Za područje

    Akvatektura – dizajn poslovnog prostora iz kapi vode | MIST Arh

    Članak je pregledalo čak 1081+ korisnika
    Unikatni enterijeri i specifični prostori rezultat su procesa projektovanja koji odstupaju od uobičajenih, te kao polazište koriste upečatljive načine povezivanja arhitekture sa lokacijom. U svom procesu projektovanja, arhitekta Miloš Stojković Minić arhitekturu stvara nalazeći inspiraciju, boje i geometriju u kapima vode. Jedan prostor nastao ovakvim procesom projektovanja je Atria poslovni prostor u Beogradu.

    Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

    01-poslovni-prostor-enterijer.jpeg

    Poslovni prostor Atria nalazi se u dvospratnici, čija je adaptacija prema principima akvatekture (vodene arhitekture – strukturalizacije prostora vodom) omogućila stvaranje ambijenta u kome se na nesvakidašnji način prožimaju moderna arhitektura poslovanja i motivi koji oponašaju prirodu. Tako se već u centralnoj prostoriji za okupljanje ističu jasno artikulisani mikroambijenti za prezentacije i sastanke, ali i gradacijski uvedeni motivi inspirisani vodom – od okruglih stočića plave boje, preko plavih staklenih vrata toaleta, do posebno dizajniranog ručno oslikanog zida.

    02-mural-u-enterijeru.jpeg

    Na centralnom zidu, arhitekta Stojković Minić kreirao je u saradnji sa konzervatorom i restauratorom Bogdanom Kneževićem trodimenzionalnu umetničku instalaciju, koju na izraženoj teksturi zida od opeke karakterišu utisnute školjke, krugovi koji oponašaju talasanje vode i gipsani akcenti koji predstavljaju umetničku interpretaciju algi i mehurova u vodi. Ovakvom intervencijom, u centralni prostor poslovanja uvedeni su najizraženiji motivi inspiracije vodom, koji se u ostatku prostora pojavljuju u svedenijim i apstraktnijim formama.

    03-plavi-detalji-u-enterijeru.jpeg

    U mikroambijentima u kojima je bilo važno zadržati fleksibilnost namene, a donekle i strogoću geometrije poslovnog prostora, primenom principa akvatekture kreirana su dizajnerska rešenja koja optimizuju pravougaonu strukturu prostora, ali koja kroz motive plave boje postavljene kao u odrazu na podu i plafonu, oponašaju refleksiju na površini vode.

    04-kancelarija-gips.jpeg

    Kao što je u manjim funkcionalnim nišama korišćen princip refleksije, u pojedinačnim kancelarijama i salama korišćen je motiv prelamanja svetlosti i geometrije, karakterističnih za površinu vode, pa je tako spoj zida i plafona tretiran kao granica – površina vode, preko koje se prelamaju gipsani elementi sa rasvetom, i tako daju novu dimenziju kancelarijskom prostoru.

    05-kupatilo-staklene-prizme.jpeg

    Posebna pažnja u ovom poslovnom prostoru posvećena je upravo onim prostorijama u kojima postoji direktan kontakt sa vodom – toaletima i kuhinjama na svim etažama. U toaletu na donjoj etaži, u kome je i uzet uzorak vode za istraživanja u inicijalnim fazama razvoja objekta, interpretacija vode sa lokacije i njenih oblikovnih i likovnih karakteristika prevedena je u „sliku“ od LuxMont staklenih prizmi koje svojom teksturom sa kružnim gravurama i bojama od providne preko tirkizne i niza nijansi plave – čak do narandžaste, oponašaju mikroskopske uzorke vode.

    Kako je u prostoru kupatila uzet uzorak vode za analizu, njemu je poklonjena posebna pažnja, pa je tako u ovom prostoru izveden poseban (pomalo zaboravljen) detalj unutrašnje arhitekture (akvatekture): Prostorna slika (pregrada) – od staklenih prizmi u bojama i oblicima vode. - Miloš Stojković Minić

    Kao što su u kupatilu trodimenzionalne slike kreirane staklenim prizmama koje na umetnički način prikazuju karakteristike vode sa lokacije, u prostoru kuhinja na gornjem spratu motiv mikroskopskih uzoraka vode interpretiran je kroz zidne pločice u izdvojenim i naglašenim jarkim bojama iz uzoraka.

    06-kuhinja-sarene-plocice.jpg

    Posmatrajući pločice kao piksele kojima se strukturira mikroskopska slika kapi vode, arhitekta je slog pločica tretirao kao gradivne elemente slike, koje je nadovezao na tirkizne staklene površine, a zatim i na moderne kuhinjske elemente i posebno dizajniran nameštaj od materijala iz ponude Pinoles-a, koji je u saradnji sa istom firmom i montiran. Korišćenjem radnih ploča sa šarom kamena, motivu vode otelotvorenom u pločicama dodat je još jedan element vode i obale.

    07-cajna-kuhinja-inspirisana-vodom.jpeg

    Pinoles beli frontovi i crne ploče sa kamenom šarom ponovljeni su i u čajnoj kuhinji, međutim, vizuelne karakteristike ovog mikroambijenta, smeštenog nasuprot oslikanog zida, tretirane su u jednom tonu, kao mirni kontrast ostatku prostorije, ali je njihovom teksturom i slogom oponašan ambijent plavetnila površine vode.

    08-galerija-sa-ogradom.jpeg

    Dok pojedinačne prostorije karakterišu jaki dizajnerski motivi inspirisani vodom, u prozračnom prostoru hola sa stepeništem ambijenti su dizajnirani smenom belih površina, crnih detalja i stakla koje uokviruje prostor galerije, te funkcionalni element međuspratne konstrukcije smešta u osvetljenu strukturu - savremenu interpretaciju antičkih frizova.

    Poseban umetnički izraz ambijentu hola daju umetničke slike, akvareli i prostorne slike na kliritu i metalnim pločama koje su delo arhitekte, a koje prikazuju različite elemente inspiracije vodom, i doprinose tretmanu prostora od krupnih poteza do sitnih detalja kao celovitog total design dela.

    09-umetnicke-slike.jpeg

    Poigravanje sa transparentnošću inspirisano vodom na različitim dubinama posebno je potencirano u ovom prostoru, od odabira rasvete sa staklenim prizmama, preko blage zasićenosti plavom bojom na staklu ograde, do peskirnog stakla na Concept Ristić vratima u prizemlju.

    Koristeći jedinstven proces projektovanja prostora prema principima akvatekture, te vezujući dizajn za uzorke vode na specifičnoj lokaciji, arhitekta Miloš Stojković Minić projektovao je jedinstven prostor koji istovremeno ostvaruje maksimalnu funkcionalnost i fleksibilnost savremenog poslovnog prostora, dok artikulacijom detalja na osnovu specifičnosti „iz kapi vode“ stvara višeslojnu vezu između arhitekture i njenog prirodnog i urbanog okruženja.

    10-staklena-vrata.jpeg

    21.3.2024.

    Projekat

    Pun naziv projekta: Atria House (revitalizacija i adaptacija unutrašnje arhitekture po Principima akvatekture)
    Tip investicije: prenamena objekta u poslovni prostor – rekonstrukcija (adaptacija) objekta 
    Tip objekta: poslovni prostor 
    Adresa: Matice Srpske 87a, Beograd
    Autor: Miloš Stojković Minić mast. inž. arh.  
    Naručilac: ATRIA GROUP SEE DOO
    Korisnik: Atria Group
    Period projektovanja: avgust – oktobar 2023. godine
    Period izgradnje: avgust 2023. – februar 2024. (6 meseci)
    Lokacija: Matice Srpske 87a, Beograd 
    Površina objekta: 356 kvadrata
    Autori fotografija unutrašnje arhitekture i pratećih umetničkih radova na zidovima: Bogdan Knežević i Miloš Stojković Minić
    1081
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana