Za područje

  Malterisanje, malteri, cena

  Koliko košta malterisanje? Cena malterisanja zavisi od izabrane tehnike i materijala: ručno malterisanje, mada skuplje i sporije od mašinskog koje se radi pištoljem za malterisanje, omogućava bolje izvođenje dekorativnih tekstura. Razlika u ceni materijala nije velika i, uglavnom se odnosi na specijalne maltere kao što je, recimo, malter za sušenje zidova. Malterisanje može da košta između 8 i 12 EUR/m2.

  Kome poveriti malterisanje? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim zidarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Zatražite ponudu:
  Nađi majstore

  Cena ručnog malterisanja


  Cena ručnog malterisanja. Cena nabavke materijala i ručnog malterisanja zidova i plafona.

  8.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  €/m2

  SREDNJA CENA
  12.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Malterisanje

  Ručno malterisanje


  Finalni sloj fasade je malter i on može biti pravljen i rađen ručno ili mašinski. I jedni i drugi se...

  Proverite i: Ručno malterisanje, cena

  Mašinsko malterisanje


  Koliko košta mašinsko malterisanje? Mašinsko nanošenje maltera je brže i jeftinije, mada jednako kva...

  Proverite i: Mašinsko malterisanje, cena

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Malterisanje - sve što treba da znate

  1. Malterisanje - šta sve treba da znate?

  Malterisanje spada u grupu završnih, grubih građevinskih radova koji se izvode i sa vanjske i s unutrašnje strane objekta, posle zidanja i štemovanja, za razvod svih vrsta instalacija. Malterisanje je vrlo zahtevan, stručan posao i najbolje je prepustiti ga profesionalcima. Na prvi pogled on tako ne deluje - svako bi umeo da nabaci smesu na zid i razmaže je - ali upravo u tome leže „cake“ zanata. Malterisanje se danas radi uglavnom mašinski i to gotovim smesama koje su u vidu praha i mute se sa vodom. Međutim, upravo to - koji i kakav malter treba uzeti, kako ga pripremiti, naneti, koje gustine i debljine treba da je, valja li dodati izvesne aditive za čvrstinu, postojanost, protiv vlage, buđi ili za brže sušenje - jesu veštine profesionalaca.

  Malterisanje

  2. Načini malterisanja

  Malterisanje bi se moglo, uslovno rečeno, podeliti na mašinsko i ručno te spoljno i unutrašnje.

  Spoljnim malterisanjem se vrši zatvaranje fasade nakon postavljanja hidro, termo i zvučne izolacije (demit fasada) ako je u pitanju kontaktna, neventilisana struktura. Malterisanjem se, dakle, osim što se štite ovi slojevi izolacije od spoljnih uticaja vremena i temperature, postiže željeni, ujednačen i ravnomeran izgled površina. 

  Takvo malterisanje spoljne strane fasade uglavnom se vrši mašinski. To znači da se pripremljena smesa maltera s eventualnim dodacima protiv vlage i buđi, za brže sušenje ili bolje prianjanje, iz mešalice pumpom, odnosno, crevom na čijem je kraju mlaznica ili „pištolj“ kako je majstori obično zovu, ravnomerno nanosi na površine zidova. 

  Unutrašnjim malterisanjem se obrađuju zidovi enterijera i to nakon završetka grubih instalaterskih radova. I u tom slučaju smeša maltera se iz mešalice nanosi direktno na zidove, podove i plafone. Vrlo je važno da se posao radi parcijalno jer se malter mora zagladiti pre nego što počne da se suši. Za to služe posebne ravnjače i gleterice, a kada su površine velike, onda se dele na manja polja pomoću drvenih, metalnih ili plastičnih profila i tako deo po deo završavaju. 

  Ručno malterisanje podrazumeva i ručno pravljenje maltera i ručno nanošenje. To je stariji, sporiji i zahtevniji način rada, ali ima situacija kada je i jedini moguć zbog teže dostupnih mesta ili specifičnog položaja ili oblika nekih građevinskih elemenata. Neretko, koristi se i za obradu manjih površina pošto je u takvim slučajevima upotreba cele opreme i uređaja neisplativa.

  3. Priprema maltera

  Malteri su danas mahom gotovi proizvodi koji se kao prah prodaju na džakove te im se na licu mesta dodaje voda i po potrebi određena veziva ili aditivi, ako već nisu tako fabrički pripremljeni. Malteri se dele na cementne, glinene, krečne i zemljane, a koja će vrsta biti upotrebljena zavisi od podloge i izloženosti uticajima sredine. Cementni malteri se smatraju najjačim i koriste se skoro u svim građevinskim radovima takvog tipa. Kada su kvalitetni i izvedu se prema svim pravilima profesije, mogu potrajati vrlo dugo, a zahvalni su i za obnavljanje. 

  Glineni, zemljani ili blatni malteri su sasvim prirodni i dugo pre pojave industrijskih su bili jedini građevinski materijal za oblaganje. Danas se izgleda „vraćaju u modu“, pošto sve više ljudi želi da se vrati prirodi u svakom obliku. S druge strane, mnogo je i onih koji pate od raznih alergija, a ovi prirodni malteri nemaju nikakvih neželjenih dejstava. Osim toga, prirodni su regulatori vlage i na njima se ne stvara buđ. U zavisnosti od toga kako se umešaju, mogu se koristiti i za vanjske i za unutrašnje površine.

  3.1. Prednosti i slabosti maltera

  I mašinski i ručno pravljeni malteri, za spoljno i unutrašnje malterisanje, imaju i prednosti i mana. Mašinski pravljeni, gotovi malteri su bolji zato što se lakše prave i u većim količinama, smesa je uvek ista, ujednačena i bez grudvica, a hemijski sastav je određen i razmeren još u proizvodnji, tako da se kupuje sasvim spreman za upotrebu. Pri mašinskom malterisanju dešava se slično: gotov malter se mašinski nanosi na podlogu i zato se radi brže i efikasnije, naročito kada su u pitanju veće površine i sve izgleda isto. 

  S druge strane, ručno pravljeni malteri su svaki put drugačijeg sastava, jer se retko kad pogodi potpuno ista razmera sastojaka, smesa je manje homogena i tekstura može varirati. Malter se meša u ručnoj mešalici i zato se razlika najviše vidi u neujednačenoj tvrdoći. Međutim, prilikom ručnog malterisanja, ako se rade cele površine, a ne samo teže dostupna mesta, mogu se doziranjem i variranjem sastojaka dobiti različite gustina i struktura, pa se na taj način postići grublja površina ili rustičan izgled. Takve tehnike su vrlo zahtevne i traže veštinu. 

  4. Proces malterisanja

  4.1. Priprema površine

  Kao i za sve ostale građevinske i zanatske poslove, priprema površine je vrlo bitna. Zidovi, podovi i plafoni koji će se malterisati, bilo ručno bilo mašinski, moraju biti dobro očišćeni i suvi. U zavisnosti od vrste površine, ali i planirane vrste maltera, površina se može tretirati prajmerima ili drugim vrstama sredstava koja obezbeđuju bolje prianjanje ili impregnaciju. Kada se sve osuši prema preporukama proizvođača, počinje se sa nanošenjem maltera.  

  4.2. Izvođenje malterisanja

  Malterisanje se radi mašinski, specijalnim pumpama koje gotov malter prskaju na određenu površinu. Površina se radi cela, „u komadu“ ili po delovima, a to uglavnom zavisi od same površine - monolitne fasade bez otvora se malterišu odjednom, a onda se završna obrada radi u delovima. Na kraju se dobija ravna, ujednačena i jednoobrazna površina koja kasnije može da se obrađuje.

  Kod ručnog malterisanja, posao ide sporije jer se malter nanosi i odmah ravna gletericom, deo po deo. Vodi se računa o tome da sloj maltera bude što ujednačeniji i približne debljine celom površinom. Ukoliko se tako planira, onda dok je malter još svež može da se pravi hrapava ili reljefna površina ili da se izvedu neke šare. Tako omalterisani zidovi se ostavljaju takvim ako je u pitanju industrijski stil, ili se eventualno, kreče monohromatski. Ima i slučajeva kada se na kraju površina izlakira posebnim lakom da bi bila sjajna. 

  4.3. Sušenje maltera

  Sušenje maltera mora da se obavi prema uputstvima proizvođača. Isto kao što postoje uputstva za pravljenje odgovarajuće smese prema kvadraturi koja se radi da bi mešavina ispala kvalitetno, a jednako se mora držati preporuka u vezi dužine sušenja. Ako se prvi sloj ne osuši dobro, a nanese sledeći, sva je prilika da će se pojaviti pukotine, ulegnuća ili ispupčenja. Osim toga, vreme sušenja zavisi od vrste maltera, relativnih vlažnosti i temperature koliko i od veličine površine. 

  5. Gde naći dobre majstore

  Naravno, pitanje - gde naći dobre majstore - nameće se samo po sebi, budući da ponuđača ima bukvalno bezbroj. Na našem ćete sajtu naći veći broj firmi i pojedinaca sa kojima sarađujemo, pa im se možete obratiti. Pored njihovog kontakta videćete preporuke, reference i ocene klijenata, koje će vam pomoći da se opredelite. Jasno je da nasumično pretraživanje interneta u potrazi za dobrom pogodbom može potrajati, a preporuke poznanika mogu, ali i ne moraju, biti pouzdane.

  6. Završna obrada površina

  Kada se malterisanjem napravi površina tražene strukture, teksture, debljine i izgleda, sledi završna obrada. U zavisnosti od toga da li se radi o spoljnim ili unutrašnjim zidovima, potrebna je veća ili manja zaštita koja se dobija nanošenjem raznih završnih premaza. Tu su sredstva za zaštitu od UV zračenja, nečistoća, vode, vlage, buđi i slična. Vanjskim zidovima je svakako potrebnija jača zaštita i ona se valja obnavljati češće kako bi bili zaštićeni svi unutrašnji elementi fasade. Unutrašnje površine se drugačije obrađuju, pošto je tu uglavnom bitnija estetika od zaštite. Zato se više pažnje posvećuje isticanju teksture i boje površina. Malterisani zidovi se mogu krečiti, lakirati, prelepiti tapetama ili na neki drugi način srediti prema ideji uređenja enterijera.

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Unutrašnje ručno malterisanje

  Potrebna ekipa dostupna početkom maja za unutrašnje ručno malterisanje nove kuće, cca 230 m2. Zidovi i plafoni.
  Projekat u prilogu. 317520 € do 529200 €

  ........

  Malterisanje okvira ulaznih vrata

  Potrebna obrada zidnog okvira posle ugradnje ulaznih vrata stana. 31752 € do 52920 €

  ........

  Mašinsko malterisanje zidova

  Potrebno mašinsko malterisanje. Niskogradnja je, oko 350m2 ima zidova, nalazi se u Sirigu. 185220 € do 308700 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Mašinsko malterisanje prizemlja kuće, 170 m2
  Malterisanje, Slanci

  765 € do 1275 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje novogradnje, 400 m2
  Malterisanje, Bač

  1800 € do 3000 €

  Cena, Malterisanje odžaka, cca 10 m2
  Malterisanje, Valjevo

  450 € do 750 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje zidova prizemne kuće, 180 m2
  Malterisanje, Barajevo

  990 € do 1650 €

  Cena, Omalterisati plafon u poslovnom prostoru, 350 m2
  Malterisanje, Kraljevo

  1575 € do 2625 €

  Cena, Malterisanje unutrašnjih zidova, cca 800m2
  Malterisanje, Subotica

  7200 € do 12000 €

  Cena, Malterisanje zida, cca 5 x 10m
  Malterisanje, Novi Sad

  540 € do 900 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje suterena, 230 m2
  Malterisanje, Zrenjanin

  1080 € do 1800 €

  Cena, Malterisanje, cca 200m2
  Malterisanje, Bogojevo

  1800 € do 3000 €

  Cena, Mašinsko malterisanje unutrašnjosti novogradnje, 150 m2
  Malterisanje, Leskovac

  900 € do 1500 €

  Cena, Ručno malterisanje, cca 50m2 malterisanje; 10m2 zidanje.
  Malterisanje, Novi Sad

  1080 € do 1800 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje objekta u Kikindi, 700 m2
  Malterisanje, Novi Sad

  3600 € do 6000 €

  Cena, Malterisanje,kupatilo bez plafona, cca 1.80 × 1.80m
  Malterisanje, Požarevac

  270 € do 450 €

  Cena, Malterisanje zidova i plafona, cca 55m2
  Malterisanje, Novi Sad

  540 € do 900 €

  Cena, Mašinsko malterisanje spoljnih zidova, 80m2
  Malterisanje, Kovačica

  360 € do 600 €

  Cena, Malterisanje unutrašnjih zidova preko hidroizolacije penetrata, 20 m2
  Malterisanje, Beograd

  180 € do 300 €

  Cena, Sanacija popucalih zidova, 25m2
  Malterisanje, Aleksinac

  540 € do 900 €

  Cena, Malterisanje jedne prostorije, cca 40m2
  Malterisanje, Laćarak

  360 € do 600 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje, osnova 75 m2
  Malterisanje, Bečmen

  540 € do 900 €

  Cena, Spoljašnje mašinsko malterisanje kuće, cca 200 m2
  Malterisanje, Obrenovac

  1800 € do 3000 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje, cca 40m2
  Malterisanje, Beli Potok (Beograd)

  360 € do 600 €

  Cena, Ručno malterisanje zida, 20 m2
  Malterisanje, Beograd

  180 € do 300 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje, 90 m2
  Malterisanje, Beograd

  720 € do 1200 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje pomoćnog objekta, 100 m2
  Malterisanje, Smederevo

  720 € do 1200 €

  Cena, Mašinsko malterisanje unutar objekta, cca 400 m2
  Malterisanje, Stara Pazova

  1800 € do 3000 €

  Cena, Mašinsko malterisanje unutrašnjeg dela sprata, cca 50 m2
  Malterisanje, Obrenovac

  270 € do 450 €

  Cena, Mašinsko malterisanje kuće spolja, cca 220 m2
  Malterisanje, Novi Sad

  1350 € do 2250 €

  Cena, Unutrašnje mašinsko malterisanje, 400 m2
  Malterisanje, Zaječar

  2160 € do 3600 €

  Cena, Mašinsko malterisanje zidova i plafona, cca 550 m2
  Malterisanje, Omoljica

  3420 € do 5700 €

  Cena, Spoljno malterisanje, cca 150m2
  Malterisanje, Beograd

  1350 € do 2250 €

  Cena, Unutrašnje malterisanje privatne kuće novogradnja, cca 650 m2
  Malterisanje, Stari Banovci

  2925 € do 4875 €

  Cena, Skidanje postojece oplate/fasade i malterisanje nove, cca 10m2
  Malterisanje, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Mašinsko unutrašnje malterisanje, cca 300m2
  Malterisanje, Bela Palanka

  1080 € do 1800 €

  Cena, Malterisanje zidova potkrovlja, cca 100 m2
  Malterisanje, Beograd

  900 € do 1500 €

  Cena, Ručno malterisanje unutrašnjih zidova, cca 300m2
  Malterisanje, Pančevo

  2700 € do 4500 €

  Cena, Mašinsko malterisanje zidova, 70 m2
  Malterisanje, Čačak

  630 € do 1050 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Malterisanje cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  470+ Preduzeća za Malterisanje
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana