Za područje

    Minimalistički stan sa naglašenim mikroambijentima i recikliranim materijalima | Freya Architects

    Članak je pregledalo čak 557+ korisnika
    Savremena arhitektura stanova sa otvorenim planom dnevne zone oslanja se kako na stvaranje multifunkcionalnih celina, tako i na artikulisanje granica između prostora koje svaku funkcionalnu zonu čine upečatljivom. U projektu stana na Vračaru, Freya Architects su ispitali kako upotreba površina u boji doprinosi stvaranju toka ambijenata.

    Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

    01-moderan-enterijer-stana.jpg

    Prvi utisak pri ulasku u ovaj stan kreiraju kontrasti između masiva crne boje, u kome su skrivene prostorije koje su određene većim stepenom privatnosti, i belih površina zidova dnevne zone. U projektovanju pogleda kroz prostor, Freya Architects su koristili odnose svetlih i tamnih detalja i njihovo kombinovanje u tačkastim, linearnim i površinskim potezima.

    02-detalj-stola.jpg

    U prožimanju funkcija open-space strukture dnevne zone posebnu ulogu ima minimalistički trpezarijski sto jednostavne geometrije izrađen od Fragment inovativnog materijala koji u svojoj teksturi sadrži 75% reciklažnog stakla. Nalikujući teracu, ovaj materijal predstavlja vizuelno dinamični element prostorije, dok istovremeno u savremenu arhitektonsku praksu uvodi primenu održivih materijala.

    03-moderna-bez-kuhinja.jpg

    Ploča Fragment materijala sa stola transformiše se u radnu ploču u kuhinji, koja je artikulisana kao monohromatska bež kocka umetnuta u prostor stana. Korišćenjem istog materijala na frontovima, radnoj površini, zidovima i plafonu, u otvorenom planu napravljena je vizuelno izdvojena celina kuhinje.

    04-kontrasti-u-enterijeru.jpg

    Poigravanjem sa planovima, upotrebom boje i prepuštanjem elemenata iz jedne mikroceline u prostor druge, stvorena je interesantna struktura koja odgovara savremenom stanovanju. Zajedno sa nesvakidašnjim posebno dizajniranim metalnim detaljima, koji se pojavljuju u kuhinji, pored kontrasta svetlih i tamnih boja, u prostoru se pojavljuju i kontrasti prirodnih i artificijelnih materijala.

    05-crna-dnevna-soba.jpg

    Dnevna soba ovog stana određena je crnim drvenim površinama upečatljivih po spoju pravih uglova i zaobljenih ivica. Dok zatvorenim frontom dominiraju ravne površine sa pravim uglovima koje pripadaju crnom masivu u središtu stana, prostorni akcenat čini Ellika klub sto oblih ivica i nepravilnog oblika.

    06-dnevna-soba-odlaganje.jpg

    Poigravanje sa planovima definisano stvaranjem mikrocelina i upotrebom mirne bež boje nastavljeno je i u noćnoj zoni, pa je tako u prostor malih dimenzija uveden garderober iz nekoliko masivnih segmenata,, koji sa jedne strane formiraju pretprostor spavaće sobe, dok istovremeno, u minimalnim dimenzijama, omogućavaju potpunu funkcionalnost prostora za odlaganje.

    07-spavaca-soba-orman.jpg

    Upotrebom posebno dizajniranih komada nameštaja, održivih materijala i jakih kontrasta, ovaj stan pokazuje na koji način minimalistički potezi mogu doprineti atraktivnosti stambenih prostora. 

    Pozicioniranjem umetnutih monohromatskih blokova, te stvaranjem zajedničkih elemenata nameštaja za više prostornih mikrocelina, Freya Architects su dali savremene smernice za fragmentaciju prostora otvorenog plana, koji odgovaraju prostorima kako manje, tako i veće kvadrature.

    08-detalj-police.jpg

    1.3.2024.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Vračar Apartment 
    Tip objekta: Stan
    Adresa: Vračar, Beograd
    Autor: Freya Architects 
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2023
    Period izgradnje: 2023
    Lokacija: Beograd
    Površina objekta: 78m2
    Autor fotografija enterijera: Ilya Ivanov 

    Proizvođači / Izvođači: 

    Fragment Incorporated d.o.o. je startap kompanija koja proizvodi inovativne građevinske materijale, posebno Fragment panele, koji su napravljeni od recikliranog stakla, cementa i aditiva. Ovaj materijal nudi estetski privlačna i ekološki odgovorna rešenja za preduzetnike, arhitekte, dizajnere enterijera i proizvođače nameštaja. Ideja za Fragment panele proizašla je iz istraživanja umetnosti i nauke, a nakon tri godine razvoja i preko 2000 eksperimenata, proizvod je uspešno lansiran na tržište. Sastav panela, koji uključuje 73% stakla i 15 specifičnih aditiva, razvijen je uz pomoć stručnjaka i opreme u laboratorijima, a mašine za proizvodnju su dizajnirane za masovnu proizvodnju. Fragment tim se takođe ponosi zaštitom svoje intelektualne svojine i postignućem prelaska sa eksperimentalne na funkcionalnu proizvodnju. Sedište kompanije Fragment Incorporated d.o.o. nalazi se u Čačku, više informacija o njihovom poslovanju možete naći na www.fragment.rs 

    Galerija

    GAL1.jpg

    GAL2.jpg

    GAL3.jpg

    GAL5.jpg

    GAL6.jpg

    557
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana