Za područje

  Uređenje dvorišta: kako osmisliti okućnicu?

  Članak je pregledalo čak 23057+ korisnika
  Uređenje dvorišta mora biti smisleno i potpuno, po tačno i detaljno izrađenom konceptu, ako želite da vreme koje u njemu provodite bude prijatno i udobno. Dvorište važi za prostor koji se konstantno i kontinuirano menja, uključujući tu okruženje, prirodu i ljude. Ako je dvorište dobro i kompletno projektovano, ima sve ključne elemente koje je moguće premeštati, menjati i dodavati. Važno je da se pri promenama elemenata ne menja funkcionalnost i estetika okućnice.
  Stručni članak 23057
  Bašte, žardinjere i biljni vrtovi oplemenjuju vaše dvorište
  Imamo čak 422 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  1. Proces uređenja

  1.1. Pregled lokacije

  Uređenje okućnice počinje pregledom terena i idejnim projektom uređenja, pa savetujemo da od samog početka sarađujete s pejzažnim arhitektorom ili stručnjakom za dizajn, koji će svakako pomoći u planiranju i uređenju. Veoma je važno da se pri pregledu sporazumete i razumete o kakvom potencijalu se radi, odnosno, koje su prednosti i slabosti vaše lokacije. U idejni se projekt unose sve želje i zahtevi vezani za životni stil ukućana, jer će samo tako boravak u dvorištu svima biti prijatan. Prilikom osmišljavanja ideja moraju se imati u vidu i sve karakteristike same lokacije, kao što su osunčanost (po njoj se određuju osunčani i senoviti delovi) ili orjentacija u prostoru.

  Ako je kuća pravilno orijentisana i smeštena, dvorište će se nalaziti na jugu, gde tokom celog dana ima i najviše svetla.

  2. Uređenje okućnice valja da ima temu i stil

  Određivanje teme i stila se odnosi na pomenute želje i životne navike ukućana. Preporučujemo da zapišete sve želje, namenu, buduće korisnike i drugo. U odnosu na namenu dvorišta imamo više opcija, pošto može služiti za odmor i relaksaciju, a može i za igru i razne sportske aktivnosti. Dobro je da se u te planove uvrste i kućni ljubimci, ako ih imate ili planirate.

  Uređenje okućnice uglavnom podrazumeva kombinovanje visokog i niskog rastinja
  Uređenje okućnice uglavnom podrazumeva kombinovanje visokog i niskog rastinja

  3. Elementi uređenja dvorišta

  Dvorište čine različiti elementi kao što su prostor za sedenje i odmor, preddvorište, vodeni elementi, ozelenjavanje, voćnjak. Pod pojmom dvorište podrazumeva se ceo prostor oko kuće, a svi elementi dvorišta treba da su u funkcionalnoj i logičnoj vezi.

  3.1. Prostor za sedenje i odmor

  Prostor za sedenje i odmor ili dvorišna terasa će se najverovatnije najviše koristiti, pogotovu ako su smešteni blizu kuće ili, najbolje, nadomak dnevne sobe ili trpezarije. Tako postavljena dvorišna terasa ukućanima omogućava neposrednu komunikaciju između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Dvorišna terasa na taj način funkcioniše kao produžetak unutrašnjeg prostora. U slučaju da se radi o dvorištu većih dimenzija, terasa može biti odmaknuta od kuće.

  Da bi boravak na takvom mestu bio što udobniji, ne treba zanemariti zaštitu od vremenskih nepogoda; stoga preporučujemo da prostor za sedenje i odmor bude u sklopu manjeg paviljona ili letnja terasa s nastrešnicom u sklopu kuće. Dvorišnu terasu možete napraviti i pod pergolom obraslom biljkama ili puzavicama, koje štite od direktnog sunca.

  Ne manje važan je i položaj mesta za odmor - najbolje je da se nalazi na jugu, zbog količine svetla tokom cele godine.

  3.2. Biljke, voćnjak, bašta

  Za baštu ili voćnjak najbitnije je da se nalaze na sunčanoj strani, dalje od kuće. Vrtni deo dvorišta se vrlo često nalazi u neposrednoj blizini prostora za sedenje i to mogu biti velike žardinjere, saksije ili leje. Odmah pored treba instalirati i slavinu i korito. Šo se tiče žardinjera s cvećem, najbolje je da se postave na vidna mesta, tamo gde će biti  melem za oči i dušu.

  3.3. Projektovanje staza i prilaznog puta

  Staze u dvorištu i prilazni put kući su vrlo bitni, pošto obezbeđuju veze između elemenata i svih delova okolnog prostora. Staze i put moraju biti smešteni na način koji je funkcionalno i dizajnerski smisaon. Staze se najčešće planiraju po ivicama dvorišta i predstavljaju granicu između uređenog i neuređenog prostora. Obratite pažnju da, ako je u pitanju manje dvorište, put ne ide po sredini, jer na taj način sve izgleda manje nego što jeste.

  3.4. Kutak za relaksaciju

  U zavisnosti od vaših želja, u dvorištu se može osmisliti više tematskih celina koje će osvežiti ceo prostor. To mogu biti ognjište, ribnjak, manji bazen, paviljon za jogu, letnja kuhinja ili slično. Kutak za relaksaciju možete izdvojiti jednostavnim stolom, stolicom, klupom i različitim biljkama. Tako će nastati i kutak za čitanje, meditaciju. Mogućnosti tematskih celina su različite i ima ih nebrojeno, a sve zavisi od veličine dvorišta i finansija.

  3.5. Rasveta dvorišta

  Rasveta je jednako bitan faktor uređenja. Uobičajeno je da se osvetle staze i prilazni put ili staze, terasa kao i ulaz u kuću. Pri planiranju rasvete nije potrebno komplikovati stvari, jer je dovoljno jedno svetlo u blizini terase da možete do dugo u noć sedeti tamo. Preporučujemo da rasveta ne bude ni prejaka ni prevelika, jer bi to moglo da i vama i komšijama remeti miran san.

  3. Cena uređenja dvorišta

  Cena nacrta za uređenje dvorišta je oko 600 EUR. Nacrti obično sadrži raspored zasada, razne elemente po želji, staze i put u razmeri 1:100, a može biti i drugačiji.

  Stručni članak 23057
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 422 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana