Za područje

  Energetski efikasna urbana džungla | t.architect Studio

  Članak je pregledalo čak 2163+ korisnika
  Različiti trendovi i aktuelni stilovi često dominiraju u arhitektonskom izrazu u enterijerima. Ipak, posebnu pažnju privlače oni prostori koji su u potpunosti personalizovani, i oslikavaju potrebe i karakter korisnika, služeći se savremenim principima održivog projektovanja.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb

  Savremene intervencije na starim objektima, poput zgrade pod zaštitom na Krunskom vencu, gde se Jungle Residence nalazi, zahtevaju istovremeno promišljanje više aspekata - od odnosa prema originalnoj arhitekturi objekta, preko karaktera korisnika, do održive gradnje. S tim u vezi, koncept arhitektkinje Teodore Vukašinović zasnivao se na dizajnerskoj artikulaciji dva vida energije - energetske efikasnosti i doživljaja u mikroambijentima stana.

  U kreiranju ambijenata, dizajnersko polazište zasnovano je na stvaranju prostora koji otelotvoruje pojam „urbana džungla“ te su u enterijeru zastupljeni kako prirodni elementi, tako i fragmenti arhitekture i mobilijara karakteristični za javne gradske prostore. Dizajn mikrocelina upravo uspostavlja međuodnose između urbanih elemenata - saobraćajnih znakova, različite proporcije drvenih materijala i prostora nalik na džunglu - postignutih uvođenjem različitih biljaka i kamenih obloga u prostor.

  1_Jungle Residence.jpg
  U prostoru stana prepliću se motivi iz prirode i urbanih gradskih prostora

  Već pri ulasku u stan, doživljava se ambijent koji, iako netipičan za stanove u objektima Krunskog venca, odgovara doživljaju ove zone Beograda, kao i urbanom karakteru šire prostorne celine, koji je kroz detalje preveden u enterijer. Dok struktura stana odgovara originalnoj dispoziciji zona, uvođenjem drvenih materijala i elemenata svakodnevice javnih gradskih prostora, kao „neočekivanih“ elemenata u ovakvim objektima, postignut je efekt iznenađenja u enterijeru.

  2_Jungle Residence.jpg
  U definisanju dnevne zone, stvoreni su mikroambijenti koji zajedno stvaraju efekt „neočekivanog" u zaštićenom objektu na Krunskom vencu

  Poigravanje s elementima netipičnim za stambenu namenu, odnosno, nekarakterističnim za podneblje, prostor stana se transformiše u skupove doživljaja koji se najčešće vezuju za tropske krajeve i turizam. Prevođenjem ovih atraktivnih motiva u prostor svakodnevice ostvaren je dinamični prostor koji oslikava način života korisnika, i sam po sebi se može doživeti kao atrakcija. 

  3_Jungle Residence.jpg
  Elementi „kućevnosti" ostvareni su uvođenjem funkcionalnih elemenata u industrijskom stilu

  Iako su tropski, prirodni i street-art detalji upečatljivi, oni ne dominiraju funkcionalnim aspektom, zbog čega korišćenje stana ostaje u domenu „očekivanog“, dok mu sam dizajn enterijera dopunjuje vizuelni izraz. Pažljivim struktuiranjem ambijenata unutar stana, mogu se prepoznati različiti asocijativni detalji „urbane džungle“, među kojima su detalji nameštaja i rasvete u industrijskom stilu, koji dodatno naglašavaju „kućevnost“ stana. 

  4_Jungle Residence.jpg
  U ambijentu kupatila je maksimizovano poigravanje sa prevođenjem motiva iz tropskih šuma

  Gradacija proporcije prirodnih i industrijsko-urbanih elemenata upečatljiva je u prostoru te, dok dnevnom zonom dominiraju svetli tonovi i dvodimenzionalni prikazi prirodnih motiva, prostor kupatila maksimizuje ambijent džungle, sa tamnim zidovima i upečatljivim kamenim detaljima dodatno naglašenim zelenilom, koje kreira ambijent sličan prepoznatljivim pećinama sa vodopadima, karakterističnim za tropske šume.

  5_Jungle Residence.jpg
  Kuhinjski blok od drvenog masiva predstavlja akcent koji uvezuje sve drvene elemente u ostatku stana

  Prostorom kuhinje dominira drveni masiv kuhinjskih elemenata, koji ima značajnu ulogu u igri zastupljenosti hrasta, bora i čamovine, koja se proteže kroz sve prostore stana. Igrom ovih proporcija, od manjih polica i stočića do čitavog masiva u kuhinji, postignuta je vizuelna povezanost svih delova stana.

  Osim proporcije u zastupljenosti prirodnih materijala, kroz prostor se može „čitati“ i gradacija zastupljenosti elemenata iz javnih prostora, pa dok dnevnom sobom dominiraju industrijski elementi, street-art i saobraćajni znaci, u ostatku stana se pojavljuju tek ponegde, na nivou dizajnerskog akcenta.

  6_Jungle Residence.jpg
  U kuhinji se elementi iz gradskih prostora pojavljuju na nivou dizajnerskog detalja

  Oslikavanje zidova u enterijerima tehnikama karakterističnim za uličnu umetnost, nije često u arhitektonskoj praksi, zbog čega je u projektu Jungle Residence posebno upečatljivo. Sa projektantskog aspekta, mural kroz dvodimenzionalni prikaz dopunjuje karakter „urbane džungle“, kombinovanjem street-arta i motiva iz tropskih šuma, dok poznavaoci grafita, murala i umetnosti u javnim gradskim prostorima mogu uočiti prepoznatljive poteze eminentnog muraliste Andreja Žikića Arteza, čiji murali krase mnoge urbane celine Beograda i drugih gradova Evrope.

  7_Jungle Residence.jpg
  Murali u dnevnoj sobi, koji prikazuju dvodimenzionalne motive tropskih ambijenata, delo su muraliste Andreja Žikića Arteza

  Osim igre prevođenja elemenata iz eksterijera u enterijer, kao i poigravanja sa konceptima „urbane džungle“ i zastupljenosti prirodnih materijala i elemenata u prostoru stana, poseban kvalitet projekta ogleda se u preciznim tehnikama ostvarivanja energetske efikasnosti u objektu koji originalno karakteriše nizak energetski razred. Poštujući zatečene kvalitete i karakteristike objekta, arhitektkinja Teodora Vukašinović je u ovom projektu unapredila efikasnost za tri razreda, uvođenjem slojeva izolacije unutar stana, toplotne pumpe i podnog grejanja, čija završna obloga definiše igru tumačenja u ambijentima gde se istovremeno „čita“ kao beton, odnosno kao vlažni pesak.

  8_Jungle Residence.jpg
  Prostor saune u potpunosti je artikulisan prirodnim materijalima

  Pažljivo projektovanje savremenog prostora i uvođenje tehnologija kojim se unapređuje energetska efikasnost, dok se istovremeno održava odnos prema originalnoj strukturi i karakteristikama objekta pod zaštitom, utiče na posmatranje Jungle Residence-a kao primera dobre arhitektonske prakse, koja se sa poštovanjem odnosi prema zatečenom kontekstu i savremenim principima gradnje, dok istovremeno naglašava karakter krajnjih korisnika arhitektonskog dela.

  9_Jungle Residence.jpg

  PROJEKT 

  Pun naziv projekta | Jungle Residence - Stan u zgradi, Topolska ulica

  Tip intervencije | Adaptacija, podizanje energetske klase i enterijersko uređenje stana 

  Tip objekta | Slobodnostojeća zgrada 

  Autor adaptacije | Teodora Vukašinović, M.arh, spec.EEZA (t.architectStudio)

  Period projektovanja | 2018. godine

  Period izgradnje | 2018. godine

  Projektantski nadzor | Teodora Vukašinović, M.arh (t.architectStudio)

  Naručilac | Privatni

  Korisnik | Privatni

  Lokacija | Krunski venac, Vračar, Beograd, Republika Srbija

  Površina parcele | 643 m²

  Površina objekta | 194 m²

  Površina stana | 79 m²

  Pozicija stana u stambenoj zgradi | Treći sprat

  Autor fotografija enterijera stana | Teodora Vukašinović, M.arh (t.architectStudio)

  IZVOĐAČI 

  RAVNAJUĆI SLOJ MEGA na tržištu postoji od 2012.godine. Svoj ugled i reputaciju godinama je sticala kroz stvaranje kvalitetnih odnosa sa klijentima zasnovanih na poverenju, lojalnosti, profesionalizmu, ali pre svega na predviđanju i odgovaranju na potrebe svojih klijenata. U okviru ovog projekta firma RAVNAJUĆI SLOJ MEGA radila je cementnu košuljicu

  MATERIJALI

  PVC Stolarija | Kompanija ALWIN nalazi se u Beogradu. Porodična firma koja svoju stručnost razvija već 25 godina na tržištu Srbije. Proizvodnja ALU i PVC stolarije, izgradnja ALU konstrukcija, samo su neki od usluga koje nudi kompanija ALWIN, a koja konstantno prati razvoj tehnologije i potrebe tržišta. 

  26.4.2022

  2163
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana