Za područje

    Simbioza arhitekture i reke: Sojenica na Savi | Remorker Architects

    Članak je pregledalo čak 1476+ korisnika
    Arhitektura na obalama zahteva posebnu pažnju i uspostavljanje odnosa sa okolinom, na način na koji objekti sa minimalnim fizičkim i ekološkim otiskom omogućavaju korisnicima kontakt sa prirodom. Jedan primer objekta koji na najbolji način poštuje okruženje i omogućava uživanje na reci Savi je sojenica po projektu biroa Remorker Architects.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Smeštena na samoj obali, ova vikendica na savremeni način tretira sojenicu kao jedan od najstarijih tipova stambenih objekata korišćenih još od neolitskih naseobina. Izdignute na stubove u blizini vode, najstarije sojenice na drvenim stubovima imale su ulogu skloništa od poplava i drugih nepogoda, životinja i neprijatelja.

    sojenica-na-reci-fasada.jpg

    U modernom čitanju sojenice, arhitekti Remorker studija su se vodili motivom skloništa, te su, kako kažu, projektovali ovu kuću kao „mesto gde se može sakriti i posmatrati zivot izvan nje”. Upravo vodeći se posmatranjem, koje je orijentisano prema okruženju,  arhitekti su sojenicu,  projektovanu u formi arhetipske kuće sa dvovodnim krovom, otvorili ka okruženju mnogobrojnim prozorima, koji usmeravaju pogled prema bogatoj vegetaciji.

    2-kuca-na-reci.jpg

    Prevođenjem tradicionalnih drvenih stubova u elegantne betonske poteze od Lafarge-ovog betona, sa jednim manjim jezgrom, objekat je rešen gotovo kao konzolni element u prirodi, koji se u minimalnim tačkama oslanja na tlo, time smanjujući uticaj objekta na okruženje. Završnim omotačem čitave fasade u Tricom limu, na nežnim betonskim elementima, naglašena je arhetipska forma kuće, koja svojom simetrijom i osom pružanja prema reci stvara stabilnu artificijelnu strukturu upravnu na tok reke i njenu dinamičnu površinu.

    vikendica-na-savi.jpg

    Kao kontrast crnom limu koji čini opnu kuće, u unutrašnjosti dominiraju drvene površine u vidu posebno dizajniranog nameštaja VIL stolarske radionice, ali i zidne obloge koje daju toplinu prostoru i svojim horizontalnim pružanjem usmeravaju pogled ka reci. Kao karakterističan prostor iznad vode, projektovana je konzolna terasa, koja omogućava boravak uz reku, nezavisno od njenog vodostaja.

    sojenica-na-savi-arhitektura.jpg

    Podužnom pružanju kuće dodat je ritam u vidu ogoljene krovne konstrukcije, koja se nazire iz eksterijera kroz DS+I stakleni zid, koji u minimalnim pregradama omogućava nesmetan pogled iz kuće. Posmatrana spreda, zbog kontrasta lima i drvenih obloga, kao i zbog tankih stubova u natur betonu, struktura izgleda kao da lebdi nad obalom.

    5-kuca-na-reci-arhitektura.jpg

    Posebna vrednost ovog objekta ogleda se u njegovom prilagođavanju visokom vodostaju i režimima korišćenja i pristupa u plavnim periodima. Pejzažno uređenje prostora oko objekta urađeno je u nežnim pravougaonim potezima koji naglašavaju takođe pravougaonu formu objekta, i artikulišu prostor eksterijera kroz nekoliko poteza staza posutih rizlom. Dok u periodima niskog vodostaja spušten prostor oko ognjišta funkcioniše kao centralno mesto boravka napolju, u periodima visokog vodostaja tu ulogu preuzima konzolna terasa.

    sojenica-na-reci-savi

    U ovom projektu i sama reka tokom perioda visokog vodostaja ima pejzažnu ulogu, i zajedno sa objektom formira ambijent kojim se dodatno akcentuje izolovanost i mir objekta. Pristup kući u ovim periodima odvija se čamcem, a sama sojenica deluje kao bajkovita struktura u vodi.

    vikendica-na-savi

    Zbog svog savremenog čitanja arhitekture sojenice, Remorker arhitekti su projektovali jedinstven objekat, koji odgovara na sve češću potrebu ljudi da slobodno vreme provode u objektima uz reku, poštujući okruženje i uticaj na okolinu i prirodu. Upravo zbog ovog kvaliteta i korišćenja reke kao dela arhitekture, ovaj projekat se može smatrati smernicom za oblikovanje u rečnim i močvarnim kontekstima.

    6-kuca-na-reci-enterijer.jpg

    29.6.2023.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Kuća na reci
    Tip investicije: Privatna
    Tip objekta: Vikend kuća
    Adresa: Progarska ada bb
    Autor: Remorker architects
    Naručilac: Privatno lice
    Korisnik: Privatno lice
    Period izgradnje: 2017.
    Lokacija: Progarska ada
    Površina objekta: 80m2
    Autori fotografija: Relja Ivanić i Miloš Martinović

     

    1476
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana