Za područje

    Talas od opeke | AVL

    Članak je pregledalo čak 1863+ korisnika
    Revitalizacija pojedinih delova grada, i njihova promena iz jednoporodičnih u višeporodične zone stanovanja pogodno je tle za ispitivanje novih formi, koje mogu da imaju odnos prema zatečenom kontekstu, a mogu i svojom upečatljivošću da ga redefinišu. Jedan od objekata koji uvodi novu geometriju u okruženje je zgrada u Vidskoj, po projektu biroa AVL (Atelje Vladislav Lalicki).

    Izbor i tekst: Milja Mladenović,  mast. inž. urb.

    Korišćenje opeke u savremenom dizajnu fasada je sve češće – od korišćenja cigle tako da se objekat poveže sa karakterom lokacije, do redefinisanja sloga slaganja opeke, do ispitivanja karakteristika transparentnih staklenih blokova, poznatih kao „staklene cigle“. Dok se najčešće koristi za ravne fasade i pravougaone forme, na objektu u Vidskoj opeka je korišćena za akcentovanje ugla stvaranjem kružne geometrije.

    Svesno odstupajući od korišćenja opeke kao gradivnog konstruktivnog materijala, arhitekti biroa AVL opeku su upotrebili kao kontinualnu teksturu, određenu vizuelnim svojstvima  modulacije i likovnosti materijala, umesto njegovim konstruktivnim karakteristikama. Upravo ovakav pristup omogućio je „opisivanje forme“ materijalom i neometanu čitljivost savijene fasadne ravni.

    01_AVL_Vidska_prozori.jpg
    Prozorski otvori pravilne geometrije prosecaju savijenu ravan, naglašavajući formu i karakteristike opeke. Foto: AVL

    Talas na uglu kreiran slogom fasadne opeke netipičan je način tretmana raskrsnice. Dizajniran oblom formom, ugao više ne predstavlja susticanje ili ukrštanje dva karaktera ulica, već talasom prenosi karakter jednog uličnog fronta na drugi i čini kontinuirani vizuelni tok.

    Dok je opeka korišćena za stvaranje meke tranzicije između dva fronta, pravougaoni karakter materijala akcentovan je visokim prozorima i staklenim ogradama, koji uspostavljaju kontrastni odnos kružne geometrije talasa i pravougaone geometrije otvora i opeke. Na ovaj način, definisan je miran, ali upečatljiv ritam fasade, koja postaje akcenat okruženja.

    02_AVL_Vidska_balkoni.JPG
    Balkoni na spoljnim stranama objekta naglašavaju savremeni trenutak projektovanja. Foto: AVL

    Kontrasti na fasadi ostvareni su i smenom ravnih, udubljenih i prepuštenih elemenata, pa karakteru objekta na spoljnim krajevima doprinose balkoni koji razuđuju miran tok fasade i dodaju još jednu dimenziju sagledavanju objekta. Upravo na osnovu smene visokih prozora, širokih lođa i uskih balkona, može se i sa nivoa ulice pretpostaviti koja se funkcionalna zona stanova nalazi u kom delu objekta, čime se ostvaruje novi nivo komunikacije sa prolaznicima. 

    03_AVL_Vidska_fasada.JPG
    Transparentne ograde balkona ne ometaju pogled niz ulicu. Foto: AVL

    Dizajnom balkona kao staklenih kocki na objektu, omogućava se neometan pogled sa ulice prema ostatku fronta, a u kontrastu transparentnih i masivnih materijala, upotrebom stakla, tradicionalni materijal – opeka, prevodi se u savremeni trenutak. Kontrastu savremenih i tradicionalnih materijala doprinosi i upotreba stolarije u boji antracita, koja je karakteristična za savremenu stambenu arhitekturu.

    04_AVL_ograda_balkona.jpg
    Ritam ređanja balkona naglašava vertikalnost fasade. Foto: AVL

    Definisanjem proporcija i nadovezivanjem uskih otvora balkona po etažama, bez smicanja, kreiran je doživljaj izražene vertikalnosti četvorospratnog objekta, čime je stvoren „neočekivan“ vizuelni utisak o objektu. Prelaskom otvora od balkona, preko prozora, do lođa, vertikalni doživljaj se „proširuje“ po horizontali, te suptilnim prelazom – talasom, prevodi posmatrača iza ugla – u drugu ulicu, dizajniranu sličnim ritmom.

    05_AVL_vidska_osnova.jpg
    Talas sa fasade prisutan je i u oblikovanju stana na uglu kao prostor maksimizacije prodora svetlosti. Foto: AVL

    Talas koji doprinosi prepoznatljivosti objekta na uglu, kreira i luksuzni ambijent dnevne zone kojoj je, upravo zahvaljujući ukidanju pravog ugla, omogućen upad svetlosti sa više strana, kao i otvaranje pogleda u različitim pravcima. Samim tim, ostvaren je arhitektonski prostor stana koji je u neprekidnoj vizuelnoj komunikaciji sa okruženjem.

    Promenom tretmana ugla, kao i upotrebom fasadne cigle kao materijala kojim se kreira fluidnija forma od očekivane, objekat u Vidskoj postaje smernica za ispitivanje slobodnih formi u transformaciji gradskih celina, i upućuje na uvođenje savremenih principa arhitekture u okruženjima sa tradicionalnim – pravougaonim oblikovanjem.

    00_AVL_vidska_opeka.jpg

    Pun naziv objekta: Stambena zgrada P+4
    Tip investicije: Privatna investicija
    Tip objekta: Slobodnostojeća stambena zgrada
    Adresa: Ugao ul. Kralja Bodina br. 10 i Vidske

    Autor: AVL doo

    Vladislav T. Lalicki dia, Darija Ljubić dia, Ivan Ljubić dia, Marijana Poljovka dia

    Naručilac: A-D Kvadratlux Sistem doo
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2013 – 14.
    Period izgradnje: 2015 – 16.
    Lokacija: Pašino brdo, Beograd
    Površina objekta: 2100 m² bruto
    Izvor fotografija: AVL

    27.09.2022.

    1863
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana