Za područje

  Hibridni kampus Infobip na ivici grada | 3LHD

  Članak je pregledalo čak 1233+ korisnika
  Hrvatsko „unicorn“ IT preduzeće Infobip je u snažnoj ekspanziji. Domicilni kampus Infobipa u Vodnjanu, u Istri, više nije bio dovoljan za zadovoljenje potreba kompanije sa globalnim dometima te se krenulo u realizaciju novog, programski hibridnog kampusa na periferiji Zagreba. Reč je o tipičnoj lokaciji na periferiji, u ambijentu koji nije ni urban ni ruralan, a kog karakteriše izostanak javnog prostora i izrazitijih arhitektonskih postignuća. Pri odabiru lokacije od ključne važnosti bile su saobraćajne veze: uključenje na autoput, relativna blizina aerodroma te planirani koridor nove gradske avenije. U ambijentu u kome nema bilo kakvog oblika konsolidovane urbanizacije, kampus je morao stvoriti svoj vlastiti svet u isčekivanju neke drugačije budućnosti.

  Izbor i tekst: Maroje Mrduljaš

  Za kampus je raspisan konkurs na kom je pobedio vodeći hrvatski projektantski biro 3LHD. Već sam predlog za takmičenje bio je atipičan - biro je predao analize i koncept, ali ne i završni projekt, a s idejom da se ostavi dovoljno manevarskog prostora za naručioca pri razradi konačnog rešenja. 3LHD su programom traženu kombinaciju radnih prostora i manjeg hotela osmislili kao kompaktni samodovoljni društveni organizam koji treba da nadomesti izostanak javnih sadržaja, urbaniteta, pa čak i uređene prirode u široj okolini zgrade.

  Hibridni kampus Infobip; foto: Jure Živković
  Hibridni kampus Infobip; foto: Jure Živković

  3LHD je prostornu organizaciju utemeljio u preciznom vertikalnom zoniranju koje korespondira sa hibridnim programom. Većina zaposlenih i posetilaca u kampus dolazi kolima, pa je tema parkiranja za kompletno idejno rešenje bila izuzetno važna. Uobičajene opcije su ili parking koji okružuje zgradu i „troši“ parcelu ili pak skupa, a često i ambijentalno neugodna podzemna garaža. 3LHD su odstupili od tih šablona te su izdigli volumen iznad tla, a čitavo prizemlje postao je prozračni i natkriveni parking neposredno povezan s ulaznim lobijem. Takvo tipološko rešenje možemo okarakterisati kao „drive-in kampus“.

  Drive-in Infobip kampus; foto: Jure Živković
  Drive-in Infobip kampus; foto: Jure Živković

  Voluminozna četvorospratna osnova projekta ispunjena je kancelarijama koje su raspoređene oko velikog unutrašnjeg atrijuma sa zenitalnim osvetljenjem. On služi kao amfiteatar, mesto neformalne socijalizacije te deo enterijerskog pejzaža i scenarija kretanja kroz objekat. „Open-space“ kancelarije orijentisane su prema eksterijeru, a manje sobe za sastanke i samostalan rad, okrenute su upravo prema unutrašnjem atrijumu koji je fokus prostorne organizacije i simboličko jezgro kampusa. Uz ivice atrijuma uzdiže se i skulpturalno oblikovano stepenište izvedeno u crnom čeliku, osmišljeno kao kinematska promenada sa koje se otvaraju pogledi prema raznim ambijentima u središtu.

  Skulpturalno stepenište izvedene od crnog čelika; foto: Jure Živković
  Skulpturalno stepenište izvedeno od crnog čelika; foto: Jure Živković

  Na osnovu građevine postavljen je vitki vertikalni volumen s hotelom i reprezentativnim kancelarijama za upravu kompanije. Spona između zasebnih svetova radnih prostora i hotela jeste „piano nobile“ na krovu osnove. Eksterijerski deo stručno poznat kao „piano nobile“ raskošno je ozelenjena terasa, oaza artificijelne prirode u kojoj se pronalazi predah od radnih aktivnosti. U zatvorenom delu smešten je restoran koji se po potrebi transformiše u konferencijski centar. „Piano nobile“ s raznolikim zajedničkim sadržajima funkcioniše istovremeno kao buffer-zona, ali i mesto susreta stalnih i privremenih korisnika kampusa.

  Raskošno ozelenjena terasa; foto: Jure Živković
  Raskošno ozelenjena terasa; foto: Jure Živković
  Eksterijerski deo „piano nobile“; foto: Jure Živković
  Eksterijerski deo „piano nobile“; foto: Jure Živković

  Ta logična i jezgrovita koncepcija podržana je vrlo preciznim oblikovanjem koje ne pravi razliku između reprezentativnog i uslužnog, odnosno informatičkim rečnikom „front-sidea“ i „back-sidea“ objekta. Svi tehnički elementi kao što su instalacije, protivpožarni sistem, rasveta i drugo, eksplicitno su pokazani i integrisani u pejzaž enterijera. Nema spuštenih plafona, nema prikrivanja instalacija uz pomoć gipsano-kartonskih zidova niti sličnog, nego su svi slojevi infrastrukture „funkcionalni ornamenti“, tačnije, važno sredstvo oblikovanja unutrašnjeg prostora. Arhitektonski okvir objekta je i u enterijeru i eksterijeru definisan konstrukcijom od fino izvedenog nemalterisanog betona. Jezgrovitost oblikovanja važi i za eksterijer. Velike staklene ravni pročelja osnove, uvučene su u odnosu na frontove betonskih ploča međuspratne konstrukcije koja štiti enterijer od pregrevanja.

  Stakleni zid; foto: Jure Živković
  Stakleni zidovi; foto: Jure Živković

  Po vanjskom perimetru uspinje se zelenilo koje će s vremenom u potpunosti obgrliti zgradu i time upotpuniti pasivnu zaštitu od zagrevanja. Oblikovanje vitkog volumena gornjih etaža korespondira sa više introvertnom stambenom namenom, pa su stakleni zidovi zaklonjeni panelima od tamnosmeđeg perforiranog lima. Preciznost oblikovanja svih elemenata objekta koja zaista ostavlja jak utisak, ostvarena je uz pomoć in-house softvera Volum3 koji je 3LHD razvio u saradnji sa drugim stručnjacima, a koji je i javno dostupan.

  Paneli od tamnosmeđeg perforiranog lima; foto: Jure Živković
  Paneli od tamnosmeđeg perforiranog lima; foto: Jure Živković

  Kampus Infobipa najavio je novu generaciju hibridnih objekata na periferiji Zagreba. U nesređeni, entropijski kontekst smešteno je samodovoljno urbano ostrvo koje nudi socijalno i sadržajno heterogenu radnu okolinu. Projekat pokazuje kako predgrađa mogu postati mesta isprobavanja novih arhitektonskih ideja, a zgrada Infobipa postavila je nove standarde u izgradnji uz planiranu aveniju.

  Informacije o projektu:

  Naziv projekta: Hibridni kampus Infobip
  Lokacija: Zagreb-Buzin
  Godina projektovanja: 2018.
  Godina realizacije: 2021.
  Klijent: Infobip
  Fotografije: Jure Živković

  Galerija:

  Prošireni aksialni presek
  Prošireni aksialni presek
  Perspektivni presek
  Perspektivni presek
  Plan lokacije
  Plan lokacije
  Poprečni presek
  Poprečni presek
  Tlocrt drugog sprata
  Tlocrt drugog sprata
  Tlocrt četvrtog sprata
  Tlocrt četvrtog sprata
  Tlocrt sedmog sprata
  Tlocrt sedmog sprata

   

  1233
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana