Za područje

    Minimalizam u vinogradima: rekonstrukcija kuće na Popovici | 4MIND

    Članak je pregledalo čak 972+ korisnika
    Rekonstrukcija kuće na Popovici prema projektu biroa 4MIND, karakteristična je po upečatljivom odnosu prema tradicionalnoj arhitekturi lokacije, ali i po krupnim, a minimalističkim potezima kojim ova kuća postaje mesto susreta tradicionalnog i savremenog arhitektonskog izraza.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

    Smeštena uz put, na terenu izraženog nagiba, kuća ima dvojaki karakter koji se menja u odnosu na put i na dvorište, čime je naglašen njen introvertni izraz. U kontrastima belih površina čiste geometrije i rustičnog izraza koji predstavlja omaž tradicionalnoj vinogradarskoj arhitekturi, ova kuća je uspostavila sopstveni ritam koji komunicira sa okruženjem, ali postaje i njegov samostalni reper.

    01-ulaz-kuca.jpg

    Izuzetno minimalističkim elementima koji čine beli zid, blaga kosina i crni ulaz sa nadstrešnicom jednostavne geometrije, ulazna zona kuće u potpunosti čuva privatnost korisnika i strogim izgledom skriva raznolikost geometrije, osunčanost i dinamiku koju pruža zadnja strana kuće.

    02-ulaz-u-kucu.jpg

    Naizgled niska kuća ravnih linija potpuno se transformiše prema dubini parcele, a prizemni izgled koji se sagledava sa prednje strane polako se izdužuje ka donjem nivou dvorišta. Posmatran sa bočne strane, izgled objekta se menja iz optičke varke prividno ravnog krova u upečatljivu kosinu, koja usmerava pogled ka dvorištu i vinogradu.

    03-kuca-na-dva-nivoa.jpg

    Padom terena omogućena je arhitektura dvoetažnog objekta koji karakterišu dva materijala – kamena na donjoj etaži, koji predstavlja omaž vinogradarskoj arhitekturi nekadašnjeg objekta, i čisto bele Baumit moderne fasade, kojom je akcentovana gornja etaža objekta. U ovoj dualnosti, citiran je kamen sa fasade nekadašnjeg objekta, čime je postignut simbolički efekat kojim se moderna fasada nadovezuje na nasleđe lokacije.

    04-vikendica-dvoriste.jpg

    Dok u vidu materijalizacije fasade kamen stvara prelaz ka zadnjem delu dvorišta i nižim nivoima parcele, u kontrastu prirodnih i savremenih elemenata, Darwin pejzažno uređenje po projektu MVS Project-a i vinogradi na najnižem nivou stvaraju kontrapunkt modernom i svedenom ulazu i gornjoj etaži. Na ovaj način postignute su dve vizure i dve tačke određene kontrastom minimalističke i prirodne estetike prostora.

    05-limeni-krov.jpg

    Kos krov kao element iznenađenja takođe je određen dvema tačkama koje nose kosinu limenog krova, dok je spuštanjem pravaca upravnih na sleme postignut sa jedne strane efekat optičke iluzije ravnog krova, a sa druge naglašenih kosina na kraćim stranama kuće. Uvođenje ove dijagonale posebno akcentuje i pracac vizure od obronaka Fruške gore prema Novom Sadu i Dunavu. U izvođenju ovog važnog elementa estetike kuće učestvovali su Roofing i Limont, dok je hidroizolaciju objekta realizovala Dehidra, a odvodnjavanje parcele Pipelife.

    06-vikendica-terasa.jpg

    Kao glavno mesto okupljanja na gornjem nivou parcele projektovana je terasa sa pogledom, koja uz prozračni ambijent bočne strane kuće i prividno prizemnoj etaži objekta stvara intimni ambijent vizuelno povezan sa enterijerom kroz Alumil zid zavesu u izvedbi Miba inženjering-a. Sa ove terase pruža se pogled ka nižim nivoima terena, dok prozračni karakter zid zavese omogućava pogled prema pejzažu i kroz kuću.

    07-dnevna-soba.jpg

    Enterijer dnevne sobe orijentisan prema unutrašnjosti objekta, dok je njeno začelje artikulisano zid zavesom, čime pejzaž i vizure zamenjuju tradicionalne zidove i stvaraju dinamičnu pozadinu svakodnevice. Celinu estetske kompozicije enterijera čine Linea12v rasveta takođe minimalističkog izraza, i Lamex unutrašnja stolarija.

    08-stepenice.jpg

    Minimalistički detalj stepenica uz prozračni ugao kuće omogućava ranije završavanje tavanice gornje etaže, čime je omogućen maksimalni prodor svetlosti na donji nivo kuće. Projektovanjem stepenica u geometrijski čistoj formi, kreiran je u potpunosti prozračan i moderan prostor.

    Na osnovu pristupa tradicionalnoj arhitekturi podneblja i njenoj reinterpretaciji kroz minimalistički dizajn, arhitekti 4MIND Studija, Ilja i Igor Mikitišin, stvorili su jedinstven, miran ambijent, u potpunosti orijentisan prema sebi i bogatom pejzažu vinogradarskog kraja.

    09-dvoriste-kuca.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: Kuća na Popovici
    Tip investicije: Privatna investicija
    Tip objekta: Porodična kuća
    Adresa: Popovica, naselje na Fruškoj Gori blizu Novog Sada
    Autor: 4MIND doo
    Glavni izvođač: TOP Gradnja, Novi Sad
    Naručilac: Privatni klijent
    Korisnik: Privatni klijent
    Period projektovanja: 2021.
    Period izgradnje: 2022-2023.
    Lokacija: Popovica, Fruška Gora
    Površina objekta: 103m2 + 15m2 terasa (118m2)
    Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

    28.9.2023.

    972
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana