Za područje

    Penthaus akcentovan teksturom betona i umetničkim delima | NK Architects

    Upečatljivost stambenih prostora kreira se uvođenjem neočekivanih detalja, koji svakodnevicu smeštaju u jedinstvene ambijente. U projektu Penthausa u Dositejevoj, akcent je postignut uvođenjem nesvakidašnje teksture betona kao akcenta u prostoru.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović

    Korišćenje betona kao upečatljivog dizajnerskog detalja u prostoru, kojim se sirovošću materijala naglašava karakter enterijera, vezuje se za različite svetske stilove, a svoju primenu nalazi i u savremenim primerima regionalne arhitekture. U projektu NK Architects, paneli betonske teksture korišćeni su da u stan uvedu ambijent sličan izložbenom prostoru, i da artikulišu fokalni akcent stana.

    1-dnevna-soba-betonski-zid.jpeg

    Orijentacija stana omogućila je stvaranje kontrasta između unutrašnjeg i spoljnog zida dnevne sobe, pa tako spoljni zid karakterišu visoki prozori i zemljani tonovi na pretežno belom zidu, a unutrašnji zid sa teksturom betona u pločama velike površine postaje fokalna tačka prema kojoj su usmerene funkcionalne celine dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. 

    2-staklena-pregrada.jpeg

    Izrazito savremeni izraz penthausa naglašen je OVO Concept staklenim vratima između hodnika i dnevne zone, kojim se u prostor uvodi još jedan materijal, a uloga vrata kao portala između dnevne i noćne zone dobija futuristički arhitektonski izraz.

    3-plavi akcenti.jpeg

    Osim betonske teksture i kontrasta spoljašnjih i unutrašnjih zidova, karakter poput izložbenog prostora naglašen je i odabirom Artefacto Poliform niskog nameštaja izražene horizontalnosti, poput ugaone garniture i klupe plave boje, koja stvara kontinuitet kolorita s umetničkim delima na betonskom zidu.

    4-kuhinja-crni-elementi.jpeg

    Smeštena iza kamina, koji čini centar kružnog kretanja dnevne zone, kuhinja je oblikovana kao monumentalna struktura tamne boje, koja izraženom teksturom drveta kontrastira artificijelnosti betonskog zida. Kontinualnim nadovezivanjem kuhinjskih elemenata i šanka, u prostor je uveden tamni kompaktan blok koji se sagledava kao zasebna ambijentalna celina.

    5-umetnost-akcenat.jpeg

    Značajan aspekt ovog enterijera čine umetnička dela, pa su tako u projektantskim potezima posebno upečatljivi kadrovi koji omogućavaju sagledavanje slika, koje su pozicionirane tako da, između ostalog, usmeravaju kretanje korisnika kroz prostor.

    6-spavaca-soba-tapete.jpeg

    Spoj umetničkog oblikovanja i oblikovanja orijentisanog ka umetnosti u ovom stanu dolazi do izražaja i u spavaćoj sobi, u kojoj je nadovezivanje na ambijent eksterijera koji se sagledava kroz visoke prozore ostvareno postavljanjem Wall and Deco tapeta sa modernističkim prikazom zgrada, čime se kroz prikaz na zidu stvara iluzija potpune otvorenosti spavaće sobe ka eksterijeru.

    7-kupatilo-enterijer.jpeg

    Igra tamnih tonova iz kuhinje nastavlja se i u zoni kupatila, u kome je umivaonik posmatran kao slobodnostojeći skulptoralni akcent, a ambijent stvoren postavljanjem venecijanera koji propuštaju prirodnu svetlost u kupatilo i tako stvaraju dinamičnu svetlosnu teksturu na crnim sanitarijama i pločicama iz ponude Dakom International-a.

    Pristupom stambenom prostoru kao jedinstvenoj celini u kojoj su ambijenti svakodnevice dizajnirani u simbiozi s umetničkim delima, kreiran je upečatljiv prostor koji vrednosti penthausa povezuje sa specifičnostima izložbenih prostora. Na ovaj način NK Architects su projektovali nesvakidašnji prostor koji, inspirisan umetničkim delima i prostorima, postaje umetničko delo u kome se živi.

    8-dnevna-zona.jpeg

    25.12.2023.

    Projekat

    Pun naziv projekta | Stan u centru grada, Dositejeva ulica
    Tip intervencije | Adaptacija i enterijersko uređenje stana 
    Autor adaptacije i enterijerskog rešenja | Novak Kijac Architects
    Period projektovanja | 2021-2022. godine
    Period izgradnje | 2022. godine
    Projektantski nadzor | Novak Kijac i Sara Rajkovic (Novak Kijac Architects)
    Naručilac | Privatni
    Korisnik | Privatni
    Lokacija | Dositejeva, Dorćol, Beograd, Republika Srbija
    Površina stana | 210 m²
    Pozicija stana u stambenoj zgradi | Penthouse
    Autor fotografija enterijera stana | Dejan Beokovic RAW

     

    492
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana