Za područje

    Samoodrživa beogradska vila | ProAspekt

    Članak je pregledalo čak 1627+ korisnika
    Nove tendencije u savremenoj arhitekturi upućuju na projektovanje objekata koji u što manjoj meri utiču na okruženje, te čiji je „otisak“ u životnoj sredini gotovo zanemarljiv. Među održivim objektima, posebno se izdvajaju oni koji, koristeći obnovljive resurse – teže postizanju nultog energetskog balansa.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    „Zero energy“ karakter ove beogradske vile označava sistem prema kome objekat tokom godine potroši onoliko energije koliko sam proizvede iz obnovljivih izvora. Kao pionirski poduhvat u regionu, ovaj objekat po projektu Vladimira Lojanice i Saše Macanovića upravo upotrebom najsavremenijih materijala i tehnologija postaje jedinstveni primer održive gradnje koja podržava komforni svakodnevni život svojih korisnika.

    02_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    Horizontalne linije i sjajne površine uokviruju odraz okruženja. Foto: Vladimir Lojanica

    Specifična po svojoj izraženoj horizontalnosti, vila ostvaruje dijalog sa okruženjem kroz smenu svetlih reflektujućih fasadnih obloga i stolarije i tamnih fasadnih solarnih panela, na način kojim vizuelno „uramljuje“ refleksiju okruženja. Pored efekta mimikrije konteksta, upotrebom visoko-reflektujućeg Schuco kliznog sistema stolarije istovremeno se čuva privatnost korisnika, i smanjuje pregrevanje objekta pod uticajem direktne osunčanosti.

    03_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    Korišćenjem pada terena, u poluukopanoj etaži smešteni su garaža i tehnićki blok. Izvor: ProAspekt

    Vila je prema nivoima organizovana u direktnom odnosu prema terenu, odnosno prema načinu odvijanja svakodnevnog života, zbog čega su posebno „razigrani“ planovi po etažama. Koristeći prirodan nagib ulice, projektanti „Zero Energy“ kuće su delimično ukopan deo objekta iskoristili za smeštanje garaže i tehničkog bloka, dok je povlačenjem sa oboda parcele objekat dobio i atraktivnu predbaštu.

    04_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    Povlačenjem objekta sa regulacije, dobijena je predbašta. Foto: Vladimir Lojanica

    Okrenutost sopstvenim resursima i samoodrživost objekta, simbolički se odražavaju u introvertnom karakteru stambene etaže, koju odlikuje kružna dispozicija prostorija oko atrijuma, koji funkcioniše kao intimna zona boravka na otvorenom. Omogućavanjem kružnog kretanja oko atrijuma, postignuta je nesvakidašnja podela prostora, u kojoj su noćne zone podeljene na dva „krila“ po dijagonali objekta.

    Luksuzni karakter ovog introvertnog objekta posebno je naglašen u njegovom zapadnom uglu, u kome se nalaze bazen i spa zona. Postavljanjem kliznih staklenih vrata prema atrijumu, granice mikrocelina objekta postaju fluidne, i pretapaju se kroz otvoreni prostor tokom toplijih dana, odnosno natkriveni prostor atrijuma tokom hladnijeg dela godine.

    05_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    Kružno kretanje i klizna vrata čine granice prostora fluidnim. Izvor: ProAspekt

    Zbog karakteristika atrijumskog objekta i korišćenja nagiba, vila se sagledava kao minimalistička horizontalna struktura paviljonskog tipa koja u lakim potezima i fluidnim tokom korišćenja funkcioniše nezavisno od svog urbanog okruženja. Prema rečima arhitekata „Ovaj vanvremenski fotovoltaični monolit zaštitnički se odnosi prema unutrašnjem atrijumu, toplom sedištu kuće oko kog se razvija udobnost stanovanja.

    06_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    Monolitnoj fasadi kontrastiraju drveni brisoleji na ogradi. Foto: Vladimir Lojanica

    Nulti energetski balans objekta postignut je sistemom instalacija kojima se regulišu različite funkcionalne karakteristike prostora. S tim u vezi, osim prethodno navedene kontrole zagrevanja reflektujućim staklima, termičke karakteristike objekta vezuju se za upotrebu toplotnih pumpi i zagrevanje kroz sistem podnog grejanja, kao i internog sistema ventilacije. Toplotni gubici u zoni atrijuma regulisani su postavljanjem pokretnog krova sa dvostrukim staklom, čime se atrijum po potrebi transformiše iz otvorenog u zatvoren.

    Proizvodnja energije iz obnovljivih resursa u okviru vile vezuje se za upotrebu sistema fasadnih i krovnih solarnih panela koji obezbeđuje 80-100% potrebe za energijom (u zavisnosti od režima korišćenja), dok se potrebe za korišćenjem tehničke vode i vode za zalivanje vezuju za podzemne rezervoare u kojima se skuplja kišnica.

    07_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg
    „Čelična konstrukcija terase je distancerima fiksirana za osnovnu konstrukciju, kako bi termalni omotač ostao netaknut". Foto: Vladimir Lojanica

    Smeštena u urbano tkivo kao atraktivan monolit čistih horizontalnih linija, „Zero Energy“ vila mirnim estetskim potezima komunicira sa okruženjem, dok introvertnim karakterom, kako sa aspekta održivosti, tako i simbolike i šeme korišćenja predstavlja jedinstven, gotovo živi sistem, koji pomera granice projektovanja porodičnih objekata.

    08_ProAspekt_Zero-Energy-House.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: Pasivna kuća – „ZERO ENERGY“
    Autori: Vladimir Lojanica i Saša Macanović
    Tip investicije: Novogradnja
    Tip objekta: Porodična stambena kuća – vila
    Adresa: Ul. Slavka Ćuruvije, Beograd
    Naručilac: Privatni 
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2017. godina
    Period izgradnje: 2019. godina
    Površina objekta: 845 m2
    Spratnost objekta: Su+Pr
    Autor fotografija: Vladimir Lojanica

     

    Izvođači / Proizvođači: 

    Firma ŠIPING D.O.O. osnovana je 2008. godine. Primarna delatnost firme je projektovanje i izvođenje svih elektro i mašinskih instalacija koje se primenjuju u raznim vrstama objekata, kao i projektovanju i izvođenju instalacija u sistemu inteligentnih kuća u KNX tehnologiji. Sedište firme nalazi se u Beogradu. Firma ŠIPING D.O.O. bila je jedan od glavnih izvođača na projektu Pasivna kuća – „ZERO ENERGY“, dok je glavni inženjer ispred firme ŠIPING D.O.O. bio g-din Aleksandar Milošević.

    27.2.2023.

    1627
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana