Za područje

  Boja fasade, vrste fasadnih boja

  Članak je pregledalo čak 9593+ korisnika
  Boja fasade je najvažnija za budući izgled vašeg doma. Na većini fasada je malter ove ili one vrste, ali preko njega skoro obavezno dolazi i zaštitna boja. Boja je, tako, ne samo estetski već i zaštitni element; njena je uloga da donje slojeve fasade štiti od negativnih atmosferskih uticaja, ali i da učini da kuća što lepše izgleda i bolje se slije s okolinom.
  Stručni članak 9593
  fasadne boje
  Imamo čak 1977 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Farbanje fasade

  Boju na fasadi svakako treba obnavljati na 10-15 godina, pošto bledi i ljušti se, a vremenom i vodootporni premaz koji je sastavni deo boje, popušta. Ako fadu ne zaštitite pravovremeno, vrlo je verovatno da će se pojaviti i oštećenja na malteru. Kada budete odlučivali o farbanju ili obnovi fasade, na raspolaganju će vam biti skoro neograničen izbor boja i nijansi.

  2. Akrilne fasadne boje

  Akrilna boja za fasadu je vodootporna i njome se mogu farbati grublje i finije betonske i malterisane površine. Važno je da završena fasada ne sme biti mlađa od mesec dana. Vrlo bitno svojstvo akrilne boje je da je sasvim paronepropusna te se mora ostaviti bar 30 dana da nova fasada „slegne“ i sasvim se osuši. Tek onda može da se farba, a od svih vrsta, akrilne su boje odličnog kvaliteta i cene.

  3. Mikroarmirane fasadne boje

  Mikroarmirana boja se od ostalih fasadninih boja razlikuje po tome što je armirana sintetičkim vlaknima. Zahvaljujući tome ona je vodonepropusna, a paropropusna, što znači da fasada „diše“ ali ne propušta kišnicu. I ovom bojom se mogu farbati grublje i finije obrađene površine. Odlična je i za ispucale i grubo rađene dekorativne maltere.

  Boje fasade nisu značajne samo iz estetskih razloga, već i praktičnih
  Boje fasade nisu značajne samo iz estetskih razloga, već i praktičnih

  4. Silikatne fasadne boje

  Silikatne boje za fasadu su druge vrste. One fasadi daju rustičan izgled. Osim toga, visoko su paropropusne pa se koriste i za obnovu objekata koji su pod zaštitom kao spomenici kulture. Koristi se još za farbanje krečnih i krečno-cementnih maltera.

  5. Mikroarmirane silikatne fasadne boje

  U grupu silikatnih boja ulaze i mikroarmirane silikatne boje koje sadrže sintetička vlakna. Pošto je boja paropropusna, koristi se za farbanje krečnih, krečno-cementnih, ali i silikatnih maltera. Sintetičkim vlaknima u boji površine se armiraju, odnosno, dodatno učvršćuju; zato je mikroarmirana silikatna boja odlična za ispucale i grubo rađene maltere.

  Dobar izvođač znaće da vas posavetuje oko izbora fasadnih boja
  Dobar izvođač znaće da vas posavetuje oko izbora fasadnih boja

  6. Silikonske boje za fasade

  Možete se odlučiti i za neku od silikonskih boja. Silikonska fasadna boja je sasvim paropropusna, a vodootporna. Koristi se uglavnom za farbanje glatkih ili fino malterisanih površina.

  7. Mikroarmirane silikonske fasadne boje

  I silikonska fasadna boja može biti mikroarmirana. Takva je boja paropropusna i vodootporna, ali i zaštitna, jer sprečava zadržavanje prašine i nečistoća. Otporna je na UV zračenje, dimne gasove i druge štetne uticaje iz okoline.

  8. Silikonski fasadni premazi

  Umesto boje može se upotrebiti i silikonski fasadni premaz koji je takođe zaštitno sredstvo, ali bezbojno. Koriste se i kao vodootporni premazi za kamen, preko bojenih površina, maltera i minelarnih fasadnih boja.

  9. Krečnjačke boje za fasadu

  Najprirodnije boje su svakako krečnjačke, i njima se mogu krečiti manje zahtevni fini malteri. Krečnjačka fasadna boja je takođe zaštitna, jer je sasvim paropropusna.

  10. Nanotehnološke fasadne boje

  Poslednje u nizu vrsta boja među kojima možete da birate jesu nano-boje, mikroarmirane, ali i samočisteće. Boja sadrži specijalna silikonska veziva i razne dodatke koje stvaraju poseban zaštitni film preko cele površine fasade. Takve boje odlično odbijaju vodu, prašinu i svakakve nečistoće.

  Stručni članak 9593
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1977 izvođača radova za područje Fasade:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana