Za područje

  Malterisanje, malteri, cena

  Koliko košta malterisanje? Cena malterisanja zavisi od izabrane tehnike i materijala: ručno malterisanje, mada skuplje i sporije od mašinskog koje se radi pištoljem za malterisanje, omogućava bolje izvođenje dekorativnih tekstura. Razlika u ceni materijala nije velika i, uglavnom se odnosi na specijalne maltere kao što je, recimo, malter za sušenje zidova. Malterisanje može da košta između 8 i 12 EUR/m2.

  Kome poveriti malterisanje? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim zidarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Zatražite ponudu:
  Nađi majstore

  Cena ručnog malterisanja


  Cena ručnog malterisanja. Cena nabavke materijala i ručnog malterisanja zidova i plafona.

  8.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  €/m2

  SREDNJA CENA
  12.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Malterisanje

  Ručno malterisanje


  Finalni sloj fasade je malter i on može biti pravljen i rađen ručno ili mašinski. I jedni i drugi se...

  Proverite i: Ručno malterisanje, cena

  Mašinsko malterisanje


  Koliko košta mašinsko malterisanje? Mašinsko nanošenje maltera je brže i jeftinije, mada jednako kva...

  Proverite i: Mašinsko malterisanje, cena

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Malterisanje - sve što treba da znate

  1. Malterisanje - šta sve treba da znate?

  Malterisanje spada u grupu završnih, grubih građevinskih radova koji se izvode i sa vanjske i s unutrašnje strane objekta, posle zidanja i štemovanja, za razvod svih vrsta instalacija. Malterisanje je vrlo zahtevan, stručan posao i najbolje je prepustiti ga profesionalcima. Na prvi pogled on tako ne deluje - svako bi umeo da nabaci smesu na zid i razmaže je - ali upravo u tome leže „cake“ zanata. Malterisanje se danas radi uglavnom mašinski i to gotovim smesama koje su u vidu praha i mute se sa vodom. Međutim, upravo to - koji i kakav malter treba uzeti, kako ga pripremiti, naneti, koje gustine i debljine treba da je, valja li dodati izvesne aditive za čvrstinu, postojanost, protiv vlage, buđi ili za brže sušenje - jesu veštine profesionalaca.

  Malterisanje

  2. Načini malterisanja

  Malterisanje bi se moglo, uslovno rečeno, podeliti na mašinsko i ručno te spoljno i unutrašnje.

  Spoljnim malterisanjem se vrši zatvaranje fasade nakon postavljanja hidro, termo i zvučne izolacije (demit fasada) ako je u pitanju kontaktna, neventilisana struktura. Malterisanjem se, dakle, osim što se štite ovi slojevi izolacije od spoljnih uticaja vremena i temperature, postiže željeni, ujednačen i ravnomeran izgled površina. 

  Takvo malterisanje spoljne strane fasade uglavnom se vrši mašinski. To znači da se pripremljena smesa maltera s eventualnim dodacima protiv vlage i buđi, za brže sušenje ili bolje prianjanje, iz mešalice pumpom, odnosno, crevom na čijem je kraju mlaznica ili „pištolj“ kako je majstori obično zovu, ravnomerno nanosi na površine zidova. 

  Unutrašnjim malterisanjem se obrađuju zidovi enterijera i to nakon završetka grubih instalaterskih radova. I u tom slučaju smeša maltera se iz mešalice nanosi direktno na zidove, podove i plafone. Vrlo je važno da se posao radi parcijalno jer se malter mora zagladiti pre nego što počne da se suši. Za to služe posebne ravnjače i gleterice, a kada su površine velike, onda se dele na manja polja pomoću drvenih, metalnih ili plastičnih profila i tako deo po deo završavaju. 

  Ručno malterisanje podrazumeva i ručno pravljenje maltera i ručno nanošenje. To je stariji, sporiji i zahtevniji način rada, ali ima situacija kada je i jedini moguć zbog teže dostupnih mesta ili specifičnog položaja ili oblika nekih građevinskih elemenata. Neretko, koristi se i za obradu manjih površina pošto je u takvim slučajevima upotreba cele opreme i uređaja neisplativa.

  3. Priprema maltera

  Malteri su danas mahom gotovi proizvodi koji se kao prah prodaju na džakove te im se na licu mesta dodaje voda i po potrebi određena veziva ili aditivi, ako već nisu tako fabrički pripremljeni. Malteri se dele na cementne, glinene, krečne i zemljane, a koja će vrsta biti upotrebljena zavisi od podloge i izloženosti uticajima sredine. Cementni malteri se smatraju najjačim i koriste se skoro u svim građevinskim radovima takvog tipa. Kada su kvalitetni i izvedu se prema svim pravilima profesije, mogu potrajati vrlo dugo, a zahvalni su i za obnavljanje. 

  Glineni, zemljani ili blatni malteri su sasvim prirodni i dugo pre pojave industrijskih su bili jedini građevinski materijal za oblaganje. Danas se izgleda „vraćaju u modu“, pošto sve više ljudi želi da se vrati prirodi u svakom obliku. S druge strane, mnogo je i onih koji pate od raznih alergija, a ovi prirodni malteri nemaju nikakvih neželjenih dejstava. Osim toga, prirodni su regulatori vlage i na njima se ne stvara buđ. U zavisnosti od toga kako se umešaju, mogu se koristiti i za vanjske i za unutrašnje površine.

  3.1. Prednosti i slabosti maltera

  I mašinski i ručno pravljeni malteri, za spoljno i unutrašnje malterisanje, imaju i prednosti i mana. Mašinski pravljeni, gotovi malteri su bolji zato što se lakše prave i u većim količinama, smesa je uvek ista, ujednačena i bez grudvica, a hemijski sastav je određen i razmeren još u proizvodnji, tako da se kupuje sasvim spreman za upotrebu. Pri mašinskom malterisanju dešava se slično: gotov malter se mašinski nanosi na podlogu i zato se radi brže i efikasnije, naročito kada su u pitanju veće površine i sve izgleda isto. 

  S druge strane, ručno pravljeni malteri su svaki put drugačijeg sastava, jer se retko kad pogodi potpuno ista razmera sastojaka, smesa je manje homogena i tekstura može varirati. Malter se meša u ručnoj mešalici i zato se razlika najviše vidi u neujednačenoj tvrdoći. Međutim, prilikom ručnog malterisanja, ako se rade cele površine, a ne samo teže dostupna mesta, mogu se doziranjem i variranjem sastojaka dobiti različite gustina i struktura, pa se na taj način postići grublja površina ili rustičan izgled. Takve tehnike su vrlo zahtevne i traže veštinu. 

  4. Proces malterisanja

  4.1. Priprema površine

  Kao i za sve ostale građevinske i zanatske poslove, priprema površine je vrlo bitna. Zidovi, podovi i plafoni koji će se malterisati, bilo ručno bilo mašinski, moraju biti dobro očišćeni i suvi. U zavisnosti od vrste površine, ali i planirane vrste maltera, površina se može tretirati prajmerima ili drugim vrstama sredstava koja obezbeđuju bolje prianjanje ili impregnaciju. Kada se sve osuši prema preporukama proizvođača, počinje se sa nanošenjem maltera.  

  4.2. Izvođenje malterisanja

  Malterisanje se radi mašinski, specijalnim pumpama koje gotov malter prskaju na određenu površinu. Površina se radi cela, „u komadu“ ili po delovima, a to uglavnom zavisi od same površine - monolitne fasade bez otvora se malterišu odjednom, a onda se završna obrada radi u delovima. Na kraju se dobija ravna, ujednačena i jednoobrazna površina koja kasnije može da se obrađuje.

  Kod ručnog malterisanja, posao ide sporije jer se malter nanosi i odmah ravna gletericom, deo po deo. Vodi se računa o tome da sloj maltera bude što ujednačeniji i približne debljine celom površinom. Ukoliko se tako planira, onda dok je malter još svež može da se pravi hrapava ili reljefna površina ili da se izvedu neke šare. Tako omalterisani zidovi se ostavljaju takvim ako je u pitanju industrijski stil, ili se eventualno, kreče monohromatski. Ima i slučajeva kada se na kraju površina izlakira posebnim lakom da bi bila sjajna. 

  4.3. Sušenje maltera

  Sušenje maltera mora da se obavi prema uputstvima proizvođača. Isto kao što postoje uputstva za pravljenje odgovarajuće smese prema kvadraturi koja se radi da bi mešavina ispala kvalitetno, a jednako se mora držati preporuka u vezi dužine sušenja. Ako se prvi sloj ne osuši dobro, a nanese sledeći, sva je prilika da će se pojaviti pukotine, ulegnuća ili ispupčenja. Osim toga, vreme sušenja zavisi od vrste maltera, relativnih vlažnosti i temperature koliko i od veličine površine. 

  5. Gde naći dobre majstore

  Naravno, pitanje - gde naći dobre majstore - nameće se samo po sebi, budući da ponuđača ima bukvalno bezbroj. Na našem ćete sajtu naći veći broj firmi i pojedinaca sa kojima sarađujemo, pa im se možete obratiti. Pored njihovog kontakta videćete preporuke, reference i ocene klijenata, koje će vam pomoći da se opredelite. Jasno je da nasumično pretraživanje interneta u potrazi za dobrom pogodbom može potrajati, a preporuke poznanika mogu, ali i ne moraju, biti pouzdane.

  6. Završna obrada površina

  Kada se malterisanjem napravi površina tražene strukture, teksture, debljine i izgleda, sledi završna obrada. U zavisnosti od toga da li se radi o spoljnim ili unutrašnjim zidovima, potrebna je veća ili manja zaštita koja se dobija nanošenjem raznih završnih premaza. Tu su sredstva za zaštitu od UV zračenja, nečistoća, vode, vlage, buđi i slična. Vanjskim zidovima je svakako potrebnija jača zaštita i ona se valja obnavljati češće kako bi bili zaštićeni svi unutrašnji elementi fasade. Unutrašnje površine se drugačije obrađuju, pošto je tu uglavnom bitnija estetika od zaštite. Zato se više pažnje posvećuje isticanju teksture i boje površina. Malterisani zidovi se mogu krečiti, lakirati, prelepiti tapetama ili na neki drugi način srediti prema ideji uređenja enterijera.

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Malterisanje zidova potkrovlja

  Potrebno nabacivanje cementnog sprica na ciglene zidove tavana i ispunjavanje pukotina cca 100m2. 105840 € do 176400 €

  ........

  Ručno malterisanje unutrašnjih zidova

  Potrebno ručno malterisanje unutrašnjih zidova, cca 300 m2. 317520 € do 529200 €

  ........

  Sanacija napukle betonske fasade

  Armirano betonska fasada je napukla. Treba obiti oštećenja i zatvoriti malterom. Pukotina je na 14 spratu i radi se sa terase. 68796 € do 114660 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Malterisanje šupe, 60 m2
  Malterisanje, Beograd

  450 € do 750 €

  Cena, Malterisanje plafona i zidova, Objekat: 400 m2
  Malterisanje, Surčin

  3240 € do 5400 €

  Cena, Mašinsko malterisanje zidova u suterenu, zidano termo blokom dosta ravno., cca 150m2
  Malterisanje, Rakovac

  2700 € do 4500 €

  Cena, Ručno malterisanje kuće spolja, 20 m2
  Malterisanje, Obrenovac

  270 € do 450 €

  Cena, Cementno malterisanje golih zidova, 35 m2
  Malterisanje, Belanovica

  405 € do 675 €

  Cena, Ručno unutrašnje malterisanje, cca 40m2
  Malterisanje, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Ručno malterisanje unutrašnjih zidova, cca 60m2
  Malterisanje, Beograd

  540 € do 900 €

  Cena, Malterisanje unutrasnjeg prostora, cca 50m2
  Malterisanje, Šajkaš

  450 € do 750 €

  Cena, Mašinsko malterisanje spoljašnjeg dela kuće, 150 m2
  Malterisanje, Futog

  1080 € do 1800 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje, cca 60m2
  Malterisanje, Novi Sad

  540 € do 900 €

  Cena, Malterisanje spolja, cca 350m2
  Malterisanje, Niš

  3150 € do 5250 €

  Cena, Postavka lepka i ručno malterisanje prostorije, cca 20 m2
  Malterisanje, Beograd

  180 € do 300 €

  Cena, Spoljno malterisanje, cca 35m2
  Malterisanje, Tomaševac

  630 € do 1050 €

  Cena, Mašinsko malterisanje, Kuća 400 m2 zidova i vise
  Malterisanje, Zmajevo

  1800 € do 3000 €

  Cena, Malterisanje pomoćnog objekta, cca 60 m2
  Malterisanje, Ralja

  540 € do 900 €

  Cena, Malterisanje zidova i plafona, 50 m2
  Malterisanje, Jarkovac

  540 € do 900 €

  Cena, Spoljašnja malteracija kuće, 80 m2
  Malterisanje, Kragujevac

  540 € do 900 €

  Cena, Malterisanje jednog zida, cca 7m2
  Malterisanje, Vršac

  180 € do 300 €

  Cena, Mašinsko malterisanje poda, 65 m2
  Malterisanje, Beograd

  630 € do 1050 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje zidova, cca 80m2
  Malterisanje, Niš

  1440 € do 2400 €

  Cena, Mašinsko malterisanje garaža i kuće, 200 m2
  Malterisanje, Obrež (Varvarin)

  1800 € do 3000 €

  Cena, Malterisanje prizemne kuće u Sremskoj Kamenici, cca 9 x 12 x 3m
  Malterisanje, Sremska Kamenica

  1080 € do 1800 €

  Cena, Malterisanje na terasi dela koji se odvalio, cca 1 m2
  Malterisanje, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Uklanjanje starog maltera i materijala na zidovima, malterisanje, cca 180m2
  Malterisanje, Velika Moštanica

  1350 € do 2250 €

  Cena, Malterisanje prostorije, cca 30m2
  Malterisanje, Belotinac

  270 € do 450 €

  Cena, Mašinsko malterisanje, 500 m2
  Malterisanje, Bogatić

  3600 € do 6000 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje sprata, 250 m2
  Malterisanje, Doljevac

  2475 € do 4125 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje zidova, preko 300 m2
  Malterisanje, Banatsko Karađorđevo

  2700 € do 4500 €

  Cena, Mašinsko malterisanje, 100 m2
  Malterisanje, Žabari

  1080 € do 1800 €

  Cena, Malterisanje kuće, 140 m2
  Malterisanje, Lazarevac

  900 € do 1500 €

  Cena, Ručno malterisanje kuće u Nikšiću, 400m2
  Malterisanje, Zlatibor

  1800 € do 3000 €

  Cena, Malterisanje spoljnog zida kuće, 9m2
  Malterisanje, Niš

  90 € do 150 €

  Cena, Malterisanje u hotelu,
  Malterisanje, Beograd

  90 € do 150 €

  Cena, Mašinsko malterisanje, cca 380 m2
  Malterisanje, Veternik

  1800 € do 3000 €

  Cena, Mašinsko malterisanje, 140 m2
  Malterisanje, Bogovađa

  1080 € do 1800 €

  Cena, Malterisanje spolja-kuća, 80 m2
  Malterisanje, Valjevo

  540 € do 900 €  Pogledajte druge završene projekte i cene

  Malterisanje cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  409+ Preduzeća za Malterisanje
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana