Za područje

  Futro House – oaza za grafičkog dizajnera na obroncima Kosmaja | INKA

  Članak je pregledalo čak 1330+ korisnika
  Vikendice i kuće za privremeni boravak imaju sopstveni sistem projektovanja, u kojima je centralni motiv stvaranje prostora za odmor i beg iz grada. Kada se takav prostor stvara za umetnika i grafičkog dizajnera – pojavljuje se još jedan sloj inspiracije za dizajn vikendice. Prateći „kežual smart“ stil dizajnera Slavimira Stojanovića Futroa, arhitekti INKA Studija stvorile su specifičnu oazu nadomak Beograda.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović

  Projektujući kuću za grafičkog dizajnera, arhitekti INKA Studija vodili su se osnovnim elementima grafičkog dizajna - tačkom, linijom i površinom, koje su u skladnom ritmu povezane u enterijeru i eksterijeru. 

  01-kuhinjski-blok-otvoren-plan.jpeg

  Kreirajući prostor kao otvoren plan unutar strukture bele boje, kao primarne površine koja podstiče na stvaranje, arhitekti su u enterijer smestili drveni masiv, koji se percipira kao površina prirodnih tonova, a u koji su smestili kuhinjski blok, kupatilo i elemente za odlaganje, koje je izveo Enterijer Bojović. Prostor kuhinjskog ostrva sa trpezarijskim stolom izvučen je kroz prostor otvorenog plana prema dnevnoj sobi, i tako je kreirano kružno kretanje kroz donji nivo objekta.

  02-dnevna-soba-futro.jpeg

  Da bi kuća postala mesto inspiracije, dnevna zona je artikulisana pojedinačnim komadima „vintidž“ nameštaja, po izboru klijenta, pri čemu je lični pečat jasno vidljiv u svim segmentima vikendice - od krova do fotelje. Jednostavnost forme ogleda se i u korišćenju kosine krova kojom se iz dnevne zone suptilno usmerava pogled prema galeriji za spavanje.

  U ambijentu dnevne zone važnu ulogu ima osvetljenje, pa je tako prirodna svetlost propuštena kroz klizne prozore Sunce Marinković, kojima je omogućeno prožimanje enterijera i eksterijera, dok je pozicioniranjem Lightology lab spot rasvete, projektantski određena ujednačena rasveta tokom večernjih časova.

  03-stepenice-futro-enterijer.jpeg

  Komunikacija gornjeg i donjeg nivoa ostvarena je skulpturalno projektovanim stepeništem, koje u dinamičnoj formi nastavlja potez drvene površine i prelamanjem senki te nesvakidašnjom geometrijom, naglašava uspon kao teksturu, odnosno, kao ravnopravno tretirane vizuelni i funkcionalni element kuće.

  04-futro-gelender.jpeg

  Linearni potez crnog gelendera koji se kontinualno nastavlja u funkciji ograde galerije predstavlja arhitektonsku interpretaciju linije kao vizuelnog elementa. Svojim skretanjima uz i preko drvenog kubusa, linija postaje trodimenzionalni potez koji u crnoj boji stvara granicu između mikroambijenata.

  05-fasada-od-arisa.jpeg

  Eksterijerom Futro kuće dominiraju Darkknot fasada i krov od termotretiranog ariša koje, sa jedne strane stvaraju arhetipski drveni pokrivač kuće, a sa druge, u tankim letvicama i vertikalnoj šari, akcentuju minimalistički i moderni stil objekta. 

  Kao citat grafičkog rastera, u eksterijeru kuće se pojavljuje i crna pergola, koja uvodi još jednu geometriju u prostor, a ona uspostavlja vizuelni balans u odnosu na površinu tretiranu arišom.

  06-eksterijer-basta.jpeg

  Betonska podloga iz enterijera u čistoj pravougaonoj geometriji izlazi i u dvorište, stvarajući ujednačen vizuelni ključ po kome se prepoznaju mesta za okupljanje i opuštanje. Koristeći kuću kao početnu tačku komunikacije, sa duže strane je kreirana platforma za odmor, u kojoj je kao tačkasti element tretirano drvo, dok se na kraću stranu nadovezuje minimalistički prostor bazena.

  Artikulišući arhitektonski prostor kroz igru motiva iz grafičkog dizajna, arhitekti INKA studija su stvorili upečatljiv prostor za odmor, koji podstiče inspiraciju, dok su mirnim minimalističkim potezima i toplinom drveta stvorili spoj arhetipskog prostora za boravak u prirodi i potpuno savremenih dizajnerskih tokova.

  07-bazen-dvoriste.jpeg

  16.11.2023.

  Projekt

  Pun naziv projekta: Futro house
  Tip investicije: Projektovanje i izgradnja privatne kuće za odmor     
  Tip objekta: Slobodnostojeći stambeni objekt                                 
  Adresa: Parcani

  Autor:
  INKA studio / Marina Lazović dia. Predrag Ignjatović dia. Zoran Lazović dia. Dunja Nedeljković dia. 

  Naručilac: Slavimir Stojanović Futro
  Korisnik: Slavimir Stojanović Futro
  Period projektovanja: 2020.-2022.
  Period izgradnje: 2021.-2023.
  Lokacija: Parcani, Opstina Sopot
  Površina objekta: Pb=118,34m2
  Površina parcele: Pp=1039,00m2
  Autor fotografija: Relja Ivanić
  1330
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana