Za područje

  Stan sa stolom na zidu kao umetničkom instalacijom | TRIIIJE arhitekte

  Članak je pregledalo čak 1423+ korisnika
  Arhitekte studija TRIIIJE su starinski salonski stan pretvorili u moderan dom otvorenog tlocrta, koji u svakom uglu nudi originalna, duhovita i dizajnerska rešenja vrhunske estetike. Takvim konceptom su želeli da očuvaju veze sa prošlošću i duhom vremena u kome je stan nastao.

  izbor i tekst: Špela Rogel

  Uspešni projekti često vode ka dugoročnoj saradnji. Andrej Mercina, Jagoda Jejčič, Laura Mercina, Brina Vizjak i Primož Pavšič iz arhitektonskog studija TRIIIJE preuredili su stan K16 za par sa smislom za dizajn i lepotu, ali i sentimentalnost - zapravo, ljubavlju prema dobrim starim vremenima. Sada kada im je porodica porasla, arhitekte im već projektuju kuću, a stan će dobiti nove vlasnike.

  Enterijeri studija TRIIIJE su luksuzni po svojim bojama, teksturama i dezenima, minimalistički po intervencijama u ambijentu, ali i inovativni u pogledu funkcionalnosti
  Enterijeri studija TRIIIJE su luksuzni po svojim bojama, teksturama i dezenima, minimalistički po intervencijama u ambijentu, ali i inovativni u pogledu funkcionalnosti

  Želja para za otvorenim, tečnim prostorom pogodnim za moderan način življenja, predstavljala je zanimljiv izazov za arhitekte. Pre renoviranja, stan je imao klasičan tlocrt starogradskog salonskog stana sa tipičnim prelaznim prostorijama i dugim hodnicima.

  Tlocrt stana nakon renoviranja; izvor: arhitektonski biro TRIIIJE 
  Tlocrt stana nakon renoviranja; izvor: arhitektonski studio TRIIIJE

  Kružna staza oko stana

  Umesto konvencionalnog rešenja i rušenja celih zidova, arhitekte su samo presekle pregradne zidove po obodu stana. Tako su zadržali njihove funkcije pregrađivanja i zaštite od zemljotresa, a stvorili kružnu stazu koja otvara i povezuje sve delove stana. 

  „Funkcionalno kružan i ambijentalno fluidan tlocrt sa ponavljanjem prostorija i otvora, pruža poseban doživljaj stana. Dok se krećete iz sobe u sobu, pokućstvo i nameštaj vas vraćaju u prošlost.” arhitekte TRIIIJE 

  Promišljeno postavljenim otvorima omogućili su dug pogled kroz ceo stan dužine 15 metara, istovremeno otvarajući put prirodnom osvetljenju duboko u veliki otvoren prostor. U njemu su, jedan uz drugi, nanizani različiti programski sklopovi stana: kupatilo i ostave, kuhinja, servisni prostor, toalet, dnevni boravak sa trpezarijom i - tek „na kraju“ kružne staze - spavaća soba.

  Promišljeno postavljeni otvori omogućavaju neometan pogled koji se proteže kroz stan dužine 15 metara, dok istovremeno otvaraju put svetlosti sa svih prozora
  Promišljeno postavljeni otvori omogućavaju neometan pogled koji se proteže kroz stan dužine 15 metara, dok istovremeno otvaraju put svetlosti sa svih prozora

  Bakarna cev kao radijator za kupatilo

  Osnovu ambijentalnog uređenja čine izbeljeni zidovi i restaurirani masivni hrastov parket, položen u šaru riblje kosti. Grafičkom i teksturnom ulepšavanju enterijera doprinose završna obrada koja podseća na stil uređenja potkrovlja sa vidljivim ciglama i betonskim nadvratnicima te kontrastni akcenti crnih vrata, crnih plafonskih i zidnih svetiljki te raznih mat crnih metalnih okvira nameštaja sa policama od punog hrasta.

  Na svakom koraku duž staze koja okružuje prostor, nalaze se jedinstvena i inovativna dizajnerska rešenja. Odličan primer je kupatilski radijator. Arhitekte su jednostavno dodale dugačku petlju od bakarne cevi na površinski cevni sistem grejanja, tako da zagreva prostoriju, a na njoj je moguće osušiti i mokar peškir.

  Kupatilo s inovativnim radijatorom - petljom od bakarne cevi
  Kupatilo s inovativnim radijatorom - petljom od bakarne cevi

  Trpezarijski sto na zidu

  Veliki trpezarijski sto za druženje sa prijateljima je napravljen tako da se lako rastavlja po završetku zabave, a njegovi delovi (metalni nosači i tri drvene daske) ​​okačeni su na zid i u „slobodno vreme“ imaju funkciju umetničke instalacije. Sto Quadra - uz dozvolu dizajnera – napravili su sami vlasnici prema nacrtima Luisa Arrivillaga.

  Quadra sto je dizajnirao Luis Arrivillago
  Quadra sto je dizajnirao Luis Arrivillago
  Trpezarijski sto je napravljen tako da se može lako rastaviti nakon zabave...
  Trpezarijski sto je napravljen tako da se može lako rastaviti nakon zabave ...
  ...njegovi delovi (metalni nosači i tri drvene daske) ​​kače se na zid da bi u
  ...njegovi delovi (metalni nosači i tri drvene daske) ​​kače se na zid da bi u „slobodno vreme" bili umetnička instalacija

  Nostalgija i ponovna upotreba

  Na zidovima su i druga umetnička dela, dekorativni elementi, veliko okruglo ogledalo, pa čak i rogovi jelena. Naročito se ističe tandem umetničkih dela postavljenih tako da predstavljaju dijalog: slika koju potpisuje Natale Sansone i plava zidna skulptura arhitekte Andreja Mercine. Za njenu izradu upotrebio je glazirane glinene cigle sa peći iz spavaće sobe, koja je srušena, budući da nije upotrebljivana.

  Grafičkom i teksturnom ulepšavanju enterijera doprinose završna obrada koja podseća na stil uređenja potkrovlja (vidljiva cigla, beton) dok su kontrastni akcenti crna vrata, crna plafonska i zidna svetla i razni mat okviri za nameštaj od crnog metala
  Grafičkom i teksturnom ulepšavanju enterijera doprinosi završna obrada koja podseća na stil uređenja potkrovlja (vidljiva cigla, beton) dok su kontrastni akcenti crna vrata, crna plafonska i zidna svetla i razni mat okviri za nameštaj od crnog metala

   

  Put koji okružuje stan vodi nas kroz različite ambijente i vremenske periode.
  Put koji okružuje stan vodi kroz različite ambijente i vremenske periode

  Priča o nostalgiji i ponovnoj upotrebi nastavlja se i sa promišljeno postavljenim antikvarnim komadima nameštaja kao što su kultne stolice Lupina i Rex Kralj stolice, set starih drvenih pozorišnih stolica i restaurirana tapacirana starinska sofa. Obrađen je i stari mesarski panj od kog je napravljen šank.

  Na svakom koraku ovog stana otkrivaju se jedinstvena i inovativna dizajnerska rešenja
  Na svakom koraku ovog stana otkrivaju se jedinstvena i inovativna dizajnerska rešenja

  Stan kao niz priča

  Enterijeri ateljea TRIIIJE prepoznatljivi su po izuzetnom eklekticizmu i poetičnosti. Izrazito su individualni i unikatni. Zbog boja, tekstura i dezena deluju luksuzno, minimalistički kada je reč o intervenciji u ambijentu, a svakako i vrlo inovativno u pogledu funkcionalnosti.

  Renoviranje salonskog stana K16 je kao ogrlica od korala. Priče iz različitih vremenskih perioda, od nastanka stana dvadesetih godina prošlog veka do danas, nanizane su poput svetlucavih staklenih kuglica na crvenu nit, zapravo, stazu koja kruži oko soba.

  Projekt:

  Naziv projekta: Stan K16
  Plan enterijera i osvetljenja: TRI arhitekte: Andrej Mercina, Jagoda Jejčič, Laura Mercina, Brina Vizjak, Primož Pavšič
  Fotografije: Matevž Paternoster
  Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  Godina planiranja: 2014.
  Godina realizacije: 2015.
  Stambena površina: 78 m2

  Izvođači radova:

  Belfas: molerski radovi

  Podovi: Belec, teraco pragovi

  Dušan Belej, Bemetal d.o.o. : bravarski poslovi

  Kresal, staklorezačka radnja: stakleni zid u tušu

  Materijal:

  Žiga Kušar, studio za drveni nameštaj: pokućstvo

  Kopač, tapetarska radnja: kauč

  1423
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana