Za područje

    Moderna kancelarija pod austrougarskim lukovima | Nenad Nasifović

    Članak je pregledalo čak 1042+ korisnika
    Projektovanje poslovnih prostora u savremenoj arhitekturi vezuje se za stvaranje fleksibilnih prostora koji odgovaraju modernim tipovima poslovanja, ali i za dizajn upečatljivih ambijenata koji će klijentima biti upamtljivi. Projekat Geo-EN kancelarije firme za geodetske usluge, po projektu arhitekte Nenada Nasifovića spaja upravo nove prostorne modele poslovanja i nasleđene kvalitete objekta u kome je kancelarija smeštena.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Smeštena u objektu iz 19. veka, kancelarija Geo-EN specifična je po tome što kao jedan prostor od svega 47 kvadratnih metara objedinjuje mikroceline radnih jedinica, konferencijske sale, čajne kuhinje, toaleta i arhive, stvarajući lako pristupačan funkcionalni sklop. Pored potpune funkcionalnosti prožimanja ovih mikrocelina, do posebnog izražaja dolazi spajanje estetskih vrednosti nasleđenih karakteristika prostora, koji se ogleda u lučnim svodovima od opeke, i modernog rešenja mirnih ravnih površina.

    01-svod-od-opeke-enterijer.jpg

    Nedostatak institucionalne zaštite Poslovno-tržnog centra sa kraja 19. veka omogućio je arhitekti da kroz svoju intervenciju u prostoru na inovativan način inkorporira graditeljsko nasleđe u savremeni dizajn. Prateći tavanicu od opeke u formi bačvastog svoda, tipičnog za austrougarsku arhitekturu 19. veka, kako o projektu navodi Vladana Putnik Prica, arhitekta je prevođenje ovog motiva u moderan izraz izveo već u ulaznoj zoni, naglašavanjem zatečenog lučnog portala glatkim površinama, u kojima vizuelni primat preuzima geometrija luka. Ovim potezom u minimalističkom izrazu, napravljen je estetski prelaz između austrougarskih svodova od opeke i njihovog modernog kontrapunkta ravnih površina.

    02-kancelarija-enterijer.jpg

    Kao ostvarivanje motiva komunikacije svoda od opeke i modernog dizajna ističe se upotreba boje stolova, koja odabirom svetlijeg tona drveta ističe vezu sa originalnom oker opekom na svodu. Upečatljivu šaru vezanu za zanatsko izvođenje svodova u austrougarskom graditeljstvu, arhitekta Nasifović je zadržao u svom rešenju, i kako bi ova šara ostala ornament u prostoru, za detalje u dizajnu koristio je odnose tona drveta, kao i  sivih i crnih površina, ali i različite teksture – drveta, zida i tekstila, koje zajedno stvaraju moderan, taktilan i vizuelno dinamičan prostor. Iza zavesa nalaze se mikroambijenti toaleta i čajne kuhinje opremljenih Rosan i Laufen sanitarijama distributera Lemit. Kako bi se uspostavio odnos modernih i rustičnih površina, nasuprot svoda od opeke postavljene su pravougaone pločice neutralnih sivih tonova postavljene preko Masterplast cementne košuljice.

    03-arhiva-enterijer.jpg

    Kako bi se stvorio efekat veće dubine, arhiva je opremljena kao crni front uskih ravnih panela, koji u ujednačenom ritmu stvaraju vizuelnu celinu pozadine, odnosno dubine kancelarije, dok sa funkcionalnog aspekta omogućavaju skladištenje materijala. Kao dodatni elementi crne boje koji se pojavljuju u prostoru ističu se Pedrali Volt Armchair stolice, distributera Chigo Contract, kao tačkasti crni detalji oko konferencijskog stola, te Align Conel prekidači i utičnice distributera Halogenstore koji kontrastiraju sivim zidovima.

    04-rolo-zavese-kancelarija.jpg

    Celokupnom ambijentu kancelarije doprinosi i odabir rolo zastora na prozorima, kojima se stvara difuzno (meko) prirodno osvetljenje u prostoru, a čija fleksibilnost omogućava korisnicima izbor između mekog svetla i pogleda ka eksterijeru. Poigravanju sa osvetljenjem u ovoj kancelariji doprinosi i motiv linearno raspoređene spot rasvete, kojom su naglašene pozicije stola za sastanke i radnih jedinica. 

    05-spot-rasveta.jpg

    U ovom prostoru bogatom detaljima i nasleđenim vrednostima, svoje upečatljivo mesto našao je i teodolit – stari geodetski aparat za merenje uglova između horizontalnih i vertikalnih ravni, koji predstavlja upečatljiv ambijentalni simbol delatnosti firme.

    Prvenstveno prepoznajući nasleđenu arhitekturu objekta kao vrednost, te nosioca upečatljivosti enterijera ovog poslovnog prostora, arhitekta Nenad Nasifović stvorio je interesantan ambijent, koji predstavlja rezultat celovitog pristupa arhitekturi, od razumevanja prostora i njegovog prostornog i istorijskog konteksta, do njegove savremenosti, te funkcionalnosti koju treba da pruži svojim novim korisnicima.

    06-detalj-u-enterijeru.jpg

    24.8.2023.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Kancelarija Geo-EN
    Tip intervencije: Adaptacija i enterijersko uređenje lokala 
    Tip objekta: Poslovno-tržni centar
    Adresa: Trg Republike 1, Srbobran
    Autor: Nenad Nasifović, mast. inž. arh.
    Naručilac: Eljub Nasifović i Nemanja Nasifović
    Korisnik: Agencija Geo-EN
    Period projektovanja: 2017. godina
    Period izgradnje: 2017. godina
    Lokacija: Trg Republike 1, Srbobran
    Površina objekta: 47m2
    Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić
    1042
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana