Za područje

  Toplina doma u tonovima betona | mycode.

  Članak je pregledalo čak 2272+ korisnika
  U dizajniranju i opremanju enterijera često je moguće primenjivati materijale i elemente industrijskog dizajna, i prevesti ih u prostor kao nosioce vizuelnih akcenata u stambenoj arhitekturi. Jedan primer prevođenja betona u motiv u enterijeru je projekat stana na Vračaru, prema projektu biroa mycode.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Dizajn upečatljivih prostora za stanovanje u savremenoj arhitektonskoj praksi često je prožet uticajima stilova i elemenata koji se koriste u drugim tipologijama, poput industrijskih, poslovnih ili ugostiteljskih objekata. Kroz projektantske procese, ključno je prepoznavanje adekvatnih elemenata, koji u dizajnu enterijera stanova mogu da kreiraju jedinstvene i upečatljive ambijente.

  Identifikovanjem betona i betonskih tonova kao pogodnih za prevođenje u vizuelni pečat stana definisani su kontrasti i motivi koji beton i vizuelne kontraste čine nosiocima „kućevnosti“ prostora. U stanu na Vračaru, projektovanjem funkcionalnih zona kao otvorenog prostora, ostvarene su celine koje omogućavaju korisnicima različite vizuelne i funkcionalne doživljaje.

  01-mycode-arhitektura-dnevna-soba.jpg
  Otvorenim planom omogućeno je vizuelno i funkcionalno prožimanje zona. Foto: Relja Ivanić

  Koristeći preklapanje funkcija dnevne zone kao glavni projektantski motiv, u stanu su jasno definisane celine kuhinje, trpezarije i dnevne sobe sa radnim delom, dok su barijere između njih izbrisane, pri čemu se one mogu koristiti istovremeno. Betonski zid duž cele dnevne zone povezuje sve celine dnevne zone kao vizuelni akcenat, dok promene u grupacijama nameštaja naglašavaju osnovnu namenu prostornog segmenta.

  02-mycode-arhitektura-dnevna-soba.jpg
  Prostor dnevne sobe definisan je svetlim tonovima i dispozicijom nameštaja. Foto: Relja Ivanić

  Kontrasti u definisanju mikrocelina istaknuti su kroz primenu belih tonova u zoni dnevne sobe, kao i u dispoziciji ugaone garniture koja akcentuje granicu između dnevne sobe i radne zone, dok je vizuelni i svetlosni prodor do kuhinje ostao neprekinut. Definisanjem mikrocelina kroz suptilne promene ostvarene pozicijom nameštaja istovremeno se definišu funkcionalne zone, ali i omogućava korišćenje svih segmenata dnevne zone sa kuhinjom i trpezarijom kao ravnopravnih društvenih nukleusa.

  03-mycode-arhitektura-kuhinja.jpg
  Betonskom akcentnom zidu kontrastiraju masivni drveni elementi. Foto: Relja Ivanić

  Kao najupečatljiviji kontrast betonskom zidu izdvaja se zona kuhinje struktuirana masivima od drveta, na osnovu čega je u prostoru uspostavljena relacija prirodnih i industrijskih materijala. Ponavljanjem istog tona drveta sa crnim akcentima u trpezariji i kuhinji, prostor je dobio vizuelne okvire, bez pregrada koje bi umanjile fluidnost korišćenja čitave dnevne zone.

  04-mycode-arhitektura-terasa.jpg
  Pogled ka terasi maksimizuje spoj prirodnih i urbanih materijala. Foto: Relja Ivanić

  Akcentovanje ambijenta terase iz unutrašnjosti prostora maksimizuje kontrast betonskih i drvenih materijala, kojima se posebno ističe relacija prirodno-urbano. Upravo kroz ovu relaciju postignuta je „toplina doma“ u čijem dizajnu ravnopravno učestvuju sivi tonovi betona i topli tonovi drveta.

  05-mycode-arhitektura-osnova.jpg
  Podela na dnevnu i noćnu zonu omogućila je distinkciju u vizuelnom tretmanu. Izvor: mycode.

  Zadržavanjem pozicije ulaza i strukture stana prema izvornom stanju, omogućeno je jasno razdvajanje zona, što je omogućilo definisanje različitih nivoa privatnosti u stanu. Na taj način, dnevna zona sa kuhinjom, trpezarijom, dnevnom sobom i radnim delom, kao i prostranom terasom predstavlja javniji, odnosno društveni deo stana, dok su tri spavaće sobe u noćnoj zoni u potpunosti definisane kroz mirne ambijente prilagođene odmoru i individualnom boravku.

  05-mycode-arhitektura-kupatilo.jpg
  Odnos drveta i sivih tonova nastavljen je i u kupatilu. Foto: Relja Ivanić

  U kreiranju ambijenta kupatila, nastavljen je vizuelni ključ iz dnevne zone. Ponavljanjem toplih drvenih tonova kao motiva, postiže se vizuelna ujednačenost svih prostorija, dok je proporcija tonova definisana pretežnom namenom mikroceline. Po tom principu, drvo se u stanu pojavljuje kao dominantna obloga, ili kao diskretni akcenat.

  06-mycode-arhitektura-hodnik-skivena-vrata.jpg
  Vrata u hodnicima su u potpunosti integrisana u zidove sa drvenom oblogom. Foto: Relja Ivanić

  Bele i sive površine hodnika prožimaju se sa drvenim masivima zidova, čime je nastavljen kontrast tonova. Koristeći teksturu drveta kao element u dizajnu, omogućeno je integrisanje vrata u zidove tako da ona postaju gotovo nevidljiva, pri čemu su vizuelni kontinuitet i funkcionalnost podjednako zastupljeni u projektantskom izrazu.

  Definisanjem prostora kroz sisteme vizuelno povezanih prostornih i društvenih nukleusa, omogućeno je multifunkcionalno korišćenje stana. Na ovaj način, istovremeno se podstiče zajedništvo unutar povezanih segmenata dnevne zone, ali i individualno korišćenje mikrocelina prilagođenih svim potrebama savremenog stanovanja.

  07-mycode-arhitektura-tv-komoda.jpg
  Foto: Relja Ivanić

  Projekat

  Pun naziv projekta | Stan u stambenoj zgradi

  Tip intervencije | Adaptacija i enterijersko uređenje stana 

  Autor adaptacije i enterijerskog rešenja | arh Milan Golović mycode.arhitektura

  Period projektovanja | 2020. godine

  Period izgradnje | 2020. godine

  Projektantski nadzor i izvodjenje radova ključ u ruke | mycode. arhitektura

  Naručilac | Privatni

  Korisnik | Privatni

  Lokacija | Cara Nikolaja II 

  Površina stana | 120 m²

  Autor fotografija enterijera stana | Relja Ivanić

   

  Proizvodnja i montaža:

  Preduzeće ZOMONT prisutno je na tržištu više od 30 godina. Godinama unazad zauzima jedno od vodećih mesta na tržištu u oblasti opremanja enterijera stambenih, poslovnih i javnih objekata. Uz primenu najsavremenijih materijala i tehnologija kompanija ZOMONT vrši proizvodnju nameštaja po meri kupca. Sedište i proizvodni pogon kompanije nalazi se u Beogradu. U okviru pomenutog projekta na fotografijama možete videti specijalno dizajnirani nameštaj prema autorskom rešenju arhitekte koji je realizovala kompanija ZOMONT.

  Kompanija Magic Floor nalazi se u Beogradu. U okviru njihove ponude nalazi se široka paleta raznih vrsta parketa, masivnih podova i pratećih proizvoda. Takođe u svojoj ponudi imaju i specijana ulja za održavanje podova. Kvalitet i trajnost ogleda se stalnom fokusiranju na ispunjavanje najviših standarda. U stanu kompanija Magic Floor je radila pod

  2272
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana