Za područje

  Crveni zidovi kao pečat enterijera: Studio Fluid

  Članak je pregledalo čak 3577+ korisnika
  Opredeljenje za određeni koncept prilikom uređenja životnog prostora ume da bude naporno, jer se često može desiti da jedan željeni stil isključuje drugi. Često se u željama korisnika prostora spajaju potreba za upečatljivošću boja i minimalističkim ili industrijskim dizajnom – potreba da prostori istovremeno budu lični i u skladu sa savremenim trendovima. Na primeru stana u Gramšijevoj možemo videti kako su ovakvi spojevi ne samo mogući, već i veoma atraktivni.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović 

  Primena boje u enterijeru najčešće se u savremenoj arhitektonskoj praksi odnosi na definisanje akcenta koji povezuje sve prostorije. U različitim kulturama, boje u enterijeru imaju različita značenja, a već dugo se uticaj boje na ponašanje i osećanja korisnika prostora izučava u psihologiji.

  kuca-crvenih-zidova.png
  „Kuća crvenih zidova” u Pompeji; izvor: pompeiisites.org

  Posmatrano istorijski, može se uočiti da se upravo primenom boje još u antičkim vilama i palatama ukazivalo na raskoš življenja u ovim prostorima. Crvena boja, koja je zastupljena u stanu u Gramšijevoj, donekle asocira i na velelepne prostore Palate u Knososu ili „Kuće crvenih zidova” i Vile misterija u Pompeji, ili kasnijih salona koji su nosili nazive po bojama u brojnim evropskim palatama, zbog čega zastupljenost crvenih elemenata ne bi trebalo da bude specifikum samog projekta, već naglašavanje kontinuiteta primene boje u naglašavanju vrednosti prostora.

  Projekt Studija Fluid, na Novom Beogradu, pomerio je granice tretmana površina u enterijeru, primenom boje na način koji izlazi iz okvira prostornog akcenta, i postaje lični pečat čitavog prostora. Kroz stan je naglašena i gradacija primene crvene boje, kojom su istovremeno akcentovane prostorije po privatnosti, dok je sam stan protkan detaljima koji se ponavljaju u različitim prostorijama.

  hodnik-stana.png
  Hodnik stana; izvor: Studio Fluid

  Prvi kontakt sa stanom i ulazna zona kao „najjavniji” deo, definisani su belom bojom i bogatim teksturama u drvetu koje prelamaju svetlost. Prolaskom kroz ulaznu zonu u hodnik, počinju se nazirati crveni detalji, koji poput putokaza upućuju na privatne zone stana. Praćenjem zastupljenosti bele boje, ponovo se možemo naći u prostorijama nižeg stepena privatnosti – trpezariji i dnevnoj sobi, da bi kretanje ka zoni veće privatnosti – kuhinji, ponovo bilo naglašeno pojavom crvene boje u prostoru.

  crveni-detalji.png
  Povezivanje ambijenata crvenim detaljima; izvor: Studio Fluid

  U dnevnoj sobi i trpezariji upotrebom tekstura neutralnih boja omogućen je veći prodor svetlosti, dok se repeticijom teksture drveta na parketu i komodama, povezuju horizontalni detalji. Vertikalni detalji dnevne sobe, poput polica, izrađeni su od belog drveta, čime se naglašava mogućnost korisnika da sam određuje akcente u prostoriji, na osnovu predmeta u policama koji čine upečatljivi detalj dnevne sobe. Crvena boja je u dnevnom boravku zastupljena u vidu komada nameštaja crvene boje niskog intenziteta, koja nije upadljiva kao dominantni prostorni akcent, ali vizuelno povezuje dnevnu sa „privatnijim” zonama.

  dnevna-soba.png
  Dnevna soba; izvor: Studio Fluid

  Kuhinja, kao prostor većeg nivoa privatnosti u odnosu na boravak i trpezariju, zasićenija je crvenom bojom. Donji elementi, tamnocrveni, vizuelno formiraju traku koja usmerava korisnika ka unutrašnjosti kuhinje, dok istovremeno gostima naglašava vizuelnu barijeru i promenu ambijenta iz javnog u privatno. U kuhinji je ponovljen motiv teksture na ugradnim elementima, čime se jasno može uočiti čitljivost prostora i projektantske namere da se vertikalni prostori za odlaganje u čitavom stanu oblikuju na istovetan način.

  crvena-kuhinja.png
  Kuhinja; izvor: Studio Fluid

  Najprivatnija zona stana - spavaća soba, pokazuje maksimalno korišćenje i intenzitet crvene (odnosno bordo) boje u enterijeru. Prema različitim psiholozima, upotreba crvene u enterijeru pozitivno utiče na raspoloženje korisnika, dok se ponegde navodi da ona pozitivno utiče i na podizanje energije. Upotreba ove tople boje u bordo tonovima, u projektu Studija Fluid, sprovedena je na više nivoa – od zidova, preko kreveta do ugradnog nameštaja. Ponavljanjem iste nijanse u različitim materijalima, omogućava se prijatno iskustvo korisnika, dok različitost materijala dehomogenizuje utisak prostorije i čini je atraktivnom.

  spavaca-soba.png
  Detalj ambijenta spavaće sobe; izvor: Studio Fluid

  I u slučaju ormana u spavaćoj sobi, ponovljene su teksture drveta zastupljene na elementima za odlaganje i u drugim prostorijama, ali u ovom slučaju bordo bojom su u potpunosti uklopljeni u okruženje. Na osnovu „čitanja” tekstura, korisniku je naglašena namena svakog elementa, dok je gostima vizuelnim jezikom jasno stavljeno do znanja koje su zone privatne.

  crveni-zidovi-pecat-enterijera.png
  Spavaća soba; izvor: Studio Fluid
  PROJEKT
  Pun naziv projekta: Stan u Gramšijevoj 3a
  Tip intervencije: Adaptacija i enterijersko uređenje stana
  Tip objekta: Stan
  Adresa: Gramšijeva 3a
  Autor: Studio Fluid
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2020. godina
  Period izgradnje: 2020. godine
  Lokacija: Gramšijeva 3a, Novi Beograd
  Površina: 82 m2
  Autor fotografija enterijera: Jovana Rakezić

  MATERIJALI:

  Osvetljenje: IBF rasvetni sistemi d.o.o, Beograd, RS; Gubi

  Serijski (tipski) nameštaj: Molteni&C / IDC Home&Office Furniture, Beograd, RS &Tradition / IDC Home&Office Furniture, Beograd, RS Bomat / IDC Home&Office Furniture, Beograd, RS Gubi / 

  26. oktobar 2021.

  3577
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana