Za područje

  Minimalizam u crnoj boji | Studio Nacrt

  Članak je pregledalo čak 695+ korisnika
  Navikli smo da je dominantan trend u enterijerima minimalizam, koji odlikuju čista geometrija, svedene teksture i pretežno bela boja u kombinaciji sa svetlim drvetom i staklom. Arhitekti studija Nacrt napravili su iskorak u načinu na koji posmatramo minimalizam, i kroz projekat stana na Vračaru ispitali su kako izgleda minimalizam u crnoj boji.

  Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

  Kao boja koja odgovara širokom spektru arhitektonskih stilova, crna boja se najčešće koristi da naglasi glamurozan i dramatičan ton ambijenta. U minimalističkoj estetici kojom odiše projekat studija Nacrt, posebno se ističu čistoća linija i geometrijskih poteza, kontrasti celina otvorenog plana koliko i funkcionalnost prostora.

  01-dnevna-soba-enterijer.jpg

  Glamuroznom ambijentu ovog stana doprinose dugački potezi hodnika i komunikacija, duž kojih se nižu različite teksture i funkcionalne celine za odlaganje u crnoj boji, zbog čega prostorije i ambijenti koji se otvaraju na krajevima hodnika postaju fokalne tačke i simbolički, vizuelni i funkcionalni ciljevi kretanja kroz prostor.

  02-crni-zidovi-hodnik.jpg

  U stanu na Vračaru, izuzev u zonama hodnika, posebna pažnja oblikovanju funkcionalne celine potezima crne boje posvećena je mikroambijentu kuhinje, koji zahvaljujući tamnim površinama postaje vizuelno izdvojena celina iz dnevne zone otvorenog plana. Dok u ovom projektu crna zamenjuje uobičajenu belu boju, iz tipičnog minimalističkog dizajna zadržana je svetla nijansa drveta, koja posredstvom kuhinjskog ostrva i šanka ostvaruje vezu sa svetlim delovima dnevne zone.

  03-kuhinjsko-ostrvo.jpg

  Ugaona kuhinja sa šankom čini taman front dnevne zone, a rasvetom su razdvojeni funkcionalni delovi radne površine i visokih elemenata za odlaganje, čime je kuhinja povezana sa hodnikom sa jedne strane, odnosno, dnevnom sobom i trpezarijom sa druge, te je uvedena suptilna kružna komunikacija kroz prostor.

  04-crna-kuhinja.jpg

  Ujednačeni elementi crne boje, od frontova preko ploča sa šarom mermera do ugradnih elemenata sudopere i šporeta, posebno naglašavaju odnos geometrije i funkcije kroz transformacije jedne boje u različitim teksturama i oblicima.

  05-crna-kuhinja-sudopera.jpg

  Nasuprot kuhinje, u zoni fasade i prozora, kao kontrast crnim površinama kuhinje i hodnika, smeštene su trpezarija i dnevna soba, koje odlikuju elementi zaobljene geometrije i svetli tonovi bele i svetlosive boje. Na ovaj način vizuelno je naglašena dubina prostora, a zona spajanja svetlih i tamnih celina ostvarena je u vidu polutransparentnog prostora za odlaganje koji letvičastom strukturom i rasvetom prožima svetle i tamne motive.

  06-trpezarija-beli-zid.jpg

  Kontinuitet upotrebe crne boje nastavljen je i u prostorijama toaleta i kupatila u kojima Duravit sanitarije iz ponude Delta Term-a postaju nosioci luksuznog i dramatičnog ambijenta. Kao i u prostoru dnevne zone - crnim elementima kontrastiraju svetle drvene površine koje uvode prirodni ton u enterijer, dok naglašavanje pažljivo definisane geometrije omogućavaju potezi LED rasvete.

  07-crno-kupatilo.jpg

  Definisanje linearnih poteza u ovom projektu posebno dolazi do izražaja u zonama nadovezivanja materijala te na otvorenim policama i elementima za odlaganje, u kojima je precizno definisanim pravcima određena harmonija materijala i tekstura, dodatno akcentovana potezima osvetljenja.

  08-crno-kupatilo.jpg

  Zbog hrabre upotrebe crne boje i uspostavljanja odnosa između boje, geometrije, teksture i svetlosti koje stvaraju posebnu igru mikroambijenata, ovaj projekt studija Nacrt predstavlja interesantan iskorak u praksi dizajna enterijera, koji transformiše način na koji doživljavamo minimalistički stil.

  09-hodnik-tabure.jpg

  26.1.2024.

  Projekt

  Pun naziv projekta: Loznička, Vračar
  Tip investicije: Adaptacija i enterijersko uređenje stana
  Tip objekta: Stambeni objekt
  Adresa: Loznička, Beograd
  Autor: Studio Nacrt Doo
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2022.-2023.
  Period izgradnje: 2023.
  Lokacija: Beogad
  Površina objekta: 90 m2
  Autor fotografija enterijera: Alex Tselekidis

  Galerija

  NACRT - ALEX-14.jpg

  NACRT - ALEX-16.jpg

  crni-mermerni-sto.jpg

  NACRT - ALEX-138.jpg

  695
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana