Za područje

  Bazeni - izgradnja i cena

  Članak je pregledalo čak 90719+ korisnika
  Leto je vreme kada se svi vrlo rado rashlađuju i opuštaju u bazenu. Bazeni važe za stilski dodatak kuće i okućnice, premda je tačnije reći da je to jedno od najprijatnijih mesta za slobodno vreme. Na tržištu je u ponudi bezbroj najrazličitijih vrsta i modela, koji se prvenstveno razlikuju po materijalima od kojih su izrađeni kao i po konstrukciji. Tako razlikujemo betonske, stiroporne i poliesterske, odnosno, zidane i montažne, veštačke i prirodne - za plivanje ili ribnjake. U ovom tekstu smo se pozabavili onim što treba da znate ukoliko se odlučite za gradnju - o planiranju, materijalima i, svakako, cenama.
  Stručni članak 90719
  omiljen
  betonski bazen
  Imamo čak 143 izvođača radova za područje Bazeni:

  1. Kakav bazen izabrati?

  Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta bazena. Najtraženiji je i dalje betonski bazen, koji omogućava najviše varijacija u pogledu veličine, dubine, materijala za završnu obradu (PVC folija, keramičke pločice...), premda su prirodni bazeni i jezerca sve popularniji. Montažni bazeni, koji su bili veoma popularni pre deceniju, više nisu toliko atraktivni. U nastavku vam detaljnije predstavljamo karakteristike dve najzastupljenije vrste bazena: betonskog i bazena od stiropora.

  2. Betonski bazeni

  Betonski bazeni, kako sam naziv kaže, su oni koji se grade od betona - bilo od betonskih blokova ili izlivanjem pomoću oplate. Za izgradnju betonskog bazena neophodni su iskop i priprema građevinske jame te izvođenje betonske temeljne ploče.

  3. Kako se prave betonski bazeni?

  3.1. Betonski bazeni: iskop građevinske jame, podna ploča

  Betonski bazen zapravo spada u grupu ugradnih te se pre početka radova mora iskopati i obezbediti građevinska jama, pa napraviti temelj na kome će bazen stajati. Gradnja dna bazena je prvi korak i tu se najveća pažnja posvećuje postavljanju odgovarajućih odvoda. Podni odvodi betonskog bazena kao i drugi elementi (fontane, mlaznice, povratne cevi, itd.) moraju biti postavljeni na tačno projektom određena mesta i onda se prelazi na betoniranje podne ploče.

  3.2. Podizanje zidova bazena

  Pravilo je da se pri podizanju zidova za bazen prvo gradi unutrašnja oplata u koju se fiksiraju cevi i komponente bazenske opreme. Oplata mora biti od materijala koji može da se buši zbog postavljanja vodova te se zato nikad ne preporučuje korišćenje PVC niti metala. Na spoju podne ploče i zidova postavljaju se ekspanziona traka i silikon koji onemogućavaju prolaz vode iz bazena. Kada se sve neophodne unutrašnje instalacije kompletiraju, sledi završno betoniranje zidova bazena. Na kraju dolazi demontaža drvene oplate, onda kada se beton sasvim stvrdne.

  Betonski bazeni se lako oblažu keramičkim pločicama ali PVC folijom
  Betonski bazeni se lako oblažu keramičkim pločicama ali i PVC folijom

  3.3. Postavljanje cevi, hidroizolacija i termoizolacija

  Kada se oplata skine, oko bazena se razvode spoljne instalacije preko kojih funkcioniše bazenska tehnika. Sve vertikalne cevi moraju se propisno zaštititi i osigurati. Sa spoljne strane postavlja se još hidroizolacija preko koje dolazi vodootporna termoizolacija (XPS).

  3.4. Hidroizolacija i zaključni sloj s unutrašnje strane

  Kao prvo, s unutrašnje strane bazena nanosi se hidroizolacioni sloj preko cementne, vodonepropusne mase. Preporučuje se da to bude neka od trajno elastičnih masa koje obezbeđuju vodonepropusnost čak i ako se pojave sitne naprsline u materijalu ili u slučaju manjih potresa podne betonske ploče i zidova bazena. Kao zaključni sloj na unutrašnjoj strani bazena najčešće se koriste lepljene keramičke pločice. Pločice moraju odgovarati posebnim standardima za bazene i biti vodootporne. Međutim, neretko se kao završni sloj uzimaju i mozaici ili kamene obloge. Za lepljenje keramike najbolji je takozvani epoksidni lepak koji je sasvim otporan na sve pH vrednosti vode za bazene.

  Ponekad se kao zaključni sloj upotrebljava i posebna bazenska PVC folija koja je istovremeno i hidroizolacioni sloj. Takva folija može imati različite dezene, pa se odlučite za imitaciju mozaika, kamena, mermera ili slično.

  4. Bazen od stiroporskih blokova

  Slično izgradnji od betona, i za bazen od stiroporskih blokova neophodan je iskop i posebna priprema građevinske jame, a potom i izvođenje betonske ploče. Tek onda dolaze na red zidovi od stiropora.

  5. Izvođenje bazena od stiroporskih blokova

  5.1. Postavljanje cevi oko bazena

  Gradnja bazena od stiroporskih blokova nesumnjivo je bolja, ako ništa drugo, onda iz ugla troškova. Osim toga, ovakve gradnje se mogu prihvatiti i ljudi koji nisu profesionalci. Prilikom gradnje bazena, svaki red blokova postavlja se posebno, samo se mora voditi računa o pravilnoj ugradnji instalacija i vodova. Prednost stiroporskih blokova je i u tome što sa spoljne strane bazena ne mora da se postavlja dodatna termoizolacija. Osim toga, blokovima se radi brzo i oni su sami termoizolacija, nije potrebno postavljanje ni uklanjanje oplate, a završni radovi su minimalne popravke i zaglađivanje zidova.

  Kada se podignu zidovi, oko bazena se postave cevi i sva bazenska tehnika.

  5.2. Hidroizolacija bazena

  Za hidroizolaciju bazena od stiroporskih blokova najčešće se koristi posebna PVC folija, koja služi kao hidroizolacija s unutrašnje strane. Prosečna debljina ove folije je oko 1,5 mm. Bazen se folijom oblaže za dan ili dva, ali krojenje, postavljanje i zavarivanje folije morate prepustiti stručnjaku. Ako se oblaganje bazena folijom uradi kako treba, ona će delovati kao nepropusna vreća. Oko ivica bazena folija se učvršćuje posebnim fiksatorima, a na zidove se neposredno ispod folije lepi specijalan zaštitni filc.

  Bazen je san svakog vlasnika kuće
  Bazen je san svakog vlasnika kuće

  Savet stručnjaka iz firme DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE VODOPROM

  1. Koji period godine je najbolji za planiranje izgradnje bazena i odabir izvođača?

  Bitno je napomenuti da, pre svega, početak svakog projekta podrazumeva ideju. Neophodno je da ono što ste zamislili na adekvatan način prenesete na papir. Naša firma vrši usluge kompletnog projektovanja bazena odnosno idejno rešenje, tehničke crteže i 3D modele. 3D model daje mogućnost da pre samog početka radova vidite kako će vaš projekt na kraju izgledati i eventualno na vreme unesete neke promene. Kada govorimo o periodu izgradnje, sve zavisi od tipa bazena, ali i materijala koji se koristi prilikom izgradnje. Možemo reći da godišnje doba nije toliko presudno, ali bitno da imamo suvo vreme i povoljnu temperaturu. Ako bi baš izdvojili određeni period u toku godine, to bi bila jesen, gde izvođač radova ima dovoljno vremena da vam do leta sredi plažu za uživanje.

  2. Koje je mesto u dvorištu najbolje za izgradnju bazena?

  Naš savet uvek je da se vodi računa o 3 stvari: osunčanost, položaj zasađenih biljaka i mogućnost povezivanja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Sagledavanjem ovih činilaca, možete da se odlučite za pravilan položaj, ali i oblik bazena. Bitno je da mislite i na prostor oko bazena, odnosno da se urede svlačionice, tuš, kao i plaža. Kada govorimo o otvorenim bazenima, posebnu pažnju treba posvetiti atmosferskim padavinama.

  3. Kada Vas klijenti angažuju za izgradnju bazena, koju vrstu im obično preporučujete?

  Postoji više vrsta bazena, ali ona koju savetujemo da uzmete je najkvalitetniji i najzastupljeniji - armirano-betonski. Ovaj tip omogućava da se oblik, širina, dužina i dubina prilagode vašim potrebama i željama, dok se s druge strane lakše uklapa u postojeći ambijent. Ono što bih još izdvojio kod ovih bazena jeste da imamo dva podtipa: skimerski i prelivni. Oba tipa su funkcionalna - jedina razlika je što kod prelivnog imamo nivo vode koji je u ravni sa vrhom bazena, a kod skimerskog je ispod vrha bazena. Koji tip ćete izabrati zavisi od vaših želja i ideja, mada su prelivni bazeni komplikovaniji za izgradnju i skuplji za 30-40%.

  g.  Zoran Nikolić, DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE VODOPROM

  6. Koliko koštaju bazeni?

  Možemo reći da su najjeftiniji samostojeći, montažni bazeni, a najskuplji betonski. Betonski bazen je, u poređenju sa, recimo, montažnim, skuplji, ali izgleda bolje, završni detalji deluju lepše i, svakako je dugotrajniji. Osim toga, omogućava unikatno oblikovanje, što sa montažnim nije slučaj, a može biti i daleko većih dimenzija.  

  Napomena: Sve navedene cene su okvirne. Imajte na umu da montažne bazene ponekad možete kupiti i na akciji, pa su nešto jeftiniji, ali na ukupan trošak utiču i pripremni radovi, priključna oprema i rad koji zavise od ponuđača kog izaberete. Što se građenih bazena tiče, u njihovu konačnu cenu ulaze pripremni radovi, izvođenje, uređaji i oprema, priključenje i održavanje. Savetujemo vam stoga da se dobro raspitate i tražite ponude više ponuđača.

  6.1. Betonski bazeni

  Okvirna cena betonskog bazena po meri, s armirano-betonskom školjkom pravougaonog oblika, uključujući građevinske radove (iskop, betoniranje dna i zidova te postavljanje mašinske jedinice i opreme), kontrolu ponuđača bazenske tehnike, ugradnju nepropusnih masa i zaptivanje, hidroizolaciju i keramičarske radove, ukoliko je dimenzija 7x3x1,6 m (što je prosek) izlazi između 4.000 i 5.000 EUR. Cene velikih, dimenzija 12x6x1,6 m počinju između 7.000 i 8.000 EURi pa naviše.

  6.2. Bazeni od stiroporskih blokova

  Zidani stiroporski bazen zajedno s materijalom - stiroporskim blokovima, folijom, filterima i ostalom opremom - uključujući montažu, građevinske radove i podbetoniranje, priključivanje vode i kopanje kanala, izlazi oko 4.500 EUR za stiroporski bazen 6x3x1,5 m zajedno s građevinskim radovima, montažom, priključenjem vode i kanalizacije. Za veličinu 8x4x1,5 m treba izdvojiti oko 5.500 EUR pa naviše.

  6.3. Montažni (poliesterski) bazeni

  Okvirna cena montažnog poliesterskog bazena okruglog oblika, uključujući montažu, građevinske radove i podbetoniranje, priključivanje vode i kopanje kanala, izlazi oko 3.800 EUR. Ova okvirna cena važi za bazen 8x4x1,5 m.  

  6.4. Samostojeći bazeni

  Okvirna cena ovalnih samostojećih bazena i bazenske tehnike, vodovodnog priključka, bez pripreme travnjaka može da iznosi od oko 500 EUR (za 4x4,1,2 m) pa sve do 3.000 EUR (za 5x3x1,2 m) i 4.000 EUR (za 8x4x1,2 m).

  6.5. Prirodni bazeni

  Cena prirodnog ribnjaka u kome može da se pliva, a koji se gradi nasipanjem, zajedno s biološkim potopnim filterom, potopnom pumpom i fosfatnim filterom i drugim dodacima od oko 30 m2 se kreće oko 25.000 EUR.

  Toplotne pumpe za bazene imaju brojne prednosti:

  • Instaliranjem toplotne pumpe za zagrevanje vode u bazenu ostvarićete znatne uštede.
  • Toplotne pumpe ne ugrožavaju prirodnu sredinu.
  • Početni izdaci u takvim slučajevima su nešto viši, ali se investicija može isplatiti u samo pet godina.
  • Sezona kupanja u bazenu zahvaljujući dogrevanju vode mogla da traje znatno duže, od proleća do jeseni.

  Ukoliko se odlučite za gradnju bazena, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i stručnjake, ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.
  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Stručni članak 90719
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Bazeni?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 143 izvođača radova za područje Bazeni:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana