Za područje

  Jedna sasvim futuristička učionica | Gušić Architecture

  Članak je pregledalo čak 1687+ korisnika
  Promene u svakodnevici i novi načini prenošenja informacija otvorili su put ka novom pristupu prostorima edukacije. Spojem novih tehnologija i savremenog obrazovanja, u Smederevskoj Palanci nastala je „učionica budućnosti“.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

  Mešavina virtuelne i fizičke realnosti postala je značajan deo svakodnevnog života. Računarski kabineti u osnovnim školama jedni su od prvih prostora u kojima osnovci ne upotrebljavaju tehnologije samo kao korisnici, već imaju priliku da računarima pristupe sa programerske strane. Kako bi ovaj proces u nastavi bio što atraktivniji i prilagođeniji savremenom trenutku, i prostori obrazovanja se transformišu i postaju futuristički prostori nalik na „hub“-ove.

  Primena novih principa projektovanja javnih objekata karakteristična je za rad biroa Aleksandra Gušića, a na primeru računarskog kabineta škole u Smederevskoj Palanci postavljeni su novi kriterijumi oblikovanja učionica, kako sa funkcionalnog, tako i sa simboličkog aspekta. U novom dizajnu, ključni projektantski motivi su bili transparentnost i fleksibilnost, ali i stvaranje inspirativnog futurističkog prostora za učenje.

  01_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Računarski kabinet oblikovan je prema savremenim principima projektovanja prostora edukacije. Foto: Relja Ivanić

  Opremljenost učionice i funkcionalni detalji koncipirani su na osnovu analize doživljaja u prostoru i studije budnosti sa univerziteta Stanford, pa su tako različiti kriterijumi poput pažnje, budnosti i aktivnosti učenika uticali na projektantske odluke. Analizom budnosti učenika i održavanja u prepodnevnim ili popodnevnim časovima, kao element u prostoru javili su se pokretni zastori na prozorima, koji regulišu intenzitet prirodne svetlosti u prepodnevnim časovima. 

  Kao odgovor na budnost i pažnju učenika u popodnevnim časovima, uveden je element LED rasvete velikih površina, kojima se mogu podešavati tonovi i jačina, zbog čega se u svakom trenutku školskog dana u ovoj učionici obezbeđuju optimalni uslovi za rad. Simbolički karakter LED rasvete vezuje se za formu kupole, pri čemu učionica postaje „hram znanja“

  02_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Odnos prirodnog i artificijelnog osvetljenja regulisan je zastorima i LED rasvetom. Foto: Relja Ivanić

  Interaktivni ekran, na koji učenici mogu da se „zakače“ da prezentuju svoj rad, ili postavljaju pitanja, učenje transformiše u prijatan i interaktivan doživljaj. Uopšteno posmatrano, primena novih tehnologija u procesu obrazovanja omogućava edukaciju kroz zabavu, čime se umanjuje distanca između gradiva i učenika, time što informacije postaju interaktivne.

  03_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Transparentnost nastavnog procesa simbolički je prikazana u formi staklenog zida učionice. Foto: Relja Ivanić

  Jedan od simboličnih motiva prostora je i stakleni zid, koji osim omogućavanja pogleda ka hodniku, odnosno ka učionici, ima važnu ulogu u interpretaciji transparentnosti nastavnog procesa. Uklanjanjem masivnog zida kao vizuelne barijere, naglašavaju se i inkluzivnost i fleksibilnost samog procesa edukacije, dok se istovremeno eliminiše osećaj zatvorenosti i krutosti koje su česte za tradicionalne učionice. 

  04_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Kontrastom crnih i belih tonova formirana je meka granica prostora za predavače i učenike. Foto: Relja Ivanić

  Razlika između prostora za nastavnike i za učenike, odnosno definisanje „meke“ granice u prostoru ostvareno je upotrebom crnih i belih elemenata. Tako je „đački“ deo učionice definisan crnim masivima, akcentovanim belim stolicama, dok prednji deo učionice, sa katedrom i ekranom definišu bele površine i crni akcenti.

  05_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Ogledalo na zadnjem zidu ima vizuelnu funkciju futurističkog portala. Foto: Relja Ivanić

  Futuristički karakter prostora definisan je i pojavom „portala“ koji gotovo da citira kadrove filmova naučne fantastike. Pozicioniranjem ogledala na zadnjem zidu učionice, u širini belog prolaza, ostvaruje se utisak dupliranja prostora, čime se doprinosi futurističkom ambijentu.

  06_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Pokretni stolovi omogućavaju različite konfiguracije prostora. Foto: Relja Ivanić

  Fleksibilnost korišćenja prostora ostvarena je postavljanjem stolova sa točkićima, koji se po potrebi mogu grupisati i premeštati, u skladu sa potrebama nastave. Različitom dispozicijom klupa, odgovara se različitim modalitetima nastave, dok se istovremeno oblikuje i odnos klupa kao tačkastih elemenata, odnosno kao masiva koji kreira prostorni ritam. 

  Ova fleksibilnost dodatno je naglašena upotrebom laptop računara i sprovođenjem instalacija kroz pod sa više izlaza, zbog čega organizacija prostora ne zavisi od kablova i utičnica, već od dinamike i potreba u nastavi.

  07_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg
  Kružna rasveta predstavlja citat kupole, čime prostor simbolički postaje "hram znanja". Foto: Relja Ivanić

  Tamni tonovi, ogledala, stakleni zidovi i rasveta transformišu prostore edukacije iz tradicionalnih prostora u prostore koji su u potpunosti fleksibilni i omogućavaju odvijanje različitih modaliteta nastave. Uzimajući u obzir psihološke uticaje okruženja na učenike i optimizujući prostor u skladu sa najsavremenijim principima arhitekture obrazovnih objekata, biro Gušić Architecture postavlja nove standarde u oblikovanju prostora edukacije.

  08_Aleksandar_Gusic_Architecture_ucionica_buducnosti.jpg

   

  Projekat

  Pun naziv projekta: Učionica Budućnosti 
  Tip investicije: Donacija
  Tip objekta: Obrazovni
  Adresa: Francuska 4, Smederevska Palanka
  Autor: Aleksandar Gušić, Gušić Architecture
  Korisnik: Osnovna škola Heroj Olga Milošević
  Period projektovanja: 2021
  Period izgradnje: 2021
  Lokacija: Smederevska Palanka
  Površina objekta: 50m2
  Autor fotografija enterijera: Relja Ivanić

   

  Izvođači: 

  Kompanija Mont Glass d.o.o. je direktni uvoznik stakala evropskih proizvođača AGC i SAINT GOBAIN, kao i distributer kompanija PARTHOS, HALUMM I DORMA. Nalazi se u Beogradu. Pružaju besplatnu uslugu izlaska na teren tehničkog lica koje daje predlog i rešenje sistema za određeni prostor. U okviru navedenog projekta kompanija Mont Glass d.o.o. radila je prozore, ulazna i unutrašnja vrata.

  12.09.2022.

  1687
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana