Za područje

    Neočekivani pravci za jedinstveni enterijer | UNKNOWN Studio

    Članak je pregledalo čak 631+ korisnika
    Projektovanje stanova u novogradnji često je određeno postojećom strukturom i rasporedom. Uvođenjem nesvakidašnjeg pravca u prostor dnevne zone, arhitekti UNKNOWN Studija uveli su u prostor drugačiju geometriju, koja stan čini upečatljivim.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Kompaktan prostor dnevne zone stana podeljen je na dve celine u okviru otvorenog plana – kuhinju koja se nalazi uz sam ulaz, i dnevnu sobu u produžetku. U prožimanju ovih prostorija, grubo nizanje funkcija izbegnuto je kreiranjem kuhinjskog ostrva koje je postavljeno pod uglom, tako da otvara kretanje od ulaza ka dnevnoj sobi, ali i da funkcionalno omogući smeštanje četiri osobe, čime ostrvo preuzima i ulogu trpezarijskog stola.

    01-dnevna-soba.jpg

    Prostor dnevne zone karakterišu celine ugradnog nameštaja koji je prema nacrtima arhitekata realizovao Merano, a koje u prirodnim nijansama zidnih obloga, kao i tonovima crne i bele boje, te konačno reflektujuće površine ogledala na samom ulazu, stvaraju prijatan ritam i naglašavaju mikroceline unutar dnevne zone.

    02b-kuhinja-enterijer.jpg

    Smena materijala uočljiva je i u prostoru kuhinje, pa se tako razlikuju prostori radnih površina u beloj boji, sa tradicionalnom podelom na gornje i donje elemente, i prostori za odlaganje i ugradnu tehniku, koji ponavljaju ton drveta iz ostatka dnevne zone. 

    Harmonija toplih i zemljanih tonova u stanu ostvarena je spojem Eurodom keramike, drvenih obloga i IDC i GIR Store komadnog nameštaja – barskih stolica i sofa u svetlo braon i sivim tonovima.

    02-ulaz.jpg

    Između drvenih i reflektujućih površina dnevne zone, smešten je hodnik u istovetnim oblogama boje drveta sa jedne strane, i ogledala sa druge strane, čime je omogućen prodor prirodne svetlosti u dubinu stana. Postavljanjem ogledala duž celog zida omogućeno je i kadriranje različitih vizura unutar stana tokom kretanja hodnikom.

    05-terasa-sto-mali-prostor.jpg

    Dnevna zona završava se terasom u širini dnevne sobe, u kojoj su takođe kreirane mikroceline za opuštanje i obedovanje, pa se tako uz lounge nameštaj pojavljuje i visoko sedenje uz zid terase. Dok enterijerom dominiraju drveni tonovi i nijanse bele boje, na terasi je kreiran kontrast eksterijera i enterijera, pa ambijent spoljašnjeg prostora čine tamni tonovi sa drvenim akcentima.

    09-kupatilo-zidne-obloge.jpg

    U kupatilu svetlih prirodnih tonova, kao akcenat se javlja Polydec zidna obloga koja, uz visoko ogledalo naglašava vartikalnost prostorije. I u ovoj prostoriji upečatljiva je igra tonova koje stvaraju drveni element, bele zidne obloge i sanitaije, i crni akcenti za odlaganje.

    04-decija-soba.jpg

    Prostor dečije sobe karakterističan je po podužnom nizanju funkcija koje se nižu od ulaza prema prozoru. Prostor za spavanje koncipiran je kao niša na platformi, koja odgovara i sedenju i ležanju, dok je većina prostora slobodna. Pravac pružanja prostorije naglašen je i Niti tepihom, koji uvodi još jednu teksturu u prostor. Tekstilni detalji uvedeni su i na zid sobe, u vidu dekoracije u obliku kaktusa svetlo zelenih tonova, čime je simbolički ali i bukvalno ambijent prostorije „omekšan“.

    06-spavaca-soba.jpg 07-spavaca-soba.jpg

    U glavnoj spavaćoj sobi akcenat je kreiran upotrebom crnih detalja u vidu komadnog nameštaja i rasvete. Kao i u ostatku stana, elementi Nitea, Illuminator i Safe System minimalističke rasvete crne boje doprinose stvaranju ambijentalnih akcenata, i uvođenju čiste i jedinstvene geometrije u prostor.

    Hrabrim poigravanjem sa geometrijom, kako u arhitektonskom oblikovanju dnevne zone, tako i u odabiru zidnih obloga i elemenata rasvete, arhitekti UNKNOWN Studija stvorili su jedinstveni dizajn, koji prostoru u nadogradnji daje upečatljiv pečat.

    08-dnevna-zona.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: Stan u Skyline kompleksu
    Tip investicije: Adaptacija i opremanje stambenog prostora
    Tip objekta: Stan
    Autor: Unknown Studio, Beograd
    Naručilac: Privatni      
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2020.
    Period izgradnje: 2021.
    Lokacija: Beograd
    Površina objekta: 88.0 m2
    Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

    Proizvođači / Izvođači: 

    NITI Designed kilims & blankets je projekat započet 2006. godine od strane Ljubice Milutinović, arhitekte iz Beograda. Ljubicina ideja bila je da doprinese očuvanju autentičnog i tradicionalnog zanata kroz stvaranje proizvoda sa najtalentovanijim tkaljama Srbije. Proizvodi od najkvalitetnijih materijala, jedinstvenog dizajna za svačiji ukus - to je ono što karakteriše NITI Designed kilims & blankets. 

    Tim Unknown Studia, prepoznao je autentičnost proizvoda NITI Designed kilims & blankets i u enterijer dodao tepih koji uvodi još jednu teksturu u prostor.

    Cilim Mera zeleni Niti Design
    Ćilim Merak zeleni NITI Designed kilims & blankets

    25.9.2023.

    631
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana