Za područje

    Kako je kuća stara četristo godina postala hotel-butik?| Coinhab

    Članak je pregledalo čak 1537+ korisnika
    Renoviranje istorijskih zgrada je uvek izazovan zadatak za arhitekte; svaka intervencija u/na postojećem objektu, ma koliko bila minimalna, preti degradacijom i nestankom prvobitnog dizajna i karakteristika koje mu daju poseban karakter. S druge strane, objekti se moraju stalno obnavljati, pa čak i dograđivati kada više ne mogu da služe svojoj prvobitnoj nameni, a istovremeno, kao takvi, ne odgovaraju savremenom načinu življenja. Ako se ostave netaknuti, prepušteni su svojoj sudbini, tačnije sporom propadanju, postajući beskorisni. U takvim slučajevima, arhitekta mora biti u stanju da suptilno kombinuje postojeće sa novim, staro sa modernim te stvori harmoniju i spoj različitih istorijskih perioda. Sa takvim zadatkom suočile su se i arhitekte iz biroa Coinhab.

    Imanje Leber nalazi se na samo par koraka od austrijske granice, na severoistočnim obroncima Slovenskih gorica. Reč je o porodičnom imanju poznatih štajerskih vinara, na kome žive tri generacije, koje decenijama zajedno stvaraju uspešnu vinsku priču. Pre dve godine porodica se obratila birou Coinhab kako bi oživela građevinu s početka 17. veka, zaštićen spomenik kulture sa detaljima iz kasne renesanse.

    Hotel-butik sa četiri zvezdice okružen je prirodom i vrlo promišljenim postavljanjem proširenja, što gostima omogućava da se odvoje od svakodnevnih briga
    Hotel-butik sa četiri zvezdice okružen je prirodom i vrlo promišljenim postavljanjem proširenja, što gostima omogućava da se odvoje od svakodnevnih briga

    Zdanje je polako ali kontinuirano propadalo, a bez statičke sanacije neminovno je usledilo urušavanje. I naručilac i arhitekte su odmah prepoznale prostorne i arhitektonske kvalitete prelepog zidanog zdanja, koje su renoviranjem hteli samo dodatno da istaknu, ali ne i nadjačaju. S obzirom da je objekat zaštićen kao spomenik, ključ za postizanje dobrog rezultata bilo je razumevanje definisanih uslova zaštite kulture i saradnja sa Zavodom za zaštitu kulturne baštine Maribora.

    U obnovi zdanja korišćeni su tradicionalni materijali koji su bliski originalnim materijalima i bojama s početka 17. veka.
    Arhitekte su obnovile zgradu u skladu sa smernicama ZVKD Maribor
    Arhitekte su obnovile zgradu u skladu sa smernicama ZVKD Maribor
    Stanje zdanja pre renoviranja
    Stanje zdanja pre renoviranja

    Klijenti su želeli da objekat u morfološkoj formaciji slova L transformišu u hotel-butik sa 4 sobe i pratećim programima koji bi obuhvatali bazen, spa-centar, trpezariju i kuhinju. Vrlo brzo se ispostavilo da postojeći gabariti ni volumen stare kuće nisu dovoljni za ovako složen plan, pa su arhitekte odlučile da dodatni prostor obezbede dogradnjom u koju bi smestili zajedničke prostorije, dok bi sobe za goste bile napravljene u samoj zgradi.

    Panoramski prozori otvaraju predivan pogled na okolinu
    Panoramski prozori otvaraju predivan pogled na okolinu

    Arhitekte su se tako suočile s izazovnim zadatkom da pored tako osetljivog i istorijski bogatog objekta postave modernu dogradnju koja ni na koji način neće ugroziti starinu. Na delikatnu dilemu odgovorili su jasnim, ali suptilnim predlogom. Dogradnja je postavljena na južnoj strani postojećeg objekta i obložena fasadom od vlaknasto-cementnih ploča u boji zemlje. Time se dodatni deo lako stopio s okolinom, a efekat je dodatno naglašen panoramskim prozorima, koji pružaju odličan vidik na okolne vinograde i deluju kao kontrapunkt manjim, originalnim prozorima kuće. Pošto se nalazi za ceo nivo niže, proširenje se uopšte ne primećuje ni sa prednje strane ni sa prilaza.

    Dogradnja je projektovana i sa stanovišta stabilizacije postojeće konstrukcije, budući da je njenom izgradnjom izvršena statička sanacija najoštećenijeg podrumskog zida, na koji se oslanja novi objekat.
    Sa severnog prilaznog puta proširenje se praktično ne vidi
    Sa severnog prilaznog puta proširenje se praktično ne vidi
    Primer tipične sobe umetnute u staro zdanje
    Primer tipične sobe umetnute u staro zdanje

    Prilikom projektovanja enterijera u zgradi zidanoj u 17. veku, arhitekte su pratile upotrebu originalnih materijala i tonova boja, čuvajući tako duh vremena i karakter istorijskog koncepta. Unutrašnjost proširenja je, s druge strane, dizajnirana na veoma moderan način, a prednjače materijali kao što su beton, staklo i drvo. Odabrane su zemljane i tople boje, a posebno je zanimljiva drvena tavanica prostorije sa natkrivenim bazenom, koji unosi dašak topline i intimnosti koje su potrebne takvom mestu. Mirni tonovi poda, zidova i plafona začinjeni su promišljeno odabranim komadima nameštaja u crnoj boji, a bazen je takođe obložen crnim mozaikom.

    Prostor karakterišu veliki panoramski prozori koji uspostavljaju kontinuum između enterijera i eksterijera
    Prostor karakterišu veliki panoramski prozori koji uspostavljaju kontinuum između enterijera i eksterijera
    Prostor karakterišu veliki panoramski prozori koji uspostavljaju kontinuum između enterijera i eksterijera
    Plafon bazenskog prostora materijalizovan je drvenim daskama koje vizuelno formiraju siluetu obrnutih lukova, tipičnih za vinske podrume, i funkcionalno skrivaju sve neophodne instalacije iznad bazena

    Prema rečima arhitekata, saradnja sa naručiocima bila je veoma intenzivna, jer su tokom projektovanja „jurili“ i kratak rok konkursa za dobijanje sredstava iz evropskih fondova, što znači da je najveći deo projektne dokumentacije, od idejnog rešenja do projekta za realizaciju, morao biti gotov za 4 meseca. Realizacija projekta je rezultat lokalnog znanja i iskustva, jer su izvođači bili iz okoline. Većinu ih je pronašao i angažovao investitor, a neke su predložile i arhitekte.

    Informacije o projektu:

    Naziv projekta: Kuća 1624
    Dizajneri: Coinhab d.o.o.
    Autori arhitekture: Tomaž Pažek mag.inž.arh. i Gašper Kogelnik, mag.inž.arh.
    Rukovodilac projekta: Taja Benčina, u.d.i.a.
    Naručilac: Petra i Igor Leber
    Godina planiranja projekta: 2020.-2021.
    Godina realizacije projekta: 2021.-2022.
    Lokacija: Slovenske gorice
    Fotografije: Tadej Bernik i Tomaž Pažek

    Izvođači:

    Kameni podovi i keramika - STMG d.o.o.

    Stolarski radovi - Kreana d.o.o.

    Drvena terasa, parket - Rosko d.o.o.

    Galerija:

    Pogled na sasvim razuđenu topografsku lokaciju.
    Pogled na sasvim razuđenu topografsku lokaciju
    Pogled na proširenje sa donje tačke brda
    Pogled na proširenje sa donje tačke brda
    Manja terasa za goste takođe se otvara prema južnoj strani i vinogradima
    Manja terasa za goste takođe se otvara prema južnoj strani i vinogradima

    kupatilo

    Sobe su obložene drvetom, što daje osećaj intimnosti i gostoprimljivosti
    Sobe su obložene drvetom, što daje osećaj intimnosti i gostoprimljivosti
    Arhitekte su tokom renoviranja koristile i teraco, koji se negde nastavlja vertikalno kao pult a negde kao zidna obloga
    Arhitekte su tokom renoviranja koristile i teraco, koji se negde nastavlja vertikalno kao pult a negde kao zidna obloga
    Zatvoreni bazen sa crnim mozaik-pločicama
    Zatvoreni bazen sa crnim mozaik-pločicama
    Nova materijalnost starog zidanja poštuje njegov istorijski kontekst
    Nova materijalnost starog zidanja poštuje njegov istorijski kontekst
    1537
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana