Za područje

    Zupčanici i točkovi u novosadskoj Točionici | Zidajn Studio

    Članak je pregledalo čak 2931+ korisnika
    Uređenje enterijera ugostiteljskih objekata je odličan poligon za ispitivanje različitih tema, netipičnih ambijenata i stilova. Na primeru pivnice i kafeterije „Točionica Liman“, projektanti Zidajn Studija ispitali su upotrebu elemenata teške industrije u kreiranju ambijenta prijatnog za boravak.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

    Prostori inspirisani različitim temama, supkulturama, filmovima ili kulturološkim uticajima često se smatraju atraktorima socijalizacije, zbog čega su najzastupljeniji u ugostiteljskim i turističkim objektima, kao i prostorima razonode. Prepoznavanje upečatljive teme, koja može da se razvije kroz dizajn od koncepta do detalja u prostoru važan je dizajnerski korak, od kog zavisi i frekventnost posećenosti objekta.

    Točionica na Limanu u Novom Sadu karakteristična je po „kraft“ karakteru – od procesa proizvodnje pića, preko zanata i malih nezavisnih biznisa do vizuelnog identiteta. Kako bi se ovaj karakter sagledavao kroz enterijer, projektanti Zidajn Studija pristupili su personalizovanom dizajnu svih elemenata enterijera, koristeći industrijske funkcionalne elemente kao dekorativne nosioce industrijske estetike prostora.

    01_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    Kombinovani „steampunk" i industrijski detalji kreiraju karakter enterijera

    U kreiranju „steampunk“ stila prostora, koji spaja retro tehnološke ambijente u futurističke forme, inspiraciju za dizajn čine ambijenti brodova, podmornica, fabrika, ali i kadrova i scena iz distopijskih filmova i naučne fantastike. Kombinovanjem ovih elemenata kroz jasnu projektantsku viziju, distopijski elementi prevedeni su u nesvakidašnje celine koje čine atraktivan prostor za razonodu i provođenje vremena.

    02_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    Zaobljeni bar obložen cevima oluka usmerava kretanje kroz lokal

    Kao centralni funkcionalni motiv enterijera nalazi se bar, koji definiše šemu kretanja kroz prostor. Smenjivanjem obloge od vertikalno postavljenih oluka, limenih obloga, metalnih polica i crvenog zida kao akcenta, kreiran je upečatljiv centar lokala koji naglašava njegov karakter i privlači pogled.

    03_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    Kraft karakter dizajna uočljiv je i u posebno dizajniranom nameštaju

    Velika pažnja u dizajnu posvećena je pojedinačnim detaljima u prostoru, naročito u unikatnim komadima nameštaja, koji dodatno naglašavaju koncept Točionice. U „kraft“ nameštaju mogu se uočiti elementi poput boca za kiseonik, rešetki, zupčanika, šrafova, maski i kuka, dok elementi rasvete odgovaraju nekadašnjim industrijskim postrojenjima.

    04_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    Zupčanici i industrijski detalji pretvoreni su u kinetičko umetničko delo

    Zanatski karakter ambijenta upečatljiv je i u dekorativnim akcentima na zidovima - umetničkim strukturama od zupčanika, matica, poluga i zavrtnjeva, koji u kompoziciji čine atraktivnu pozadinu prostora za sedenje. Kako bi se upotpunio umetnički karakter kompozicije na zidu, u pojedine zupčanike uvedena je motorizacija, kako bi oni funkcionisali kao kinetička skulptura.

    Iz dominantne boje originalnih industrijskih elemenata apstrahovani su crveni detalji, koji su primenjeni na materijalu nameštaja za sedenje, kako bi činili vizuelnu proporciju mase i fragmenta. 

    05_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    Ambijentima dominiraju čelik, lim i crvena boja

    Smene ambijenata i prostori komunikacija naglašeni su metalnim površinama i smenom perforiranog lima i čeličnih profila u kojima subjektivni osećaj korišćenja prostora odgovara sceničnim ambijentima sličnim onima koji su zastupljeni u video-igrama, odnosno u tematizovanim prostorima dokolice.

    06_ZidajnStudio_Točionica.jpg
    „Total design" prostora i nameštaja čini lokal jedinstvenim

    Prostorom pivare dominira „total design“, odnosno pažljivo projektovan prostor od celine do detalja, zbog čega se prostor posmatra kao jedinstven. Uprkos naglašenoj temi industrije i distopijskih elemenata, dizajn Zidajn Studija sa jedinstvenom temom predstavlja prijatno okruženje za dokolicu, u kome su svakodnevni industrijski materijali i elementi pretvoreni u nesvakidašnja umetnička dela.

    07_ZidajnStudio_Točionica.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: Projekat uređenja enterijera pivnice i kafeterije "Točionica Liman" 

    Tip investicije: Uređenje enterijera

    Tip objekta: Poslovni objekat

    Adresa: Ulica Narodnog fronta br. 2, Novi Sad

    Autor: Zidajn Studio http://zidajn.com/

    Naručilac: "Točionica" d.o.o. Novi Sad

    Korisnik: posetioci i osoblje

    Period projektovanja: 2020.

    Period realizacije: 2020.

    Lokacija: Ulica Narodnog fronta br. 2, Novi Sad

    Površina: 110 m2

    Autor fotografija enterijera: Zidajn Studio https://www.instagram.com/zidajn_studio/

    Proizvođači/Izvođači:

    MONDOCOLORI  je generalni uvoznik najkvalitetnijih italijanskih materijala kao što su: dekorativne tehnike, perive boje, samoperive fasade, antikorozivne boje za metal, proizvodi za drvo, zaštitni premazi za enterijer i eksterijer, specijalizovani proizvodi (sa HCCP sertifikatom, proizvodi pogodni za objekte pod zaštitom Spomenika kulture i sl), itd. Posluje već 16. godina pod motom SOLUZIONI PER LA ARCHITETTURA. Orijentisanost u radu ka arhitektama i dizajnerima, daje  mogućnost da se na najkvalitetniji način odgovori svim zahtevima klijenata. Izložbeni salon MONDOCOLORI nalazi se u Novom Sadu, u ulici Janka Veselinovića br. 6. gde možete dobiti kompletnu tehničku podršku najcenjenijih italijanskih stručnjaka na ovim poljima. U okviru navedenog projekta korišćene su MONDOCOLORI boje i dekorativne tehnike za bravariju.  Sve dodatne informacije dostupne su na zvaničnom sajtu www.mondocolori.com

    Ceramix Project firma koja se nalazi u Novom Sadu. Iz svoje ponude izdvajaju italijanske keramičke pločice, sanitarije, hidromasažne kade i kabine, profili, izolacije i lepkove. U saradnji sa aritektama pronalaze idealno rešenje za uređenje enterijera. U objektu novosadske Točionice mogu se videti pločice iz njihovog asortimana.

    Firma ELEKTROREKLAM iz Veternika bavi se proizvodnjim svih vrsta svetlećih reklama (neon svetlećih reklama, LED svetlećih reklama, 3D svetlećih reklama, displej, unikatnih reklama…). Iskustvo koje traje više od 30 godina stvorilo je profesionalan i kvalitetan tim koji će se potruditi da ispuni svaku želju klijenta. U okviru navedenog projekta firma firma ELEKTROREKLAM radila je spoljašnju reklamu.  www.elektroreklam.rs

    novosadska-tocionica-spoljasnja-reklama.jpg
    Spoljašnja reklama Elektroreklam

    30.05.2022.

    2931
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana