Za područje

  Ravan krov na kući

  Članak je pregledalo čak 25581+ korisnika
  Moguće je da ste razmišljali o tome kako biste na kući ili nekom dozidanom delu, napravili ravan krov. U modernoj arhitekturi ravan krov je maltene obavezan, a posebno je zanimljiva i popularna mogućnost izvođenja pohodnog krova i činjenica da pod njim ostaje cela stojna visina. Ovde ćete pročitati više informacija koje treba da znate o ravnom krovu.
  Stručni članak 25581
  ravan krov na kuci
  Imamo čak 354 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  1. Ravan krov

  Ravan se krov u arhitekturi i građevini pojavio krajem 19. veka s napretkom tehnologija, zapravo, s izumom armiranog betona. Naravno, koncept je dobro poznat još iz starog doba, ali samo u geografski toplim predelima bez padavina i snega. Tek je nova tehnologija omogućila ravan krov i u severnim krajevima.

  Ravni krovovi pružaju brojne mogućnosti uređenja pa i ne čudi što su toliko popularni. Tehnologija ravnih krovova je toliko napredovala da postoji rešenje za skoro svaki tip objekta i situaciju. Prva ključna razlika u tehnologiji i izvođenju ravnih krovova je ta, da je direktno pod njim na raspolaganju izvestan, izolovan prostor. U slučaju da želite da on postane i stambeni, dobra toplotna izolacija, precizno izvedena i kvalitetna hidroizolacija ravnog krova i pravilan sistem odvodnjavanja su najznačajniji elementi.

  2. Ravan krov bez izolacije

  Ravan krov iznad prostora koji se ne greje ne zahteva termoizolaciju. Ona nije potrebna ni na nekim geografskim područjima južne Evrope. Ako se odlučite za izvođenje ravnog krova na garaži ili prostoru koji se ne greje, dovoljno je da se hidroizolacija uradi kako treba. Nevezano za tip potkonstrukcije garaže (masivna betonska garaža ili montažna čelična konstrukcija ili OSB ploče) postupak je isti. Krov se izoluje duplim slojem hidroizolacije, postavi se krovna folija, bitumenski sloj sa nasipom ili neko alternativno rešenje koje može da predloži izvođač radova.

  Cena ravnog krova nad garažom tj. cena ravnog krova bez izolacije, kreće se između 20 i 40 EUR/m2, ali naravno, cena zavisi od sistema odvodnjavanja, kvaliteta izvođenja i materijala koji se koriste.

  3. Ravan krov s izolacijom

  Izvođenje ravnog krova nad stambenim prostorijama je sasvim drugačije. Ako se odlučite za kuću ili dozidani deo s ravnim krovom, velika se pažnja treba posvetiti toplotnoj i hidroizolaciji, kao i rešenju odvođenja kišnice.

  3.1. Termoizolacija ravnog krova

  Temoizolacija ravnog krova nema samo funkciju zadržavanja, odnosno, sprečavanja gubitka toplote, nego i zaštite od buke iz neposrednje okoline. Osim toga, toplotna izolacija onemogućava nastanak kondenzacije vode u konstrukciji, što može da bude problematično posebno kod armirano-betonske podloge. Nadalje, može se reći i da sprečava preveliku izloženost konstrukcije temperaturnim promenama, koje u samo jednom letnjem, kišnom danu mogu varirati između 15° i 30°C.

  Ređe se koriste ventilisani ili kombinovani ravni krovovi, koji imaju između konstrukcije i izolacije, sloj vazduha. Na porodičnim kućama se najviše koriste „topli krovovi“ gde su svi slojevi međusobno spojeni.

  Prema zahtevima PURES-a se, zbog niske termoprovodljivosti, preporučuje sloj izolacije od bar 25 cm. Ako se izabere kvalitetna izolacija i dobro ugradi, onda krov može biti i pohodan što mu uz estetsku dodaje i funkcionalnu dimenziju. Uobičajeno je da se na krov postavlja više slojeva stirodura ili XPS debljine 8 do 12 cm s preklopom, za dodatnu zaštitu od vode.

  3.2. Hirdoizolacija ravnog krova

  Verovatno ste već čuli da je hidroizolacija izuzetno važna kod ravnih krovova. U zavisnosti od izvođenja hidroizolacije krovovi mogu biti: klasični, obrnuti ili ravan krov “plus“. Prema najnovijim trendovima i zahtevima tipova gradnje, nekako se kao najbolji pokazao ravan krov “plus“, pošto nudi odličnu preventivu.

  Ravan klov „plus“ se gradi tako što se na betonsku potkonstrukciju prvo nanese hladan bitumenski premaz, budući da on popuni i sasvim zatvori poroznu strukturu betona. Preko toga se rasporede prema određenim tačkama težišta bitumenske trake koje služe kao parna brana i slepe varenjem. Na taj se sloj postavlja stirodur. Sledeći sloj je hidroizolacija i nju čine bitumenske trake zavarene u određenim tačkama. Sve treba da bude ukupne debljine oko 10 mm. Preko hidroizolacije se postavlja dodatna termoizolaciju pa, na kraju, završni sloj krova. Ovako izveden ravan krov može potrajati desetinama godina.

  Hidroizolacija ravnog krova bitumenskim premazom
  Hidroizolacija ravnog krova bitumenskim premazom

  4. Izvođenje ravnog krova

  Kao što smo već pomenuli, postoji mnoštvo rešenja za ravne krovove, zato su različiti i sastavi određenih slojeva. Presek kroz obrnut ravan krov s dodatnim slojem hidroizolacije treba da izgleda ovako:

  1. Zaštitni sloj – najšečće šljunak debljine 7 cm,
  2. filterski sloj – poliproplilenski filc min. 135 g/m2, debljine <2 mm,
  3.  dodatna termoizolacija: stirodur – XPR, stepenast preklop, debljine 10 cm,
  4. hidroizolacija: dva sloja elastomerske bitumenske trake s podlogom,
  5. termoizolacija: stiropor min. 100kPa, po mogućnosti kaširan krovnim kartonom,
  6. parna brana: jedan sloj bitumenskih traka s podlogom, stakleniim uglovima i uloškom od aluminijumske folije, zavareno na tačkama težišta, debljine < 1mm,
  7. hladan bitumenski prednamaz,
  8. nagib: sloj betona za pad, min. 2%
  9. konstrukcija: armirano-betonska ploča, čiju debljinu određuje statičar.
   Finalni zaštitni sloj ravnog krova od šljunka
   Finalni zaštitni sloj ravnog krova od šljunka

  5. Ravni krovovi - cena

  Cena za ravan krov zavisi od kvaliteta izvođenja i izbora materiala. Ne preporučujemo da se odlučite za prvo i najjeftinije rešenje, jer je sanacija loše izvedenog ravnog krova koji prokišnjava, izuzetno skupa i zahtevna.

  Cena ravnog krova se kreće između 40 i 55 EUR/m2. Ako želite pohodan ravan krov cena je između 55 i 85 EUR/m2 a zeleni krov za ekstenzivnim zelenilom je oko 70 EUR/m2.

  Stručni članak 25581
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Ravni krovovi?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 354 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana