Za područje

  Gvint pivara – od proizvodnje do krigle u 160 kvadrata | Sanja Velisavljević SV Design & Development

  Članak je pregledalo čak 2604+ korisnika
  Spoj prostora proizvodnje i konzumacije proizvoda po principu „od proizvodnje do stola“ postaje sve češća potreba, kako u održivoj poljoprivredi, tako i u urbanim sredinama. Gvint pivara na Dorćolu, po projektu Sanje Velisavljević (SV D&D) upravo je primer dizajna koji omogućava vizuelnu interakciju sa proizvodnim procesom u samom centru grada.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  U objektu Gvint pivare, napravljen je arhitektonski iskorak, kojim se kroz prostor prožimaju tehnološko projektovanje procesa proizvodnje piva, i zahtevi za stvaranjem udobnog ugostiteljskog objekta. Arhitektkinja Sanja Velisavljević ovom izazovu je pristupila preklapajući različite zone u objektu industrijskog stila.

  01_Gvint_pivara_sv_design_fasada.jpeg
  Gvint pivara deo je nekadašnje industrijske zone na Dorćolu. Foto: Relja Ivanić

  Pozicionirana u nekadašnjoj industrijskoj zoni na Dorćolu, u okviru Dorćol Platz-a, Gvint pivara funkcioniše istovremeno kao savremeni ugostiteljski objekat i kao svojevrsni omaž nekadašnjoj nameni neposrednog okruženja. Prateći nasleđe lokacije, i sam objekat koristi sa jedne strane „teške“ industrijske elemente, a sa druge prozračne elemente i nežne detalje, koji ostvaruju komunikaciju nasleđa konteksta i savremenog trenutka.

  02_Gvint_pivara_sv_design_enterijer.jpeg
  Staklene površine omogućavaju prožimanje enterijera i eksterijera. Foto: Relja Ivanić

  Povezivanje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora ostvareno je formiranjem transparentne granice na pokretnoj fasadi, čime se omogućava potpuno prožimanje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Na frontalnom zidu su kao poseban, a neočekivan simbolički i dizajnerski detalj uvedena HÖRMANN garažna vrata, koja su, prema rečima arhitektkinje, prva staklena garažna vrata primenjena na ugostiteljskom objektu u Srbiji. 

  03_Gvint_pivara_sv_design_garazna_vrata.jpeg
  HÖRMANN staklena garažna vrata daju upečatljiv karakter fasadi. Foto: Relja Ivanić

  Postavljanjem garažnih vrata kao jednog od činilaca karaktera fasade istovremeno je omogućeno neometano odvijanje procesa proizvodnje i distribucije, ali i dizajnerski akcenat koji korespondira sa industrijskim okruženjem. U kreiranju ambijenta i definisanju prostora koji odgovara istovremeno proizvodnji i komfornom ugostiteljskom objektu, važnu ulogu igraju i drvene obloge na fasadi, koje u industrijsko okruženje uvode nežan prirodni ton.

  04_Gvint_pivara_sv_design_enterijer.jpeg
  Crveni šank i prostor za fermentaciju su vizuelni akcenti enterijera. Foto: Relja Ivanić

  Transparentnost i interaktivnost proizvodnog procesa doslovno je prevedena u enterijer objekta, pa je tako ceo proces proizvodnje kraft piva moguće posmatrati iz ugostiteljske zone. Kao vizuelni akcenat koji formira fokalnu tačku u pravcu proizvodne zone, pojavljuje se posebno dizajniran crveni šank, koji citirajući logo pivare crvenom bojom, razuđuje dominantno sive tonove betona i modernizuje industrijski izraz.

  05_Gvint_pivara_sv_design_fasada.jpeg
  Otvaranjem fasade pogled ka proizvodnoj zoni postaje i deo eksterijera. Foto: Relja Ivanić

  U svega 160 kvadratnih metara, projektom su ostvareni kapaciteti hladnih i toplih zona proizvodnog procesa, kao i prostor fermentacije, koji je u dizajnu odabran i kao vizuelni akcenat koji se sagledava kroz stakleni zid iza šanka. Na ovaj način, kreirana je interaktivna vizuelna komunikacija ugostiteljske zone - pivnice i proizvodne zone - pivare, dok je simbolički naglašena „transparentnost proizvodnje i poslovanja“.

  Arhitektonskim oblikovanjem, kako eksterijera koji komunicira sa okruženjem, tako i enterijera koji omogućava uvid u tehnološki proces kao svojevrsnu atrakciju, prostor Gvint pivare po projektu SV D&D -a ističe se kao jedinstvena celina u kojoj se sreću kraft pivo i savremena arhitektura.

  _MG_6962-HDR(3).jpeg

  Projekat

  Pun naziv projekta: GVINT_dorćol platz_pivara_pivnica
  Tip investicije: Objekat je deo nekadašnje industrijske zone koji je priveden drugoj nameni rekonstrukcijom postojećeg objekta na Dorćol Platzu – Dobračina 59b
  Tip objekta: pivara/pivnica
  Autor rekonstrukcije objekta i rešenja enterijera: mast.inž.arh. Sanja Velisavljević (biro_SV Design & Development)
  Naručilac: Privatni
  Period projektovanja: 2017.
  Period izgradnje: 2018.
  Lokacija: Dobračina 59b
  Površina objekta: BRGP 160 m2
  Autor fotografija objekta i enterijera: Relja Ivanić

   

  Izvođači /  Proizvođači: 

  JELADOM d.o.o je preduzeće koje se više od tri decenije bavi projektovanjem, proizvodnjom i montažom drvenih objekata. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu svoje proizvode plasiraju na domaćem i inostranom tržištu. Sedište kompanije JELADOM do.o.o nalazi se u Novom Selu. U okviru projekta Gvint pivare firma JELADOM do.o.o bila je zadužena za fasadne drvene elemente na objektu i ploču radnog pulta na ulazu u objekat.

  Kompanija SILEX d.o.o. Pančevo postoji od 1932. godine. Dugogodišnje iskustvo u poslu obezbedilo im je dobru i neprekidnu vezu sa ino-partnerima, a uspešno poslovanje rezultira i značajnim povećanjem proizvodnje i plasmana robe. Sedište kompanije nalazi se u Pančevu, za više informacija možete posetiti sajt www.silex.rs. U okviru projekta Gvint pivare korišćen je molersko-farbarski materija za unustrašnje radove kompanije SILEX D.O.O. www.silex.rs

  Kompanija EGLO osnovana je 1969. godine u Austriji. Od tada pa do danas kreira i proizvodi najmoderniju dekorativnu rasvetu vrhunskog kvaliteta. U Srbiji posluje od 2005. godine. U okviru projekta Gvint pivare, enterijer je upotpunjen nekim od proizvoda iz EGLO kataloga.

  Firma KZP FRIGO d.o.o. bavi se uvozom, trgovinom na veliko i malo termoizolacionih sendvič panela. Sedište firme nalazi se u Beogradu. U okviru projekta Gvint pivare korišćeni su krovni paneli renomiranog italijanskog proizvođača Lattonedil - ovo su paneli proverenog kvaliteta na koje firma KZP FRIGO d.o.o. daje garanciju.

  Fabrika boja i lakova PITURA d.o.o. osnovana je 1995. godine u Beogradu. Tokom 27 godina postojana firma PITURA d.o.o, uložila je dosta rada i napora kako bi kreirala proizvode koji ispunjavaju sve zahteve njihovih klijenata. Danas, ova firma poznata je kupcima u reginu ali i u inostranstvu. U okviru projekta Gvint pivare završni unutrašnji podni sistemi su proizvod firme PITURA d.o.o.

  Na osnovu dugogodišnjeg uspešnog rada nastao je ŠUTIĆ PROJEKT BIRO d.o.o. Kopanija ŠUTIĆ PROJEKT BIRO d.o.o. bavi projektovanjem, inženjeringom i izvođenjem aluminijumskih i PVC konstrukcija i termotehničkih instalacija- aluminijumske i PVC stolarije, staklenih fasada i alubonda, staklenih bašta, prateće opreme, termotehničkih instalacija i solarnih sistema. Sedište kompanije nalazi se u Beogradu, u ulici Radoja Domanovića 11. U okviru projekta Gvint pivare kompanija ŠUTIĆ PROJEKT BIRO D.O.O. radila je fasadnu aluminijumsku bravariju i aluminijumsku unutrašnju bravariju i stolariju.

  29.12.2022.

  2604
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana