Za područje

  Porcelanski raj u roze tonovima | Situacije Studio + Studio Dello.

  Članak je pregledalo čak 2506+ korisnika
  Jedan od materijala koji upućuju na luksuz, kvalitet i raskoš svakako je porcelan. Dok se najčešće posmatra kao enterijerski detalj u službi dizajna, u slučaju projekta „Boya Porcelain“, autorskog tima studija Situacije i studija Dello., ispitano je kako izgleda enterijer upotrebnog prostora u službi porcelana.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Proizvodnja upotrebnih predmeta od prirodnih materijala karakteristična je još za najranije ljudske civilizacije, kada su se proizvodili elementi od zemlje i keramike. Otkrićem „recepta“ za smesu za porcelan, predmeti postaju izdržljiviji, i simboli raskošnih trpeza. Prostori tradicionalne proizvodnje porcelana odvijali u se u okvirima malih radionica sa pećima, zbog čega danas, a naročito sa modernim procesima pečenja, mogu da se umetnu u gradske sredine kao tanka nit između industrije i umetnosti.

  Dubljim odnosom prema porcelanskim elementima kao delima primenjene umetnosti, i prostori proizvodnje postali su hibridne celine izložbenih prostora i ateljea, što se posebno sagledava u projektu autorskog tima koji je dobio nagradu 44. Salona arhitekture u kategoriji enterijer. Prožimanjem tradicionalnog zanata, savremene arhitekture, izložbenog i umetničkog karaktera, nastao je upečatljiv prostor, koji pored besprekorne funkcionalnosti odiše i jakim arhitektonskim izrazom.

  01_00_SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Prostor pulta u zadnjem delu Boya Porcelain-a prožima nežni ton roze boje sa oštrom geometrijom greda na tavanici, Foto: Lumina Images

  Savremeni trendovi u modi i dizajnu preispituju granice i karakter primene roze boje, i njenog redefinisanja kao sofisticirane i elegantne boje, koja u svojim različitim nijansama stvara diverzitet ambijenata i prostornih celina. Po ovom principu, u projektu studija Situacije, svetla nijansa roze boje sa zemljanim podtonom iskorišćena je kao glavni ton zone ateljea i dominantna pozadina donje zone „Boya Porcelain“-a, u kojoj se prožimaju kontrasti oštre geometrije tavanice i pulta sa nežnom bojom i teksturom draperija.

  02_SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Ambijent prostora za sastanke definisan je tamnijim nijansama, Foto: Lumina Images

  Uz svetli prostor pulta, namenjen komunikaciji sa posetiocima, nalazi se kancelarija za sastanke, u tamnijim nijansama koje kreiraju intimniju atmosferu, prilagođenu nameni. Kancelarija nije odvojena od izložbenog prostora jakom pregradom, već draperijom, koja stvara „meku“ granicu zona i omogućava kontakt između izložbeno-prodajnog prostora i kancelarije.

  03_SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Naglašena vertikalnost prostora povezuje izložbeno-prodajni prostor i atelje, Foto: Lumina Images

  Komunikacije prema ateljeu na gornjem nivou naglašene su kako minimalističkim potezom osvetljenja na podestu, koje stvara sceničan kadar, tako i metalnim regalom tamne nijanse koja se kao autorski akcenat pojavljuje i u drugim projektima studija Situacije. Dispozicijom porcelanskog posuđa i dekorativnih predmeta u otvore regala istovremeno se naglašava vertikalnost prostora, kao i veza finalnog proizvoda kao izloženog umetničkog dela sa procesom proizvodnje koji se odvija na spratu.

  04__SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Osvetljenje i raspored nameštaja čine prostor fleksibilnim, Foto: Lumina Images

  Proizvodnja porcelana odvija se u prostoru svetlih tonova, u ambijentu koji kombinuje karakteristike umetničkog ateljea, mesta okupljanja i edukacije, i prostora zanatske radionice. Odabirom nameštaja i rasvete, prostor je artikulisan kao fleksibilan, dok nijansa zidova, polica i stola kreiraju radostan ambijent.

  05__SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Prirodni materijali i prirodno osvetljenje definišu karakter donje zone, Foto: Lumina Images

  Kreiranje ambijenta izložbeno-prodajnog prostora definisano je prirodnim osvetljenjem koje omogućava kontinuitet prirodnih elemenata, od osvetljaja, preko biljaka i biljnih motiva u enterijeru do drvenog stola i na kraju – samog porcelana. Kao akcenat u sredini prostora ističe se masivan sto, koji pored asocijativne uloge u odnosu prema nameni porcelanskog posuđa, poziva i na zadržavanje, komunikaciju i interakciju, čime naglašava tradicionalni i simbolički značaj trpezarijskog stola kao mesta okupljanja.

  06__SITUACIJE_BOYA.jpeg
  Igra nežnih i oštrih elemenata nastavljena je i na konstruktivnim elementima presvučenim porcelanskim laticama. Foto: Lumina Images

  U enterijerskom oblikovanju izložbenog prostora, porcelanski detalji korišćeni su i u akcentovanju konstruktivnih elemenata, pri čemu se najbolje sagledava simbioza nežnih poteza i raskošne simbolike porcelana, i njene izdržljivosti koja se simbolički čita iz geometrije stuba presvučene porcelanskim „laticama“.

  Dizajn prostora „Boya Porcelain“ predstavlja prostor koji na najbolji način otelotvoruje eleganciju porcelana, dok redefiniše granice proizvodnje i proizvoda kroz arhitekturu, naročito kroz detalj stola na donjem nivou koji poziva na zadržavanje i korišćenje porcelanskog posuđa u prostoru u kom ono i nastaje.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Boya Porcelain

  Tip investicije: enterijer studija i prodavnice

  Tip objekta: Stambeno-poslovni objekat

  Adresa: Carigradska 7

  Autor: Milica Tasić /Studio Situacije/ + Staša Radmilović Diklić /Studio Dello./

  Naručilac: Boya Porcelain

  Korisnik: Boya Porcelain

  Period projektovanja: 2020.

  Period izgradnje: 2020.

  Lokacija: Beograd

  Površina objekta: 160m2

  Autor fotografija enterijera: Lumina Images

   

  29.4.2022

  2506
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana