Za područje

    Kubus dinamičnih otvora | KontraStudio

    Članak je pregledalo čak 2618+ korisnika
    Upotreba čistih formi u savremenoj arhitekturi stambenih objekata sve je rasprostranjenija u različitim prostornim kontekstima. Kao izazov arhitektonskog projektovanja izdvaja se kreiranje prepoznatljivosti ovih objekata. Jedan upečatljiv objekat čiste kubične forme podignut je u Nišu po projektu biroa KontraStudio.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Heterogeni konteksti celina koje prolaze kroz transformaciju iz jednoporodičnih u višeporodične stambene kvartove novo su tlo za ispitivanje savremenih trendova u arhitekturi, te stvaranju novog pečata po kome će kraj biti prepoznatljiv. KontraStudio je svojim objektom V1 na novi karakter okruženja odgovorio trospratnom formom sa razigranom fasadom.

    01_kontrastudio_v1_nis_prozori.jpg
    Smenom horizontalnih i vertikalnih otvora postignut je ritam fasade. Foto: Relja Ivanić

    Dinamika fasade čiste geometrije i bele boje kreirana je projektovanjem prozorskih otvora koji se smenjuju u horizontalnim i vertikalnim potezima. Na ovaj način, razuđena je očekivana dispozicija fasade sa koje se lako čita spratnost objekta, i uveden je upečatljiv ritam koji korespondira sa pojedinačnim stambenim jedinicama unutar zgrade.

    02_kontrastudio_v1_ugao.jpg
    Uvođenje drvenih obloga naglašava uglove i planove fasade. Foto: Relja Ivanić

    Uz smenu horizontalnih i vertikalnih poteza, na fasadi se pojavljuju i drvene obloge koje daju dubinu planovima fasade i naglašavaju sisteme uglova kreiranih terasama na višim etažama. Uvođenjem terasa i lođa na fasadi stvoreni su prostori natkrivenih i sasvim otvorenih prostora koji omogućavaju poglede ka različitim delovima naselja i istovremeno ostvaruju maksimalnu privatnost stanara.

    03_kontrastudio_v1_drvo.jpg
    Ugao zgrade na višim etažama akcentovan je ložama veće kvadrature. Foto: Relja Ivanić

    U tretmanu uglova zgrade kubična forma je razuđena lođama koje funkcionišu kao ekstenzija unutrašnjeg prostora i razbijaju oštru liniju ugla. U definisanju ritma fasade, lođe su zastupljene kao najveći otvori uokvireni drvenim brisolejima koji kontrastiraju ravnoj beloj površini objekta.

    04_kontrastudio_v1_nis_brisoleji.jpg
    Brisoleji omogućavaju stanarima odabir nivoa osvetljaja i privatnosti. Foto: Relja Ivanić

    Primena pokretnih brisoleja na lođama omogućava korisnicima izbor prodora svetlosti, kao i fleksibilno korišćenje prostora istovremeno kao otvorenog i zatvorenog, u zavisnosti od pozicije panela. Ova fleksibilnost korišćenja naglašena je i staklenim zidom između stanova i terasa, koji omogućava potpuno prožimanje dva prostora, odnosno njihovu podelu, u skladu sa režimom korišćenja.

    05_kontrastudio_v1_nis_stubovi.jpg
    Kosi stubovi - autorski pečat KontraStudija zastupljeni su i u ovom projektu. Foto: Relja Ivanić

    Upečatljiv detalj na fasadi, prepoznatljiv kao autorski pečat KontraStudija čine kosi stubovi u ulaznoj zoni prizemlja, koji osim funkcionalnog aspekta doprinose naglašavanju otvorenosti ulazne zone sa dve strane. Primena ovakvog sistema stubova uočljiva je i u drugim projektima ovog biroa, što njihove objekte povezuje u sistem lako prepoznatljivih autorskih dela u urbanom tkivu.

    07_kontrastudio_v1_plato.jpg
    Kao simbol kućevnosti, u ulaznoj zoni pojavljuje se i zid od opeke. Foto: Relja Ivanić

    U ulaznoj zoni, kao element kućevnosti i naglašavanja stambenog karaktera objekta, uveden je zid od opeke koji se povezuje sa objektima, kako u neposrednom okruženju, tako i u širem gradskom jezgru. Povezivanje sa kontekstom na mikro i makro planu ostvareno je primenom materijala karakterističnih za okruženje, kao i povlačenjem objekta prema dubini parcele, kojim je omogućeno kreiranje dvorišta za stanare.

    07_kontrastudio_v1_plato.jpg
    Uz objekat V1 obliikovan je i polujavni prostor za okupljanje stanara. Foto: Relja Ivanić

    Definisanjem dvorišta kao manjeg parka, dizajnirano je mesto susreta i druženja, sa visokim nivoom bezbednosti korisnika, što dodatno podiže kvalitet stanovanja. Denivelisani plato u dvorištu ostvaruje vrednosti polujavnog prostora i mesta okupljanja stanara, koje pospešuje interakciju i stvaranje zajednice. 

    Uspostavljanjem odnosa prema okruženju kroz materijale i polujavni prostor, kao i redefinisanjem karaktera naselja savremenim arhitektonskim izrazima, objekat V1 ističe se kao dobar primer arhitektonske prakse, koji postavlja smernice za dalju transformaciju jednoporodičnih četvrti.

    08_kontrastudio_v1_vizura.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: stambeni objekat V1
    Tip investicije: privatna
    Tip objekta: stambeni Po+P+3
    Adresa: Vojvođanska 1, Niš
    Autor: KontraStudio
    Naručilac: KS invest
    Period projektovanja: 2016.
    Period izgradnje: 2020.
    Lokacija: Niš
    Površina objekta: 1600m2
    Autor fotografija: Relja Ivanić

    27.08.2022.

    2618
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana