Za područje

  Njirić+arhitekte: Inovativna nadogradnja nove etaže

  Članak je pregledalo čak 1212+ korisnika
  Rekonstrukcija i nadogradnja stambene zgrade u Petrovoj ulici u Zagrebu, arhitekata Hrvoja Njirića i Iskre Filipović iz arhitektonskog studija Njirić+arhitekti, podstaknuta je željom za dodatnim stambenim prostorom. Za tu realizaciju nagrađeni su i Nagradom za najbolju stambenu arhitekturu „Drago Galić“, koju dodeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

  Izbor i tekst: Boris Vidaković

  Postojeća građevina smeštena je u atraktivnoj stambenoj četvrti, između šireg centra grada i najvećeg gradskog parka, Maksimira. Atraktivnost kraja ogleda se u nizu aktuelnih i nedavno dovršenih gradnji zbog kojih postojeća gradska struktura deluje mnogo gušće. Nove investicije prvenstveno su usmerene na generisanje što većeg broja novih stambenih kvadrata, tako da, nažalost, nisu preterano zainteresovane za kvalitet, što rezultira malim brojem arhitektonski uspelih ili uopšte pristojnih novogradnji.

  Spomenuta dogradnja predstavlja izuzetak od takvog trenda. Nije prevelika niti nametljiva, ali je u arhitektonskom smislu ambiciozna. Iako je nadogradnjom očito povećana sama zgrada, uspešno je očuvana srazmernost ulice, ali i specifična atmosfera i pristojnost gradskog prostora.

  Eksterijer dogradnje
  Eksterijer dogradnje u Petrovoj ulici, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte
  Eksterijer dogradnje
  Eksterijer dogradnje u Petrovoj ulici, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Oblikovanje i materijalizacija dograđenog sprata je u jasnom kontrastu sa postojećom bazom koja je omalterisana i masivna, a dogradnja presvučena limenom oblogom koja ostavlja utisak lakoće. Dok je baza oblikovno suzdržana i stroga, dogradnja je odvažnija, sa prepoznatljivom formom krova. Karakterističan „shed“ krov asocira na nekadašnje fabrike u blizini, ali primarno postaje element u funkciji stvaranja kvalitetnog stambenog prostora koji omogućava prostorije veće visine, prozore iznad prozora kojima se otvaraju pogledi te svetlost i toplotu i u dubini prostora.

  Konstrukcija dogradnje
  Konstrukcija dogradnje, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Nova intervencija je u stalnom dijalogu sa postojećom zgradom; preuzeti su svi elementi koji se javljaju na pročelju, poput prozora, vrata i balkona, ali sa minimalnim oscilacijama u poziciji i dimenzijama, čime se jasno diferencira novo i postojeće. Zadržan je inventar postojećih elemenata, kao i ritam pročelja, ali - u novoj interpretaciji kojom se uspostavlja dijalektička igra, gde je istovremeno sve isto kao što je bilo - premda više ništa nije isto. Reč je o promeni kod koje je sasvim jasno da postoje osnova i nadogradnja, novo i staro, mada je danas praktično nemoguće zamisliti kuću bez nadogradnje.

  Konstrukcija dogradnje
  Konstrukcija dogradnje, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Montažna metalna konstrukcija odabrana je zbog ekonomičnosti investicije, koliko i zbog mogućnosti brze realizacije, pošto se fabrički proizvedeni elementi samo montiraju na licu mesta. Nije zanemarljivo ni to da je metalna struktura lakša, odnosno, predstavlja manje opterećenje za konstrukciju postojeće zgrade te je, istovremeno, otpornija na zemljotrese, opasnost koja je na ovim prostorima nedavno potvrđena (nakon zemljotresa u Zagrebu i Petrinji).

  Dogradnja objekta
  Dogradnja objekta, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte
  Dogradnja objekta
  Dogradnja objekta, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Novoizgrađeni stambeni prostor razapet je između severnog pročelja, prema Petrovoj ulici, te južnog, prema parku. Karakteristična, gotovo paradigmatska zagrebačka situacija određena pogledom prema Medvednici i gradskim vedutama na severu te parku, zelenilu i suncu, na jugu. Dnevna zona stana razvija se između dva balkona, manjeg na severu, iznad ulice, te većeg, koji je zapravo terasa za obedovanje i druženje, smeštena u krošnjama drveća na jugu.

  Postojeće stepenište smešteno je u jednom uglu, što rezultira tlocrtno skokovitim, središnjim prostorom unutar kog se nehijerarhijski nižu prostori dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, a čime se eliminiše gubitak kvadrata stana, inače planiran za hodnike. Paralelno s nizanjem dnevnih prostora razvija se zona skrivenih pratećih prostorija: spavaća soba, kupatilo i radna soba.

  Enterijer dogradnje
  Enterijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte
  Enterijer dogradnje
  Enterijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Enterijer svetlih i neutralnih tonova, definisan je akcentima ugradnog nameštaja koji se razlikuje po boji i materijalu. Kuhinja i trpezarija određene su kombinacijom crne i svetlog drveta, a između dnevnog boravka i radne sobe nalazi se kubus sa policama za knjige koji kombinuje drvo i polikarbonat.

  Enterijer dogradnje
  Enterijer dogradnje, foto: Privatna arhiva Njirić+ arhitekte

  Rekonstrukcija i dogradnja zgrade u Petrovoj ulici predstavlja atipičan pristup u arhitekturi koja teži estetici svakodnevnog i normalnog, a istovremeno ulazi u dijalog sa pitanjem ekonomičnog savremenog stanovanja te testiranjem konstruktivnih tehnika, nakon nedavnih potresa.

  Podaci o projektu:

  Autori: Hrvoje Njirić, Iskra Filipović 
  Studio: Njirić+ arhitekti
  Lokacija: Petrova ulica 140, Zagreb
  Godina projekta: 2018.
  Godina realizacije: 2020.
  Klijent: Privatni
  Fotografije: Privatna arhiva Njirić+ arhitekti
  Vrednost investicije: 790 000,00 KN bez PDV-a

  Galerija:

  nacrt-situacija
  nacrt-situacija
  nacrt-tlocrt
  nacrt-tlocrt
  presek-a
  presek-a
  presek-b
  presek-b
  procelje-istok
  pročelje-istok
  procelje-jug
  pročelje-jug
  procelje-sever
  pročelje-sever
  procelje-zapad
  pročelje-zapad
  1212
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana