Za područje

  Minimalizam akcentovan toplim drvetom | Aleksandar Gušić - Gušić Architecture

  Članak je pregledalo čak 1758+ korisnika
  Personalizacija tipskih prostora savremenog stanovanja i uvođenje jasnih arhitektonskih stilova i izraza u enterijere dobar su poligon za ispitivanje različitih potreba korisnika u istovetnim stambenim strukturama. U projektu studija Gušić Architecture prostor je koncipiran kao minimalistički, a akcentovan toplim drvenim detaljima.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Opremanje enterijera stanova u novogradnji otvara mogućnost za primenu različitih stilova u prostoru, koji odgovaraju dispoziciji stana unutar objekta. U jednostrano orijentisanim stanovima, u kojima su prozori najčešće na krajevima funkcionalnih zona, poželjno je omogućiti maksimalan osvetljaj prostora i naglasiti njegovu površinu.

  U stanu Park 11, za naglašavanje prozračnosti prostora izabran je minimalistički stil inspirisan skandinavskim modernim dizajnom, koji prostoru omogućava kontraste belih površina i drveta, kao i čvrstih i mekih elemenata. Ova igra kontrasta u enterijeru prevedena je u projektantske poteze kojima je definisan karakter stana.

  01_gusic_park11.png
  Dnevnoj i noćnoj zoni pristupljeno je kao jedinstvenoj celini kojom dominira prodor svetlosti, Foto: Relja Ivanić

  Funkcionalna struktura dvosobnog stana ima naglašenu podelu dnevne i noćne zone, kojoj je pristupljeno kao jedinstvenoj ambijentalnoj celini u kojoj se razlikuju proporcije zastupljenosti i tretmana drvenih elemenata. U obe zone, akcenat je stavljen na oblikovanje svetlosti i stvaranje različitih mikrocelina za odmor.

  Zone stana povezane su dvostruko – kroz predsoblje i preko terase, zbog čega je tokom toplih meseci omogućeno kružno kretanje kroz stan – kvalitet koji je naglašen i samim arhitektonskim rešenjem. Šema kretanja kroz dnevnu zonu dodatno je naglašena trakastim elementom rasvete na plafonu, kojim se istovremeno naglašavaju dubina stana i povezivanje izvora prirodne i artificijelne svetlosti.

  02_gusic_park11.png
  Drvenim elementima i nameštajem naglašen je pravac pružanja prostorije, Foto: Relja Ivanić

  Vizuelni kontinuitet poteza drvenih elemenata u dnevnoj zoni naglašen je trakastim potezom komode, koja, kao i element rasvete, naglašava pravac prostiranja prostorije. Dispozicija sofe paralelne sa komodom stvara kontrast između mekih i čvrstih detalja, čime se razigrava dominantno beli i svetao prostor.

  Pozicijom šanka, dizajniran je prekid u funkcionalnim zonama dnevne sobe i kuhinje, dok je istovremeno omogućen vizuelni kontinuitet do kraja stana. U zoni šanka nalazi se visoki element za odlaganje od drveta, koji „nastavlja“ vizuelni akcenat sa komode iz dnevne sobe i prenosi je u celinu kuhinje, naglašavajući arhitektonski izraz stana.

  02_gusic_park11.png
  Zastorima karakterističnim za rad Gušić Architecture ostvarena je privatnost, kao i mekši prodor svetlosti, Foto: Relja Ivanić

  Značajan funkcionalan detalj, a takođe i prepoznatljiv element arhitekture Gušić arhitekata, su zastori na prozorima, koji granicu prostora čine mekšom i disperznom, istovremeno čineći prodor svetlosti u stan kontrolisanim i mekšim. U okviru stambenog kompleksa veće gustine, ovi zastori imaju i ulogu u ostvarivanju visokog stepena privatnosti korisnika.

  04_gusic_park11.png
  U kuhinji je upečatljiv ritam belih i drvenih površina, uspostavljen u dnevnoj sobi, Foto: Relja Ivanić

  U uspostavljanju proporcije i pravilnosti između belih površina i drvenih elemenata jasno se izdvajaju drveni prostori za odlaganje, koji maksimizuju funkcionalnost stana. Isti vizuelni jezik zastupljen je u kuhinji, u kojoj su gornji elementi tretirani kao zidne površine – belom bojom, dok donji elementi nastavljaju vizuelni ključ prostora za odlaganje iz ostatka stana – u toplim drvenim tonovima.

  05_gusic_park11.png
  Spavaćom sobom dominira umirujući ton drveta, Foto: Relja Ivanić

  Umirujući ton drveta dodatno je naglašen u spavaćoj sobi, u podnim oblogama i nameštaju, u kojima je posebno dizajniran relaksirajući prirodni prostor. Kontinuiranom primenom istog materijala u spavaćoj sobi definisan je prostor bez jakih vizuelnih senzacija, koji maksimizuje komfor prostorne celine.

  06_gusic_park11.png
  Velikim staklenim površinama i ogledalom su vizuelno spojeni enterijer i eksterijer, Foto: Relja Ivanić

  Prostor između spavaće sobe i terase tretiran je istovremeno kao element spajanja i razdvajanja, pa tako organizacijom nameštaja, pozicioniranjem ogledala i projektovanjem šeme kretanja prostori mogu da se dožive kao jedinstven prostor, koji kombinuje spoljašnje i unutrašnje ambijente. Definisanjem terase kao tamne zone naglašenom upotrebom crne boje, i repeticijom komada nameštaja iz enterijera, ambijenti stana, kao i kretanje kroz njega postaju zaokruženi.

  Odabirom stila u skladu sa potrebama korisnika, kao i projektantskim postupkom maksimizacije svetlosti i kontrasta celina za boravak, u tipski stan su uvedene nove vrednosti, dok je definisanjem karaktera prostora uvođenjem elemenata skandinavskog modernizma, stan dobio internacionalni upečatljivi izgled.

  07_gusic_park11.png

  Projekat 

  Pun naziv projekta: Enterijer Park 11

  Tip investicije: Privatni

  Tip objekta: Stambeni 

  Adresa: Aleksinačkih rudara 37

  Autor: Aleksandar Gušić, Gušić Architecture

  Naručilac: privatni

  Period projektovanja: 2021

  Period izgradnje: 2021

  Lokacija: Novi Beograd

  Površina objekta: 50m2

  Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

  Proizvođači/Izvođači:

  MIMCO LIVING DOO je priča o unikatnom nameštaju koja traje od 1992. godine. Ručno izrađeni komadi ističu se po kvalitetu, formi i funkcionalnosti. Klijentima su na raspolaganju dizajneri enterijera koji nude inovativna i besprekorna rešenja za uređenje životnog prostora. Njihov salon nalazi se u Beogradu. U okviru projekta ENTERIJER PARK 11 izradili su sofu i tabure.

  31.5.2022.

  1758
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana