije drveta i stakla. Naravno, presudnu ulogu pri biranju ima usklađenost sa već postojećim pokućstvom kao i njihov položaj, odnosno, namena.

  4.1. Drvena klizna vrata

  Drvena vrata su vrlo prijatna već na prvi pogled. Uzorci se kreću od sasvim svetle jasenovine do vrlo tamne orahovine. Klizna vrata od pravog drveta su svakako najkvalitetnija i teža od od onih od iverice, pa zahtevaju i jače i skuplje nosače i vođice. 

  4.2. Staklena klizna vrata

  Ova su vrata vrlo omiljena jer propuštaju svetlost duboko u prostor, ali ne i zvuk. Vrlo često služe kao pregrade u većim prostorijama kao što su kancelarije ili u kombinaciji sa staklenim zidovima.

  staklena-klizna-vrata.jpg
  Staklena klizna vrata povezuju ili odvajaju prostorije

   

  4.3. ALU

  Aluminijumska klizna vrata se koriste za prostorije koje moraju biti zaštićene, jer je on izdržljiv, a lagan materijal.

  4.4. PVC

  Plastična klizna vrata su svakako najjeftinija u ponudi. PVC je otporan na prljanje i dugotrajan je, a pri tom je sasvim lagan i prijatan.

  5. Cena kliznih sobnih vrata

  Koliko mogu da koštaju klizna sobna vrata? Cene se kreću u rasponu od 200-350 EUR u zavisnosti od vrste, načina otvaranja i materijala. Skuplja su ona vrata koja koja ulaze u zid, kao i ona od kaljenog stakla, na primer.

  Stručni članak 133134
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Sobna vrata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1123 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana