Za područje

  Transparentni kubus na monumentalnim arkadama | Biro VIA

  Članak je pregledalo čak 1338+ korisnika
  Arhitektura poslovnih objekata u centru grada često postaje reper svog okruženja. U heterogenoj strukturi Južnog bulevara u Beogradu, novi arhitektonski izraz uveden je izgradnjom objekta za Roaming Group, po projektu Biroa VIA.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  01-rekonstrukcija-objekta.jpg

  Na mestu nekadašnjeg napuštenog objekta na broju 10, u Južnom bulevaru je kompletnom rekonstrukcijom i adaptacijom kreiran novi vizuelni izraz koji u front prometne ulice uvodi elegantan ritam i savremene arhitektonske detalje. Uz zadržavanje pojedinih elemenata nekadašnjeg objekta, a potpunom promenom izgleda i unutrašnje strukture objekta, Biro VIA je projektovao jedinstveni objekat koji postaje novi orijentir šireg okruženja.

  02-staklena-fasada.jpg
  Smenom transparentnih površina i stubova, smenjuju se ambijenti odraza neba i monimentalne kolonade. Foto: Relja Ivanić

  Transparentna staklena fasada koja se u okruženju sa niskim objektima stapa sa nebom, u posebnom ritmu horizontalnih i vertikalnih pravaca uvela je novu mrežu u ulični front, kojom „skuplja“ pravce okolnih objekata, i za dalji razvoj okruženja nudi već uspostavljen sistem horizontalnih linija, kojima omogućava harmoničnost fronta.

  Jasnim akcentovanjem površina koje se otvaraju, na potpuno staklenoj fasadi projektanti Biroa VIA ostvarili su prijatan minimalistički ritam uskih otvora, koji kontrastiraju horizontalnim potezima nepokretnih panela Guardian glass staklene fasade.

  03-kolonada-stubovi-prizemlje.jpg
  Artikulacijom kolonade i pejzažnog uređenja u prizemlju, stvoren je atraktivan polujavni prostor. Foto: Relja Ivanić

  Specifičnost arhitekture ovog objekta ogleda se u korišćenju arkade – istorijskog arhitektonskog elementa – kao postamenta objekta, mirnog ritma i minimalističke estetike. Upravo korišćenjem ovog detalja koji je kroz istoriju arhitekture zastupljen na brojnim objektima od izuzetnog značaja, simbolički su u poslovni objekat inkorporirani dugotrajnost i monumentalnost, kako arhitekture, tako i poslovanja koje se u njoj odvija.

  04-fasada-osvetljenje.jpg
  Zbog svoje transparentnosti, poslovni objekat funkcioniše kao detalj urbanog osvetljenja u noćnom ambijentu ulice. Foto: Relja Ivanić

  Kao deo okruženja, rekonstruisani i adaptirani objekat čini detalj ne samo uličnog fronta, već svojim pejzažnim uređenjem i prostranom zonom prizemlja pod arkadama postaje i prijatan polujavni prostor. U noćnom ambijentu, zahvaljujući potpuno transparentnoj fasadi, objekat postaje i element urbanog osvetljenja, pri čemu još jednom do posebnog izražaja dolaze mirni horizontalni potezi na fasadi.

  aksonometrijski-prikaz-objekta.jpg
  Funkcionalna šema objekta. Izvor: Biro VIA

  U funkcionalnoj šemi objekta, posebno se izdvajaju prostori otvorenog plana, karakteristični za fleksibilnost u savremenom poslovanju, a kao prostori za okupljanje i odmor zaposlenih pojavljuju se prostori terase i kafea, koji dodatno naglašavaju komforan karakter rada u samom objektu.

  povuceni-sprat-terasa.jpg
  Terasa na povučenom spratu jedna je od atraktivnih celina za odmor i opuštanje zaposlenih. Foto: Relja Ivanić

  Monumentalni i elegantni motivi arkade iz prizemlja, pojavljuju se i u zoni povučenog sprata, na terasi objekta, na kojoj je kreiran otvoreni prostor zaštićen slojem staklene fasade od buke sa prometne saobraćajnice, dok je u dizajnu usmeravanje pogleda razvijeno po dubini, ispod belih stubova i greda, odnosno prema otvorenom prostoru iznad terase.

  enterijer-kancelarije.jpg
  Moderni izraz u enterijeru provlači se i kroz kancelarije i kroz otvoreni prostor sprata. Foto: Relja Ivanić

  U unutrašnjoj arhitekturi objekta, nastavljen je jak savremeni izraz sa vanvremenskim detaljima, poput Mapei dekorativnih cementnih podova. Mapei Ultratop Loft podni sistem doprinosi jedinstvenom monumentalnom ambijentu prostora, oponašajući teksturu betona, i uvodeći na taj način dekorativno-simbolički element dugotrajnosti. Ovaj podni sistem upotrebljen je na spratovima, hodnicima i kancelarijama, čime je akcentovan tok prostora, u vanvremenskom vizuelnom izrazu. Upotrebom stakla kao materijala u enterijeru koji kontrastira punoći mikrocementnih horizontalnih površina, kreiran je prozračan i vizuelno olakšan ambijent kroz igru masivnih horizontala i lakih vertikala sa integrisanim osvetljenjem. 

  enterijer-stepeniste.jpg
  Stepenište objekta predstavlja razigrani deo celine. Foto: Relja Ivanić

  U prostorima stepenišnih komunikacija, čije su pozicije zadržane iz nekadašnjeg objekta, dizajnirani su ambijenti koji obiluju bojom i uvode nesvakidašnji efekat u poslovni prostor, pri čemu se bočna stepeništa kao „privatniji“ prostori koje koriste samo zaposleni – vizuelno izdvajaju kao razigrani prostori poslovnog objekta.

  liftovi-poslovni-objekat.jpg
  U holu i pristupnim zonama spratova, ambijenti su potpuno futuristički. Foto: Relja Ivanić

  U futurističkom izrazu zone ulaznog hola kao dominantni elementi izdvajaju se Kleemann liftovi i tamno sivi tonovi Mazalić Co molerskih radova, koji zajedno doprinose stvaranju vešto dizajniranih ambijenata nalik na naučno-fantastične prostore.

  Smenom toplih i tamnih tonova, kao i punih i transparentnih površina, kreirana je dinamika prostora u kojoj su se projektanti Biroa VIA poigravali sa atraktivnošću objekta za posetioce, odnosno maksimalnim komforom u prostoru za zaposlene. Projekat je nagrađen na 41. Salonu arhitekture 2019. godine, u kategoriji Arhitektura.

  prozori-staklena-fasada.jpg

  2.5.2023.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Poslovni objekat Roaming, Južni bulevar 10, Beograd 
  Tip investicije: Totalna rekonstrukcija i adaptacija 
  Tip objekta: Poslovni objekat
  Adresa: Južni bulevar 10
  Autor: prof. arh. Goran Vojvodić, dr arh. Jelena Ivanović Vojvodić
  Projektanti: Vanja Enbulajev, Jovana Grujevska, Bratislav Milojević, Miloš Obradović, Dušan Radišić
  Naručilac: Roaming Group, Beograd
  Korisnik: Roaming Group 
  Period projektovanja: 2015-2016
  Period izgradnje: 2017-2018
  Lokacija:  Južni bulevar 10, Beograd
  Površina objekta: 5 000 m2
  Autor fotografija:  Relja Ivanić
  Nagrade: Nagrada u kategoriji Arhitektura 41. Salona arhitektura (2019); Priznanje za godišnju Nagradu Udruženja arhitekata Srbije "Aleksej Brkić" (2019) ; Nagrada Zavod BIG SEE Architecture Award 2020, Office building Roaming group, Ljubljana, Slovenija (2020)

  Galerija

   

  galerija-kolonada-prizemlje.jpg

  enterijer-kancelarije-info-pult.jpg

  galerija-klupa-u-dvoristu.jpg

  galerija-poslovni-objekat-beograd.jpg

  galerija-enterijer-kancelarije.jpg

  enterijer-sala-za-konferencije.jpg

  22.jpg

  Izvođači: 

  Mapei je porodična italijanska kompanija koju nakon 85 godina od osnivanja vodi treća generacija preduzetnika i industrijalaca iz porodice Skvinci. Mapei posluje širom sveta i zahvajujući stručnosti, profesionalnosti i timu danas je svetski lider u proizvodnji građevinskih lepkova, hidroizolacija i masa za fugovanje.

  U okviru projekta Poslovni objekat Roaming u unutrašnjoj arhitekturi korišćeni su Mapei dekorativni cementni podovi. Mapei Ultratop Loft podni sistem doprinosi jedinstvenom monumentalnom ambijentu prostora.

  Mapei Ultratop Loft podni sistem
  Autor fotografije: Relja Ivanić 
  Mapei Roaming Grupa
  Autor fotografije: Relja Ivanić 
  Mapei dekorativni cementni podovi
  Autor fotografije: Relja Ivanić 
  1338
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana