Za područje

  Akvatektura – dizajn poslovnog prostora iz kapi vode | MIST Arh

  Članak je pregledalo čak 1156+ korisnika
  Unikatni enterijeri i specifični prostori rezultat su procesa projektovanja koji odstupaju od uobičajenih, te kao polazište koriste upečatljive načine povezivanja arhitekture sa lokacijom. U svom procesu projektovanja, arhitekta Miloš Stojković Minić arhitekturu stvara nalazeći inspiraciju, boje i geometriju u kapima vode. Jedan prostor nastao ovakvim procesom projektovanja je Atria poslovni prostor u Beogradu.

  Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

  01-poslovni-prostor-enterijer.jpeg

  Poslovni prostor Atria nalazi se u dvospratnici, čija je adaptacija prema principima akvatekture (vodene arhitekture – strukturalizacije prostora vodom) omogućila stvaranje ambijenta u kome se na nesvakidašnji način prožimaju moderna arhitektura poslovanja i motivi koji oponašaju prirodu. Tako se već u centralnoj prostoriji za okupljanje ističu jasno artikulisani mikroambijenti za prezentacije i sastanke, ali i gradacijski uvedeni motivi inspirisani vodom – od okruglih stočića plave boje, preko plavih staklenih vrata toaleta, do posebno dizajniranog ručno oslikanog zida.

  02-mural-u-enterijeru.jpeg

  Na centralnom zidu, arhitekta Stojković Minić kreirao je u saradnji sa konzervatorom i restauratorom Bogdanom Kneževićem trodimenzionalnu umetničku instalaciju, koju na izraženoj teksturi zida od opeke karakterišu utisnute školjke, krugovi koji oponašaju talasanje vode i gipsani akcenti koji predstavljaju umetničku interpretaciju algi i mehurova u vodi. Ovakvom intervencijom, u centralni prostor poslovanja uvedeni su najizraženiji motivi inspiracije vodom, koji se u ostatku prostora pojavljuju u svedenijim i apstraktnijim formama.

  03-plavi-detalji-u-enterijeru.jpeg

  U mikroambijentima u kojima je bilo važno zadržati fleksibilnost namene, a donekle i strogoću geometrije poslovnog prostora, primenom principa akvatekture kreirana su dizajnerska rešenja koja optimizuju pravougaonu strukturu prostora, ali koja kroz motive plave boje postavljene kao u odrazu na podu i plafonu, oponašaju refleksiju na površini vode.

  04-kancelarija-gips.jpeg

  Kao što je u manjim funkcionalnim nišama korišćen princip refleksije, u pojedinačnim kancelarijama i salama korišćen je motiv prelamanja svetlosti i geometrije, karakterističnih za površinu vode, pa je tako spoj zida i plafona tretiran kao granica – površina vode, preko koje se prelamaju gipsani elementi sa rasvetom, i tako daju novu dimenziju kancelarijskom prostoru.

  05-kupatilo-staklene-prizme.jpeg

  Posebna pažnja u ovom poslovnom prostoru posvećena je upravo onim prostorijama u kojima postoji direktan kontakt sa vodom – toaletima i kuhinjama na svim etažama. U toaletu na donjoj etaži, u kome je i uzet uzorak vode za istraživanja u inicijalnim fazama razvoja objekta, interpretacija vode sa lokacije i njenih oblikovnih i likovnih karakteristika prevedena je u „sliku“ od LuxMont staklenih prizmi koje svojom teksturom sa kružnim gravurama i bojama od providne preko tirkizne i niza nijansi plave – čak do narandžaste, oponašaju mikroskopske uzorke vode.

  Kako je u prostoru kupatila uzet uzorak vode za analizu, njemu je poklonjena posebna pažnja, pa je tako u ovom prostoru izveden poseban (pomalo zaboravljen) detalj unutrašnje arhitekture (akvatekture): Prostorna slika (pregrada) – od staklenih prizmi u bojama i oblicima vode. - Miloš Stojković Minić

  Kao što su u kupatilu trodimenzionalne slike kreirane staklenim prizmama koje na umetnički način prikazuju karakteristike vode sa lokacije, u prostoru kuhinja na gornjem spratu motiv mikroskopskih uzoraka vode interpretiran je kroz zidne pločice u izdvojenim i naglašenim jarkim bojama iz uzoraka.

  06-kuhinja-sarene-plocice.jpg

  Posmatrajući pločice kao piksele kojima se strukturira mikroskopska slika kapi vode, arhitekta je slog pločica tretirao kao gradivne elemente slike, koje je nadovezao na tirkizne staklene površine, a zatim i na moderne kuhinjske elemente i posebno dizajniran nameštaj od materijala iz ponude Pinoles-a, koji je u saradnji sa istom firmom i montiran. Korišćenjem radnih ploča sa šarom kamena, motivu vode otelotvorenom u pločicama dodat je još jedan element vode i obale.

  07-cajna-kuhinja-inspirisana-vodom.jpeg

  Pinoles beli frontovi i crne ploče sa kamenom šarom ponovljeni su i u čajnoj kuhinji, međutim, vizuelne karakteristike ovog mikroambijenta, smeštenog nasuprot oslikanog zida, tretirane su u jednom tonu, kao mirni kontrast ostatku prostorije, ali je njihovom teksturom i slogom oponašan ambijent plavetnila površine vode.

  08-galerija-sa-ogradom.jpeg

  Dok pojedinačne prostorije karakterišu jaki dizajnerski motivi inspirisani vodom, u prozračnom prostoru hola sa stepeništem ambijenti su dizajnirani smenom belih površina, crnih detalja i stakla koje uokviruje prostor galerije, te funkcionalni element međuspratne konstrukcije smešta u osvetljenu strukturu - savremenu interpretaciju antičkih frizova.

  Poseban umetnički izraz ambijentu hola daju umetničke slike, akvareli i prostorne slike na kliritu i metalnim pločama koje su delo arhitekte, a koje prikazuju različite elemente inspiracije vodom, i doprinose tretmanu prostora od krupnih poteza do sitnih detalja kao celovitog total design dela.

  09-umetnicke-slike.jpeg

  Poigravanje sa transparentnošću inspirisano vodom na različitim dubinama posebno je potencirano u ovom prostoru, od odabira rasvete sa staklenim prizmama, preko blage zasićenosti plavom bojom na staklu ograde, do peskirnog stakla na Concept Ristić vratima u prizemlju.

  Koristeći jedinstven proces projektovanja prostora prema principima akvatekture, te vezujući dizajn za uzorke vode na specifičnoj lokaciji, arhitekta Miloš Stojković Minić projektovao je jedinstven prostor koji istovremeno ostvaruje maksimalnu funkcionalnost i fleksibilnost savremenog poslovnog prostora, dok artikulacijom detalja na osnovu specifičnosti „iz kapi vode“ stvara višeslojnu vezu između arhitekture i njenog prirodnog i urbanog okruženja.

  10-staklena-vrata.jpeg

  21.3.2024.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Atria House (revitalizacija i adaptacija unutrašnje arhitekture po Principima akvatekture)
  Tip investicije: prenamena objekta u poslovni prostor – rekonstrukcija (adaptacija) objekta 
  Tip objekta: poslovni prostor 
  Adresa: Matice Srpske 87a, Beograd
  Autor: Miloš Stojković Minić mast. inž. arh.  
  Naručilac: ATRIA GROUP SEE DOO
  Korisnik: Atria Group
  Period projektovanja: avgust – oktobar 2023. godine
  Period izgradnje: avgust 2023. – februar 2024. (6 meseci)
  Lokacija: Matice Srpske 87a, Beograd 
  Površina objekta: 356 kvadrata
  Autori fotografija unutrašnje arhitekture i pratećih umetničkih radova na zidovima: Bogdan Knežević i Miloš Stojković Minić
  1156
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana