Za područje

  Unutrašnje stepenište - 8 neverovatno lepih primera

  Članak je pregledalo čak 3015+ korisnika
  Iako nesumnjivo služe kao važan funkcionalni element u našem domu, stepeništa takođe imaju potencijal da vizuelno izduže, zapravo, učine višim prostor u kom su. Osim što su jedan od načina na koji se stiže od tačke A do tačke B, stepenice mogu imati mnogo dodatnih karakteristika i mogu biti fokusna tačka svakog enterijera. Od spiralnih, plutajućih do drvenih i metalnih - predstavljamo vam osam unikatnih dela čiji su kreatori domaće i strane arhitekte. Dakle, bilo da planirate renoviranje, pa ste u potrazi za idejama i rešenjima ili se jednostavno divite arhitektonskim dostignućima, ovaj članak je za vas.

  Izbor i tekst: Špela Rogel

  Prevod: Tanja Prolić

  Skulpturalno stepenište povezuje mozaikom popločane podove stare kolibe na Siciliji

  Studio Francesco Librizzi; foto: Alberto Moncada

  Kroz ovu sicilijansku rezidenciju, koju je obnovio milanski arhitekta Francesco Librizzi, uzdiže se stepenište sastavljeno od drvenih kutija i platformi koje drže crni metalni okviri. Stepenice povezuju dva sprata stare ribarske kolibe u Cefaluu i omogućavaju pristup popločanoj krovnoj terasi sa pogledom na grad i Tirensko more. Stepenište se uzdiže skoro 10 metara. Vitki crno obojeni gvozdeni okvir kvadratnog poprečnog preseka drži hrastove stepenice sklopljene od ravnih i kutijastih oblika. Librizzi je podelio strmo stepenište na nekoliko delova kako bi stvorio pauze tokom uspona i istovremeno omogućio pogled na zanimljive pastelno popločane podove.

  Raumplan - stepenice kao vezni član različitih nivoa, prostor za čitanje i klupa za trpezarijski sto

  Kuća JM, Katarina Hostar; foto: Klemen Korenjak

  U kući kod Kranja, koju je projektovala arhitekta Katarina Hostar, dnevni boravak se sastoji od kuhinje sa trpezarijom koja izlazi na baštensku terasu, a nekoliko stepenica je povezuje sa višom platformom na kojoj se nalazi dnevni boravak. Različite visine stvaraju vizuelnu povezanost i redosled prostora, koji su raznovrsni i jedinstveni: dnevna soba, koja je za pola sprata viša od trpezarije te ima tavanicu u dve visine; trpezarija je skoro trovisinska, dok je kuhinja premeštena u nišu s običnim plafonom. Ceo dnevni boravak je vizuelno povezan, premda pored visinskih razlika suptilnu granicu predstavlja i kamin. Na posletku, tu je i vizuelna veza između hodnika prvog sprata i dnevne sobe.

  Zapanjujuće spiralno stepenište koje izgleda kao puževa kućica

  Tommy Rand; foto: Mia Mortensen

  Danski arhitekta Tommy Rand sagradio je u kuću za sebe i svoju porodicu, koja uključuje spiralno stepenište napravljeno od čak 630 komada ploča isečenih CNC mašinom od šperploče. Spiralno stepenište je centralni deo doma, a njegova zavojita skulpturalna forma stvara zapanjujući kontrast sa golim betonskim zidovima koji ga okružuju. Ovaj spoj suprotnosti naglašava složenost dizajna - svi kompjuterski isečeni delovi stepeništa su ručno sastavljeni i zalepljeni na licu mesta. Ceo element deluje kao puževa kućica, otvarajući se sve više i više kako se penjete na sprat.

  Stepenice kao izlaz iz crne kocke

  Marasovic arhitekte, www.marasovic-arhitekti.com; foto: Blaž Škorjanc

  U dvoetažnoj garsonjeri u centru Kopra, arhitekte Marasovic su se vešto kretale linijom između očuvanja starog i ugradnje novog. Istakli su priče o zidovima starih kuća i postavili moderno minimalističko pokućstvo i nameštaj koji zadovoljavaju potrebe savremenog načina života. U prostoriji sa 4 metra visokim tavanicama pažnju privlači dvospratna crna kocka - kuhinja iza koje je sakriveno kupatilo - koja svojim povlačenjem iz spoljašnjih zidova suprotstavlja belo malterisane ciglene ravni, rustične prozore i balkonska vrata. Na jednoj strani kocke je prolaz u kupatilo, a na drugoj minimalističko pravolinijsko, svedeno stepenište do spavaće sobe na gornjem nivou.

  Sasvim ogoljeno stogodišnje stepenište

  a2o2 arhitekte, www.a2o2.si; foto: Ana Skobe

  Arhitekti a2o2 su s ove stoletne kuće u Ljubljani skinuli sve nagomilane slojeve unutrašnjih obloga i sasvim razotkrili njenu sirovost u gotovom ambijentu. U prizemlju, sa velikim probojima u pregradnim zidovima, stvorili su svetlu, otvorenu, kružnu dnevnu zonu sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnom sobom koja vodi do vijugavog drvenog stepeništa, a ono dalje uvis, na potkrovlje. I ono je, kao i cela kuća, samo oslobođeno svih slojeva, ogoljeno i izloženo u svom sirovom, izvornom obliku.

  Stepenište umotano u sirovi lim koji reflektuje zelene zidove

  Studio KO; foto: Yann Deret

  Karl Fournier i Olivier Marty, dvojac iza arhitektonskog biroa Studio KO, retko se duže zadržava na istom mestu. Njihove kancelarije su u Parizu, Marakešu i Londonu, a projekti na udaljenim destinacijama kakve su Gabon, Maroko, Los Anđeles i Korzika. Dizajnirali su pariski stan za biznismena koji, poput njih, mnogo putuje. Betonska školjka stana obložena je paletom tamnih boja koje unose muževnost i višeslojni luksuz u ovaj uzvišeni enterijer. Pristupom tipičnim za KO studio, zapravo, preplitanjem modernog minimalizma sa luksuzom i teksturama, stvoren je veoma poželjan efekt. Jedan od vrhunaca ovog ambijenta svakako je spiralno stepenište umotano u sirovi lim, na kom se reflektuju šumsko zeleni zidovi.

  Tanko samonoseće drveno stepenište koje omogućava pogled na netaknutu prirodu iz svakog ugla

  Studio Tina Rugelj, www.tinarugelj.com; foto: Janez Marolt

  Poznata arhitekta i dizajnerka Tina Rugelj kaže da je najveći izazov, u osmišljavanju enterijera kuće koja se nalazi u prelepom prirodnom okruženju nedaleko od Ljubljane, bio da se iz svakog ćoška unutrašnjosti obezbedi pogled na najdragoceniji atribut lokacije - netaknutu prirodu. Stoga je tim dosta pažnje posvetio centralno pozicioniranom stepeništu, koje bi, ako bi bilo pogrešno projektovano, moglo da zatvori vidike i podeli životni prostor na dva dela. Tako su došli do forme, tehnički vrlo složene, samonosećeg drvenog stepeništa koje je jedno od najtanjih te vrste. Za rešenje koje bi zadovoljilo sve njihove itekako zahtevne kriterijume, stepenište je oslonjeno na konstrukciju od tankog crno obojenog čelika i drveta, koja je istovremeno i struktura otvorenih polica, dok jednim delom stepenište prosto visi sa plafona, okačeno o čeličnu ogradu.

  Stepenice kao centar prostora u seoskoj kući

  Marjeta Černe - Studio 7; foto: Miran Kambič

  Unutrašnjost kuće na ivici Cerkničkog jezera otvoreno komunicira, diše. Ambijent karakterišu otvoreni prostor, svetle boje i kružni tlocrt. U centru prizemlja postavljena je bela kocka. Ona predstavlja jezgro oko kojeg su raspoređeni ostali funkcionalni elementi. U centru kocke, drvetom obložene stepenice vode do potkrovlja. Tri osnovna materijala/teksture/boje - grubo tesan masivni hrast na podu - da dočara toplinu i gostoljubivost, vidljiv beton na zidovima kao kontrast drvetu i bela boja, osnovni element ugradnog pokućstva koja sve čini lakim, transparentnim, prozračnim. Sve ove komponente zajedno, diskretno ko-oblikuju unutrašnjost i uravnotežuju je. Kombinacija materijala, struktura i boja odraz je osnovne ideje dizajna - stvoriti holistički stil koji bi objedinio klasičnu, minimalističku eleganciju sa karakteristikama sela.

  Šta savetuju stručnjaci?

  U višespratnoj kući, stepenice neizbežno postaju važan deo ambijenta. Često je fokusna tačka i najmanji akcenat prostora. Tradicionalno, stepeništa su napravljena od drveta, koje izražava eleganciju i istovremeno prijatan osećaj zbog svoje prirodne sposobnosti da svemu doda toplinu i teksturu.

  Osim lepog izgleda, prirodno drvo ima i neke nedostatke: osetljivo je na opterećenja u određenim tačkama, zahteva odgovarajuću unutrašnju klimu, nije pogodno za podno grejanje i potrebno mu je pravilno održavanje. Ovo je primer savremenog stepeništa sa betonskom nosećom konstrukcijom.

  Malterisani beli zidovi i stepenice izražavaju čistoću i moderan minimalizam. Stepenice sa prepustom i belom vertikalnom pregradom (belo lakirani MDF) su izrađene od vinilnih panela, imitacije izgleda i teksture drveta na mekanoj podlozi od plute. One u prostor unose kontrast, a samo stepenište čine vrlo elegantnim. Zapanjujuće osmišljena konstrukcija i struktura koja razlikuje jednostavan ambijent od prelepog u svojoj jednostavnosti.

  Fotografije iz arhiva preduzeća Mibas d.o.o.
  Fotografije iz arhiva preduzeća Mibas d.o.o.

  Promišljeno osmišljene i projektovane stepenice privlače pažnju već na prvi pogled u trenu i dodaju sofisticiran izgled celom enterijeru. Ovakve stepenice uvek možete naručiti po meri, a one mogu biti od raznih materijala kao što su vinil, gotov parket i puno drvo. Iskusni stolari će se pobrinuti da i stepenice budu profesionalno postavljene sa pravilno urađenim detaljima.

  Mogu se napraviti tako da imaju drvene površine gazišta sa belim lakiranim vertikalama ili u obliku kutija. Ugradnja se može vršiti na različite podloge, kao što su betonska ili metalna potkonstrukcija. Estetski dizajnirana ograda od stakla, drveta ili raznih metala je poseban, takođe vrlo karakterističan detalj na svakom stepeništu.

  3015
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana