Za područje

  Toplotne pumpe - koliko koštaju i koju izabrati?

  Članak je pregledalo čak 194797+ korisnika
  U vremenu sve skupljih energenata, sve se češće biraju alternativni izvori grejanja koji manje opeterećuju okolinu, ali i kućni budžet. Prvi uslov za efikasne uštede je, naravno, stručna ugradnja i odgovarajuća termoizolacija objekta. Osim toga, u većini slučajeva potrebno je još i dogrevanje, posebno zimi. Toplotne pumpe koriste besplatnu energiju iz prirode, budući da je njihov rad zasnovan na korišćenju temperaturnih razlika. Izvori energije su zemlja, podzemne vode i spoljni vazduh. Ušteda pri grejanju može biti i do 75%, a jedini trošak rada pumpe je električna energija koju pumpa inicijalno koristi.
  Stručni članak 194797
  omiljen
  toplotna pumpa
  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  1. Toplotna pumpa funkcioniše na razne načine

  Prema načinu rada, pumpe se dele na tipove voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda. Broj koji nam ukazuje koliko je efikasna pumpa COP - koeficijent učinka - zapravo je odnos uložene pogonske energije i dobijene toplote. Što je koeficijent veći, to je toplotna pumpa efikasnija. Kod toplotnih pumpi vazduh-voda COP se kreće između 3,4 i 4; kod pumpi voda-voda COP se kreće između 5,2 i 6,2, a kod pumpi zemlja-voda COP se kreće između 4,4 i 5.

  1.1. Toplotna pumpa voda-voda

  Najefikasnije su, dakle, pumpe voda-voda i ako imate na raspolaganju sopstveni izvor vode, onda se svakako odlučite za ovakav sistem. COP se kreće između 5,2 i 6,2.

  1.2. Toplotna pumpa zemlja-voda

  Na drugom mestu su pumpe zemlja-voda, pri čemu je neophodna dovoljno velika površina zemljišta za razvođenje cevi, i ta površina treba da je približno 2x veća od grejane površine objekta. COP ovih pumpi se kreće između 4,4 i 5.

  1.3. Toplotna pumpa vazduh-voda

  Međutim, najčešći izbor pada na toplotnu pumpu vazduh-voda, pošto ne zahteva izvor vode niti veliku površinu. Vrlo je važno napomenuti i to da se ne sme zanemariti ni faktor spoljne temperature - pumpe mogu da rade na prosečnoj temperaturi između -20°C i +35°C. Njihov COP je između 3,4 i 4.

  1.4. Toplotna pumpa vazduh-vazduh

  Pumpe vazduh-vazduh su vrlo slične klima-uređajima pošto njima vazduh može i da se hladi i da se greje. Toplotna pumpa toplotu dobija iz vazduha i njena je velika prednost to što može da radi na temperaturama do -25°C.

  Montaža toplotne pumpe
  Toplotna pumpa ne zauzima mnogo mesta.

  2. Toplotna pumpa za centralno grejanje

  2.1. Toplotna pumpa za grejanje radijatorima, cena ugradnje

  Ovakva toplotna pumpa mora da radi na višim temperaturama, pošto je to preduslov za grejanje radijatorima. Ta pumpa se naziva visokotemperaturnom toplotnom pumpom. Toplotne pumpe s jednim kompresorom ne mogu da dostignu potrebnu temperaturu, pa se razlika nadoknađuje elektrogrejačem, a to se jasno vidi po računima za struju. Zbog toga se za radijatorsko grejanje preporučuju dvokompresorske toplotne pumpe. Dva kompresora mogu da postignu neophodne temperature, troše manje struje i radni vek im je duži. Cena visokotemperaturne toplotne pumpe s montažom se kreće između 4.500 i 6.600 EUR pa naviše

  2.2. Toplotna pumpa za podno grejanje, cena ugradnje

  Toplotne pumpe koje rade na nižim temperaturama imaju veći koeficijent iskoristivosti, i zato su idealne za ugradnju s podnim grejanjem. Pošto podno grejanje podrazumeva grejanje većih površina, sasvim su odgovarajuće niže temperature, 30-35°C. U tu svrhu može da se upotrebi bilo koja niskotemperaturna pumpa. Time ćete uštedeti na investiciji, ali i kasnije na troškovima za grejanje. Cena niskotemperaturne toplotne pumpe s montažom, kreće se 2.000 - 4.000 EUR, pa naviše.

  Spoljna jedinica toplotne pumpe
  Spoljna jedinica toplotne pumpe.

  3. Test toplotnih pumpi - koliko može da se uštedi?

  Najvažnije pitanje pre same kupovine toplotne pumpe je svakako da li se sistem isplati. Uzmite za primer dobro izolovanu porodičnu kuću od 180 m2 korisnog prostora, i prosečnu godišnju potrošnju struje za nju od 55 kWh/m2a. Za grejanje takva kuća troši oko 9.900 kWh. Ako je cena lož-ulja u Srbiji oko 1 EUR/l to je na godišnjem nivou oko 990 EUR. Grejanje na gas košta oko 0,07 EUR/kWh, odnosno oko 700 EUR na godinu dana. Toplotna pumpa je oko 0,04 EUR/kWh tako da biste na godišnjem nivou grejanje platili oko 400 EUR. Na taj način biste došli do računice da bi se toplotna pumpa isplatila za 15-ak godina, a ako je u pitanju neki od najsavremenijih sistema, možda i pre. S druge strane, toplotne pumpe imaju 25-godišnju garanciju, pa i sami možete da zaključite da se takva investicija itekako isplati. 

  4. Koji rezervoar za vodu izabrati?

  Rezervoar vode, odnosno, toplote, omogućava efikasnije zagrevanje objekta, jer se u njemu čuva višak toplote dok grejanje ne radi. Rezervoar od 1.000 litara vode, zagejane na 80°C, više od šest sati može samostalno da greje stambeni prostor. Kako izabrati odgovarajući rezervoar? Tačnu veličinu treba da izračuna stručnjak, ali se po nepisanom pravilu uzima da oko 55 litara ide po kWh fabrički deklarisane snage toplotne pumpe ili drugog grejnog uređaja. Postoji više vrsta rezervoara: rezervoar bez izmenjivača toplote i sa njim, koji može da se kombinuje i sa solarnim panelima; tu su još rezervoar s dva izmenjivača na koji mogu da se priključe razni grejni uređaji. Rezervoar toplote može da ima i sopstveni grejač, pa funkcioniše kao bojler. Ako imate centralno grejanje s radijatorima, preporučujemo da i tada razmislite o korišćenju ovog rezervoara. 

  5. Toplotne pumpe - cena

  Cene za toplotne pumpe su sasvim različite. Smisleno je ugraditi ih u dobro izolovane kuće koje godišnje troše manje od 50 kWh/m2a, premda mogu da se ugrade i u manje nepropusne objekte. Koliko onda može da košta toplotna pumpa? Cena im zavisi od kvaliteta, efikasnosti (COP) i, naravno, od izabranog sistema. Cene sistema toplotne pumpe voda-voda ili zemlja-voda kreću se između 2.000 i 5.000 EUR, bez razvodnog sistema te podnog ili radijatorskog grejanja. Cena toplotnih pumpi vazduh-voda je nešto niža. Za nabavku i montažu pumpe od 8 kW, koja odgovara dobro izolovanim kućama, trebaće 3.500 do 4.800 EUR. A kolika je onda ušteda? Trostruka!

  Sistem toplotne pumpe
  Prema načinu rada, pumpe se dele na tipove voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda.

  6. Subvencije za toplotne pumpe

  Od maja 2020. godine, više ponuđača toplotnih pumpi priključilo se preko određenih banaka u Srbiji liniji subvencionisane prodaje. Subvencije za fizička lica odobrila je Evropska banka po projektu „zelene ekonomije“ (GEFF). Potražite obaveštenja o uslovima za dobijanje subvencija na sajtu Ministarstva ekologije i zaštite prirodne sredine Srbije kao i na sajtovima ponuđača toplotnih pumpi u Srbiji.

  Neki od najpoznatijih proizvođača toplotnih pumpi su: Aircon, Kronoterm, Gorenje, Viessman, Dimplex i Vaillant.

  Kome poveriti ugradnju i kasnije održavanje toplotne pumpe? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za toplotne pumpe u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! 

  Savet stručnjaka iz firme ACS SHOP SERVICE DOO 

  1. Koji se tip toplotne pumpe najčešće koristi?

  Postoje 4 vrste toplotnih pumpi:

  1. Vazduh-vazduh ili standardni (inverter) klima-uređaji s unutrašnjom zidnom jedinicom, koji su i najzastupljeniji.
  2. Vazduh-voda su sledeće toplotne pumpe koje su poslednjih 10-tak godina u ekspanziji. Čine ih unutrašnja jedinica (hidromodul) i spoljna jedinica.
  3. Voda-voda, takozvane toplotne pumpe za koje je potrebno bušenje bunara i pronalaženje podzemnih voda.
  4. Zemlja-voda ili geotremalne toplotne pumpe, koje uzimaju energiju iz zemlje polaganjem sondi.

  2. Koja su eventualna ograničenja toplotnih pumpi?

  Svaka od ponudjenih pumpi ima odredjena "ograničenja".

  Prve dve vrste imaju određeni pad kapaciteta koji je direktno uslovljen spoljnom temperaturom. Kako spoljna temperature opada, uređaj će sve češće ulaziti u režim otapanja što utiče ukupno na snagu sistema. Posebno nepovoljne su temperature od oko 0 stepeni kada je povećana koncetracija vlage u vazduhu. Međutim razvojem tehnologije u poslednjih par godina, ovi tipovi toplotnih pumpi omogućavaju nesmetan rad čak i na -25°C uz mali pad kapaciteta. Tako da su jedne od najprodavanijih, zbog cene, širokog spektra modela/kapaciteta i jednostavne montaže.

  Problemi oko rada toplotne pumpe voda-voda su uglavnom vezani za podzemne vode. Kvalitet bunarske vode može u mnogome praviti probleme ukoliko se u vodi nalaze elementi gvoždja, kamenca, nečistoća. Dolazi do zapušavanja izmenjivača/filtera, stoga one traže češće servisiranje.

  Geotermalne toplotne pumpe su tehnički najzahtevnije, zahtevaju precizno planiranje i tačan proračun za odabir odgovarajućih podzemnih sondi. Ukoliko se sve uradi kako treba, predstavljaju jedno od veoma efikasnih rešenja.

  3. Kakav je postupak postavljanja toplotne pumpe i pokretanja?

  Prilikom odabira tipa toplotne pumpe, treba sagledati prvo lokaciju na kojoj se montira. Ako se traži voda-voda ili zemlja-voda potrebno je izvršiti određena ispitivanja zemljišta. Nakon odabira tipa toplotne pumpe radi se projekt termo-tehničkih instalacija.

  Naša preporuka je da se toplotna pumpa iskoristi u potpunosti!

  To znači da se osim grejanja objekta koje može biti radijatorsko, podno ili zidno, ugradnjom ventilokonvektora objekt možete i hladiti. Dodavanjem sanitarnog bojlera s izmenjivačem, troškovi zagrevanja tople vode za domaćinstvo će biti minimalni. Postoje opcije dodavanja solarnih kolektora kao podrška grejanju, odnosno, zagrevanju sanitarne vode, bazena i sličnog.

  g. Miljan Momić, ACS SHOP SERVICE DOO 

   

   

   

  Stručni članak 194797
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana