Za područje

  Dizajn stana iz pravougaonika | Parapet Studio

  Minimalistički stil u enterijeru najčešće odlikuju mirne ravne linije i svetli tonovi nameštaja. U projektu stana na Dorćolu, arhitekte Parapet studija kreirale su jedinstveni dizajn, koristeći pravougaonike kao osnovnu geometriju za sve prostorne elemente.

  Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

  01-minimalisticki-enterijer-dnevna-soba.jpg

  Kao polazište za oblikovanje ovog enterijera, arhitektkinja Andreja Pavićević Nahmijas krenula je od maksimiziranja oblikovnih mogućnosti i ambijenata koje u svojoj najčistijoj formi nudi pravougaona geometrija. Tako se već u prostoru dnevne sobe pojavljuju trodimenzionalni prostorni akcenti koji naglašavaju kontraste u dizajnu, a to su PolyDec zidne lajsne i potpuno beli pravougaonici kao detalj umetničke obrade zidova, i posebno dizajnirani stolarski radovi Xylon-a, poput komode niskog težišta koja u boji drveta asocira na geometrizovano deblo.

  02-dnevna-soba-moderan-namestaj.jpg

  Nasuprot komodi i zidu koje karakterišu čvrsti elementi, sa druge strane dnevne sobe pravougaona geometrija pojavljuje se u formi mekog nameštaja – Camerich sofe, te fotelje koju je pravila sama klijentkinja, čime je izbegnuta asocijacija stroge geometrije sa tvrdim elementima. Ovakvim kontrastiranjem geometrije i njene upotrebe u prostoru, ustanovljen je poseban arhitektonski jezik koji karakteriše prostor dnevne zone.

  03-police-biblioteka.jpg

  Posebna pažnja prilikom projektovanja ovog stana posvećena je kreiranju i prekidu tokova, pa su i prostori za odlaganje, definisani kao fokalne tačke iz više pravougaonih elemenata, interpretirane kako kroz police u niši koje postaju deo igre geometrije na zidnoj površini, tako i kroz vrata komode koja u ambijent uvode teksturu ratana i artificijelnu geometriju spajaju sa prirodnom teksturom.

  05-siva-kuhinja.jpg

  Prostor trpezarije kao mesta okupljanja tretiran je u prirodnim tonovima drveta, koji su suprotstavljeni mermernoj šari kuhinjskih elemenata. Na ovaj način, takođe u pravilnoj geometriji, suprotstavljene su dve prirodne teksture, oblikovane na način netipičan za njihovu osnovnu pojavnost u prirodi. Kao akcenat u zoni trpezarije pojavljuje se element  rasvete koji odstupa od pravougaone geometrije i time postaje jedna vrsta označitelja i akcenta u prostoru.

  05-siva-kuhinja.jpg

  Miran ritam i repeticija pravougaonika nežno sive boje preuzete iz mermerne šare odredila je prostor kuhinje kao ujednačene i kompaktne zone stana u kojoj se sama funkcija elemenata ne nazire iz njenog oblikovanja, pa se čitav sklop elemenata može posmatrati kao jednobojna struktura zida sa ujednačenim rasterom.

  06-kupatilo-travertin.jpg

  Poput kontrasta tekstura drveta i kamena u trpezariji, i u kupatilu je ovaj odnos ponovljen, ali je za razliku od hladnih tonova iz zone kuhinje, u kupatilu primenjen Šumadija granit travertin koji karakterišu topli tonovi i horizontalne šare, koje se prema dizajnu Parapet Studija naglašeno nadovezuju na teksturu drveta u zoni ormarića ispod umivaonika i Hansgrohe zidne slavine. U dizajnerskom akcentovanju pravougaone forme u kupatilu posebnu ulogu imaju i rasveta u vidu led trake i usko pravougaono ogledalo.

  07-spavaca-soba-sto.jpg

  Pravougaona forma kao akcenat multiplikovana je i usitnjena u prostoru spavaće sobe, u vidu pravougaonog toaletnog stočića koji odlikuju čista geometrija i tekstura postignuta belim kvadratnim pločicama. Zbog svog specifičnog izgleda, te korišćenja kvadrata kao akcenata postavljenog u umetnički sklop jednobojnog mozaika, ovaj stočić postao je jedan od pečata enterijera.

  09-rasveta-u-hodniku.jpg

  U kontrastu mekih i čvrstih površina, u spavaćoj sobi nastavljeno je poigravanje sa upotrebom pravougaone forme, pa su mekom uzglavlju kreveta pridruženi posebno dizajnirani Xylon pravougaoni noćni stočići i letvičasti detalji na samom kraju kompozicije kreveta.

  09-rasveta-u-hodniku.jpg

  U dinamici prostora ovog stana pojavljuje se rasveta crne boje i nepravilne geometrije iz ponude IDC-a, koja u minimalističke površine u salonske detalje izvedene lajsnama – uvodi potpuno futurističke motive kroz ritmično pozicionirane elemente zidne rasvete.

  Koristeći potpuno strogu formu pravougaonika i suprotstavljajući je mekim materijalima i prirodnim teksturama, arhitekti Parapet Studija kreirali su upečatljiv prostor uokviren mirnim ritmom i nežnim tonovima.

  10-detalj-mozaik.jpg

  30.3.2024.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Stan u novoj zgradi na Dorćolu
  Tip investicije: Adaptacija, enterijersko opremanje stana u novosagrađenoj zgradi na Dorćolu
  Tip objekta: Stan
  Adresa: Dorćol, Beograd
  Autor: Parapet Studio - Andreja Pavićević Nahmijas
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: kraj 2021. godine
  Period izgradnje: sredina 2023. godine
  Lokacija: Dorćol, Beograd
  Površina objekta: 90 m2
  Autor fotografija enterijera: Mirko Nahmijas
  455
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana