Za područje

  Eklektičan i moderan salonski stan | Dello.

  Dizajn beogradskih salonskih stanova iz međuratnog perioda u skladu sa savremenim načinom života omogućava eksperimentisanje sa različitim stilovima, kojima se veličanstvene karakteristike salonaca poput visokih plafona ili karakterističnih obrada vrata i zidova adaptiraju za potrebe novog načina stanovanja. Modernizujući jedan ovakav stan, arhitekti studija Dello. su stvorili minimalistički eklektičan prostor za savremeni život.

  Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

  01-salonac-trpezarija.jpg

  U ponovnom oživljavanju ovog stana, kao podloga za stvaranje jedinstvenog stambenog ambijenta odabrani su beli zidovi, koji podstiču miran tok pogleda kroz prostor. Kao kontrast mirnim površinama belih zidova ističu se drveni detalji, od nasleđene obrade stolarije u stanu do pažljivo odabranih komada nameštaja.

  02-salonac-ulaz.jpg

  Stvaranje segmenata unutar pojedinačnih zona ostvareno je pozicioniranjem nameštaja u velikim prostorijama, pa se tako mikroceline ulazne zone koja je ujedno i trpezarija razdvajaju po grupacijama nameštaja – trpezarijskog stola sa Emmeti stolicama koje čine društveno jezgro stana, i drvenog ormara sa vratima od ratana, te Soba23 klupom koja simbolizuje mikroambijent predsoblja i naglašava podužno pružanje prostorije.

  03-salonac-dnevna-soba.jpg

  Prelazak u dnevnu sobu transformisan je suptilnim povezivanjem u vidu kontinuiranog prostiranja Artinjan parketa duž čitavog stana, te zadržanom obradom ragastova nekadašnjih vrata, koja su u interpretaciji Dello. studija zadržana kao otvoreni portali između dnevne sobe i trpezarije. U modernizovanom ambijentu bele boje do posebnog izražaja dolazi zidana polica svedene geometrije, obogaćena Soba23 detaljima, dok Gir fotelja predstavlja jednu od fokalnih tačaka prostorije. 

  04b-dnevna-soba-rasveta.jpg

  Eklektični izraz u dnevnoj sobi postignut je kombinovanjem Soba23 stočića u toplim tonovima i rasvete u crnoj boji, koja po rečima arhitekata, doprinosi sofisticiranoj estetici stana. 

  05-1-salonac-ugaona-kuhinja.jpg

  Kuhinja ovog salonca organizovana je kao ugaona, sa minimalističkim korpusima u dva tona, čime je dodatno naglašena visina stana. Poigravajući se sa nasleđenim elementima u novoj strukturi, arhitekti su između prostora kuhinje i predsoblja, odnosno trpezarije, zadržali prozor koji stvara vizuelnu vezu dve prostorije i kadrirano prožimanje ambijenata.

  05-2-prozor-u-kuhinji.jpg

  Prodor prirodne svetlosti u kuhinju ostvaren je postavljanjem uskih visokih Miba prozora koji otvaraju prostor kuhinje ka svetlarniku. Zajedno sa prozorom prema trpezariji, ugaona kuhinja je na nesvakidašnji način projektovana kao potpuno prozračna, što je retkost u kuhinjama ovakve strukture.

  06-salonac-spavaca.jpg

  Zadržane vrednosti salonskog stana u potpunosti dolaze do izražaja u spavaćoj sobi koja je formirana kao master spavaći blok promenom konfiguracije pomoćnih prostorija. Kao rezultat, u kome se na upečatljiv način spajaju nasleđene i moderne vrednosti, stvoren je umirujuć ambijent koji simbolizuje suvremen detalj rasvete uokviren na plafonu gipsanom rozetnom, koja je jedan od oblikovnih simbola salonskih stanova.

  07-salonac-decija.jpg

  U najživopisnijem delu stana – dečijoj sobi, kreiran je specifičan omaž modernističkom periodu u kome je nastala zgrada, pa su tako ograde plavih dečijih kreveta na sprat oblikovane u skladu sa inspiracijom brodovima, čime je stvoren razigran simbolički izraz, koji u suvremeni trenutak i dečiju sobu uvodi ne samo atraktivan detalj, već i omaž nekadašnjoj vodilji dizajna detalja u arhitekturi. 

  Poštujući nasleđe beogradskih salonskih stanova, i uvodeći moderan izraz koji stanu daje novi život usklađen sa potrebama petočlane porodice, arhitekti Dello. studija kreirali su atraktivan stambeni prostor u kome se prožimaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

  08-trpezarija.jpg

  28.2.2024.

  Projekat

  Pun naziv projekta: J5 Apartment
  Tip investicije: Rekonstrukcija enterijera porodičnog salonca u centru grada
  Tip objekta: stambeni
  Autor: Dello.
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2020.
  Period izgradnje: 2020/2021
  Lokacija: Beograd
  Površina objekta: 120m2
  Autor fotografija enterijera: Jovana Rakezić
  416
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana